Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιξε η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο
  • [02] Α. Σαμαράς: Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό
  • [03] Ν. Μπακογιάννη: Η ΝΔ θα ψηφίσει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στη Βουλή
  • [04] ΣτΕ: Συνταγματικός ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα
  • [05] Αρ. Μπαλτάς: Απολύτως θλιβερά τα επεισόδια στις φοιτητικές εκλογές
  • [06] Πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές
  • [07] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group
  • [08] Bundesbank: Να μην γίνεται κατάχρηση της EKT ως διασώστη της Ελλάδας
  • [09] Το ΔΝΤ παραμένει ευέλικτο στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το χρέος
  • [10] Ν. Ξυδάκης: Δεν θα ακολουθήσουμε τη δικαστική οδό για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
  • [11] ΟΗΕ: Σημαντικό μέρος των ηλεκτρονικών αποβλήτων καταλήγει στα σκουπίδια

  • [01] Άνοιξε η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο

    Με διαφωνίες άνοιξε η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν την Ελλάδα στο καθεστώς των Μνημονίων.

    Στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που είναι σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών και ασχολείται με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα, σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη διαφωνία μεταξύ των μελών της για το αν θα είναι ανοιχτές ή όχι οι συνεδριάσεις.

    Η πρόταση να είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις βρίσκει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατηγορηματικά αντίθετη τη ΝΔ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνούν.

    [02] Α. Σαμαράς: Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό

    Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2015, που κατέθεσε στην Ευρώπη τον περασμένο Απρίλιο και το οποίο συντάχθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με μια σειρά από Υπουργεία της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση «αποδέχεται πλήρως τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης», δηλαδή, «όλα αυτά που ως τώρα αμφισβητούσε και ακόμα αμφισβητεί μέσα στην Ελλάδα».

    «Αυτό δεν τους εμποδίζει βέβαια, να συνεχίζουν να καταστρέφουν, ότι ήδη παραδέχονται πως ήταν σωστό», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς ο οποίος και καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη όχι μόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά κυρίως στον Ελληνικό λαό.

    [03] Ν. Μπακογιάννη: Η ΝΔ θα ψηφίσει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στη Βουλή

    Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο, επισημαίνει η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η πρώην υπουργός εκτιμά πως αν η συμφωνία με τους εταίρους έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, η ΝΔ θα την ψηφίσει, σημειώνοντας πάντως πως είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. «Δεν θα γίνουμε λαϊκιστές, δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ», λέει συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι στη φάση αυτή δεν υπάρχει άλλο κριτήριο από αυτό του εθνικού συμφέροντος, που απαιτεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    Η βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει, επίσης, ότι αν η Ελλάδα πριν από 5 χρόνια είχε ενωμένες τις πολιτικές της δυνάμεις, θα είχαμε βγει από το μνημόνιο εδώ και 2,5 χρόνια, στηρίζει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα που δημιουργήθηκε με την κυβέρνηση, δεν αποκλείει τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας το φθινόπωρο και λέει πως όταν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα υπάρξουν και εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, όταν και αν κινηθούν διαδικασίες διαδοχής, η ίδια να είναι υποψήφια, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το ερώτημα σήμερα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές.

    [04] ΣτΕ: Συνταγματικός ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 1858/2015 απόφασή της έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες οι ρυθμίσεις του νέου νόμου 4178/2013 για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και απέρριψε ως απαράδεκτες τις προσφυγές κατοίκων του Αμαρουσίου.

    Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), έκρινε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

    [05] Αρ. Μπαλτάς: Απολύτως θλιβερά τα επεισόδια στις φοιτητικές εκλογές

    «Απολύτως θλιβερά» χαρακτηρίζει ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα βιαία επεισόδια που έγιναν χθες κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών. Κάνει λόγο για «απαράδεκτο φαινόμενο» και υπογραμμίζει «μπορούμε να φυλάμε τα του οίκου μας, ως ένα επίπεδο τουλάχιστον και ως ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα μας ξεπερνάει και γίνεται αρμοδιότητα άλλων φορέων και θεσμών».

    Λέει, παράλληλα, ότι η πρωτοβουλία «Παιδεία 2015» συκοφαντεί και ότι όσα υποστηρίζει είναι ενάντια στην πραγματικότητα.

    Αναφερόμενος στα κενά των εκπαιδευτικών, ο κ. Μπαλτάς υπογραμμίζει πως «οι δυνατότητες που παρέχει ο τρέχων προϋπολογισμός είναι λίγες, αλλά κάτι είναι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα ακριβή νούμερα τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε, μόλις τα έχουμε θα κάνουμε παν το δυνατόν να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα βγει σε διαβούλευση, «είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, είτε στα τέλη αυτής που διανύουμε», ο κ. Μπαλτάς λέει ότι η αλλαγή που φέρνει τώρα είναι το ξεμπλοκάρισμα κάποιων διαδικασιών και η λύση κάποιων άμεσων προβλημάτων, αλλά ήδη σχεδιάζεται «ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

    Μιλώντας για τα Πειραματικά και τα Πρότυπα, σημειώνει ότι «θα κοιτάξουμε και τη διεύρυνση του θεσμού των Πειραματικών αλλά ενδεχομένως, και τη διεύρυνση του θεσμού των Προτύπων».

