Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναφορά σε «δύο πολιτικούς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ» έκανε στην κατάθεσή της η Β. Σταμάτη
  • [02] Εκτακτα μέτρα για την περίοδο του Πάσχα από το ΕΚΑΒ
  • [03] Διπλασιάζεται ο αριθμός των ωφελούμενων στο πρόγραμμα επανένταξης ανέργων ΤΕΙ και ΑΕΙ
  • [04] «Η Μόσχα ενδεχομένως να προτείνει έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια στην Ελλάδα»
  • [05] Tο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
  • [06] Κύτταρα καρδιάς αναγεννήθηκαν σε πειραματόζωα, ύστερα από έμφραγμα

  • [01] Αναφορά σε «δύο πολιτικούς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ» έκανε στην κατάθεσή της η Β. Σταμάτη

    Στους λόγους που την ώθησαν να αποδράσει από το ΨΝΑ αναφέρθηκε στην πολύωρη κατάθεσή της χθες το απόγευμα στον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, η καταδικασμένη σε δωδεκαετή κάθειρξη για τις παράνομες αμοιβές του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη. Η κ. Σταμάτη η οποία κατόπιν δικού της αιτήματος βρέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, παρουσία του συνηγόρου της Φραγκίσκου Ραγκούση, φέρεται να αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους που την ανάγκασαν να αποδράσει από το Δρομοκαΐτειο, μετά την απόρριψη της πέμπτης αίτησης αποφυλάκισής της και δευτερευόντως στην υπόθεση για τις αποκαλούμενες «μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, η κ. Σταμάτη φέρεται να έκανε αναφορά σε δύο πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που «επιβουλεύονται» το μέλλον του συζύγου της και της ίδιας. Οι αναφορές της κ. Σταμάτη στα δύο αυτά πρόσωπα δεν τα συνδέουν με την υπόθεση των εξοπλιστικών και φαίνεται να περιορίστηκαν στις, κατά την κατηγορουμένη, «προσπάθειές τους να εξοντώσουν» το ζεύγος Τσοχατζόπουλου. Μάλιστα, η σύζυγος του πρώην υπουργού φέρεται να εξέφρασε την άποψή της πως η απόρριψη της αίτησης για αποφυλάκιση σχετίζεται με αυτήν την επιθυμία των δύο πολιτικών.

    [02] Εκτακτα μέτρα για την περίοδο του Πάσχα από το ΕΚΑΒ

    Ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του Εθνικού Οδικού Δικτύου με έκτακτα μέτρα, κατά την περίοδο του Πάσχα, θα υλοποιήσει το ΕΚΑΒ. Η κάλυψη θα γίνει με ανάπτυξη, σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου, Κινητών Μονάδων Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής και Ασθενοφόρων και συγκεκριμένα: Μ. Πέμπτη από τις 15.00-23.00, Μ.Παρασκευή από 07.00-23.00, Μ. Σάββατο από 07.00-15.00, Δευτέρα του Πάσχα από 07.00-23.00 και Κυριακή του Θωμά από 07.00-23.00.

    Το ΕΚΑΒ προτρέπει όλους τους οδηγούς για σωστή χρήση των ζωνών ασφαλείας και του κράνους και ασφαλή οδήγηση με τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ. Επίσης, παρακαλεί για τη σωστή χρήση του «166» και την κλήση του μόνο σε καταστάσεις που είναι αναγκαία η επείγουσα βοήθεια.

    [03] Διπλασιάζεται ο αριθμός των ωφελούμενων στο πρόγραμμα επανένταξης ανέργων ΤΕΙ και ΑΕΙ

    Την τροποποίηση των όρων του προγράμματος «Επιταγή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας ανέργων αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ», αποφάσισε η Διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Έτσι, όλοι οι άνεργοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις και πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος θα θεωρούνται «επιτυχόντες» και από 7.000 άτομα που ήταν ο αριθμός των ωφελουμένων, με βάση την αρχική πρόσκληση, θα ξεπεράσει τους 13.000.

    Διευρύνεται, επίσης, και ο αριθμός των φορέων που παρέχουν κατάρτιση, ενώ θα επιδιώκεται η σύνδεση της θέσης που θα καταλαμβάνει ο εκπαιδευόμενος άνεργος για την πρακτική άσκηση με την ειδικότητα που έχει, ώστε να διευκολύνεται περισσότερο η επανένταξη στην αγορά εργασίας. Οι συνολικές ώρες κατάρτισης από 1.040 γίνονται 600, εκ των οποίων οι 120 ώρες θεωρία και οι 480 πρακτική, ενώ αυξάνεται το μέσο ωριαίο κόστος του εκπαιδευτικού επιδόματος, από τρία σε τέσσερα ευρώ ανά ώρα. Η αξία της επιταγής κατάρτισης διαμορφώνεται στα 1.680 ευρώ και το εκπαιδευτικό επίδομα στα 2.400 ευρώ.

