Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Ν. Κοτζιάς για το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
  • [02] Για την άμεση αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του ΕΤΕΑ, δεσμεύεται το υπ. Εργασίας
  • [03] Ο Τζ. Κέρι απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμά της Β. Κορέας
  • [04] Οι τζιχαντιστές υποστήριξαν ότι απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της ιρακινής πόλης Ραμάντι
  • [05] Η Άρτεμη από τη θάλασσα «αναδύεται» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Ν. Κοτζιάς για το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

    Στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

    Σύμφωνα με τον πρόγραμμα των εργασιών, το θέμα της ασφάλειας και της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ανατολική και Νότια Γειτονία, και ιδίως τη Συρία, το Ιράκ και την Ουκρανία, θα συζητηθεί στο πλαίσιο κοινού γεύματος εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

    Θα ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, στην οποία θα λάβει μέρος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης αυτής βρίσκεται η προετοιμασία του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Ιουνίου για θέματα Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας και η συζήτηση σχετικά με την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας.Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλου, θα γίνει εκτενής συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και για το σχεδιασμό της επιχείρησης «EUNAVFOR MED» στη νότια κεντρική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και το Μπουρούντι, καθώς και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    [02] Για την άμεση αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του ΕΤΕΑ, δεσμεύεται το υπ. Εργασίας

    Αποσύρεται και δεν θα συζητηθεί, η εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), με την οποία προτεινόταν ως ενδεχόμενο η υποβολή αιτήματος για απόληψη τμήματος χρηματικών ποσών, από τα πλεονάζοντα κεφάλαια που είχαν μεταφερθεί υποχρεωτικά στο παρελθόν στο λογαριασμό των διαθεσίμων κεφαλαίων, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη, μετά από συνεννόηση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη και τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Ρωμανιά και του διοικητή του ΕΤΕΑ, Θανάση Καποτά.

    «Το υπουργείο μας θα συμβάλει άμεσα στην αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του ΕΤΕΑ, που δημιουργήθηκε από το καταστροφικό κούρεμα κατά 53% των αποθεματικών του από την κυβέρνηση Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012 και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον» σημειώνει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και προσθέτει:

    «Η κυβέρνησή μας εγγυάται ότι οι επικουρικές συντάξεις όχι μόνο θα καταβάλλονται κανονικά, που είναι το αυτονόητο, αλλά και χωρίς τις σφαγιαστικές μειώσεις, που θα γίνονταν εάν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε συμφωνία με την τρόικα και με τις οποίες θα αφαιρούνταν κατά τη διάρκεια του 2015 από τις τσέπες των συνταξιούχων 326 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο είχαν εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό».

    [03] Ο Τζ. Κέρι απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμά της Β. Κορέας

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα δεν «πλησίασε καν» στο να κάνει εκείνα τα βήματα που χρειάζονται για να περιορίσει το πρόγραμμά της των πυρηνικών όπλων ώστε να ξεκινήσουν συνομιλίες, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ μελετούν την επιβολή νέων κυρώσεων.

    Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, ο Κέρι δήλωσε πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να προσφέρει στον απομονωμένο Βορρά την ευκαιρία μίας βελτιωμένης σχέσης έναντι ενδείξεων ότι είναι πράγματι πρόθυμος να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του.

    Η Βόρεια Κορέα υφίσταται βαριές κυρώσεις από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ εξαιτίας των πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών της. Ο Κέρι είπε πως είναι πιθανό η Βόρεια Κορέα να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και πως μελετάται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

    [04] Οι τζιχαντιστές υποστήριξαν ότι απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της ιρακινής πόλης Ραμάντι

    Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος υποστήριξαν χθες ότι πήραν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ, καταφέρνοντας τη μεγαλύτερη ήττα στην κυβέρνηση της Βαγδάτης από το περασμένο καλοκαίρι. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι κατέσχεσε άρματα μάχης και σκότωσε «δεκάδες αποστάτες» όπως αποκαλεί τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