    «Ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας παραμένει ο στρατηγικός στόχος, αλλά το πρόβλημα έχει πολλές διαστάσεις» τονίζει ο υπουργός, ο οποίος τάσσεται υπέρ της κατασκευής τεμένους, ενώ για τη μεταφορά του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στον Άγιο Σάββα σημειώνει πως «είναι δικαίωμα της Εκκλησίας να μεταφέρει ένα εικόνισμα σε ένα λατρευτικό χώρο, σε ένα νοσοκομείο. Από εκεί και πέρα, μια ολόκληρη κουβέντα περί των ιαματικών ή άλλων δυνατοτήτων αυτής εικόνας είναι έξω από τη λογική μας. Διαφωνούμε σε αυτό».

    [06] Πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές

    Σαφής είναι, πλέον, η εικόνα των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν χθες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνουν ξεχωριστά οι παρατάξεις, σαφές είναι το προβάδισμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ), η οποία αναδείχθηκε για 29η χρονιά πρώτη πανελλαδικά, ενώ τη δεύτερη θέση κατοχυρώνει η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ).

    [07] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group

    Διαδικαστικά θέματα και ο καθορισμός της ατζέντας των επομένων ημερών απασχόλησαν την ωριαία συνεδρίαση του Brussels Group, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και το πιθανότερο τη Δευτέρα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε ότιδεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στη στρατηγική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

    Σημείωσε ότι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των κόκκινων γραμμών της, πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ζήτημα της ρευστότητας. Ως προς αυτό το ζήτημα και την κατάληξη σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει μέσα στον Μάιο, είπε ότι είναι σημαντικός σταθμός η τακτική Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα, το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει η κυβέρνηση.

    Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι έχει προχωρήσει πολύ η διαπραγμάτευση και έχει υπάρξει πρόοδος, ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει αυτή» και ότι «καιρός είναι να καταβάλουν και οι εταίροι έστω και λίγη προσπάθεια».

    [08] Bundesbank: Να μην γίνεται κατάχρηση της EKT ως διασώστη της Ελλάδας

    Να μην γίνεται κατάχρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως διασώστη της Ελλάδας, ζητά ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, προειδοποιώντας ότι «η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στη Νομισματική Ένωση βρίσκεται ξεκάθαρα στην πολιτική».

    Οι κεντρικές τράπεζες «δεν είναι αρμόδιες για τη σύνθεση της Νομισματικής Ένωσης ή για την παροχή οικονομικής βοήθειας», δηλώνει ο κ. Βάιντμαν στην Handelsblatt που θα κυκλοφορήσει αύριο, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν διατεθειμένος να σταματήσει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες και με αυτόν τον τρόπο να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε έξοδο.

    [09] Το ΔΝΤ παραμένει ευέλικτο στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το χρέος

    Το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι παραμένει ευέλικτο στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το χρέος και ελπίζει πως οι διεθνείς πιστωτές θα μπορέσουν να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία με την Αθήνα.

    Είμαστε ευέλικτοι. Είμαστε ανοικτοί να δούμε όλες τις επιλογές. Όμως πρέπει να επιμείνουμε στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

    [10] Ν. Ξυδάκης: Δεν θα ακολουθήσουμε τη δικαστική οδό για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    «Οι νομικές γνωματεύσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι δεσμεύεται στο άμεσο μέλλον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι «η δικαστική οδός είναι μια από τις πολλές οδούς που ανοίγονται μπροστά μας», αλλά ότι "ο πολυετής αγώνας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με σκοπό τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης, έχει φέρει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα".

    [11] ΟΗΕ: Σημαντικό μέρος των ηλεκτρονικών αποβλήτων καταλήγει στα σκουπίδια

    Έως και το 90% των ηλεκτρονικών αποβλήτων του κόσμου είτε καταλήγουν στα σκουπίδια είτε συλλέγονται παράνομα με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

    Η αξία των ηλεκτρονικών αγαθών, όπως ηλεκτρονικές συσκευές και φορητοί υπολογιστές, που καταλήγουν στα σκουπίδια φτάνει τα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ δημιουργούνται 41 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων. Όπως προβλέπεται στην έκθεση, έως το 2017 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 50 εκατομμύρια τόνους, με κάθε τόνο να αξίζει 438 ευρώ.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρονικών αποβλήτων, ωστόσο στον ίδιο δρόμο οδεύει και η Ασία. Η εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων από το εσωτερικό της ΕΕ σε χώρες του εξωτερικού απαγορεύεται διά νόμου, ωστόσο παρανόμως συχνά αυτά μετονομάζονται σε «μεταχειρισμένα αγαθά» και αποστέλλονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 May 2015 - 16:30:25 UTC