Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Ο κ. Σαμαράς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια
  • [02] Σε ασφυξία έχει οδηγήσει η κυβέρνηση τα μεγάλα έργα στη χώρα, υπογράμμισε από την Καλαμάτα, ο Αντ. Σαμαράς
  • [03] Ρεαλισμό ζητάει από τον Αλ. Τσίπρα ο Αντ. Σαμαράς, ενόψει της συνάντησης με την Α. Μέρκελ
  • [04] Την Παρασκευή εκ νέου στο εδώλιο ο Λ. Λαυρεντιάδης
  • [05] Την αποβολή του Δημοσίου από την Πολιτική Αγωγή ζήτησαν κατηγορούμενοι στη δίκη για το Βατοπέδι
  • [06] Bundesbank: Η κρίση δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί
  • [07] Μπ. Κερέ: Το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας θα αλλάξει ώστε να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση
  • [08] Η ιταλική βιομηχανία Pirelli περνάει σε κινέζικα χέρια
  • [09] Bloomberg: Ερωτήματα προς τον Μ. Ντράγκι για τις συνέπειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
  • [10] Κομισιόν: Ικανοποίηση για το κοινό ανακοινωθέν μετά την επταμερή
  • [11] Βερολίνο: Δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις από τη σημερινή συνάντηση

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Ο κ. Σαμαράς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια

    «Ο κ. Σαμαράς, είτε δεν αντιλαμβάνεται τι διαβάζει, είτε συνηθισμένος στον ρόλο του ικέτη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» αναφερει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε σχόλιό του σχετικά με τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, για την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Όπως σημειώνει ο κ. Σακελλαρίδης «στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν λέει τίποτε διαφορετικό από αυτό που η κυβέρνηση λέει στον ελληνικό λαό. Ενημερώνει για τη δύσκολη κατάσταση, διατυπώνει το αυτονόητο για την καταβολή μισθών και συντάξεων και θέτει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια σε σχέση με την εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φλεβάρη. Όλα όσα δηλαδή λένε τα κυβερνητικά στελέχη εδώ και βδομάδες και όσα ειπώθηκαν στην επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης! Και αυτό φαίνεται στον κ. Σαμαρά διγλωσσία!»

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει: «Η ελληνική κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες σε κορυφαίο επίπεδο για να διασφαλίσει όχι μόνο τη ρευστότητα, αλλά να δώσει ανάσα στην οικονομία και την κοινωνία. Και τα κατάφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για αυτά τα ζητήματα στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα και δόθηκαν λύσεις. Και όλα αυτά, ενώ ο κ. Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, μάς είχε συνηθίσει να αναμένει ματαίως να συναντηθεί με ηγέτες όταν απεύθυνε αιτήματα. Επομένως μαθήματα διαπραγμάτευσης δεν θα πάρουμε».

    «Ας κρίνουν οι πολίτες με βάση τους δύο ψηφισμένους νόμους -για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές- για το αν η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Ας κρίνουν οι πολίτες, αν ο Αλέξης Τσίπρας "κλαίγεται" στους Ευρωπαίους ηγέτες, με βάση την επιστολή. Και ας κρίνουν οι πολίτες τι έπραττε ο κ. Σαμαράς σε αντίστοιχες περιστάσεις» καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    [02] Σε ασφυξία έχει οδηγήσει η κυβέρνηση τα μεγάλα έργα στη χώρα, υπογράμμισε από την Καλαμάτα, ο Αντ. Σαμαράς

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σήμερα το πρωί επισκέφθηκε το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, με τον οποίο συζήτησε για περισσότερο από είκοσι λεπτά της ώρας και στην συνέχεια πήγε στο εργοτάξιο του «Μορέα» στην γέφυρα του Νέδοντα, που αποτελεί τμήμα του περιμετρικού της Καλαμάτας.

    Στο εργοτάξιο, που έχουν σταματήσει οι εργασίες για περισσότερο από ένα χρόνο, ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον εργοταξιάρχη ότι αναμένεται αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης η οποία βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του περιμετρικού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αλλά και ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την ενημέρωση που τού έγινε δήλωσε: «Δυστυχώς, όπως σταμάτησε η περιμετρική γέφυρα στην Καλαμάτα, έτσι σταμάτησαν και τα έργα στην Ιονία, στην Εγνατία, στην Ολυμπία Οδό, στην Ε65, στο Μετρό, στον αεροδιάδρομο της Θεσσαλονίκης, στο δρόμο της Σπάρτης, στη δημοπράτηση του αεροδρομίου του Καστελίου. Όλα αυτά τα ξαναπηγαίνουν, φαίνεται, σε νέα διαπραγμάτευση. Και ας έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή».

    Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως το υπουργείο Δημοσίων Έργων είναι «σε απόλυτη παράλυση, με έναν υπουργό που μόλις προχθές ορκίστηκε» και επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα μεγάλα έργα».

    [03] Ρεαλισμό ζητάει από τον Αλ. Τσίπρα ο Αντ. Σαμαράς, ενόψει της συνάντησης με την Α. Μέρκελ

    Την ανάγκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αντιμετωπίσει τη σημερινή του συνάντηση με την 'Αγγελα Μέρκελ «πρακτικά και ρεαλιστικά έχοντας ως κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν «λόγια για εσωτερική κατανάλωση».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, από την Καλαμάτα όπου βρίσκεται, και αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο χαρακτηρίζει ως «θέατρο» της υπερήφανης διαπραγμάτευσης το να ενημερώνει, όπως λέει, τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις.

    «Υπερηφάνεια, είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες. Ελπίζω και προτρέπω τον κ. Τσίπρα, πρακτικά, ρεαλιστικά να αντιμετωπίσει τη σημερινή συνάντησή του με την καγκελάριο και να έχει κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση» δήλωσει ο κ. Σαμαράς.

    Διαβάστε επίσης: Γ. Σακελλαρίδης: Ο κ. Σαμαράς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια

    [04] Την Παρασκευή εκ νέου στο εδώλιο ο Λ. Λαυρεντιάδης

    Την Παρασκευή (27 Μαρτίου) θα βρεθούν ξανά, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι συγκατηγορούμενοί του (42 πρόσωπα), όλοι αντιμετώποι με βαριές κατηγορίρες για την υπόθεση των ζημιογόνων δανείων που χορήγησε η PROTON BANK. Η υπόθεση αφορά επισφαλείς δανειοδοτήσεις ύψους περίπου 701 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η τράπεζα, την περίοδο 2010-2011 που είχε τον έλεγχό της ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, χρήματα που, κατά τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, κατέληξαν επί το πλείστον σε εταιρείες που σχετίζονται με τον βασικό κατηγορούμενο.

    [05] Την αποβολή του Δημοσίου από την Πολιτική Αγωγή ζήτησαν κατηγορούμενοι στη δίκη για το Βατοπέδι

    Με το αίτημα της υπεράσπισης κατηγορουμένων για την αποβολή του Δημοσίου από Πολιτική Αγωγή, συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για τις αποκαλουμενες "ιερές ανταλλαγές "της Μονής Βατοπεδίου.

    Απόντος του ηγούμενου Εφραίμ από τη σημερινή διαδικασία, τέθηκαν από την υπεράσπιση κατηγορουμένων ενστάσεις για την αποβολή του Δημοσίου απο πολιτική αγωγή με βασικό ισχυρισμο ότι δεν υφίσταται ζημία.

    Οι δικηγοροι της Μονής, επικαλούνται 18 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τις 28 αγωγές που έχει υποβάλει το Ελληνικό Δημόσιο, με τις οποίες δικαώθηκε, όπως λένε, η Ιερά Μονή.

    Οι συνήγοροι της Μονής προσκόμισαν στο δικαστήριο και επικαλέστηκαν ένορκη βεβαίωση του επιτίμου προεδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία "όλες οι κυβέρνησεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη Λίμνη". Οι συνήγοροι τονισαν πως "δεν ειναι αυθαίρετη κατασκευή των δυο Μοναχών η όλη υποθεση.. ηταν πολιτική αποφαση να μη γινει επιστροφή των ακινήτων".

    Για την απαιτηση του Δημοσίου που διεκδικεί περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ ως ζημια καθώς και 1,8 εκατ. για ηθική βλάβη η υπεράπιση ειπε "ότι η παρασταση πολιτικής αγωγής στηριζεται στην ψευδή παραδοχή του Δημοσίου ότι του ανήκει η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις".

