Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων ζητήθηκε από την επίτροπο Κ. Κρέτσου
  • [02] Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα τάσσεται ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] Ιδιαίτερα σημαντικές οι προοπτικές ανάπτυξης του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα
  • [04] Οι τζιχαντιστές εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας
  • [05] Κική Δημουλά: Τα μεγάλα βάσανα των ανθρώπων ξένες γλώσσες δεν γνωρίζουν
  • [06] Οι μοναδικές αντιδράσεις του εγκεφάλου στις λέξεις μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα κάποιου ατόμου

  • [01] Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων ζητήθηκε από την επίτροπο Κ. Κρέτσου

    Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ενταχθούν στα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI's) τα 15 συνολικά μεγάλα και μικρότερα έργα φυσικού αέριου και ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία προχωρά η χώρα, με βάση τις δυνατότητες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020, καθώς επίσης και η απομείωση του ευρωπαϊκού προστίμου εξαιτίας της ύπαρξης παράνομων χωματερών στην Ελλάδα τέθηκαν επί τάπητος κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση εργασίας, μεταξύ της κοινοτικής επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη.

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε προτεραιότητα σε τρία από τα υπό ένταξη έργα συμπεριλαμβανομένων και των υποέργων που απαιτούνται: τον Κάθετο διάδρομο Φυσικού Αερίου IGB-R, την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης - Ηπειρωτικής Ελλάδας που αφορά όλη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά του Αιγαίου η οποία εφ' όσον ολοκληρωθεί αναμένεται να μειώσει σημαντικά το πάρα πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

    Όπως έγινε γνωστό, η επίτροπος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικά τα ενεργειακά έργα που πραγματοποιούνται, ενώ δήλωσε έτοιμη να ανταποκριθεί σε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα που θα υποβάλουν οι ελληνικές αρχές, για την κοινοτική στήριξη ενεργειακών επενδύσεων.

    [02] Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα τάσσεται ο Γ. Παπανδρέου

    Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την επικύρωση ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού με τους πιστωτές της, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει υπέρ, καθώς «θέλει να παραμείνει στο ευρώ». «Η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να τον υποβάλει σε δημοψήφισμα. Αν υπάρξει συμφωνία, οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Εστορίλ, στο δυτικό τμήμα της Λισαβόνας.

    «Η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, παρά τα δεινά που έχει υποστεί. Το ευρώ θεωρείται ένα σταθερό νόμισμα» πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Estoril Conferences.

    «Ο Γερμανός φορολογούμενος θα καθησυχαστεί αν οι Έλληνες πολίτες πουν "ναι, θα υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα"», συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε πει ότι «θα ήταν ίσως καλό να αφήσουν να αποφασίσει ο ελληνικός λαός όσον αφορά το τι είναι έτοιμος να αποδεχθεί μεταξύ των απαραίτητων μέτρων».

    Αναφερόμενος επίσης στην πρόταση που είχε κάνει ο ίδιος για την διοργάνωση δημοψηφίσματος για ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι εκείνη την εποχή η καγκελάριος Μέρκελ "δεν ήταν αντίθετη στην πρότασή μου, αλλά απέφυγε να ταχθεί δημοσίως υπέρ ενός δημοψηφίσματος".

    Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν την Τρίτη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα.

    «Ο χρόνος πιέζει, καθώς στα τέλη Μαΐου ή στα τέλη Ιουνίου, κινδυνεύουμε να μην μπορούμε πλέον να εξασφαλίσουμε την πληρωμή των μισθών» των δημοσίων υπαλλήλων, προειδοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    [03] Ιδιαίτερα σημαντικές οι προοπτικές ανάπτυξης του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα

    Ιδιαίτερα ευοίωνες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της χρήσης του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς η χρήση τους υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από πλευράς τραπεζών που συγκέντρωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συνολικός αριθμός πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα ανέρχονταν στις 12.610.623 των οποίων 9.845.258 χρεωστικές και 2.765.365 πιστωτικές. Σε αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνονται οι προπληρωμένες (pre-paid), καθώς και οι κάρτες των συνεταιριστικών τραπεζών.

    Η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα έχει θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικονομίας, μειώνοντας την παραοικονομία και κατ' επέκταση τη φοροδιαφυγή, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa Europe, για την Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία.

