Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση
  • [02] Διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ για τη Συλλογική Σύμβαση
  • [03] Ι. Πανούσης: Συμφιλίωση αστυνομίας - κοινωνίας
  • [04] Οι έξι προτάσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup
  • [05] Συνάντηση Στ. Κοντονή με Β. Μαρινάκη και Ι. Αλαφούζο

  • [01] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο "για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων".

    Το νομοσχέδιο διαπιστώνει την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και θέτει ως στόχο την ταχεία αντιμετώπισή της, με άμεσους αποδέκτες τα άτομα που διαβιούν σε καθεστώς "ακραίας φτώχειας", καθώς και ανηλίκους μέχρι 17 ετών.

    Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται για το έτος 2015, δωρεάν ρεύμα 300 kW μηνιαίως, για τις ανάγκες της κύριας κατοικίας νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες "ακραίας φτώχειας" - ενώ επανασυνδέεται η παροχή ρεύματος σε όποια τέτοια νοικοκυριά είχε διακοπεί. Η ρύθμιση των μέχρι σήμερα οφειλών τους δε, παραπέμπεται σε μελλοντική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το συνολικό ύψος της σχετικής δαπάνης, υπολογίζεται σε 22,1 εκ. ευρώ.

    Χορηγείται φέτος επίδομα ενοικίου ύψους 70 ευρώ ανά άτομο και μέχρι 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, σε 30.000 νοικοκυριά "που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν έχουν δυνατότητα στέγασης σε ιδιόκτητο ακίνητο εντός του δήμου της κύριας κατοικίας τους" - ενώ ανοικτό μένει το ενδεχόμενο να παραταθεί το επίδομα και για το έτος 2016. Το ποσό είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οιουδήποτε άλλου προνοιακού επιδόματος. Μπορεί ωστόσο το επίδομα αυτό, να συμψηφιστεί με βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η συνολική δαπάνη του, ανέρχεται σε 40,5 εκ. ευρώ.

    Για το πρόβλημα της σίτισης των προσώπων που βιώνουν την "ακραία φτώχεια", χορηγείται επιδότηση σίτισης συνολικού ύψους 137,7 εκ. ευρώ, υπό τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών ή κάποιου άλλου είδους ηλεκτρονική διευθέτηση. Για την επιδότηση αυτή ωστόσο, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων του εκάστοτε δικαιούχου, από κάθε πηγή. Πολίτες που έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης, καθώς και άνεργοι που έχουν πάψει να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, δηλώνουν οι ίδιοι το ύψος των εισοδημάτων τους με υπεύθυνη δήλωση.

    [02] Διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ για τη Συλλογική Σύμβαση

    Η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ σε καμμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές, δεν επιφέρει μισθολογική αύξηση και δεν προκαλεί ουδεμία επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναφέρει η ΔΕΗ σε αποψινή ανακοίνωση.

    Η ΔΕΗ διευκρινίζει ειδικότερα για το επίδομα τροφείου ότι θα καταβάλλεται σε είδος και όχι σε χρήμα και ότι θα καταβληθεί σε δόσεις , αρχής γενομένης από τα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής. "Εάν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως και σε πλήρη έκταση, το ετήσιο κόστος του εκτιμάται ότι θα δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας δηλαδή σε 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της. Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισεκ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. Ευρώ τον χρόνο", αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΕΗ.

    Τονίζει επίσης ότι σειρά άλλων ρυθμίσεων της ΣΣΕ είτε προβλέπονταν από δικαστικές αποφάσεις είτε θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του μεσοπρόθεσμου.

    [03] Ι. Πανούσης: Συμφιλίωση αστυνομίας - κοινωνίας

    Τις αρχές και τους στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, αλλά και τα νέα ήθη και κανόνες για τη «συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας», αναλύει σε σχετική δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

    Από τις πρώτες ενέργειες που θεωρεί αναγκαίες ο κ. Πανούσης είναι η μείωση των προστίμων της Τροχαίας, αλλά και η «κάθαρση» των δρόμων από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια, για τη διευκόλυνση των πολιτών και κυρίως των ατόμων με αναπηρίες. Ταυτόχρονα, μεταξύ των βασικών στόχων του υπουργείου είναι η «αυτοκάρθαση της αστυνομίας» από τους παραβάτες και τα αντιδημοκρατικά «σταγονίδια», το τέλος των χημικών και η πάταξη αντιρατσιστικών συμπεριφορών.

    «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που η σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας κι ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και καλεί κόμματα, φορείς, υπηρεσίες, «να πιστέψουμε σε αυτόν τον στόχο και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα και το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη».

    [04] Οι έξι προτάσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup

    Με ένα πακέτο έξι μεταρρυθμίσεων ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση τις συζητήσεις με τους θεσμικούς εταίρους και με στόχο μια νέα συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι έξι μεταρρυθμίσεις είναι:

    1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση

    Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση - στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)

    3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία

    Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.

    4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης

    5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου

    6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Ντάισελμπλουμ: Πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το δανειακό πρόγραμμα στο Eurogroup

    [05] Συνάντηση Στ. Κοντονή με Β. Μαρινάκη και Ι. Αλαφούζο

    Συνάντηση με τους προέδρους του Ολυμπιακού και του Παναθηναικού, Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Αλαφούζο αντίστοιχα είχε απόψε στη ΓΓΑ ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, με αντικείμενο τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τη βία στα γήπεδα καθώς και τη δέσμευσή τους σε μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να ξεκινήσει και πάλι κανονικά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα και κατά την αποχώρησή τους οι πρόεδροι των δύο ΠΑΕ δεν έκαναν δηλώσεις.

    Ο κ. Κοντονής θα αποφασίσει πιθανότατα αύριο αν θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Η Σούπερ Λίγκα κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου τη Δευτέρα, πρότεινε την επανέναρξη του πρωταθλήματος για το προσεχές Σαββατοκύριακο αλλά και την ταυτόχρονη θέσπιση μιας σειράς μέτρων για την πάταξη της βίας και της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 March 2015 - 19:30:28 UTC