    Η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, δια της συνηγόρου της, υποστήριξε ότι "βάσει ειδικής δοσιδικίας για τους συμβαιογράφους η μόνη οδός για το ελληνικό Δημόσιο να προβάλει αστικές αξιώσεις απο εκείνη, θα ηταν η αγωγή κακοδικίας για την οποία όμως έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για την υποβολή της. Άρα, κατα την κατηγορούμενη, το Δημόσιο έχει χάσει το δικαίωμα για να εγείρει αξίωση από την ίδια".

    Η δικη θα συνεχιστεί στις 31 Μαρτίου.

    [06] Bundesbank: Η κρίση δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί

    Να γίνουν βήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να αντέξει την ενδεχόμενη χρεοκοπία οποιουδήποτε κράτους-μέλους της νομισματικής ένωσης καλεί η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, στο μηνιαίο δελτίο της το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα. «Η κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και του κρατικού χρέους... δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί» ανέφερε η Μπούντεσμπανκ στο μηνιαίο δελτίο της και πρόσθεσε ότι είναι τα κράτη και οι επενδυτές αυτοί που πρέπει να αναλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα χρέη τους. «Υπό αυτή την έννοια, η νομισματική ένωση θα όφειλε να είναι σε θέση να αντέξει την ακραία περίπτωση της αδυναμίας πληρωμών ενός κράτους-μέλους» προσθέτει η γερμανική κεντρική τράπεζα. Η προτροπή της Μπούντεσμπανκ συνοδεύεται από την πρότασή της να ληφθούν μέτρα ώστε μεγάλες τράπεζες ?συστημικά σημαντικές? να μπορούν να εκκαθαριστούν με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τα κράτη. Εξάλλου η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας σημείωσε ότι συνεχίστηκε η σθεναρή ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2015 και προέβλεψε πως η τάση αυτή θα συνεχισθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω του δυναμισμού των εξαγωγών της γερμανικής βιομηχανίας, αλλά και της εσωτερικής ζήτησης.

    [07] Μπ. Κερέ: Το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας θα αλλάξει ώστε να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας της Ελλάδας πρόκειται να αλλάξει ώστε να διευκολυνθεί η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει τη χώρα.

    «Υπάρχει μια ξεκάθαρη προθυμία και καλή πίστη να ενταθούν οι προσπάθειες και να υπάρξει ανταπόκριση εντός αυτού του πλαισίου....που συμφωνήθηκε στο Eurogroup» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μαυροβούνιο, αναφερόμενος σε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, τον Φεβρουάριο.

    «Οι τρεις θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουμε δεσμευτεί να το στηρίξουμε όσο μπορούμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι αντιληπτό ότι το πρόγραμμα θα αναθεωρηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις νέες προτεραιότητες της Ελληνικής κυβέρνησης....ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος οδηγεί σε ισοδύναμο αποτέλεσμα από πλευράς δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό είναι που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες».

    [08] Η ιταλική βιομηχανία Pirelli περνάει σε κινέζικα χέρια

    Η γνωστή ιταλική βιομηχανία ελαστικών Pirelli βρίσκεται από χθες βράδυ και επίσημα υπό κινέζικο έλεγχο, αν και η έδρα της, μαζί με τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, πρόκειται να παραμείνει στο Μιλάνο.

    Την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών της ιταλικής εταιρίας αγόρασε η κινεζική δημόσια επιχείρηση ChemChina έναντι 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Όπως αναφέρει σήμερα ο ιταλικός τύπος το μάνατζμεντ της βιομηχανίας ελαστικών πρόκειται να συνεχίσει να διαθέτει αυτονομία κινήσεων και ο πρόεδρός της, Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα θα παραμείνει στην θέση του, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη χθες, μέχρι το 2021.

    Στο εξής, η παραγωγή ελαστικών για αυτοκίνητα και μηχανές πρόκειται να διαχωριστεί από εκείνη για φορτηγά, η οποία θα αποτελέσει μέρος κοινής βιομηχανικής στρατηγικής με αυτή της εταιρίας Aeolus Tyre, ιδιοκτησίας, πάντα, της ChemChina.

    [09] Bloomberg: Ερωτήματα προς τον Μ. Ντράγκι για τις συνέπειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ερωτηθεί, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το απόγευμα, για τις συνέπειες που έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΚΤ απέρριψε πρόταση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των Τραπεζών να απαγορευθεί στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα η αύξηση του χαρτοφυλακίου εντόκων γραμματίων τους, λόγω της ανησυχίας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο μία πρόοδο σε πολιτικό επίπεδο.

