Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα
  • [02] Μεγάλο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis
  • [03] Η Λισαβόνα θα αποπληρώσει τον Μάρτιο 6 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ
  • [04] Αφιέρωμα της BILD στο χθεσινό «ναι» της Bundestag προς την Ελλάδα
  • [05] Δολοφονήθηκε δίπλα στο Κρεμλίνο ο Μπόρις Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της φιλοδυτικής ρωσικής αντιπολίτευσης

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα

    Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ στη συνέχεια θα κατατεθούν νομοσχέδια για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή τουχθες στο υπουργικό συμβούλιο.

    Αναφερόμενος έμμεσα στη στάση της ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα, πολύ θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας στα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία» και ότι «κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη».

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη».

    Κλείνοντας ο πρωθυπουργός συνέστησε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να εργαστούν σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα και πρόσθεσε:

    «Σας καλώ για λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά. Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα».

    Σε λίγη ώρα ξεκινά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα ανοίξει με ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΡΙΤ.

    [02] Μεγάλο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis

    Μεγάλο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το Eurogroup, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας με 55%.

    Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑεξασφαλίζει 42,1%, η ΝΔ 18,3%, το Ποτάμι5,7%, η Χρυσή Αυγή5,3%, το ΚΚΕ 4,1%, οι ΑΝΕΛ 3,8%, το ΠΑΣΟΚ 3%, η Ένωση Κεντρώων2,5%, το ΚΙΔΗΣΟ1,4% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%.

    Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει 47,6% έναντι 20,7% της ΝΔ, το Ποτάμι6,4%, η Χρυσή Αυγή5,9%, το ΚΚΕ 4,8%, οι ΑΝΕΛ 4,3%, το ΠΑΣΟΚ 3,4%, η Ένωση Κεντρώων2,8%, το ΚΙΔΗΣΟ1,6% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%.

    Το 68% δηλώνει ικανοποιημένο από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ενώ το 23% θεωρεί λανθασμένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

    [03] Η Λισαβόνα θα αποπληρώσει τον Μάρτιο 6 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ

    Η Πορτογαλία θα αποπληρώσει τον Μάρτιο εκ των προτέρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έξι εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο των δανείων που της χορηγήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, ανακοίνωσε χθες, η κυβέρνηση. Συνολικά η Λισαβόνα επιθυμεί να αποπληρώσει σε μέγιστο διάστημα δυόμισι ετών 14 δισεκ. ευρώ από τα 25,7 δισεκατομμύρια που έχει λάβει σε τρία χρόνια από το ΔΝΤ, είχε ανακοινώσει στις αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών.

    Στην αγορά ομολόγων, η χώρα χρηματοδοτείται πλέον με επιτόκια γύρω στο 2% για τα δεκαετή ομόλογα, δηλαδή καλύτερο από το 3,6% που δίνει το ΔΝΤ.

    Η Πορτογαλία ακολουθεί έτσι τα ίχνη της Ιρλανδίας, η οποία στο τέλος του 2014 αποπλήρωσε εκ των προτέρων 9 δισεκ.ευρώ από ένα σύνολο δανείων ύψους 22,5 δισεκ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί από το ΔΝΤ.

    [04] Αφιέρωμα της BILD στο χθεσινό «ναι» της Bundestag προς την Ελλάδα

    Τα ονόματα των Γερμανών βουλευτών που συμμετείχαν στη χθεσινή ψηφοφορία του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου για την παράταση του ελληνικού προγράμματος και το πώς ψήφισε ο καθένας δημοσιεύει σήμερα η Bild, σε τρισέλιδο αφιέρωμα υπό τον τίτλο: «542 ναι, 32 όχι - Έτσι ψήφισαν οι βουλευτές σας... και συνεχίζει να ρέει το χοντρό χρήμα».