    Η Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Άνμπαρ, στην οποία υπερισχύουν οι σιίτες. Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι διέταξε την ανάπτυξη σιιτικών πολιτοφυλακών για να ανακαταλάβουν την περιοχή, μία κίνηση την οποία είχε αποφύγει προηγουμένως εξαιτίας των φόβων ότι θα προκαλείτο σεκταριστική βία. Νωρίτερα, δυνάμεις ασφαλείας και κυβερνητικές δυνάμεις εκκένωσαν μία σημαντική στρατιωτική βάση η οποία υπέστη επίθεση από τους αντάρτες, που είχαν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους μία από τις τελευταίες περιοχές που αντιστέκονταν.

    Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, χωρίς να επιβεβαιώνει την πτώση της Ραμάντι, προσπάθησε να υποβαθμίσει την επίδραση που θα έχει στην ευρύτερη στρατιωτική εκστρατεία του Ιράκ η κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.

    [05] Η Άρτεμη από τη θάλασσα «αναδύεται» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Μετά το «δαχτυλίδι του Θησέα» και την Αιγύπτια γάτα «Μίου», που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βγάζει στο φως από την ασφαλή αφάνεια των αποθηκών του, ένα ακόμα έκθεμα: την «'Αρτεμη από τη θάλασσα». Πρόκειται για το χάλκινο αγαλμάτιο της θεάς 'Αρτεμης του τέλους του 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε στον θαλάσσιο χώρο της Μυκόνου το Μάιο του 1959 και έκτοτε φυλάσσεται στις αποθήκες του μουσείου.

    Η έκθεση της 'Αρτεμης της θάλασσας θα ξεκινήσει σήμερα, οπότε γιορτάζεται σε όλα τα μουσεία της χώρας η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με πλήθος εκδηλώσεων και ελεύθερη είσοδο. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από τις 15:00 ως τις 16:40, αρχαιολόγοι του μουσείου θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες το νέο έκθεμα και θα συνομιλήσουν μαζί τους για όλα τα υπόλοιπα αριστουργήματα, που πρόκειται να παρουσιαστούν και να αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Το αγαλματίδιο θα εκτίθεται στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για δυο μήνες, ως τις 19 Ιουλίου, στο πλαίσιο της πετυχημένης δράσης «Αθέατο Μουσείο» που εγκαινίασε το «δαχτυλίδι του Θησέα» και συνέχισε η γάτα από την Αίγυπτο. Στο πλαίσιό της, κάθε δύο μήνες παρουσιάζεται στους επισκέπτες ένα αντικείμενο για πρώτη φορά.

    Επίσης, σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιαστούν οι εξής δράσεις:

    Ώρα 11.00 - 13.00: Το υλικό για το άυλο: Συντήρηση μαρμάρινου αγάλματος από το ναυάγιο των Αντικυθήρων στο αίθριο του Μουσείου. Εξειδικευμένοι συντηρητές λίθου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα εργαστούν για τη συντήρηση του μαρμάρινου αγάλματος αθλητή που βρέθηκε στο ναυάγιο των Αντικυθήρων και θα εξηγούν στους επισκέπτες τις μεθόδους επέμβασης, τη φύση και τα μυστικά της δουλειάς τους. Η παρακολούθηση θα είναι ελεύθερη.

    Ώρα 13.30 - 14.20: Το υλικό για το άυλο. Διάλεξη των συντηρητών, Δρ. Γεωργιάννας Μωραΐτου, Παντελή Φελέρη, Κατερίνας Ιωαννίδου, Ιωάννη Παναγάκου στο αμφιθέατρο του Μουσείου, με θέμα: «Περιπτώσεις συντήρησης αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο». Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν εξειδικευμένες επεμβάσεις συντήρησης σε επιλεγμένες αρχαιότητες και θα συζητήσουν με το ακροατήριο για τις μεθόδους της εργασίας τους. Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στο Μουσείο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλέφωνο επικοινωνίας 213 214 4891.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 May 2015 - 6:30:23 UTC