Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Η ισχύς μας βρίσκεται στην ενότητά μας
  • [02] Τη συνδρομή των Αρχών ζήτησε η πρυτανεία του ΕΚΠΑ, για να λήξει η κατάληψη από αντιεξουσιαστές
  • [03] Μάχη με το χρόνο στις Σέρρες για να σωθούν ζώα και καλλιέργειες από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα
  • [04] Η ΕΣΗΕΑ τιμά τον δημοσιογράφο Κώστα Νίτσο
  • [05] Βερολίνο: Η Αθήνα δεν έχει υποβάλει ακόμη πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων
  • [06] Ενδεχόμενο αναθεώρησης των μηνιαίων στόχων του προϋπολογισμού
  • [07] Στη Φραγκφούρτη μεταβαίνει η Λούκα Κατσέλη

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Η ισχύς μας βρίσκεται στην ενότητά μας

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι άρρηκτοι και καμιά κρίση δεν θα τους επηρεάσει. Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ύστερα από την κατ' ιδία συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Οι φιλικοί και αδελφικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι ακατάλυτοι και άρρηκτοι και έτσι θα παραμείνουν. Η οικονομική κρίση δεν μπόρεσε να τους επηρεάσει και δεν πρόκειται να θίξει κατ' ελάχιστο τους δεσμούς αυτούς, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις». «Η ισχύς μας βρίσκεται στην ενότητά μας και θα τη διασφαλίζουμε με κάθε θυσία» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι ακολούθησε την παράδοση όλων των Προέδρων, να είναι το πρώτο ταξίδι τους στην Κύπρο, τονίζοντας όμως ότι η τήρηση της παράδοσης δεν συνιστά τύπο «είναι ουσιαστική υπό τις παρούσες συνθήκες». Ανέφερε εξάλλου, ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στις προσπάθειες της Κύπρου για λύση του Κυπριακού προβλήματος, γιατί αυτό αποτελεί χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι νοητό η Κύπρος να τελεί υπό κατοχή.

    Πρόσθεσε πως ορθότατα διακόπηκαν οι συνομιλίες λόγω της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ορθή είναι και η θέση να μη ξεκινήσουν εκ νέου, εκτός αν επιστρέψει στην Τουρκία και όχι απλώς να παραμείνει στην Αμμόχωστο. «Στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σε ότι αφορά την ουσία της λύσης, που δεν μπορεί παρά να προκύπτει από την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή του διεθνούς δικαίου και να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Περαιτέρω, υπέδειξε ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης και οποιαδήποτε λύση που θα καθιστούσε αδύνατη ή θα δυσχέραινε την πορεία της στα δύο αυτά σώματα δεν είναι δυνατή. «Μια λύση του κυπριακού που θα παραβίαζε το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα αποτελούσε προσβολή για την Ευρώπη» επισήμανε.

    Επίσης, υπέδειξε ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο και να ασκήσει την κυριαρχία της εντός των συνόρων της, αφορά και τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσει τα ίδια δικαιώματα. «Κάθε προσβολή της ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί προσβολή και της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία προσβάλλουν την Κυπριακή ΑΟΖ προσβάλλουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε. Τόνισε επίσης ότι η στάση αυτή της Τουρκίας επηρεάζει και την ενταξιακή της πορεία.

    Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνάντηση που είχαν νωρίτερα ήταν σημαντική και ουσιαστικού περιεχομένου. Πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και της προοπτικές του διαλόγου.

    [02] Τη συνδρομή των Αρχών ζήτησε η πρυτανεία του ΕΚΠΑ, για να λήξει η κατάληψη από αντιεξουσιαστές

    Να "πράξουν τα δέοντα" έχει ζητήσει εγγράφως η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις Αρχές, προκειμένου να λήξει η κατάληψη που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο ΕΚΠΑ.

    Η ομάδα αντιεξουσιαστών που κατέλαβε το κτίριο της πρυτανείας, ζητώντας την απελευθέρωση κρατουμένων για τρομοκρατία και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, έχει αναρτήσει δύο πανό στην πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου.

    Η πρυτανεία του ιδρύματος είχε επικοινωνία τόσο με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, όσο και με τις εισαγγελικές Αρχές. Οι δρόμοι γύρω από το κτίριο έχουν κλείσει, ενώ στο σημείο υπάρχει αστυνομική δύναμη.

    [03] Μάχη με το χρόνο στις Σέρρες για να σωθούν ζώα και καλλιέργειες από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Δήμου Βισαλτίας, στο νομό Σερρών, οι οποίοι δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να σώσουν τα ζώα και τις καλλιέργειές τους, που «πνίγουν» ώρα με την ώρα τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα.