    Το τροποποιημένο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αναλυτικά τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου. Οι επιταγές κατάρτισης θα εκδοθούν έως τις 30/04/2015 και θα έχουν ισχύ έως τις 29/05/2015.

    [04] «Η Μόσχα ενδεχομένως να προτείνει έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια στην Ελλάδα»

    Η Ρωσία είναι πιθανόν να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Kommersant» που επικαλείται μη κατονομαζόμενη ρωσική κυβερνητική πηγή. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το θέμα έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα» δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Τόσο η εταιρεία Gazprom, όσο και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Η ρωσική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα για την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και την χορήγηση αδιευκρίνιστων δανείων, η Ρωσία θα ζητήσει πρόσβαση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η μη κατονομαζόμενη πηγή δεν προσδιόρισε το είδος αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

    Η Gazprom έχει ανακοινώσει ότι επεδίωξε το 2013 την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ, αλλά υπαναχώρησε αφού δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, διευκρινίζει το πρακτορείο Ρόιτερς. Εκρπόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζουν να συζητήσουν θέματα οικονομικών σχέσεων και το ζήτημα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τις συνομιλίες τους στη Μόσχα.

    [05] Tο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

    Με διευρυμένο ωράριο από τις 10:00 έως τις 22:00, λειτουργεί σήμερα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την έκθεση του «Ίασις», συμμετέχοντας, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

    Η αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων για την «υγεία, τη νόσο και τη θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό» τεκμηριώνεται μέσα από 282 εκθέματα ελληνικών και ξένων μουσείων. Στις κατάλευκες αίθουσες- ειδικά διαμορφωμένες για την έκθεση, εκπέμπουν ηρεμία και χαλάρωση- τα πολυάριθμα εκθέματα διατρέχουν τις αρχαιότερες γραπτές μαρτυρίες θεραπευτικής που συναντώνται στα ομηρικά έπη, την εδραίωση της ιατρικής επιστήμης που καταργεί την αντίληψη περί θεϊκής προέλευσης της νόσου, αποκαλύπτει πρακτικές, θεραπευτικά φάρμακα και ιατρικά εργαλεία, δίνει το πλαίσιο της ιατρικής πρακτικής και των γιατρών της αρχαιότητας, τα δώρα προς τους γιατρούς ακόμα και τις κατάρες που ενίοτε τους έδιναν.

    Η είσοδος για την έκθεση «Ίασις» ισχύει σήμερα με μειωμένο εισιτήριο για τους φοιτητές και εκπτώσεις στο πωλητήριο του.

    [06] Κύτταρα καρδιάς αναγεννήθηκαν σε πειραματόζωα, ύστερα από έμφραγμα

    Ισραηλινοί και Αυστραλοί επιστήμονες πέτυχαν να αναγεννήσουν κύτταρα του μυοκαρδίου, δηλαδή του καρδιακού μυ, σε πειραματόζωα, πράγμα που, αν καταστεί εφικτό και στους ανθρώπους κάποια στιγμή, τότε θα υπάρξει θεαματική βελτίωση ή και πλήρης αποκατάσταση στις περιπτώσεις ανθρώπων που παθαίνουν έμφραγμα.

    Οι ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου Βάιζμαν του Ισραήλ και του Ινστιτούτου Βίκτορ Τσανγκ του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την μοριακή βιολόγο Γκαμπριέλε Ντ' Ούβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Nature Cell Biology», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», πειραματίστηκαν με ποντίκια. Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να «ωθούν» τα καρδιακά κύτταρα να αναγεννώνται, πράγμα που καθιστά αναστρέψιμη την όποια βλάβη μετά από ισχαιμία. Ενώ άλλα κύτταρα (αίματος, τριχών, δέρματος κ.α.) ανανεώνονται συνεχώς στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα καρδιακά κύτταρα.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα βιολογικό ορμονικό «μονοπάτι» μέσω του οποίου πέτυχαν -με τη βοήθεια της επέμβασης στα κατάλληλα γονίδια- να «πυροδοτήσουν» τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του μυοκαρδίου τόσο σε νεαρά, όσο και σε ενήλικα τρωκτικά. Τα πειράματα έδειξαν ότι, μετά από την πρόκληση εμφράγματος σε ένα ποντίκι, αυτό ήταν δυνατό να ανακτήσει σχεδόν όλα τα χαμένα κύτταρα του μυϊκού ιστού της καρδιάς του και έτσι να επανέλθει στην υγιή κατάσταση πριν το έμφραγμα.

    Οι επιστήμονες δήλωσαν πάντως ότι θα χρειαστεί μια πεντατετία περίπου, εωσότου βεβαιωθούν κατά πόσο κάτι παρόμοιο είναι εφικτό και για τους ανθρώπους μετά από ένα ισχαιμικό επεισόδιο (έμφραγμα).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 April 2015 - 8:30:24 UTC