Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τηλεδιάσκεψη οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group
  • [02] Σταϊκούρας: Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να θολώνουμε την ατμόσφαιρα
  • [03] Μπαλτάς: Σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα το ν/σ για την παιδεία
  • [04] Τη στήριξη της ομογένειας ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση με τους ΑΧΕΠΑ
  • [05] Η τελική πρόταση του ΕΟΠΥΥ για την ανακοστολόγηση 694 εξετάσεων
  • [06] Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσκύνησε το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας
  • [07] Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εφαρμογή για τις 100 δόσεις
  • [08] Χωρίς μνημόνιο η πιθανή συνεργασία με την Τράπεζα των BRICS, τονίζει ο Π. Ρουμελιώτης
  • [09] Λέτα: Καταστροφική μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
  • [10] Βαρουφάκης:Το ελληνικό χρέος πρέπει να ξανασχεδιαστεί. Δεν είναι βιώσιμο

  • [01] Με τηλεδιάσκεψη οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group

    Τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα ενώ αύριο τα μέλη της ελληνικής ομάδας θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

    Ο κ. Σακελλαρίδης υπενθύμισε ότι σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου, εξετάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων και χαράχθηκε η γραμμή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

    Με τη διαπραγμάτευση στο επίπεδο του Brussels Group να ξεκινά η κυβέρνηση επιχειρεί να οριστικοποιήσει τις παρεμβάσεις στη φορολογία που θα επιτρέψουν την αύξηση των δημοσίων εσόδων χωρίς τη λήψη οριζόντιων εισπρακτικών μέτρων.

    Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί και στον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων επιλογής των φορολογικών υποθέσεων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού.

    [02] Σταϊκούρας: Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να θολώνουμε την ατμόσφαιρα

    Για προσπάθεια παραπληροφόρησης από «θύλακες του ΣΥΡΙΖΑ» που στόχο έχουν να «ξεπεραστούν οι ασάφειες, οι παλινωδίες και τα λάθη, που έχουν οδηγήσει την χώρα σε όξυνση των αδιεξόδων της» κάνει λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας.

    Αναφερόμενος σε ορισμένα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα τα οποία, όπως υποστηρίζει, παρουσιάζουν αποσπάσματα από χθεσινή τοποθέτησή του στην Επιτροπή Ισολογισμού και Απολογισμού της Βουλής και καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, τονίζει σε δήλωσή του πως «τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να θολώνουμε κι άλλο την πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα».

    Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ταμειακό πλεόνασμα 2 δισ. με την εκτίμηση ότι, αν δεν γίνονταν οι κατάλληλες κινήσεις και να κλείσει η συμφωνία, θα υπήρχε ταμειακό πρόβλημα στο τέλος Φεβρουαρίου.

    Για αυτό και, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε δίμηνη παράταση του μνημονίου.

    Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτηρίζει εσφαλμένη τη διαπραγματευτική αυτή προσέγγιση, και επικαλείται και ανάλογες δηλώσεις του επικεφαλής της καινούργιας διαπραγματευτικής ομάδας κ. Τσακαλώτου.

    [03] Μπαλτάς: Σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα το ν/σ για την παιδεία

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Επείγοντα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα βγει σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, μιλώντας το πρωί στο Mega.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Όπως είπε, το υπουργείο θα άρει ορισμένα εμπόδια που έχουν συσσωρευτεί και πρόσθεσε ότι η κριτική εναντίον του είναι μια προσπάθεια διατήρησης εκείνων των σημείων του νομοθετικού πλέγματος που σε ένα βαθμό κατέστρεψαν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Αναφορικά με τη φράση του ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά» είπε ότι λέχθηκε εν τη ρύμη του λόγου αναγνωρίζοντας ότι επρόκειτο για υπερβολική φράση.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Και πρόσθεσε: «Προφανώς, η αριστεία δεν είναι ρετσινιά αν θες να την πάρεις σοβαρά και την κουβεντιάσεις σοβαρά. Είναι ένα ρητορικό σχήμα αν θέλετε που ήθελε να δείξει ότι άλλο πράγμα ο ανταγωνισμός για τον βαθμό, άλλο πράγμα λύνω το πρόβλημα συνεργατικά με τους συμμαθητές μου και στο βαθμό που έλυσα το πρόβλημα συνεργατικά με τους συμμαθητές μου την άσκηση που μου έδωσε χθες ο δάσκαλος, επιβραβεύομαι για αυτή μου τη λύση. Είναι μια διαδικασία ανταγωνισμού που αντί να βάλει τα παιδιά να σκεφτούν το πρόβλημα, να μορφωθούν επί του προβλήματος, να συνεργαστούν για τη λύση του προβλήματος, τα βάζουν να ανταγωνίζονται για τον βαθμό».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι είναι «άλλο η πίεση προς τα πάνω και άλλο η χαρά ότι μορφώνομαι και μαθαίνω».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Σχετικά με τους αιώνιους φοιτητές υποστήριξε ότι υπάρχουν κατάλογοι σε κάθε γραμματεία και όταν περάσουν δυο χρόνια μετά τη νόμιμη φοίτηση, γίνονται ανενεργοί και δεν συμμετέχουν σε καμία παροχή του πανεπιστημίου, σε συγγράμματα, σίτιση.

