Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσίπρας: Τέλος στη διαπλοκή του πολιτικού συστήματος-τραπεζών και ΜΜΕ
  • [02] Έξι τραυματίες οι πέντε σοβαρά από την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου
  • [03] Ψηφιοποιήθηκε ο κατοχικός δοσιλογικός Τύπος της Θεσσαλονίκης
  • [04] Λαφαζάνης: Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος
  • [05] Ντάισελμπλουμ :«Έχει επιτελεσθεί πρόοδος»
  • [06] Δεν εκλέγεται βουλευτής o Νάιτζελ Φάρατζ
  • [07] Εβδομήντα χρόνια από την Ημέρα της Νίκης

  • [01] Τσίπρας: Τέλος στη διαπλοκή του πολιτικού συστήματος-τραπεζών και ΜΜΕ

    Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τον κύκλο της διαπλοκής μεταξύ Τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου απαντώντας στην Βουλή στην Ώρα του πρωθυπουργού.

    «Δεν θα μιλήσω με όρους πολιτικής, θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών, αυτό δεν θα συμβεί. Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε εκεί είναι που μπορεί να δημιουργηθεί μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής(?). Εμείς έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι» είπε ο κ Τσίπρας.

    «Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες έναντι κάποιων άλλων, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου σε ολιγάρχες. Από τότε έχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Όλες ανεξαιρέτως υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου που έπρεπε να ξεκινούν από το αυτονόητο από την προκήρυξη διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων αλλά καμία δεν το έπραξε» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

    Για το θέμα της συμφωνίας με τους εταίρους ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί μία έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους. Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης».Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σε όλους φανερό πως η κυβέρνηση κάνει ότι πρέπει γα να πετύχει έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους»

    Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. «Είμαι αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος και με τη στήριξη του λαού μας θα καταφέρουμε να κλείσουμε τη συμφωνία και να βγούμε από την κρίση που επεδίωξαν κάποιοι που θέλησαν να πλουτίσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού, ακόμα και μέσα στην κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Έξι τραυματίες οι πέντε σοβαρά από την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου

    Στο Θριάσιο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν τρεις εργαζόμενοι- τραυματίες.Ο πρώτος, 31 ετών με εγκαύματα στο 70% του σώματός του διασωληνωμένος, ο δεύτερος, 43 ετών, με εισπνευστικό έγκαυμα, διασωληνωμένος επίσης, ενώ διασωληνώθηκε και ο τρίτος, ένας 29χρονος άντρας με εγκαύματα στα χέρια. Ωστόσο η κατ΄σταση του τρίτου τραυματία δεν εμπνέει ανησυχία.

    Στο Νοσοκομείο «Αττικό» διακομίστηκαν τρεις τραυματίες, ηλικίας κάτω από 35 ετών, σε σοβαρή κατάσταση. Ένας φέρει εγκαύματα 70% και αναπνευστική ανεπάρκεια. Αρχικά, είχε αποφασισθεί να διακομιστεί στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», μεταφέρεται όμως διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο δεύτερος, με εγκαύματα β' βαθμού και αναπνευστική ανεπάρκεια, μεταφέρεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εγκαυμάτων στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και ο τρίτος, επίσης διασωληνωμένος, με εγκαύματα μεσαίου βαθμού, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικό».

    [03] Ψηφιοποιήθηκε ο κατοχικός δοσιλογικός Τύπος της Θεσσαλονίκης

    Το υλικό συγκεντρώθηκε τους τελευταίους επτά μήνες, κυρίως από το αρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης και από ιδιώτες, με πρωτοβουλία του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με μικρή χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ρότσιλντ και ψηφιοποιήθηκε ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο σε χρήστες και μελλοντικούς ερευνητές.

    Αναφορές στο υλικό έγιναν σε ημερίδα εργασίας που οργανώθηκε, χθες το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εντυπωσίασαν, κυρίως για τη στρεβλή εικόνα που μετέφερε στο κοινό ο δοσιλογικός τύπος, προβάλλοντας μαζί με τις «επιτυχίες» του ναζισμού, ελαφρά και κοσμικά γεγονότα, αποσιωπώντας ή υποβαθμίζοντας συνειδητά την ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή που είχε επιβληθεί στην πόλη και στη χώρα, παρουσιάζοντας -σε γενικές γραμμές- μια ψευδή, «ραιοποιημένη» εκδοχή της καθημερινότητας.

    Οι «μαγικές εικόνες» που μπορεί να αντλήσει κανείς από τις δύο δοσιλογικές εφημερίδες της κατοχής, τη «Νέα Ευρώπη» και την «Απογευματινή» της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουνμια μάλλον... ευημερούσα πόλη, στην οποία λειτουργούσαν... δεκατρείς κινηματογράφοι για την τέρψη του κινηματογραφόφιλου κοινού, διοργανώνονταν χοροεσπερίδες, κοσμικά γεγονότα και άλλες εκδηλώσεις και διαφημίζονταν χαρτοπαικτικές λέσχες και καταστήματα αναψυχής, μέχρι και τα περίφημα... «Κούτσουρα του Δαλαμάγκα», που τραγουδούσε ο Βασίλης Τσιτσάνης.

