Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Brussels Group
  • [02] Ο Κλ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε την Ελλάδα κατά της απόκλισης από τις μεταρρυθμίσεις
  • [03] ΗΠΑ: Ο Μπέρνι Σάντερς εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία διεκδικώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών
  • [04] Συνελήφθη στη Βραζιλία, μετά από 30 χρόνια, ηγετικό στέλεχος της Καμόρας
  • [05] Ο Καναδάς δεσμεύει εισαγωγές καλαμποκιού από την Ινδία
  • [06] Αφιέρωμα μνήμης στην Κυρία Μάνια της Εστίας
  • [07] Η Τζέσικα Λανγκ επιστρέφει στο Μπρόντγουεϊ
  • [08] Ψυχικές διαταραχές και οικονομική κρίση
  • [09] Συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της Fifa στη Ζυρίχη

  • [01] Νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Brussels Group

    Νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Brussels Group ξεκινά σήμερα, στις Βρυξέλλες.

    Εξάλλου χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των θεσμών.

    Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, είναι η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

    [02] Ο Κλ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε την Ελλάδα κατά της απόκλισης από τις μεταρρυθμίσεις

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην θέσει σε κίνδυνο τα όσα έχουν ήδη επιτευχθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων. Διαφορετικά, προειδοποίησε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild, «οι θυσίες των Ελλήνων θα είναι μάταιες».

    «Χάρη στις επίπονες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα βρισκόταν ως το τέλος του 2014 σε καλό δρόμο», υπογράμμισε ο ίδιος.

    [03] ΗΠΑ: Ο Μπέρνι Σάντερς εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία διεκδικώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών

    Ο Αμερικανός γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, εγκαινίασε επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία διεκδικώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές του 2016.

    Ο Σάντερς, ο οποίος τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, δήλωσε σε εκδήλωση στο Βερμόντ με την οποία εγκαινίασε την εκστρατεία του, ότι είναι υποψήφιος για να υποστηρίξει τα συμφέροντα των αμερικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν κουραστεί από το "στημένο" σύστημα.

    Ο 73χρονος Σάντερς, ο οποίος υπερήφανα αυτοχαρακτηρίζεται σοσιαλιστής και ο οποίος είναι ελάχιστα γνωστός εκτός πολιτικών κύκλων και πέραν της πολιτείας του Βερμόντ, απειλεί το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

    Ο Σάντερς προειδοποιούσε επί σειρά ετών για το διευρυνόμενο οικονομικό χάσμα στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι «εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι» διαχειρίζονται ένα σύστημα το οποίο ευνοεί τους πλούσιους εις βάρος του μεγάλου αριθμού πολιτών που ανήκουν στην εργατική τάξη και φτωχών πολιτών.

    «Το 99% όλου του νέου εισοδήματος που παράγεται σε αυτή τη χώρα πηγαίνει στο 1% των πλουσιότερων", δήλωσε τον περασμένο μήνα.

    [04] Συνελήφθη στη Βραζιλία, μετά από 30 χρόνια, ηγετικό στέλεχος της Καμόρας

    Η αστυνομία της Βραζιλίας έθεσε υπό κράτηση ένα ηγετικό στέλεχος της Καμόρας, της μαφίας της Νάπολης, που διέφευγε τη σύλληψη για 30 χρόνια και είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για πάνω από 20 ανθρωποκτονίες τη δεκαετία του 1980. Ο 56χρονος Πασκουάλε Σκότι συνελήφθη στην βορειοανατολική πόλη Ρεσίφε, στην πολιτεία Περναμπούκο, όπου ζούσε για 28 χρόνια, σε κοινή επιχείρηση της βραζιλιάνικης ομοσπονδιακής αστυνομίας και της Interpol, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Ο Σκότι είχε καταδικαστεί ερήμην από ιταλικό δικαστήριο το 1991 για παράνομη οπλοκατοχή, εκβιασμούς, αντίσταση κατά της αρχής και περισσότερες από 20 ανθρωποκτονίες. Τα εγκλήματα αυτά διεπράχθησαν από το 1980 έως το 1983.

