Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα επιδιώξει ο Σταύρος Θεοδωράκης
  • [02] Στη Βουλή η συμφωνία που θα προκύψει μετά το πέρας του τετραμήνου
  • [03] Για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση κατηγορούνται η μητέρα και η σύντροφος του Γερ. Τσάκαλου
  • [04] ΥΠΟΙΚ: Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη ρευστότητα τον Μάρτιο
  • [05] Έτοιμη να συζητήσει άλλες μορφές συνεργασίας για την προώθηση ελληνικών προϊόντων, δηλώνει η Μόσχα

  • [01] Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα επιδιώξει ο Σταύρος Θεοδωράκης

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει ζητήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης προκειμένου να τον ενημερώσει για τα συμπεράσματα των ευρωπαϊκών συναντήσεών του, της περασμένης εβδομάδας. Αυτό ανακοίνωσε ύστερα από τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στελεχών του Ποταμιού, με το ίδιο αντικείμενο.

    «Υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα στην Ευρώπη» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στους δημοσιογράφους, τα οποία, όπως εξήγησε, θα συζητήσει με τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως επίσης ανησυχητικό μήνυμα «τον διχασμό στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με τα 55 "ναι" και τα 45 "όχι" στις αποφάσεις Τσίπρα» εκφράζοντας την ελπίδα να μην επικρατήσει και στη κυβέρνηση, μολονότι «υπάρχουν σημάδια ότι υπουργοί της κυβέρνησης συμπεριφέρονται περισσότερο ως αρχηγοί συνιστωσών, παρά ως υπουργοί μιας εθνικής κυβέρνησης».

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε, επίσης, ως λάθος μήνυμα προς το εξωτερικό το να μιλούν οι υπουργοί από τη μια για έκτακτους φόρους και «από την άλλη να βολεύουν φίλους και ημετέρους, να δίνουν κάποιες αυξήσεις σε συνδικαλιστές που πιέζουν και σε κάποιους άλλους που τους βοήθησαν και να λένε ότι θα τους ξαναπάρουν στο Δημόσιο».

    Ερωτηθείς σχετικά με τα νομοσχέδια που θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή το Ποτάμι, τόνισε ότι «θα πρέπει η κυβέρνηση να προσπαθήσει να δημιουργήσει μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, να τοποθετηθούν οι βουλευτές, αυτοί που έχουν αντίρρηση να το πουν, να καταλάβουμε τι αντιρρήσεις έχουν και να πάμε παραπέρα». «Εμείς» πρόσθεσε «λέμε να τολμήσουν να φέρουν τη συμφωνία μέσα στη Βουλή και νομίζω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτό το 55-45 που είχε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».

    [02] Στη Βουλή η συμφωνία που θα προκύψει μετά το πέρας του τετραμήνου

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή για συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης, αναφέρουν σήμερα κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «δημόσια, λοιπόν, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις».

    Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις.

    Επίσης η κυβέρνηση γνωστοποιεί ότι η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.

    Η κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διευκρινίζει ορισμένα βασικά στοιχεία των εξελίξεων επισημαίνοντας ότι:

    1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    2. Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη. Ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή, καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    3. Σημειώνεται ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση, απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

    4. Κεντρικός στόχος (και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να τη διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και τον λαό. Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση.

    5. Παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο «τρέχον πρόγραμμα» δεν προβλέπεται ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».

    6. Η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.

    7. Σημειώνουμε ότι σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα εξειδικεύουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup.

    [03] Για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση κατηγορούνται η μητέρα και η σύντροφος του Γερ. Τσάκαλου

    Ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, εκδόθηκε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή σε βάρος της 26χρονης συντρόφου του Γεράσιμου Τσάκαλου και της 60χρονης μητέρας των αδερφών Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου, που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

    Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν σήμερα για υπόθαλψη της Αγγελικής Σπυροπούλου, της οποίας η σύλληψη είχε προηγηθεί, στο σπίτι της 60χρονης, στη Σαλαμίνα.

    Νύφη και πεθερά θα οδηγηθούν αργότερα το απόγευμα στον εισαγγελέα για την κατηγορία της υπόθαλψης και αύριο ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή.

    [04] ΥΠΟΙΚ: Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη ρευστότητα τον Μάρτιο

    «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας για το μήνα Μάρτιο» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των συσκέψεων που πραγματοποιούνται.

    Σημειώνεται, ότι στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί και ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με αντικείμενο τα υπό κατάρτιση νομοσχέδια καθώς και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου.

    [05] Έτοιμη να συζητήσει άλλες μορφές συνεργασίας για την προώθηση ελληνικών προϊόντων, δηλώνει η Μόσχα

    Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, από τις αντικυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην παραγωγή της, όμως είναι έτοιμη να συζητήσει άλλες μορφές συνεργασίας, όπως η προμήθεια ελληνικών πρώτων υλών για μικτές επιχειρήσεις τροφίμων σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συνομιλίες που είχαν στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης και ο εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Rosselhoznadzor, Αλεξέι Αλεξέγενκο και το δημόσιο αίτημα να εξαιρεθούν τα ελληνικά οπωροκηπευτικά από τις ρωσικές αντικυρώσεις, ο κ. Πεσκόφ δήλωσε στην εφημερίδα «Ιζβέστια»: «Υπάρχουν αρκετά σαφείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και η Ρωσία, ως μέλος του ΠΟΕ δεν μπορεί να ασχολείται με επιλεκτικές ενέργειες. Δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται κυρώσεις ως προς τις χώρες της ΕΕ και επιλεκτικά να απαλλάσσεται από τις κυρώσεις μία από τις χώρες».

    Και συμπλήρωσε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν δυνατό να επεξεργαστούμε ένα σχήμα όχι απευθείας εξαγωγών, αλλά την προμήθεια ακατέργαστης πρώτης ύλης με επενδύσεις εδώ, στο έδαφος της Ρωσίας, στη δημιουργία επιχειρήσεων επεξεργασίας τροφίμων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 March 2015 - 15:30:21 UTC