    [04] Τη στήριξη της ομογένειας ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση με τους ΑΧΕΠΑ

    Τη στήριξη της ομογένειας ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία των ΑΧΕΠΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Δίνουμε μία σημαντική μάχη για τον ελληνικό λαό και η στήριξη της ομογένειας είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν η ομογένεια στις ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε μία δύναμη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Και μπορώ να πω ότι η στήριξη αυτή είναι σημαντική, ανέφερε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την αντιπροσωπεία των ΑΧΕΠΑ.

    [05] Η τελική πρόταση του ΕΟΠΥΥ για την ανακοστολόγηση 694 εξετάσεων

    Με ζητούμενο να μπει τέλος, τόσο στην υπερβολική δαπάνη των εξετάσεων, όσο και στο εξοντωτικό για πολλούς μέτρο του clawback (επιστροφών) στους παρόχους, να τηρηθεί ο προϋπολογισμός και να μειωθούν τα βάρη των ασφαλισμένων ως προς το ποσοστό συμμετοχής τους στις εξετάσεις, o ΕΟΠΥΥ έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή του για την ανακοστολόγηση των εξετάσεων, η οποία, ήδη, έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο Υγείας.

    Ο Οργανισμός, με επιστολή του στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, κάνει λόγο για ανακοστολόγηση σε 694 εξετάσεις, η οποία, εφόσον γίνει αποδεκτή, θα φέρει μείωση από 40.000.000 έως 50.000.000 ευρώ, σε σχέση με την αιτούμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

    Ο όγκος αλλά και η δαπάνη για τις παρακλινικές εξετάσεις που καλείται να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια σε δυσθεώρητα επίπεδα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.

    Το 2013 έγιναν 93.863.703 εξετάσεις με κόστος 580.274.256 ευρώ, ενώ το 2014 έγιναν 93.591.600 που κόστισαν 601.615.085 ευρώ.

    Τα δύο τελευταία χρόνια, ο ΕΟΠΥΥ, εφαρμόζοντας σχετική νομοθεσία, επέβαλλε clawback σε ποσοστά από 35% έως 50% σε όλους τους παρόχους των διαγνωστικών εξετάσεων για τις ανάγκες τήρησης του περιορισμένου κλειστού προϋπολογισμού του.

    [06] Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσκύνησε το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

    Στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομώνυμου δήμου Αττικής μετέβη σήμερα το πρωί, πριν από την έναρξη της Συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος και πρόεδρος της ΔΙΣ, Ιερώνυμος και τα μέλη της για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας.