    Μετά το αναγκαστικό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης, η στάθμη της οποίας «έχει ξεπεράσει τα όριά της κι έφτασε στα 36,36 μέτρα» σύμφωνα με τη δήμαρχο Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα η κατάσταση «είναι ανεξέλεγκτη» καθώς ο Στρυμόνας κατάφερε να σπάσει το προστατευτικό ανάχωμα του Αχινού και να διεισδύσει στον κάμπο της περιοχής.

    Για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο νομός Σερρών ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, σε συνάντηση που είχαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

    Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης όλων των φορέων του νομού, στις 6:30 το απόγευμα, στo διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

    Αυτή την ώρα, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κάνει επιτόπιο έλεγχο στον δήμο Εμμανουήλ Παππά και στις πληγείσες περιοχές, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην κοινότητα Αχινού, στον δήμο Βισαλτίας, όπου οι αρχές και ο στρατός δίνουν μάχη με τον χρόνο για την προστασία της περιοχής από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα.

    [04] Η ΕΣΗΕΑ τιμά τον δημοσιογράφο Κώστα Νίτσο

    Μία εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού Τύπου, τον παλαίμαχο δημοσιογράφο Κώστα Νίτσο, θα τιμήσεισήμερα η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με τη μεγαλύτερη τιμητική της διάκριση, το μετάλλιο «Ξενοφών».

    Το «ιερόν τέρας του Τύπου» όπως έχει αποκαλέσει τον Κώστα Νίτσο, ο Γιώργος Ιωάννου, έχει συνδέσει το όνομά του με τα «Νέα» όπου εργάστηκε ως αρχισυντάκτης και διευθυντής. Έδωσε έμφαση στις καλλιτεχνικές σελίδες του φύλλου, οι οποίες συνέβαλαν στην κυκλοφοριακή επιτυχία της εφημερίδας. Παράλληλα τον Δεκέμβριο του 1961 δημιούργησε το «Θέατρο», ένα από τα πιο προοδευτικά και έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Εκδόθηκαν τριάντα τεύχη μέχρι τον Δεκέμβριο του 1966, καθώς το 31ο το πρόλαβε η απριλιανή δικτατορία η οποία πολτοποίησε τα εναπομείναντα αντίτυπα του 30ου τεύχους που είχε αφιέρωμα στον Λόρκα. Το περιοδικό επανακυκλοφόρησε το 1973 και σταμάτησε να εκδίδεται το 1981 όταν ο Κώστας Νίτσος ορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

    [05] Βερολίνο: Η Αθήνα δεν έχει υποβάλει ακόμη πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων

    Η Αθήνα δεν έχει ακόμη υποβάλει λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

    Επισήμανε δε ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

    Ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ τόνισε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup» δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

    [06] Ενδεχόμενο αναθεώρησης των μηνιαίων στόχων του προϋπολογισμού

    Στο ενδεχόμενο αναθεώρησης των μηνιαίων στόχων του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    «Ο προϋπολογισμός τρέχοντος έτους εκτελείται σύμφωνα με τον ψηφισμένο από τη Βουλή των Ελλήνων Προϋπολογισμό του 2015. Οι μηνιαίοι στόχοι ενδέχεται να αναθεωρηθούν βάσει του νέου στόχου που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το τελικό ύψος του θα συμφωνηθεί αφού ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015.

    Στο έγγραφο του κ. Βαρουφάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης για τον δημοσιονομικό στόχο και την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, αναφέρεται ότι «η ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού για το 2015 εξαρτάται από τον στόχο του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής ο οποίος τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους».

    Επίσης, σε άλλο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφορικά με το Σχέδιο Επενδύσεων για την Ευρώπη (σ.σ. πλάνο Γιούνκερ), αναφέρεται ότι ηκυβέρνηση εργάζεται για την προετοιμασία των επενδυτικών προτάσεων ανάλογα με τη νέα στρατηγική και προτεραιότητές της, ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ετοιμότητας.

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί «με ποια λογική η κυβέρνηση επανυποβάλει την ελληνική πρόταση για το πακέτο Γιούνκερ και από 41,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση, πλέον διεκδικεί 12- 15 δισ. ευρώ».

    [07] Στη Φραγκφούρτη μεταβαίνει η Λούκα Κατσέλη

    Στη Φραγκφούρτη μεταβαίνει σήμερα η νέα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Euro50 Group με θέμα: «Monetary Policy in Times of Turbulence».

    Οι φετινές εργασίες του Euro50 Group θα επικεντρωθούν σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής, ιδίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Η κ. Κατσέλη, η οποία είναι μέλος του Euro50 Group, θα μιλήσει κατά την αποψινή εναρκτήρια συζήτηση, ενώ αύριο θα συμμετάσχει σε δείπνο κατά το οποίο κεντρικός ομιλητής θα είναι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

    Το Euro50 Group αποτελείται από ομάδα επιφανών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, τέως υπουργών, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και πανεπιστημιακών που παρακολουθεί από κοντά και υποβάλει τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με την πορεία και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 March 2015 - 10:30:31 UTC