Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Είμαστε πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία
  • [02] Ψηφίστηκε η ΠΝΠ - Την Παρασκευή η συζήτηση στην Ολομέλεια
  • [03] Συνάντηση υπουργών Οικονομικών ευρωζώνης την Παρασκευή στη Λετονία
  • [04] Στο φάιναλ φορ ο Ολυμπιακός

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Είμαστε πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία

    Επισημάναμε από κοινού την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών και ότι έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απόστασης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αισιοδοξία όλων των μερών ότι "θα μπορούμε σύντομα να έχουμε καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου".

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "είμαστε πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα, είμαι πολύ αισιόδοξος".

    Για το μεταναστευτικό

    Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που συζητήσαμε σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, και καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα ευκαιριακά, επ' αφορμή δυσάρεστων γεγονότων, αλλά να σχεδιάσουμε μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο όμως και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

    Aυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στη Σύνοδο καταστήσαμε σαφές ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις περιοχές της Μεσογείου στη Βόρεια Αφρική, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο όπου υπάρχει ένας σημαντικός πυλώνας όπου έρχονται προσφυγικές κυρίως ροές.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι καταφέραμε να αναδείξουμε αυτή την πλευρά παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος σήμερα έγινε με αφορμή ένα τραγικό συμβάν που αφορούσε τη Λιβύη και έτσι είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα, σε συνεργασία βέβαια με άλλες μεσογειακές χώρες να έχουμε ουσιαστική αύξηση - έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προκειμένου έστω να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο πιο ανθρώπινο το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που βαραίνει κυρίως τις χώρες υποδοχής.

    [02] Ψηφίστηκε η ΠΝΠ - Την Παρασκευή η συζήτηση στην Ολομέλεια

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τους εκθέσει τον σχεδιασμό πίσω από τη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσαν πως θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.κ. Πατούλης και Αγοραστός, εκφράζοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την αντίθεσή τους με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

    Αντίθετος με την ΠΝΠ εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος των πρυτάνεων, Βασίλης Διγαλάκης ζητώντας να εξαιρεθούν οι πόροι των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των πανεπιστημίων από τη ρύθμιση, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους, για τους οποίους ισχύει απαγόρευση επένδυσής τους καθ' οιονδήποτε τρόπο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός στην ΤτΕ, "είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός, όμοιος, αν όχι ίδιος με τους άλλους. Η ιδιαιτερότητά του είναι, πως το κράτος μπορεί να κάνει χρήση αυτών των χρημάτων".

    Την επί της ουσίας συμφωνία τους με την Πράξη, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της (προσκείμενης προς τον ΣΥΡΙΖΑ) διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετήσει τα χρήματά τους στην ΤτΕ, θεωρώντας το προσφερόμενο επιτόκιο του 2,6% ως συμφέρον.

    Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση. Η συζήτησή της στην Ολομέλεια, θα πραγματοποιηθεί αύριο.

    [03] Συνάντηση υπουργών Οικονομικών ευρωζώνης την Παρασκευή στη Λετονία

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν αύριο το πρωί στη Ρίγα της Λετονίας με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γιάνη Βαρουφάκη αναμένεται να αναζητήσουν τις οδούς που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δυνατή περαίωση των διαπραγματεύσεων, στις οποίες έχουν εισέλθει οι ελληνικές αρχές με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Σε γενικές γραμμές κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε σχέση με το παρελθόν, πλην όμως οι πάντες συμφωνούν ότι πολλά μένουν ακόμη να συμφωνηθούν. Κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να "μετριάσει τις απαιτήσεις της" και να "ελαττώσει τις κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει, ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης δεν δείχνουν πνεύμα ευελιξίας και ελαστικότητας, κυρίως σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την ελευθέρωση των αγορών, τόσο των αγαθών όσο και της εργασίας.

    [04] Στο φάιναλ φορ ο Ολυμπιακός

    Δια χειρός Πρίντεζη από τα 6.75 στην εκπνοή ο Ολυμπιακός έκανε το 3-1 στη σειρά των πλέι οφ της Ευρωλίγκας και προκρίθηκε στο ένατο φάιναλ φορ της Ιστορίας του, όπου στα ημιτελικά καλείται να περάσει το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν71-68της Μπαρτσελόνα, στον τέταρτο μεταξύ τους αγώνα στο ΣΕΦ.

    Τα δεκάλεπτα: 16-17, 29-37, 50-50, 71-68


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 April 2015 - 22:30:23 UTC