Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τους γάμους ομοφυλοφίλων
  • [02] Το θέμα ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό συζήτησαν Αναστασιάδης - Μέρκελ
  • [03] Συνελήφθη ο ύποπτος για τη δολοφονία Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία
  • [04] Ρεκόρ τηλεθέασης για το τηλεοπτικό «αντίο» του Ντέιβιντ Λέτερμαν
  • [05] Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε τους πρώτους Κουβανούς δημοσιογράφους
  • [06] Εγκεφαλικό εμφύτευμα «διαβάζει» τις προθέσεις τετραπληγικού και τον βοηθά να κινεί το ρομποτικό χέρι του

  • [01] Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τους γάμους ομοφυλοφίλων

    Με το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα για τους γάμους των ομοφυλοφίλων, περνά σε μια νέα φάση η κοινωνική και ηθική επανάσταση στην Ιρλανδία, που ήταν για καιρό μια από τις πιο συντηρητικές χώρες του δυτικού κόσμου. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «ναι» θα επικρατήσει και η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει την ισότητα των γάμων μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Όπως επισημαίνει όμως ο Εκόνομιστ, η διαφορά μπορεί να είναι μικρότερη του αναμενομένου, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι.

    Υπέρ της συνταγματικής αλλαγής που νομιμοποιεί τους γάμους των ομοφυλοφίλων έχουν ταχθεί οι περισσότεροι από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ακόμη κι εκείνοι που είναι πιστοί καθολικοί. Εναντίον έχουν ταχθεί οι ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας, αν και τα σκάνδαλα της σεξουαλικής κακοποίησης στα οποία έχουν εμπλακεί πολλοί ιερείς αναγκάζουν την Εκκλησία να κρατά χαμηλούς τόνους. Η αντίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων παραμένει ισχυρή στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ένας δικαστής έκρινε πρόσφατα ότι ένας χριστιανικός φούρνος που αρνήθηκε να διακοσμήσει μια τούρτα με τις λέξεις «Στηρίξτε τους γάμους των ομοφυλοφίλων» προέβη σε διάκριση.

    Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια Ιρλανδοί καλούνται στις κάλπες οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος). Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να γίνει γνωστό αύριο, Σάββατο, το απόγευμα.

    [02] Το θέμα ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό συζήτησαν Αναστασιάδης - Μέρκελ

    Το ενδεχόμενο ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, «βλέπουν» θετικά, Ευρωπαίοι ηγέτες. Το θέμα συζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, στη Ρίγα της Λετονίας.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη όλοι οι ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη». Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία θεωρεί ότι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, αλλά και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του συνόλου του Κυπριακού λαού».

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί τη Λευκωσία.

    [03] Συνελήφθη ο ύποπτος για τη δολοφονία Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία

    Ο ύποπτος για την δολοφονία του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Σάββα Σαββόπουλος, της συζύγου του Έιμι, τους δεκάχρονου γιού τους και μίας οικιακής βοηθού τους, την 13η Μαϊου, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η αστυνομία. Η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς είναι ο 34χρονος Ντάρον Ντίλον Ουιντ χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

    Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ανακοίνωσαν οι αρχές. Όπως έγραψε χθες η Washington Post, ο ύποπτος αναγνωρίστηκε χάρις στα ίχνη του DNA του που εντόπισαν οι αρχές στα υπολείμματα μίας πίτσας.

    Υπενθυμίζεται πως ο 46χρονος Σαββόπουλος, η 47χρονη σύζυγός του Έιμι, ο 10χρονος γιος τους Φίλιπ και η 57χρονη οικιακή βοηθός Βεραλίσια Φιγκουερόα βρέθηκαν νεκροί μέσα στην έπαυλη του ζευγαριού στις 14 Μαΐου, στην Ουάσινγκτον.