    Κατά την αποχώρησή του από τον Ιερό Ναό ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε: "Θα κάνω μόνο τρεις απλές παρατηρήσεις. Το πρώτο είναι ότι θαυμάζω το μεγαλείο, τον ψυχισμό του λαού μας. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι αυτό το λαό. Δεν πρέπει να τον ξεχνάμε και να τον περιφρονούμε. Αλλά και συγχρόνως η αισιοδοξία μας για το αύριο κρύβεται μέσα στις καρδιές αυτών των ανθρώπων. Θαυμασμός απεριόριστος και μεγαλείο το να περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι έξι και εφτά ολόκληρες ώρες για να έρθουν να εναποθέσουν τον ασπασμό στο τίμιο λείψανο της Αγίας Βαρβάρας. Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι έρχονται αυτοί οι άνθρωποι για να προσκυνήσουν το σκήνωμα της Αγίας βαραβάρας, αλλά έχουν και τα χέρια τους γεμάτα με αγάπη, φάρμακα, που είτε τα αγοράζουν, είτε είναι δικά τους και σωρεύονται εδώ πέρα για τους ανθρώπους σε μια εποχή που το φάρμακο δεν είναι εύκολο πράγμα. Τρίτον, ακούγονται διάφορα σχόλια , λόγια από διαφόρους, επισήμους και μη επισήμους, δεν θέλω προσωπικά να σχολιάσω.Τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Γι αυτά θα μιλήσει η ιστορία. Αλλά θα ήθελα να πω ότι , κυρίως αυτοί οι άνθρωποι, είναι άνθρωποι των λόγων και τα λόγια μας έχουν κουράσει. Τα λόγια φέρανε τον τόπο σε αυτή την κατάσταση που είναι γιατί έλειψε ο λόγος. Χρειαζόμαστε λόγο αυτή την εποχή και όχι λόγια. Η Αγία Βαραβάρα, έκανε το θαύμα της και έδειξε πώς είναι μέσα στις καρδιές των ανθρώπων αλλά είναι και μια ανακεφαλαίωση της πίστεώς μας, ότι τα ιερα λείψαν των Αγίων είναι αυτά που δυναμώνουν και κάνουν τους ανθρώπους πρότυπα σε αυτή την κοινωνία, πρότυπα για τα οποία έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη σε όλους τους χώρους".

    Ερωτώμενος για τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «Ας μη χαλάσουμε την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε απαντήσεις ολοκληρωμένες. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».

    [07] Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εφαρμογή για τις 100 δόσεις

    Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, σε σχέση με την προηγούμενη. Η εφαρμογή της νέας ρύθμισης ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου και λήγει στις 26 Μαΐου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις πρώτες 18 ημέρες της εφαρμογής της (από 17 Απριλίου 2015 μέχρι 4 Μαΐου 2015) έχουν υποβληθεί 299.209 αιτήσεις που είναι πάνω από τρεις φορές περισσότερες από τις αντίστοιχες (98.896) αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στις πρώτες είκοσι ημέρες εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης (24 Νοεμβρίου 2014 μέχρι 14 Δεκεμβρίου 2014).

    Ως αποτέλεσμα της αυξημένης συμμετοχής των φορολογουμένων στη νέα ρύθμιση του ν. 4321/15, το κεφάλαιο σε ρύθμιση την 4/5/2015 ανήλθε σε 1,972 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο για τη ρύθμιση του ν.4305/14.

    Αρκετά αυξημένες συγκριτικά είναι και οι εισπράξεις, καθώς στο πρώτο εικοσαήμερο εφαρμογής της ρύθμισης του ν.4305/14 οι συνολικές εισπράξεις ήταν μόλις 36.814.658 εκατ. ευρώ, ενώ για τη νέα ρύθμιση του ν.4321/15 οι πληρωμές μέσω τραπεζών τις πρώτες 14 ημέρες έως και την 30η Απριλίου ανήλθαν σε 102.496.297 εκατ. ευρώ.

    Από το ποσό αυτό τα 52.184.654 ευρώ προέρχονται από τις εφάπαξ καταβολές με διαγραφή πρόσθετων φόρων από το κεφάλαιο, γεγονός που καταδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το συγκεκριμένο κίνητρο αποδίδει και δίνει ώθηση στις συνολικές εισπράξεις, αντισταθμίζοντας τις μικρότερες σχετικά εισπράξεις που προέρχονται από την υπαγωγή στην νέα ρύθμιση οφελών σε μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής των ρυθμισμένων δόσεων.

    Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα συμβάλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών στο άμεσο μέλλον και θα βοηθήσει τους φορολογούμενους να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

    ΠΙΝΑΚΑΣ

    Στοιχεία ρύθμισης ν.4321/15 σε σύγκριση με τη ρύθμιση του ν.4305/14

    ΡΎΘΜΙΣΗν.4321/15ν.4305/14

    Περίοδος17/4/15-4/5/1524/11/14-14/12/14

    Συνολικό

    πλήθος

    αιτήσεων*299.20998.896

    Κεφάλαιο σε

    ρύθμιση* σε ?1.972.888.129873.367.684

    Προσαυξήσεις*

    σε ?342.673.816208.537.957

    Εισπράξεις σε ?**102.496.29736.814.658

  • Περιλαμβάνονται επικυρωμένες και ανεπικύρωτες ρυθμίσεις

  • *Εισπράξεις μέσω τραπεζών έως την 30/4/2015

    [08] Χωρίς μνημόνιο η πιθανή συνεργασία με την Τράπεζα των BRICS, τονίζει ο Π. Ρουμελιώτης