    Ήταν ηγετικό στέλεχος της Καμόρας στην Νάπολη και συνελήφθη σε ανταλλαγή πυροβολισμών το 1983 όταν είχε υποστεί πολλαπλά τραύματα. Την παραμονή Χριστουγέννων του 1984 όμως απέδρασε από ένα νοσοκομείο που νοσηλευόταν μετά την υπογραφή δικαστικού διακανονισμού. Παρά τις αλλεπάλληλες αστυνομικές εφόδους και στήσιμο αστυνομικών οδοφραγμάτων, η ιταλική αστυνομία δεν κατόρθωσε να εντοπίσει τον Σκότι. «Δεν άφησε καθόλου ίχνη. Ήταν σαν να εξαφανίστηκε», είχε αναφέρει τότε η ιταλική αστυνομία σε άρθρο στην εφημερίδα La Repubblica.

    [05] Ο Καναδάς δεσμεύει εισαγωγές καλαμποκιού από την Ινδία

    Ο καναδικός οργανισμός ελέγχου τροφίμων ανακοίνωσε χθες ότι είχε αρχίσει να δεσμεύει εισαγωγές καλαμποκιού από την Ινδία που προορίζονται για ζωοτροφές, για να τις ελέγξει για αφλατοξίνες. Με την κίνηση αυτή ο οργανισμός θέλησε να προλάβει τον κίνδυνο μόλυνσης των ζωοτροφών μετά από την ανακάλυψη ότι ένα φορτίο βιολογικού καλαμποκιού είχε πολύ ψηλά επίπεδα αφλατοξινών. Οι χημικές αυτές ουσίες παράγονται από μήκυτες που δημιουργούν μούχλα και είναι θανατηφόρες για τα ζώα, ενώ θεωρούνται καρκονογόνες και για ανθρώπους και για ζώα.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η Ινδία ήταν ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο το 2013-2014.

    [06] Αφιέρωμα μνήμης στην Κυρία Μάνια της Εστίας

    Για την προσωπικότητα και το έργο της Μάνιας Καραϊτίδη ως εκδότριας της Εστίας μίλησαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας οι φίλοι και οι συνεργάτες της, σε μια συζήτηση την οποία συντόνισε η Κατρίν Βελισσάρη.

    Μετά τον θερμό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Ολιβιέ Ντεκότ, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, στη μνήμη της Κυρίας Μάνιας, τον λόγο έλαβαν ο καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία» Νίκος Καραπιδάκης και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος.

    Ο Ν. Καραπιδάκης αναφέρθηκε στην υψηλή, εξωθεσμική παιδεία της Μ. Καραϊτίδη, σημειώνοντας πως ανήκε σε έναν παλαιότερο πολιτισμό και είχε την ικανότητα να διακονεί την τέχνη της επικοινωνίας με προνομιακό πεδίο τη λογοτεχνία: «Ήταν μέλος μιας κοινωνικής τάξης που συγκρότησε την ταυτότητα της εποχής της ενώ η ίδια ήξερε πώς να συμμετέχει σε μια συζήτηση χωρίς να προσπαθεί να κατισχύσει».

    Από την πλευρά του, ο Νίκος Αλιβιζάτος παρατήρησε πως συμπεριλαμβανόταν στους όψιμους συνομιλητές της Μ. Καραϊτίδη, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να απολαύσει την άνεσή της να μιλάει περί τέχνης και πολιτικής την ώρα που προσέφερε στο γραφείο της στο βιβλιοπωλείο της Σόλωνος τσίπουρο με ξηρούς καρπούς: «Καταβρόχθιζε με εφηβική δίψα καινούριες πληροφορίες και ιδέες. Πίσω από την αυστηρότητά της κρύβονταν μόνο δύο στοιχεία: η ζεστασιά και η καλοσύνη».

