Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση της Βουλής για το πόσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζητά ο Χ. Θεοχάρης
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Παράνομη η υπογραφή παράτασης της σύμβασης
  • [03] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί ολοταχώς τη χώρα σε νέο μνημόνιο
  • [04] Να μην υπάρξουν άλλα υφεσιακά μέτρα, ζήτησε ο Φ. Κουβέλης από τον Αλ. Τσίπρα
  • [05] «Η νέα ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας»
  • [06] WSJ: Η Ελλάδα επισπεύδει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει οικονομική βοήθεια
  • [07] «Το Βερολίνο δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τη λίστα με μεταρρυθμίσεις που θα υποβάλει η Αθήνα»
  • [08] Κατά της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων 78% των Γερμανών. Υπέρ του «Grexit» 45%
  • [09] Υπό φαρμακευτική αγωγή ο Αντρέας Λούμπιτς - Είχε αναρρωτική άδεια τη μέρα που πέταξε με το μοιραίο Airbus

  • [01] Ενημέρωση της Βουλής για το πόσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζητά ο Χ. Θεοχάρης

    Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητά παράλληλα και την κατάθεση των σχετικών εγγράφων, ώστε να ενημερωθεί η Βουλή πόσοι οφειλέτες έκαναν τελικά χρήση της ρύθμισης, η οποία λήγει σήμερα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

    Όπως τονίζει ο κ. Θεοχάρης, η αποτελεσματικότητα της ρύθμισης καθίσταται κομβικής σημασίας για την επανεκκίνηση ης οικονομίας και την ομαλή εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας των δημοσίων ταμείων και της σημαντικής υστέρησης των δημοσίων εσόδων καθώς και των συνεχών χρηματοδοτικών αναγκών για την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

    [02] ΠΑΣΟΚ: Παράνομη η υπογραφή παράτασης της σύμβασης

    Παράνομα και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση υπογράφηκε η παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης», τονίζει με σημερινή του ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επιστρέφει στο EFSF αποθεματικά 11 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

    «Επειδή ο βιασμός της αλήθειας έχει όρια, επαναλαμβάνουμε ότι η τροποποίηση/παράταση της "Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης" που υπογράφτηκε ερήμην της Βουλής, υπογράφτηκε ούτως ή άλλως παρανόμως, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, γιατί δεν αρκεί η επίκληση της γενικής αρμοδιότητας του υπουργού Οικονομικών να συνάπτει δανειακές συμβάσεις κατά το νόμο περί δημοσίου λογιστικού. Εδώ δεν έχουμε μια τρέχουσα και συνήθη δανειακή σύμβαση, αλλά ένα ολόκληρο πρόγραμμα στήριξης που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και τις αναθεωρήσεις του.

    Υπάρχει όμως κάτι ακόμη σοβαρότερο. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει καμία αρμοδιότητα κατά τον νόμο περί δημοσίου λογιστικού να επιστρέφει στο EFSF αποθεματικά 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και μετά να τρέχει και να παρακαλάει να του δώσουν πίσω το 1,2 δισ., ενώ η διοίκηση του ΤΧΣ διευκρινίζει με ανακοίνωσή της ότι καλώς επιστράφηκαν και τα 11 δισ. σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.Όμως γιατί ανακαλύπτουν κάποιοι σήμερα την πυρίτιδα; Όλα αυτά τα έχουμε πει αναλυτικά, διανέμοντας και τα σχετικά έγγραφα ήδη από τις 18/2, ημέρα της συνάντησης των κυρίων Τσίπρα και Βενιζέλου, ενόψει της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Τα ίδια έγγραφα κατατέθηκαν ξανά στη Βουλή από τον κ. Βενιζέλο στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής 20 Μαρτίου.

    Φωνή βοώντος εν τη ερήμω; Δυστυχώς ναι και μάλιστα κατά κυριολεξία».

    [03] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί ολοταχώς τη χώρα σε νέο μνημόνιο

    Συνολική κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα του διμήνου έκανε το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ στην πρώτη επίσημη συνεδρίασή του.

    «Προτεραιότητα της ΝΔ είναι η πραγματική οικονομία και η καθημερινότητα του πολίτη» επισήμανε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας και το αντιπολιτευτικό του στίγμα, ενώ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί ολοταχώς τη χώρα σε νέο μνημόνιο».

    Στη συνεδρίαση αναλύθηκε η πολιτική κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές δυσκολίες που έχει η χώρα, τα προβλήματα ρευστότητας και την ασφυξία στην οικονομία.

    Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για τα προβλήματα στην αγορά.

