Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έως τις 12:00 οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για τις 32.433 θέσεις εργασίας στους δήμους
  • [02] Τη θέλησή του να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα τον Ιούνιο, εξέφρασε ο Π. Μοσκοβισί
  • [03] Κλείνει σήμερα η εφαρμογή για τη διαγραφή προσαυξήσεων στο Taxisnet - Εξετάζεται παράταση
  • [04] Εντός της εβδομάδας η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στην Κύπρο
  • [05] Bιβλίο - μελέτη εντοπίζει bullying στο ... νηπιαγωγείο
  • [06] «Πέντε χρόνια με τη Μύρτιδα», ημερίδα στο Μουσείο Ακρόπολης
  • [07] Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις

  • [01] Έως τις 12:00 οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για τις 32.433 θέσεις εργασίας στους δήμους

    Έως τις 12 το μεσημέρι (σήμερα Δευτέρα) μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν την ηλεκτρονική αίτηση στον ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα που αφορά στη δημιουργία 32.433 θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα πέντε μηνών στους δήμους της χώρας.

    Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται με απλό τρόπο, αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο «καταχώρησης ηλεκτρονικών αιτήσεων».

    [02] Τη θέλησή του να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα τον Ιούνιο, εξέφρασε ο Π. Μοσκοβισί

    Τις εκτιμήσεις του για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, για το μήνυμα του Eurogroup της Ρίγα - το οποίο αναγνώρισε ως «σκληρό», τις σχέσεις του με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και την πεποίθησή του για τη «μη αντιστρεψιμότητα» του ενιαίου νομίσματος, ανέπτυξε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, με την ευκαιρία συμμετοχής του σε κυριακάτικη εκπομπή τριών μέσων (RTL, Φιγκαρό, LCI).

    Ο επίτροπος δήλωσε πεπεισμένος, ύστερα από τις επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο με την Ελλάδα, ότι «το μήνυμα της Ρίγα που ήταν σκληρό αλλά αποφασιστικό» έχει εισακουσθεί.

    Στην παρατήρηση εάν μπορεί να υπάρξει «ατύχημα» εξόδου, ο Επίτροπος δήλωσε:

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί που εργάζονται μαζί της, όλοι επιθυμούν να αποφύγουν μια τέτοια υπόθεση. Αυτό είναι γνωστό, είναι γνωστό όμως επίσης ότι ο χρόνος πιέζει και ότι θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή σημαντικών προθεσμιών. Για παράδειγμα στις 12 Μαΐου υπάρχει μια πληρωμή 750 εκατ. για το ΔΝΤ (...) το οποίο δεν δίνει ποτέ πρόσθετο χρόνο. Επιπλέον, έχουμε ακόμα πιο σημαντικές προθεσμίες τον Ιούνιο. (...) Γι αυτό λέω ότι ο χρόνος πιέζει και ότι πρέπει να βρούμε βιώσιμες λύσεις και αυτές οι βιώσιμες λύσεις περνούν υποχρεωτικά από τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές για να δέσει μια συμφωνία.

    Σχετικά με το πόσο «μη αποδεκτή ή ατελής» είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε τους αργούς ρυθμούς στην πρόοδο που θα πρέπει να επιταχυνθούν:

    «Εδώ και τρεισήμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, είναι αλήθεια ότι στην αρχή ήμασταν αρκετά απομακρυσμένοι όσον αφορά την ιδεολογία, τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Σιγά-σιγά μάθαμε ο ένας τον άλλον, μάθαμε να συνομιλούμε, υπάρχει μια διαδικασία εργασίας που εφαρμόζεται, (...) και έχουμε κάνει πρόοδο. Αλλά αυτή η πρόοδος είναι ανεπαρκής, είναι πάρα πολύ αργή. Θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, διότι εάν πηγαίνουμε βήμα - βήμα, ενώ ο χρόνος πιέζει, υπάρχει πρόβλημα. Γι' αυτό το Eurogroup της Παρασκευής ήταν πάρα πολύ σαφές και απευθύνθηκε στους Έλληνες λέγοντας τους, εσείς έχετε την ευθύνη να παρουσιάσετε ένα συνολικό, συνεπές πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, για το οποίο δεσμευθήκατε στις 20 Φεβρουαρίου. Πρέπει να το κάνετε γρήγορα. Είναι ουσιώδες και πρέπει να επιταχύνετε».

    Ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε στη συνέχεια την άποψη ότι «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει συμφωνία» τον Ιούνιο. «Ολοι θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει συμφωνία» πρόσθεσε. «Υπάρχει ακόμα το Eurogroup στις 11 Μαϊου που είναι πολύ σημαντικό. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία, είμαι πεπεισμένος» τόνισε.

    [03] Κλείνει σήμερα η εφαρμογή για τη διαγραφή προσαυξήσεων στο Taxisnet - Εξετάζεται παράταση

    Κλείνει σήμερα η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την διαγραφή προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη τω οφειλετών, ισόποση με το ποσό που καταβάλουν για την εξόφληση της αρχικής οφειλής.