    Μιλώντας για τη Μ. Καραϊτίδη, η εκδότρια Σαμπίν Βεσπιζέρ είπε πως οι εκδόσεις αποτελούσαν τον τρόπο της ζωής της: «Ποτέ μου δεν συνάντησα πιο μανιώδη αναγνώστρια, ούτε ικανότερη στη μετάδοση του ενθουσιασμού της. Ήταν μια υποδειγματική επιχειρηματίας».

    [07] Η Τζέσικα Λανγκ επιστρέφει στο Μπρόντγουεϊ

    Η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζέσικα Λανγκ θα επιστρέψει στο Μπρόντγουεϊ την επόμενη χρονιά, όπου θα πρωταγωνιστήσει στο κλασικό έργο του Ευγένιου Ο΄Νιλ «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα», όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη η θεατρική ομάδα Roundabout Theatre Company. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η Λανγκ θα εμφανίζεται στο Μπρόντγουει: η 66χρονη ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο έργα του μεγάλου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Τενεσί Ουίλιαμς: το 2005 στον «Γυάλινο Κόσμο» και το 1992 στο «Λεωφορείο ο πόθος».

    Η Λανγκ θα υποδύεται την εθισμένη στα ναρκωτικά μητέρα της οικογένειας Μέρι Τάιρον, έναν ρόλο που ερμήνευσε το 2000 στο Λονδίνο και για τον οποίο προτάθηκε για το θεατρικό Βραβείο Ολίβιε (σ.σ θεσπίστηκαν προς τιμήν του ηθοποιού Λόρενς Ολίβιε). Συμπρωταγωνιστής της θα είναι ο 65χρονος Ιρλανδός ηθοποιός Γκάμπριελ Μπερν, βραβευμένος με Εμμυ και Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο του ψυχοθεραπευτή στην τηλεοπτική σειρά «In treatment» («Μαθήματα Ψυχολογίας»).

    [08] Ψυχικές διαταραχές και οικονομική κρίση

    Aλλαγή της ψυχιατρική κουλτούρας, ενίσχυση των πολιτικών, χρηματοδότηση των ψυχιατρικών δομών, καλύτερα στατιστικά δεδομένα και στοιχεία, αποασυλοποίηση και ενσωμάτωση των ασθενών αυτών στο εργασιακό τους περιβάλλον, είναι οι προκλήσεις που πρέπει να εστιάσει η Πολιτεία για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, όπως τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στο συνέδριο «Mental Health Conference: Political Imperatives and Economic Challenges in Times of Crisis», που διεξήχθη στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες από τον Economist και παρουσίασε ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής, στην Ελλάδα ο ασθενής δεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους επιβλέποντες, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση των γενικών ιατρών.

    Ο ψυχίατρος - ψυχαναλυτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, στις οικονομικές παροχές, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι δυστυχώς η κρίση έχει μειώσει τα επιδόματα και τις συντάξεις προς τους ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα.

    Ψυχικές διαταραχές και οικονομική κρίση

    Η ανεργία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αυτοκτονίες και στη χώρα μας από το 1980 - 2013, παρουσιάστηκε αυξητική τάση κατά 53%, ενώ αντικείμενο μελέτης αποτελεί η αυξητική τάση αυτοκτονιών που παρατηρείται στις γυναίκες.

    Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Μαδιανό, με την οικονομική κρίση, το ποσοστό των ανθρώπων που παρουσίασαν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης φτάνει το 13% του πληθυσμού της χώρας, ενώ άλλη έρευνα που έγινε το 2010 σε αστέγους στην Αθήνα έδειξε ότι το 55% είχαν παρουσιάσει κάποιο ψυχικό νόσημα, αλλά δεν είχαν κάποια δημόσια φροντίδα.

    [09] Συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της Fifa στη Ζυρίχη

    Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Fifa συνελήφθησαν σήμερα στη Ζυρίχη, έπειτα από αίτημα των αμερικανικών αρχών, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, ανακοίνωσαν οι ελβετικές αρχές. Εκπρόσωπος της Fifa ανακοίνωσε ότι ομοσπονδία προσπαθεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση και δεν θα σχολιάσει τις συλλήψεις.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 May 2015 - 6:30:30 UTC