    Στο προσεχές διάστημα η ΝΔ θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράγοντες της οικονομίας. Οι δύο πρώτοι μήνες της κυβέρνησης ήταν αρνητικοί, κατ' αρχάς στην οικονομία και ακολούθως και στα κοινωνικά ζητήματα, όπως παιδεία και ασφάλεια- μεταναστευτικό, καταλήψεις, επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Συζήτηση έγινε για την επέκταση της δανειακής σύμβασης την οποία η ΝΔ ζητά να έλθει στη Βουλή όχι μόνο για συζήτηση αλλά προς ψήφιση, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά, υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο και δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση η συμφωνία.

    Η ΝΔ εκτιμά ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να φέρει τη συμφωνία προκειμένου να αποφύγει προβλήματα στο εσωτερικό της. Η ΝΔ έχει διευκρινίσει εγκαίρως ότι θα ψηφίσει την επέκταση της δανειακής συμφωνίας για την οποία άλλωστε έχει δηλώσει ότι είναι πανομοιότυπη με την επέκταση που είχε ψηφίσει εκείνη ως κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο του 2014. Φυσικά, η ΝΔ ζητά να έλθει προς συζήτηση και η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση προς έγκριση στο Eurogroup. Επ' αυτού, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένη θέση, αν δεν δούμε τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση».

    Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ θα συνεδριάζει σε τακτική βάση ανά δύο εβδομάδες, εκτός αν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα. Έτσι, έχει οριστεί συνεδρίαση για την επόμενη εβδομάδα, λόγω των εξελίξεων που αναμένονται στο Eurogroup.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Σκουριές Χαλκιδικής.

    [04] Να μην υπάρξουν άλλα υφεσιακά μέτρα, ζήτησε ο Φ. Κουβέλης από τον Αλ. Τσίπρα

    Διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση της χώρας και τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους περιλάμβανε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη, σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

    Ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα στις προτάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Αυτό έχει υπονομεύσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά. «Στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και θεωρώ ότι θα υπάρξουν θετικά μηνύματα στο επόμενο Εurogroup» σημείωσε ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας τα στενά περιθώρια ρευστότητας που υπάρχουν και στα οποία οι εταίροι πρέπει να δείξουν ευελιξία.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κουβέλης είναι οι ενδεχόμενες αλλαγές στον ΦΠΑ και η καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    [05] «Η νέα ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας»

    Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πεκίνο η συνάντηση ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, που είχε επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι.

    Η συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διήρκησε σχεδόν δύο ώρες και στο πλαίσιό της εξετάστηκε πλήθος θεμάτων και διερευνήθηκε το πεδίο για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης το οποίο έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο πλευρών, οι αντιπρόεδροι κ.κ Δραγασάκης και Μα Και εγκαινίασαν το «Έτος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015».

    Στην ομιλία του, κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Η παρουσία μου εδώ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, υποδηλώνει τη βούληση της νέας κυβέρνησης για την αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών σε μια ισχυρή εταιρική σχέση, με έμφαση στους τομείς εκείνους της οικονομίας που υπάρχουν πραγματικές και απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας». Στη συνέχεια, η κινεζική αντιπροσωπεία παρέθεσε γεύμα στους Έλληνες αξιωματούχους, στο οποίο συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

    [06] WSJ: Η Ελλάδα επισπεύδει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει οικονομική βοήθεια

    Η Ελλάδα επισπεύδει τη σύνταξη της λίστας με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ικανοποιεί τους πιστωτές της και θα διασφαλίζει τη χρηματοδοτική βοήθεια που χρειάζεται, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

    Κυβερνητικά στελέχη είχαν συσκέψεις χθες για να διαμορφώσουν με λεπτομέρειες τις νέες οικονομικές πολιτικές, έχοντας ως στόχο την κατάθεση μίας λίστας με μεταρρυθμίσεις το αργότερο έως τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Ελλάδα ελπίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να συνεδριάσουν και να εγκρίνουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ακόμη και την ερχόμενη Τετάρτη, σημειώνει η εφημερίδα. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνουν, ωστόσο, ότι η έγκριση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να μη συνεδριάσουν πριν από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ανάλογα με τον χρόνο που θα πάρει η διαπραγμάτευση για τις πολιτικές. «Θα ανέμενα κάποια μπρος πίσω» μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

    Από την ώρα που οι τεχνικές ομάδες της ΕΕ και του ΔΝΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή τουλάχιστον ένα μέρος τους για να λάβει πρόσθετα κεφάλαια, σημειώνει το δημοσίευμα. Η χώρα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, ενώ στη συνέχεια πρέπει να αποπληρώσει στις 9 Απριλίου σχεδόν 450 εκατ. ευρώ για δάνειο που πήρε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στα μέσα Απριλίου πρέπει να αποπληρώσει 2,4 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων που λήγουν.

