Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Στρατούλης: Η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στις απόψεις της έως το τέλος
  • [02] Με ελλείψεις αρχίζει η αντιπυρική περίοδος
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά
  • [04] Oίκοι αξιολόγησης: Δεν θα υποβαθμίσουμε την Ελλάδα εάν χάσει μία από τις δόσεις
  • [05] Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη
  • [06] Άνοιξε τις πύλες της η Παγκόσμια Έκθεση του Μιλάνου
  • [07] Δικαστήριο κρίνει «αντισυνταγματικό το πάγωμα των συντάξεων» στην Ιταλία

  • [01] Δ. Στρατούλης: Η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στις απόψεις της έως το τέλος

    Ο «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλά «κόκκινες», είναι «κατακόκκινες», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στις απόψεις της έως το τέλος, υπογράμμισε ο κ. Στρατούλης και σημείωσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει τίποτε. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλη λεηλασία στα εισοδήματά τους».

    [02] Με ελλείψεις αρχίζει η αντιπυρική περίοδος

    Με εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και φοβερές ελλείψεις, αρχίζει επίσημα σήμερα η αντιπυρική περίοδος του 2015. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των πολλών βροχών που έχουν συντελέσει στη μεγάλη βλάστηση, που σε συνδυασμό με ένα θερμό καλοκαίρι θα δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στις δασικές περιοχές. Για τον λόγο αυτό, έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην εγκύκλιο που απέστειλε από τις 15 Απριλίου σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, επικεντρώνει την προσοχή της στην ενημέρωση και είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε ό,τι αφορά την πρόληψη.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος, έχουν ήδη σταλεί στους δήμους τα κονδύλια για τους καθαρισμούς, που είναι ίδια με πέρυσι, ενώ η Γραμματεία, εκτός των άλλων, έχει προγραμματίσει τη διενέργεια ταχύρρυθμων σεμιναρίων, κυρίως για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και περιφερειάρχες, προκειμένου να δοθούν οδηγίες και κατευθύνσεις για τον συντονισμό και την άμεση αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

    Ο κ. Μαυρόπουλος, αναφερόμενος στην κατάσταση, τόνισε: «Παρ' όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, το φρόνημα των πυροσβεστών είναι όπως πάντα υψηλό, γι' αυτό και εφέτος είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν για άλλη μια φορά το καθήκον τους, με αυτοθυσία και ηρωισμό και θα προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών και τον πλούτο της χώρας. Κάνω έκκληση όμως και σε όλους τους πολίτες να δείξουν ευαισθησία και προσοχή, γιατί μόνον έτσι μπορεί να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

    [03] Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία είχε διακοπεί από τις 9 το πρωί λόγω των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της ημέρας της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος και αριστερών οργανώσεων στο Μουσείο. Στη συγκέντρωση των συνδικάτων συμμετείχαν για πρώτη φορά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έστειλαν σαφές μήνυμα προς τους δανειστές και τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις δεσμεύσεις της.

    Παρόντες ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο ανιτπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

    Τα μηνύματά τους για την εργατική πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ζητούν από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσεις στις πιέσεις, υιοθετώντας νέα αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

    [04] Oίκοι αξιολόγησης: Δεν θα υποβαθμίσουμε την Ελλάδα εάν χάσει μία από τις δόσεις

    Οι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών» εάν η χώρα χάσει μία από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μια ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μιας δόσης, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, επιταχύνοντας ενδεχομένως τις πληρωμές χρέους που διακρατούν άλλοι επίσημοι και ιδιώτες πιστωτές και εντείνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας.

    Ωστόσο, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, ο Standard & Poor's, o Fitch και ο DBRS -οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους- υπογραμμίζουν ότι η μη καταβολή μίας δόσης στους επίσημους πιστωτές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μπορεί μεν να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά όχι και να τη θέση στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών».

    «Αν η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο, έχανε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστούσε αθέτηση πληρωμών με βάση τα κριτήριά μας καθώς πρόκειται για "επίσημο" τομέα» ανέφερε ο Φρανκ Τζιλ, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό του S&P.

    [05] Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη

    Η τουρκική αστυνομία επενέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να διαλύσει μια συγκέντρωση περίπου 1.000 ατόμων που ήθελαν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ, την οποία ωστόσο η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση έχει κηρύξει απαγορευμένη ζώνη για τους διαδηλωτές.

    Λίγο μετά το μεσημέρι, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν νερό υπό πίεση και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στην περιοχή, αψηφώντας την απαγόρευση. Μικρές ομάδες διαδηλωτών απάντησαν εκτοξεύοντας εναντίον των αστυνομικών μπουκάλια, πέτρες και πυροτεχνήματα, ωστόσο οι περισσότεροι διαλύθηκαν στα σοκάκια της περιοχής.

    Πριν ξεκινήσει η επέμβαση της αστυνομίας είχαν αναφερθεί μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στους γύρω δρόμους. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αποκλείσει μεθοδικά κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ. Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, 134 άνθρωποι συνελήφθησαν από το πρωί στην πόλη.

    [06] Άνοιξε τις πύλες της η Παγκόσμια Έκθεση του Μιλάνου

    Η Παγκόσμια Έκθεση του Μιλάνου άνοιξε σήμερα τις πύλες της για έξι μήνες συζητήσεων και εκδηλώσεων για τη γεωργία και τα τρόφιμα, οι οποίες, ωστόσο, επισκιάζονται από τις προειδοποιήσεις των πολέμιων της φετινής διοργάνωσης με διαδηλώσεις. Η επίσημη τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε υπό τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, παρουσία διεθνών υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

    Περίπου 20 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται τους έξι προσεχείς μήνες στην Expo 2015, από την οποία η Ιταλία ελπίζει να έχει πολλά οφέλη, για την εικόνα της και την οικονομική της ανάκαμψη. Η φετινή διοργάνωση έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις στη χώρα. Μερικοί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την αισθητή παρουσία μεγάλων πολυεθνικών του τομέα των τροφίμων μεταξύ των χορηγών και των συνεργατών, η οποία θεωρούν ότι δεν συνάδει με το ουμανιστικό μήνυμα της έκθεσης.

    [07] Δικαστήριο κρίνει «αντισυνταγματικό το πάγωμα των συντάξεων» στην Ιταλία

    Αντισυνταγματικό έκρινε το «πάγωμα» της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων κατά την διετία 2012/2013 που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Το μέτρο αυτό είχε ληφθεί εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η χώρα, και αφορούσε τις συντάξεις από 1.400 ευρώ και πάνω.

    Σύμφωνα με τους Ιταλούς δικαστές η απόφαση δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς από τον Μόντι και τους υπουργούς του και επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων.

    Το ιταλικό κράτος καλείται, τώρα, να επιστρέψει 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Πηγές της κυβέρνησης Ρέντσι αναφέρουν, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα, αλλά ότι θα μελετηθεί σε βάθος και θα βρεθεί η κατάλληλη λύση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 May 2015 - 12:30:26 UTC