    Η «Νέα Ευρώπη» άρχισε να εκδίδεται από τον Μάιο του 1941. Η «Απογευματινή» της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούσε και πριν από την κατοχή και συνέχισε να εκδίδεται μέχρι την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.

    [04] Λαφαζάνης: Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος

    «Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Θέλουμε πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική που θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein.

    «Στηρίζουμε», πρόσθεσε, «τη διέλευση από τη χώρα ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα διότι θεωρούμε το έργο εθνικά ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό και θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη. Επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική που θα αποκομίζει οφέλη στο τόπο και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο θα το στηρίξουμε» .

    Ο υπουργός χαρακτήρισε εξάλλου ουσιαστική και ειλικρινή την ανταλλαγή απόψεων με τον αμερικανό αξιωματούχο αλλά και χρήσιμη για την προοπτική που χαράσσουμε ως χώρα για τα ενεργειακά θέματα.

    «Συμφωνούμε σε περισσότερα πράγματα από όσα διαφωνούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Hochstein, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπουργό ενώ σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο αγωγός Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, ο κ. Hochstein δήλωσε:«Εργάζομαι σε projects που ξέρω ότι είναι υπαρκτά και ο southern corridor είναι ένα υπαρκτό project».

    [05] Ντάισελμπλουμ :«Έχει επιτελεσθεί πρόοδος»

    Στην κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προχώρησαν ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος και είχαμε εποικοδομητική συζήτηση, μια πρόοδος επί πολλών θεμάτων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία και η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική. Όλοι, όμως, καταλαβαίνουμε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση-τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα- και οι εργασίες είναι καρποφόρες» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

    «Είχαμε μια σημαντική ανταλλαγή ιδεών. Έχει επιτελεσθεί πρόοδος, τόσο σε ότι αφορά τις διαδικασίες του διαλόγου, όσο και στην συμφωνία επί μέτρων που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει. Υπάρχει πρόοδος και η όλη διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί. Την Δευτέρα η συζήτηση θα συνεχισθεί και θεωρώ ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

    Για τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο κύριος Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι « η θέση του Eurogroup είναι αυτή του Νοεμβρίου του 2012. Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, το οποίο και επανακαθορίζεται, τότε οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να εξετάσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και να αναθεωρήσουν και τα επιτόκια. Αλλά το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, έστω και με τροποποιήσεις. Πάντως, κρατώ κάθε βράδυ κάτω από το μαξιλάρι μου τις δηλώσεις και αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012».

    [06] Δεν εκλέγεται βουλευτής o Νάιτζελ Φάρατζ

    Προσωπική αποτυχία για τον επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών της Βρετανίας. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του κόμματος Ukip, ηττήθηκε στην εκλογική περιφέρεια Σάουθ Τάνετ, στη γενέτειρά του Κεντ, από τον υποψήφιο των Συντηρητικών.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα για το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η αποτυχία γίνεται ακόμη πιο «οδυνηρή» καθώς ο Νάιτζελ Φάραντζ είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του κόμματός του, αν δεν καταφέρει να εισέλθει στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ.

    [07] Εβδομήντα χρόνια από την Ημέρα της Νίκης

    Εβδομήνα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Ημέρα της Νίκης που σήμανε τον τερματισμότου Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενός πολέμου που αφησε πίσω του περίπου 60 εκατομμύρια θύματα, βάζοντας με τη λήξη του, τέλος στα φασιστικά καθεστώτα, αλλάζοντας παράλληλα τον χάρτη της Ευρώπης.

    Για τη σημασία αυτής της επετείου αλλά και τον συμβολισμό της στις μέρες μας, τον εορτασμό της και την ελληνική ιδιαιτερότητα της επετείου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συζήτησε με την ιστορικό Ιωάννα Παπαθανασίου, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

    «Ποτέ πια πόλεμος - ποτέ πια φασισμός, αυτό ήταν το κυρίαρχο σύνθημα στις 8/9 Μαΐου του 1945.Το σύνθημα -ευχή και υπόσχεση ταυτόχρονα- έδωσε τον τόνο στους μαζικότερους λαϊκούς πανηγυρισμούς που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους στο άγγελμα της συνθηκολόγησης της χιτλερικής Γερμανίας. Αναμενόμενη από καιρό, η μεγάλη αυτή στιγμή δεν επικύρωνε απλά το τέλος του πολέμου και την ήττα του ναζισμού. Σηματοδοτούσε το τέλος της θηριωδίας, τη συντριβή του φασισμού, την καινούργια αρχή, την άνοιξη στο μέλλον των ευρωπαϊκών λαών» σημειώνει η κυρία Παπαθανασίου

    Για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν γιορτάζει την Ημέρας της Νίκης η κα Παπαθανασίου αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική ίσως χώρα από όσες γνώρισαν την γερμανική Κατοχή που δεν εορτάζει ούτε την απελευθέρωσή της, ούτε την νίκη επί του φασισμού. Τραυματισμένη από τη σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 λησμόνησε επιδεικτικά, ήδη από το 1946, την επέτειο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 May 2015 - 10:30:30 UTC