Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις
  • [02] «Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που να ακυρώνει το πρόγραμμά μας»
  • [03] Γ. Σακελλαρίδης: Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν
  • [04] «Αμετανόητη η κ. Βούλτεψη συνεχίζει απελπιστικά μόνη να υπερασπίζεται το βίαιο κλείσιμο και το μαύρο στην ΕΡΤ»
  • [05] Για πρόθεση χειραγώγησης της δημόσιας τηλεόρασης από την κυβέρνηση, κάνει λόγο η Σ. Βούλτεψη
  • [06] Ικανοποίηση Κ. Ήσυχου, για την υποστήριξη του Προέδρου της Γερμανίας στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων
  • [07] Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας
  • [08] Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα
  • [09] «Η ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν θα μπορεί να επιβιώσει»

  • [01] Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις

    Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση με τη στρατηγική που ακολουθεί δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υποστηρίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην «Αγορά». Ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την οποία εκτιμά στα 2 δισ. για το τελευταίο τρίμηνο.

    «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα μπορέσει να καταργήσει μέτρα, π.χ. ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει προγραμματικές της δεσμεύσεις, π.χ. αύξηση αφορολόγητου ορίου, αλλά μάλλον θα αναγκαστεί να πάρει και πρόσθετα μέτρα» τονίζει ο κ. Σταϊκούρας, εκτιμώντας πως για να καλυφθούν αυτά τα κενά η χώρα θα αναγκαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο.

    [02] «Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που να ακυρώνει το πρόγραμμά μας»

    «Μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις, αλλιώς δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η κοινωνία» επισημαίνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε νέα παρέμβασή του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αγορά».

    «Κανένας δεν θα πρέπει να παρασύρεται από τη βροχή των δημοσκοπήσεων που προσπαθούν να εμφανίσουν έναν τρομοκρατημένο, τάχα, ελληνικό λαό να ζητάει παραλυμένος συμφωνία με τους εταίρους πάση θυσία και με κάθε τίμημα, έτοιμο να υποστεί κάθε ταπείνωση και κάθε γονυκλισία στο όνομα της νομιμοφροσύνης προς τη γερμανική Ευρώπη» τονίζει ο κ. Λαφαζάνης και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα μέτρα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και περισσότερες νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις. Αν στόχος των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι να βάλουν την ιστορική ελληνική Αριστερά να "λερώσει" τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου "βούρκου", προκειμένου να πνίξουν κάθε αριστερή προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, χτυπούν λάθος πόρτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρεται ως πειραματικός σωλήνας για τα βρώμικα σχέδια δυσφήμισης και σπίλωσης των αριστερών ιδεών και οραμάτων.

    «Η Ελλάδα διαθέτει όχι μία αλλά πολλές εναλλακτικές λύσεις απέναντι σε μια νέα παράδοση και στη διατήρηση με άλλη μορφή της μνημονιακής συνέχειας. Η Ευρώπη, όμως, δεν έχει καμία προοπτική αν σπρώξει την Ελλάδα στο περιθώριο και την "απομόνωση", στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και των αντιαριστερών ψυχώσεων. Η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που να ακυρώνει το πρόγραμμα μας, ούτε το όραμα μιας νέας ανεξάρτητης και προοδευτικής Ελλάδας που αφήνει οριστικά πίσω της την υποτέλεια και τις τυραννικές κηδεμονίες».

    [03] Γ. Σακελλαρίδης: Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν

    «Οι κόκκινες γραμμές μας δεν συνιστούν μόνο μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναγκαίες κινήσεις για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση» τονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» πως αυτές οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων και πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό και ασφαλές.

    Ο κ. Σακελλαρίδης δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ξεκαθαρίζει όμως πως αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών. «Η κυβέρνηση βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού μας. Έχει παρέλθει η εποχή που τα συμφέροντα των δανειστών υπαγόρευαν την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων» δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος τονίζει πως «σε περίπτωση που έχουμε ένα αποτέλεσμα έξω από τον χώρο που ορίζει η λαϊκή εντολή, ο λαός θα πρέπει να το κρίνει αδιαμεσολάβητα. Να αποφασίσει δηλαδή αν δέχεται τη συμφωνία. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κινηθεί ερήμην της λαϊκής βούλησης».

    [04] «Αμετανόητη η κ. Βούλτεψη συνεχίζει απελπιστικά μόνη να υπερασπίζεται το βίαιο κλείσιμο και το μαύρο στην ΕΡΤ»

    «Αμετανόητη η κ. Βούλτεψη συνεχίζει απελπιστικά μόνη να υπερασπίζεται το βίαιο κλείσιμο και το μαύρο στην ΕΡΤ» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. «Είμαστε βέβαιοι», πρόσθεσε, «ότι η νέα ΕΡΤ θα την προσκαλέσει προκειμένου να εκθέσει και δημόσια τις απόψεις της από την ανοιχτή, και δημοκρατική συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης».

    «Η ιστορία και η κοινωνία έχουν πλέον καταγράψει ευθύνες» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

    [05] Για πρόθεση χειραγώγησης της δημόσιας τηλεόρασης από την κυβέρνηση, κάνει λόγο η Σ. Βούλτεψη

    Πρόθεση χειραγώγησης της δημόσιας τηλεόρασης και διορισμού ημετέρων σε αυτήν, αποδίδει στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, η συντονίστρια της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη.