    [04] Οι τζιχαντιστές εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας

    Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας, αλλά δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, πληροφορίες για καταστροφές, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οι δυνάμεις της οργάνωσης ελέγχουν επίσης την αεροπορική βάση της Παλμύρας, τη φυλακή και το αρχηγείο των υπηρεσιών Πληροφοριών. Περισσότεροι από 100 μαχητές των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας σε συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές στην πόλη της Παλμύρας και στα περίχωρά της.

    [05] Κική Δημουλά: Τα μεγάλα βάσανα των ανθρώπων ξένες γλώσσες δεν γνωρίζουν

    Την ποιήτρια Κική Δημουλά «(συντομογραφικά την ...Κ.Δ.) την ...Καινή Διαθήκη της νεότερής μας ποίησης», τη δημιουργό, της οποίας τα ποιήματα «αποτελούν τρυφερή ρωγμή στην ιδέα του δόγματος και «μας ευεργετούν ως διαρκή αντίδωρα λόγου», αναγόρευσε σε επίτιμη διδάκτορά του το τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    Απευθυνόμενη στη «συγκεντρωμένη ιερότητα» της κατάμεστης (πρωτοφανώς σε αναγόρευση επιτίμου διδάκτορα) ιστορικής αίθουσας τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και αφού εξεδύθη παρατύπως τη βαριά πανεπιστημιακή τήβεννο, την οποία της είχαν φορέσει λίγα λεπτά νωρίτερα οι επικεφαλής της τελετής, η Κική Δημουλά δήλωσε πως είναι ...«αδιάβαστη στο μάθημα της έπαρσης» ζήτησε την κατανόηση του ακροατηρίου για την ταραχή που νιώθει, δίνοντας «εισιτήριες εξετάσεις στην Ανωτάτη Αποδοχή Σας, και ομολόγησε πως ...«δεν είμαι φιλόλογος, δεν είμαι θεολόγος, δεν είμαι καν επιστήμων»...

    Στην «ποιητικά θεολογική» της ομιλία, με θέμα «Η πλάνη», η Κική Δημουλά μίλησε για την ...κοινωφελή δραστηριότητα, αλλά και τις παρενέργειες της ...πλάνης, η λειτουργία της οποίας, ταυτίζεται συχνά με εκείνη των ονείρων, όπως είπε. Δήλωσε οφειλή στην έννοια της πλάνης καθώς ..."είναι αυτή που κατατρόπωσε το τελεσίδικο ρήμα 'Αποκλείεται', αυτή που μετατρέπει τις δύσμορφες καταστάσεις σε καλλίμορφες.., αυτή που ανατρέπει τη θνητότητα όσων αγαπήσαμε".

    «Τα μεγάλα βάσανα των ανθρώπων ξένες γλώσσες δεν γνωρίζουν ...Μια-δυο λέξεις μιλούν μόνο. Την ιώβειο υπομονή...», ανέφερε.

    Όσο για τον Θεό; «Τον ψέγω τον Θεό διότι δεν απέτρεψε τον θάνατο ...αλλά, Εκείνον μάλλον τον ψυχαγωγούν όσα του καταμαρτυρώ, στοιβάζοντας υπέρβαρες ελαφρότητες...».

    [06] Οι μοναδικές αντιδράσεις του εγκεφάλου στις λέξεις μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα κάποιου ατόμου

    Προσέξτε τι λέτε! Οι λέξεις σημαίνουν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους και η αντίδραση που προκαλούν στα εγκεφαλικά κύτταρα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση κάποιου ατόμου.

    Η ερευνητική ομάδα του Μπλερ 'Αρμστρονγκ του Βασκικού Κέντρου για τη Νόηση, τον Εγκέφαλο και τη Γλώσσα της Ισπανίας, κατέγραψε τα σήματα που εξέπεμπε ο εγκέφαλος 45 εθελοντών την ώρα που αυτοί διάβαζαν μια λίστα με 75 ακρωνύμια -όπως FBI και DVD. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος υπολογιστή προκειμένου να εντοπίσουν διαφορές μεταξύ των ατόμων. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων ήταν αρκετά διαφορετικές ώστε το πρόγραμμα να είναι σε θέση να αναγνωρίσει με ακρίβεια 94% τον κάθε εθελοντή.

    Όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό New Scientist, τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι αυτό το είδος ταυτοποίησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα ασφαλείας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο κάποιος άνθρωπος προφέρει μία συγκεκριμένη λέξη είναι διαφορετικός από το πώς θα την πρόφερε κάποιος άλλος.

    Ο 'Αρμστρονγκ δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό ώστε να παράσχει απόλυτη ασφάλεια, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη αρχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 May 2015 - 8:30:24 UTC