Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεταναστευτικό-πρόσφυγες στη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ι. Πανούση
  • [02] Ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [03] Η «Ώρα του Πολίτη» στα αστυνομικά τμήματα
  • [04] Από σήμερα οι αιτήσεις για τις παροχές κατά της ανθρωπιστικής κρίσης
  • [05] Νίκη του Κέντρου, στη Φινλανδία

  • [01] Μεταναστευτικό-πρόσφυγες στη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ι. Πανούση

    Πυρετώδεις διεργασίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών - μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη μετά το τραγικό γεγονός του νέου ναυαγίου ανοιχτά των λιβυκών ακτών, στο οποίο κατά τις εκτιμήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι.

    Στην Αθήνα, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και γενικότερα η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών θα τεθούν προς συζήτηση κατά τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.

    Όπως έγινε γνωστό, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί έκτακτο και διευρυμένο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που προκαλεί μεγάλα μεταναστευτικά-προσφυγικά κύματα.

    [02] Ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής

    Σε λίγες ώρες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα πάρουν τις θέσεις τους στην Έδρα του δικαστηρίου, που καλείται να δικάσει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής και να αποδώσει Δικαιοσύνη για βίαιες αιματηρές πράξεις, που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους.

    Οι εφέτες καλούνται να λάβουν μία ιστορικής σημασίας απόφαση και να κρίνουν αν η Χρυσή Αυγή είναι ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Καλούνται ταυτόχρονα να αποδώσουν με την ετυμηγορία τους δίκαιο για τα θύματα της βίας κατηγορουμένων, καθώς θα κρίνουν επί της ουσίας τρεις συγκεκριμένες αιματηρές υποθέσεις που κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι χειρίστηκαν έως τώρα τον φάκελο «Χρυσή Αυγή», αποτελούν στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο θα κρίνει αν οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών "αρχών" και επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης», όπως αναφέρεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ή αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ανεξάρτητα από τις κομματικές κατευθύνσεις και επιλογές.

    Κατηγορούμενοι είναι(με αλαφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

    Στο μεταξύ, τετράωρη στάση εργασίας, με αφορμή την έναρξη της δίκης, πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή της ΠΟΕ- ΟΤΑ. «Αυτή η δίκη πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση των νεοναζί στελεχών της Χρυσής Αυγής και στο σκανδαλώδες καθεστώς ασυλίας τους. Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη δίκη τα συνδικάτα δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφορα και πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την καταδίκη των υπευθύνων της εγκληματικής συμμορίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

    Παράλληλα, οργανώνει συγκέντρωση έξω απο το γήπεδο της Προοδευτικής στον Κορυδαλλό (Γρηγ. Λαμπράκη και Χρυσ. Σμύρνης), ενώ θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές.

    [03] Η «Ώρα του Πολίτη» στα αστυνομικά τμήματα

    Σε εφαρμογή μπαίνει πιλοτικά απο σήμερα, μία απο τις καινοτόμες δράσεις, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είχε αναγγήλει ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής και κυρίως της οικοδόμησης σχέσης φιλιας και εμπιστοσύνης, που προωθεί, μεταξύ πολιτών και αστυνομίας.

    Πρόκειται για την «Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων», που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 14 αστυνομικά Τμήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Λάρισα.

    Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προβλέπει οτι, δύο φορές το μήνα, οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων, μετά από προηγούμενη συνεννόηση, θα δέχονται στο γραφείο πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να διατυπώνονται και να συζητούνται διάφορα θέματα, προτάσεις, επισημάνσεις και απόψεις για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Σε περίπτωση που η υπόθεση αφορά άλλη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλο φορέα θα διαβιβάζεται αρμοδίως για περαιτέρω χειρισμό.

    [04] Από σήμερα οι αιτήσεις για τις παροχές κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

    Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων για τις παροχές του νόμου σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Συγκεκριμένα, οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να κάνουν αιτήσεις για:

    1) τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας

    2) επίδομα ενοικίου και

    3) επιδότηση σίτισης

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε μόνοι τους, είτε σε ένα ΚΕΠ, αν δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου 2015.

    [05] Νίκη του Κέντρου, στη Φινλανδία

    Το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κέντρου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Φινλανδία, ακολουθούμενο από έναν δεξιό ευρωσκεπτικιστικό πολιτικό σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κόμμα των Φινλανδών (γνωστό μέχρι πρόσφατα ως κόμμα των Αληθινών Φινλανδών), σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

    Η ψήφος των Φινλανδών, οι οποίοι τιμώρησαν τα κόμματα της συμπολίτευσης έπειτα από χρόνια οικονομικής κρίσης, σημαίνει ότι ο βουλευτής Γιούχα Σιπίλα, 53 ετών, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

    Ο Σιπίλα καλείται να διαπραγματευθεί τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συμμαχίας, ξεκινώντας από το κόμμα των Φινλανδών, το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας αλλά και της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

    Βάσει της καταμέτρησης του 100% των ψήφων, το κόμμα του Κέντρου θα καταλάβει 49 έδρες στη νέα φινλανδική Βουλή. Δεύτερο είναι το κόμμα των Φινλανδών με 38 έδρες, μπροστά από τους συντηρητικούς με 37 έδρες και τους σοσιαλδημοκράτες με 34.

    Αν και οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει τη νίκη του Κέντρου, δεν είχαν αφήσει να διαφανεί ότι οι Φινλανδοί θα ξεπερνούσαν τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες, τα μείζονα κόμματα της πολιτικής ζωής της χώρας που υπέστησαν μια σημαντική ήττα.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να αρχίσει να συζητείται από σήμερα και κατά τα φαινόμενα η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

    Ο Σιπίλα δεν αναμένεται να λάβει επίσημα εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης πριν ανακοινωθούν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα εντός της εβδομάδας. Ως σήμερα, δεν έχει αποκαλύψει με ποια άλλα κόμματα επιθυμεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 April 2015 - 4:30:23 UTC