    [07] «Το Βερολίνο δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τη λίστα με μεταρρυθμίσεις που θα υποβάλει η Αθήνα»

    Η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η Αθήνα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικων Μαριάνε Κοτέ και πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει όταν θα έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα έγγραφα. «Δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες» δήλωσε η κ. Κοτέ και επισήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν όταν θα έχουν παρουσιαστεί οι προτάσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί. «Όλα θα γίνουν βήμα-βήμα» τόνισε χαρακτητιστικά.

    [08] Κατά της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων 78% των Γερμανών. Υπέρ του «Grexit» 45%

    Σε ποσοστό 78% οι Γερμανοί τάσσονται κατά της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, ενώ υπέρ του «Grexit» τάσσονται 45% (έναντι 52% πριν από δύο εβδομάδες).

    «Κακές» χαρακτηρίζουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις 63% των πολιτών της χώρας.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Politbarometer» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ZDF, στο ερώτημα «πρέπει η Ελλάδα να λάβει αποζημιώσεις για τα εγκλήματα κατά την περίοδο των Ναζί;» «ναι» απαντούν μόλις 15% των ερωτηθέντων, «όχι» 78% και «δεν ξέρω» 7%.

    Οι σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας κρίνονται «καλές» από το 33% και «κακές» από το 63%, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για τις προοπτικές τους, 20% θεωρούν ότι θα βελτιωθούν, 58% ότι θα μείνουν ως έχουν και 17% ότι θα επιδεινωθούν.

    Σε ερώτηση εάν «πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να συμμετέχει στο ευρώ» «ναι» απαντούν 49% των ερωτηθέντων και «όχι» 45%. Στην προηγούμενη μέτρηση τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 40% και 52%.

    Σε ό,τι αφορά το εάν «θα υλοποιηθούν τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί» με την Ελλάδα, σε ποσοστό 22% απαντούν καταφατικά, ενώ 75% απαντούν αρνητικά.

    [09] Υπό φαρμακευτική αγωγή ο Αντρέας Λούμπιτς - Είχε αναρρωτική άδεια τη μέρα που πέταξε με το μοιραίο Airbus

    Ο συγκυβερνήτης της πτήσης 9525 της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς είχε καταγεγραμμένη στο ιατρικό του πιστοποιητικό τη σημείωση "SIC" που σημαίνει «ειδική τακτική ιατρική εξέταση» σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας. Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν η σημείωση «ειδική τακτική ιατρική εξέταση» αφορούσε την ψυχική ή την σωματική υγεία του πιλότου, διότι η πληροφορία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα. «Εχουμε μία άδεια πιλότου και ένα ιατρικό πιστοποιητικό. Υπάρχει μία καταγραφή "SIC", δήλωσε στη Wall Street Journal ο Χόλγκερ Κασπέρσκι. " 'SIC' σημαίνει ειδική τακτική εξέταση. Δεν γνωρίζουμε σε τι (ιατρική κατάσταση) αναφέρεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Η τελευταία ιατρική εξέταση του Αντρέας Λούμπιτς χρονολογείται από τον Ιούλιο 2014. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

    Ο Χόλγκερ Κασπέρσκι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πληροφορία που δημοσιεύθηκε στη γερμανική Bild σύμφωνα με την οποία η ένδειξη "SIC" είναι πιθανόν να αφορά σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές.

    Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι κατά την έρευνα βρέθηκαν έγγραφα που δείχνουν ότι ο Αντρέας Λούμπιτς ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λούμπιτς είχε αποκρύψει την ασθένειά του από τον εργοδότη του. Δεν άφησε σημείωμα αυτοκτονίας. Από την μέχρι στιγμής έρευνα δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραπέμπουν σε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την ενέργειά του.

    Επίσης, ο Αντρέας Λούμπιτς είχε αποκρύψει ότι είχε αναρρωτική άδεια την ημέρα που πέταξε με το A-320.

    Κατά την έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν σκισμένα έγγραφα αναρρωτικής άδειας, που περιέχουν λεπτομερή στοιχεία, και αφορούν και την ημέρα του γεγονότος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας που δεν προσδιορίζει το είδος της ασθένειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 March 2015 - 12:30:25 UTC