    Η εφημερίδα δημοσιεύει ακόμη δήλωση του βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ ο οποίος, όπως είχε προαναγγείλει, καταψήφισε την πρόταση: «Ψήφισα "όχι", επειδή μια κρίση που δημιουργήθηκε λόγω υπερχρέωσης δεν μπορεί να επιλυθεί μακροπρόθεσμα με όλο και υψηλότερα χρέη. Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά ανεπαρκούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αναποτελεσματικής διοίκησης και της ανύπαρκτης διάθεσης εύπορων Ελλήνων να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Γιατί πρέπει να εγγυηθεί ο Γερμανός φορολογούμενος για τα προβλήματα που δημιουργούνται έτσι;» δηλώνει ο κ. Μπόσμπαχ αιτιολογώντας την ψήφο του.

    Από την πλευρά του «ναι», την ψήφο του αιτιολογεί ο βουλευτής της CDU Ματίας Τσίμερ: «Ψήφισα "ναι" διότι εμπιστεύομαι περισσότερο αυτά που διαπραγματεύτηκε ο Β. Σόιμπλε από ό,τι αυτά που λένε οι Έλληνες. Επιπλέον, η Ευρώπη για μένα είναι κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό μέγεθος. Σε αυτό στέκομαι απολύτως στην παράδοση του Κόνραντ Αντενάουερ και του Χέλμουτ Κολ» δηλώνει.

    Την αρνητική ψήφο του κ. Μπόσμπαχ σέβεται απολύτως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στην Bild am Sonntag και θα δημοσιευθεί αύριο. Σύμφωνα με προδημοσιευμένο απόσπασμα, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι κάθε βουλευτής είναι στο τέλος υπόλογος στην συνείδησή του. «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. Αν αυτό δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την συνείδησή του, τότε το ?όχι' του είναι συνεπές» δηλώνει και προσθέτει ότι ο ίδιος πάντως, «έπειτα από προσεκτική σκέψη», ψήφισε «ναι».

    [05] Δολοφονήθηκε δίπλα στο Κρεμλίνο ο Μπόρις Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της φιλοδυτικής ρωσικής αντιπολίτευσης

    Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ σκοτώθηκε από σφαίρες στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στο κέντρο της Μόσχας, μπροστά από το Κρεμλίνο, «μια δολοφονία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας» σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο Μπόρις Νεμτσόφ περπατούσε με μια νεαρή γυναίκα στην μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα, ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο, όταν «γύρω στις 23:15 ένα όχημα τους πλησίασε και κάποιος έριξε πυροβολισμούς, τέσσερις από τους οποίους τον έπληξαν στην πλάτη, προκαλώντας το θάνατό του» δήλωσε μία εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

    Ο Μπόρις Νεμτσόφ, 55 χρόνων, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν επί ενάμισι χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μετά την άνοδο στην εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2000, είχε γίνει ένας από τους κύριους πολιτικούς που αντιπολιτεύονταν το Κρεμλίνο.

    Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, Μοσχοβίτες πήγαν να καταθέσουν άνθη κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε «τον άγριο φόνο» του Μπόρις Νεμτσόφ και κάλεσε «τη ρωσική κυβέρνηση να διεξαγάγει γρήγορα μια αμερόληπτη και διαφανή έρευνα» ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε «σοκαρισμένος και θλιμμένος».

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία» του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ, χαιρετίζοντας τη μνήμη ενός «θαρραλέου και άοκνου υπερασπιστή της δημοκρατίας».

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης, δια του γενικού γραμματέα του, του Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, εξέφρασε επίσης το σοκ του και η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν τη δολοφονία αυτή «με αμερόλπητο τρόπο».

    Στη Μόσχα οι αντιδράσεις είναι πολλές.

    Ένας από τους συντρόφους του Μπόρις Νεμτσόφ στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός του Βλαντίμιρ Πούτιν Μιχαήλ Κασιάνοφ, δήλωσε πως η δολοφονία αυτή είναι «το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική».

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αντέδρασε επίσης: «(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε κατά τύχη» έγραψε στο Facebook.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 February 2015 - 9:30:21 UTC