    Ο Ντράγκι θα μιλήσει, επίσης, στο ιταλικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, όπου οι βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν θέματα, όπως την αδυναμία της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την επίμονα υψηλή ανεργία.

    Στην πατρίδα του, όπως και στη Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη, αυξάνεται η στήριξη για τα κόμματα διαφορετικών αποχρώσεων που ζητούν τη διάλυση του ευρώ και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, σημειώνει το δημοσίευμα. Και προσθέτει ότι ο Ντράγκι έγινε και ο ίδιος μάρτυρας της δυσφορίας, στην οποία βασίζεται αυτή η άνοδος, την περασμένη Τετάρτη έξω από το κτίριο της ΕΚΤ, όταν διαδηλωτές έκαιγαν αυτοκίνητα και έριχναν πέτρες στην αστυνομία κατά την επίσημη τελετή εγκαινίων του κτιρίου.

    To Bloomberg σημειώνει ότι μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνει χαρακτηριστικά αισιόδοξες δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

    Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 98 δις. ευρώ την περασμένη εβδομάδα από την ΕΚΤ, ένα ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από τις προβλέψεις, κάτι που αποτελεί μία ένδειξη ότι τα πιστωτικά ιδρύματα συμμερίζονται την αισιοδοξία της ΕΚΤ.

    Αναλυτές δηλώνουν ότι το απροσδόκητα μεγάλο ενδιαφέρον αντανακλά τις προσδοκίες των τραπεζών ότι αυξάνεται η ζήτηση πιστώσεων.

    Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη μπορεί να δείξουν ότι ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες της Ευρωζώνης πιθανόν να αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά από το 2012.

    [10] Κομισιόν: Ικανοποίηση για το κοινό ανακοινωθέν μετά την επταμερή

    Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κοινό ανακοινωθέν αναφορικά με την Ελλάδα, στο οποίο κατέληξε η επταμερής συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της 19ης προς την 20η Μαρτίου, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι στη συνάντηση, η Ελλάδα, οι εταίροι της στην ευρωζώνη και οι θεσμοί επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν το έργο τους και να το ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς και ότι οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν ένα πλήρη κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες. Τόνισε δε ότι η ισχυρή πολιτική βούληση πρέπει τώρα να μετατραπεί σε δράσεις και πρόοδο. Υπενθύμισε επίσης ότι στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται συζητήσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία. «Δεν είναι ώρα για λόγια και δηλώσεις, είναι ώρα για δουλειά» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Τέλος, αναφορικά με το ποσό των 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, το οποίο ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι πρόκειται για πόρους της περιόδου 2007-2013 που δεν είχαν αξιοποιηθεί, αλλά και για πρόωρη εκταμίευση κονδυλίων της περιόδου 2014-2020. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε, επίσης, ότι η αποτελεσματική εκταμίευση αυτών των πόρων, εντός του 2015, θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι νομικές και διοικητικές προϋποθέσεις.

    [11] Βερολίνο: Δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις από τη σημερινή συνάντηση

    Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι του Eurogroup, όχι διμερώς έναντι της Γερμανίας, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με το εάν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ περιμένει σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να της παρουσιάσει λίστα με προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται φυσικά να ακούσει ποιες προτάσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις» από τη σημερινή συνάντηση.

    «Καμία διμερής συνάντηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Eurogroup» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών στην Καγκελαρία. «Δεν είπα ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα των συνομιλιών. Η παρουσίαση, όμως. της λίστας αφορά το Eurogroup» προσέθεσε. Σε ό,τι αφορά το θέμα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποια ζητήματα θα θέσει η ελληνική πλευρά, επανέλαβε, όμως, ότι η γερμανική θέση δεν έχει αλλάξει.

    Αναφερόμενος στη σύσταση της γερμανικής αντιπροσωπείας στην αποψινή συνάντηση, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι την καγκελάριο θα πλαισιώνουν συνεργάτες της, αρμόδιοι για τα οικονομικά, τα εξωτερικά και τα θέματα ανάπτυξης.

    Ο Γερμανός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι η κ. Μέρκελ έλαβε επιστολή από τον κ. Τσίπρα, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενό της, επικαλούμενος τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 March 2015 - 12:30:26 UTC