    [04] Ρεκόρ τηλεθέασης για το τηλεοπτικό «αντίο» του Ντέιβιντ Λέτερμαν

    Το αποχαιρετιστήριο σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν στην αμερικανική τηλεόραση παρακολούθησαν 13,76 εκατομμύρια τηλεθεατές, γεγονός που φέρνει την εκπομπή στη δεύτερη θέση της τηλεθέασης για όλη την εβδομάδα, περιλαμβανομένης της prime-time ζώνης. Μόνο το βράδυ της Δευτέρας, το τηλεοπτικό σόου «Dancing With the Stars» ξεπέρασε την τελευταία εκπομπή του Λέτερμαν σε τηλεθέαση καθώς το παρακολούθησαν 14,35 εκατομμύρια τηλεθεατές.

    Πριν από δύο μέρες, ο διάσημος Αμερικανός παρουσιαστής αποχαιρέτισε τη μικρή οθόνη έπειτα από μία καριέρα-ρεκόρ 33 ετών, η οποία ενέπνευσε μία ολόκληρη γενιά κωμικών.

    Στα 68 του χρόνια, ο Ντέιβιντ Λέτερμαν παρουσίασε στο CBS το υπ΄αριθμόν 6.028ο και τελευταίο «Late Show». Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Λέτερμαν ήταν 67 φορές υποψήφιος για Έμι και τιμήθηκε 12 φορές με το τηλεοπτικό αυτό βραβείο.

    [05] Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε τους πρώτους Κουβανούς δημοσιογράφους

    «Καλώς ήρθατε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Λευκό Οίκο» είπε ο Τζος 'Ερνεστ, εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα χθες, καλωσορίζοντας τους πρώτους δημοσιογράφους από την Κούβα στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη Ουάσινγκτον για να καλύψουν τις συνομιλίες για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από πάνω από μισό αιώνα.

    «Υπάρχει πιθανότητα να δούμε τον πρόεδρο Ομπάμα στην Αβάνα μέχρι το τέλος του 2016;» ρώτησε η Κριστίνα Εσκομπάρ, από την κουβανική κρατική τηλεόραση. «Ξέρω ότι θα χαρεί πολύ να επισκεφθεί την Κούβα και ιδιαίτερα την Αβάνα» είπε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν το Δεκέμβριο μια ιστορική συμφιλίωση μετά από 50 χρόνια κρίσης που κληρονόμησαν από τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε μια ιστορική συνάντηση στον Παναμά τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, οι δύο χώρες συνεχίζουν τις συνομιλίες τους για δεύτερη μέρα στη Ουάσινγκτον, είπαν από κοινού χθες. Το τέλος των συνομιλιών σήμερα θα ακολουθήσει ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, από αμερικανούς και κουβανούς αξιωματούχους, είπε το Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

    [06] Εγκεφαλικό εμφύτευμα «διαβάζει» τις προθέσεις τετραπληγικού και τον βοηθά να κινεί το ρομποτικό χέρι του

    Μικροηλεκτρόδια που εμφυτεύθηκαν στον εγκέφαλο ενός τετραπληγικού ασθενούς, «διάβασαν» τις προθέσεις του για κινήσεις και έτσι καθοδήγησαν ανάλογα ένα ρομποτικό χέρι. Είναι η πρώτη φορά που εμφυτεύεται σε άνθρωπο μια νευροπροσθετική συσκευή στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου (τον οπίσθιο βρεγματικό φλοιό) όπου σχηματίζεται αρχικά η πρόθεση για κίνηση και όχι, όπως συνήθως γίνεται έως σήμερα, στο εγκεφαλικό κέντρο που ελέγχει την κίνηση στη συνέχεια. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο της νευροπροσθετικής, που θα επιτρέψει τον χειρισμό εξελιγμένων τεχνητών μελών, μόνο με το νου, από παράλυτους ή ακρωτηριασμένους ανθρώπους.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Ρίτσαρντ 'Αντερσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», πραγματοποίησαν μια πετυχημένη κλινική δοκιμή με έναν 34χρονο ασθενή, τον Έρικ Σόρτο, ο οποίος, μετά από πυροβολισμό, ήταν παράλυτος από τον λαιμό και κάτω εδώ και 12 χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 May 2015 - 6:30:24 UTC