    Αυτό διαφαίνεται, όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, από τη «fast track» διαδικασία πρόκλησης ενδιαφέροντος για τον διορισμό του νέου Δ.Σ., η οποία αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και λήγει λίγες μόλις ώρες μετά από ένα τριήμερο αργίας.

    [06] Ικανοποίηση Κ. Ήσυχου, για την υποστήριξη του Προέδρου της Γερμανίας στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

    Την υποστήριξη του προς τα αιτήματα της Ελλάδας περί καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων, εκφράζει με συνέντευξη του στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

    «Τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, αποτελούν μια συμβολή στην προσπάθεια που και εμείς κάνουμε να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος, για μια Ευρώπη χωρίς σκιές από το παρελθόν, που θα κοιτάζει κατάματα την ιστορία της, χωρίς ενοχικά συμπλέγματα. Είναι ένα δείγμα του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού» αναφέρει σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.

    «Είναι, όμως, και μια αποστομωτική απάντηση σε όσους ισχυρίζονται πως η διεκδίκηση από την πλευρά μας των οφειλών της Γερμανίας από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί πράξη που στρέφεται κατά της Γερμανίας. Ο ελληνικός λαός έχει δεσμούς με τον γερμανικό λαό που δεν κατάφερε ούτε ο ναζισμός να διασπάσει οριστικά» κατέληξε.

    [07] Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας

    Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, όμως υπογράμμισε ότι αυτή τη χρονική στιγμή αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι, αν και ακόμη η Ελλάδα δεν έχει αποσαφηνίσει τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις, «βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο».

    «Η Ελλάδα είναι και παραμένει μέρος της ευρωζώνης» ξεκαθάρισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινούνται προς αυτό τον στόχο. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι σε αντάλλαγμα η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Eurogroup. Η Αθήνα, πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα πρέπει, εκτός του να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αναμφισβήτητα να ακολουθήσει μια βιώσιμη και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική.

    Αν πρόκειται να τηρηθούν προεκλογικές δεσμεύσεις, κατέληξε ο ίδιος, θα πρέπει να μπορούν και να χρηματοδοτηθούν αναλόγως.

    [08] Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα

    Τη διαπίστωση πως υπάρχουν δυσλειτουργίες και ένα κενό συντονισμού, το οποίο προτίθεται να καλύψει με το νέο του ρόλο, εκφράζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων χαρακτηρίζει «λάθος» το ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στην προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζει όμως πως αυτό το λάθος δεν ήταν του κ. Βαρουφάκη ή κάποιου άλλου μεμονωμένα και πως ήταν λάθος όλης της διαπραγματευτικής ομάδας.

    Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολλά επίπεδα και πως ο υπουργός Οικονομικών παραμένει ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης. «Τα σχέδια παραγκωνισμού του Βαρουφάκη υπάρχουν εδώ και καιρό, εκπορεύονται από εχθρικούς προς την κυβέρνηση κύκλους και στην ουσία είναι σχέδια παραγκωνισμού ολόκληρης της κυβέρνησης. Χτυπάν ένα βασικό μέλος της για να χτυπήσουν επί της ουσίας την ίδια» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος και επαναλαμβάνει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκεται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων» δηλώνει.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως «οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει».

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να δανειστεί από τη Ρωσία ή την Κίνα, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει πως ο προσανατολισμός της χώρας δεν έχει αλλάξει.

    [09] «Η ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν θα μπορεί να επιβιώσει»

    Την εκτίμηση πως η «ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν θα μπορεί να επιβιώσει», εκφράζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως «καμία χώρα, και όχι μόνο η Ελλάδα, δεν έπρεπε να εισέλθει σε ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας», ξεκαθαρίζει όμως πως «το μονοπάτι που μας οδήγησε εντός της ΟΝΕ δεν υπάρχει πια και αν προσπαθήσουμε να κάνουμε όπισθεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου».

    Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα μπορεί χωρίς νέο δάνειο εφόσον υπάρξει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, και μάλιστα αποκαλύπτει πως στο παρασκήνιο έχει γίνει τέτοια κουβέντα.

    Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως η κυβέρνηση παλεύει για μια συμφωνία που θα αναιρεί το καταστροφικό δίλλημα ανάμεσα στο πιστωτικό γεγονός και στη μη καταβολή μισθών και συντάξεων, και επισημαίνει πως «το ζητούμενο είναι η συμφωνία να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος και την ελληνική κοινωνική οικονομία ξανά βιώσιμη». Όπως λέει, μάλιστα, το Νέο Σχέδιο για την Ανάπτυξη και την Ανάκαμψη της Ελλάδας θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα.

    Ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στο Γιούρογκρουπ δέχθηκε επίθεση από τους ομολόγους του και μάλιστα εμφανίζεται δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έσπευσε να διαψεύσει το γεγονός.

    Ο υπουργός Οικονομικών μιλά με θετικά λόγια για τον κ. Τσακαλώτο, χαρακτηρίζοντας τη μεταξύ τους σχέση ως άριστη, μιλά για τον κ. Σόιμπλε ως «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο», ενώ χαρακτηρίζει τους δανειστές «παράταιρους εταίρους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 May 2015 - 12:30:24 UTC