    Η προσέλευση των φορολογουμένων ήταν ικανοποιητική, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο αριθμός των οφειλετών που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση ξεπέρασε τις 165.000. Για αυτό και εξετάζεται να τεθεί εκ νέου σε ισχύ. Προϋπόθεση για αυτό είναι να ψηφισθεί στη Βουλή τροπολογία η οποία έχει ήδη κατατεθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, που δίνει το περιθώριο στον υπουργό Οικονομικών, εντός μηνός από την λήξη της αρχικής προθεσμίας, να ενεργοποιήσει εκ νέου τη ρύθμιση για χρονικό διάστημα μέχρι και έναν μήνα.

    [04] Εντός της εβδομάδας η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στην Κύπρο

    Σε μια νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται το κυπριακό ζήτημα, με την εκλογή χθες του Μουσταφά Ακιντζί. Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων διατηρεί στενές σχέσεις με πολλούς Ελληνοκύπριους πολιτικούς, αλλά και κοινωνικούς παράγοντες και γνωρίζει πολυ καλά πραγματικότητες και ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Με την εκλογή του εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναθέρμανση του δικοινοτικού διαλόγου και ότι θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις τε-α-τετ, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    Κατά πάσα πιθανότητα, η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα για τις προθέσεις του κ. Ακιντζί και αναμένεται να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Σε αυτήν δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά θα γίνει γενικότερη συζήτηση για το πώς θα αρχίσει ο διάλογος και η πρόθεση για μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενδεχομένως να έχει και σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί για να διευθετήσουν την ημερομηνία της συνάντησης.

    [05] Bιβλίο - μελέτη εντοπίζει bullying στο ... νηπιαγωγείο

    Σχολικός εκφοβισμός (αγγλιστί bullying) και στα νηπιαγωγεία; Ναι. Και στα νηπιαγωγεία! Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε η σχολική σύμβουλος στην περιφέρεια Αττικής και διδάκτορας ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Δ. Τρίγκα. Συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της «Ενδοσχολική βία και σχολικός εκφοβισμός» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Παπαζήση».

    Η έρευνα έγινε με βάση απαντήσεις 119 γυναικών νηπιαγωγών στην περιοχή της Αττικής, σε σύνολο 150, που κλήθηκαν να το συμπληρώσουν.

    Όσον αφορά στην κλίμακα των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτού του φαινομένου, προκύπτει ότι οι λόγοι που σπρώχνουν ένα παιδί- ακόμη και στην προσχολική ηλικία- σε μια τέτοια στάση έχουν σχέση: με τους ανεπαρκείς συναισθηματικούς δεσμούς γονέων και παιδιών, τα συζυγικά προβλήματα, τα επιεική μέτρα πειθαρχίας, τις αυστηρές απαιτήσεις των γονέων, την αδυναμία του πατέρα και της μητέρας να βοηθήσουν το παιδί τους, το χαμηλό εισόδημα των γονέων και την ύπαρξη πολυμελούς οικογένειας.

    [06] «Πέντε χρόνια με τη Μύρτιδα», ημερίδα στο Μουσείο Ακρόπολης

    Η Μύρτις, το 11χρονο κοριτσάκι από την Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα, συμπληρώνει εφέτος πέντε χρόνια από την «εμφάνιση» και παρουσίασή της στον σύγχρονο κόσμο, μετά την ανασύνθεση του προσώπου της, από τον καθηγητή ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

    Με την ευκαιρία των πέμπτων γενεθλίων της, πραγματοποιείται ημερίδα με τίτλο «Πέντε χρόνια με την Μύρτιδα», στις 13 Μαϊου 2015, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίων, Έλληνες επιστήμονες διαφορετικών πεδίων.

    Η θεματολολογία που θα αναπτύξουν «Μορφή,ταφή ή καύση και η καθημερινή ζωή στην Αθήνα του 5ου αιώνα» μας υπενθυμίζει «την κοινή ανθρώπινη μοίρα, τον θάνατο, αλλά ταυτόχρονα και την ήττα του θανάτου μέσω της μνήμης της μορφής» τονίζουν οι διοργανωτές.

    Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω live streaming, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [07] Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις

    Ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη που δεν είναι σε θέση να κάνουν μια βασική χειρουργική επέμβαση με αναισθησία, είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Περίπου 4,8 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλές και οικονομικά προσιτό χειρουργείο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έκθεση.

    Οι 25 κορυφαίοι χειρουργοί και αναισθησιολόγοι, με επικεφαλής τον 'Αντι Λίδερ του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας του King's College του Λονδίνου, τον καθηγητή χειρουργικής Τζον Μεάρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και τον Λαρς Χαγκάντερ του σουηδικού Πανεπιστημίου Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» επεσήμαναν ότι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από απλές και εύκολα θεραπεύσιμες παθήσεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα ή τα κατάγματα, επειδή δεν μπορούν να χειρουργηθούν για οικονομικούς ή πρακτικούς λόγους.

    Το πρόβλημα, όπως είναι αναμενόμενο, είναι πιο σοβαρό στις φτωχότερες χώρες, ιδίως στην υποσαχάρεια Αφρική και στη νοτιοανατολική Ασία, όπου έως εννέα άνθρωποι στους δέκα (ποσοστό 90%) δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές χειρουργικές υπηρεσίες με αναισθησία. Το ένα τρίτο όλων των θανάτων μέσα σε ένα έτος (περίπου 17 εκατομμύρια) οφείλονται σε ασθένειες θεραπεύσιμες με χειρουργική επέμβαση, όμως συχνά ο θάνατος επέρχεται, ενώ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν ο ασθενής είχε εγχειρισθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 April 2015 - 8:30:24 UTC