    Δεν θα υπάρχει μνημόνιο για την Ελλάδα σε μία πιθανή συνεργασία της χώρας με τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, τόνισε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος ορίστηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, υπεύθυνος για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Star και αναφερόμενος σε μία πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS, ο κ. Ρουμελιώτης είπε πως η ελληνική κυβέρνηση αναζητά και άλλους τρόπους για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του ότι μία τέτοια συμφωνία δεν θα έβλαπτε κανέναν.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα μνημόνιο με τις χώρες που αποτελούν την ομάδα των BRICS, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για τη συμμετοχή της χώρας σε μία τράπεζα, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη έργων υποδομής».

    [09] Λέτα: Καταστροφική μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

    Το μήνυμα ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική και ως τέτοια θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί έστειλε από το βήμα του 19ου ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο Ενρίκο Λέτα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας προέτρεψε σε αυτό το πλαίσιο και τις δύο πλευρές να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποφυγής ενός αντίστοιχου σεναρίου, σημειώνοντας ευρύτερα ότι αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη φάση για την Ευρώπη που κατά τη γνώμη του θα επηρεάσει το μέλλον της. Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη δεν είναι εφικτές μόνο με λιτότητα και περικοπές.

    Η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές της αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο συγκεντρώνοντας 60% πιθανότητες, εκτίμησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist η ανώτερη αναλύτρια του Economist Intelligence Unit Joan Hoey, η οποία απέδωσε το 40% των πιθανοτήτων του αρνητικού σεναρίου στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κατά τη γνώμη της μεγάλο πεδίο για συναίνεση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0% «ως ένα πολύ καλό κατώφλι» για την Ελλάδα το 2015, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ήταν απαραίτητα καταστροφικό, λέγοντας πως άλλες χώρες στη συνέχεια κατάφεραν να διαχειριστούν τα του οίκου τους.

    [10] Βαρουφάκης:Το ελληνικό χρέος πρέπει να ξανασχεδιαστεί. Δεν είναι βιώσιμο

    Απαιτείται εξορθολογισμός του συστήματος του ΦΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.Οι όποιες αλλαγές γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

    Δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία μεταβολή στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, αυτή την τουριστική περίοδο και μέχρι τον Σεπτέμβριο.Ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος σε ελάχιστες τιμές.

    Μίλησε για ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία που θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις (με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

    Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός άμεσων ξένων επενδύσεων που περιμένουν και μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους θα πραγματοποιηθούν. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να απεγκλωβιστεί από τα κόκκινα δάνεια ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που αποτελεί και μέρος της διαπραγμάτευσης. Για το ελληνικό χρέος τόνισε ότι πρέπει να ξανασχεδιαστεί. Δεν είναι βιώσιμο είπε. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί με τους εταίρους μας να αποτελεί μία διέξοδο για τη χώρα μας, ένα come back

    Μετά από 5 χρόνια εφαρμογής ενός αποτυχημένου προγράμματος για εμάς δεν προέχει η επόμενη δόση. Στόχος είναι η συμφωνία να αποτελεί διέξοδο για τη χώρα μας. Αν απλώς μειωθούν κάποιες επικουρικές συντάξεις, αυξηθεί ο ΦΠΑ μόνο και μόνο για να πάρουμε τη δόση των 7,5 δισ. και μετά ξαναπάμε στην ίδια κατάσταση αυτό δεν θα το ήθελε κανείς, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι δεν θέλει να είναι ακόμα ένας υπουργός Οικονομικών που θα βάλει την υπογραφή του σε μία τέτοια συμφωνία που δεν οδηγεί πουθενά.

    Ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις είναι μαραθώνιες δεν έχει να κάνει ότι διαφωνούμε σε μια σειρά θεμάτων, συμφωνούμε στα περισσότερα, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συμφωνία πρέπει να υπερβεί την κρίση και να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας, είπε ο κ. Βαρουφάκης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 May 2015 - 10:30:27 UTC