Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ανθρωπιστική κρίση και η προστασία της πρώτης κατοικίας, πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Ρήξη με τους δυνάστες του λαού
  • [03] Α. Νταβούτογλου: Τρίτη σήραγγα κάτω από τον Βόσπορο

  • [01] Η ανθρωπιστική κρίση και η προστασία της πρώτης κατοικίας, πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

    Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ στη συνέχεια θα κατατεθούν νομοσχέδια για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή του απόψε στο υπουργικό συμβούλιο.

    Αναφερόμενος έμμεσα στη στάση της ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα, πολύ θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας στα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία» και ότι «κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη».

    Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε, είπε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι «αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή».

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη».

    Κλείνοντας ο πρωθυπουργός συνέστησε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να εργαστούν σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα και πρόσθεσε:

    «Σας καλώ για λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά. Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα».

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Ρήξη με τους δυνάστες του λαού

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή του ομιλία στο συλλαλητήριο του κόμματος στην Πλατεία Συντάγματος είπε ότι όσοι ανταποκρίθηκαν με την φυσική τους παρουσία στο προσκλητήριο του ΚΚΕ, αλλά και όσοι είναι παρόντες «με το νου και την καρδιά τους από όλη την χώρα και από τα πέρατα της οικουμένης» ζητούν την άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους, δεν δείχνουν καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου και τάσσονται υπέρ της ρήξης με τους δυνάστες του λαού, «την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους».

    Ανέφερε ότι η προ μηνός ορκισθείσα «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση, σήμερα όχι μόνο δεν έφερε στην Βουλή αμέσως νόμο για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, αλλά αντίθετα προχώρησε «σε νέα συμφωνία με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου και των δεσμεύσεων του δηλαδή συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων».

    Πρόσθεσε ότι της τετράμηνης παράτασης έπεται νέο μνημόνιο -ανεξαρτήτως ονομασίας του- και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει αμέσως στην Βουλή αυτή την 4μηνη συμφωνία προς ενημέρωση και έγκριση με ονομαστική ψηφοφορία όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

    [03] Α. Νταβούτογλου: Τρίτη σήραγγα κάτω από τον Βόσπορο

    H Τουρκία αναμένεται να κατασκευάσει την τρίτη κατά σειρά οδική και σιδηροδρομική υπόγεια σήραγγα που θα διασχίζει τα στενά του Βοσπόρου και θα συνδέει την ευρωπαϊκή και την ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, 4 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

    «Με αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, θα οικοδομήσουμε μια νέα Κωνσταντινούπολη» υποστήριξε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    «Είναι ο πρόδρομος της "νέας Τουρκίας"», τόνισε επαναλαμβάνοντας το προεκλογικό σύνθημα του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος που κυβερνά την χώρα από το 2002.

    Όπως παρουσιάστηκε σήμερα, η σήραγγα αυτή θα περιλαμβάνει 3 επίπεδα: τα δύο θα χρησιμοποιούνται για την κυκλοφορία των οχημάτων, το τρίτο για τρένα και μετρό. Το μήκος της σήραγγας είναι 6,5 χιλιόμετρα, θα κατασκευαστεί μεταξύ των δύο γεφυρών που διασχίζουν το Βόσπορο και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, υποσχέθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Μεταφορών Λιουφτί Ελβάν διευκρίνισε ότι το σχέδιο αυτό, με κόστος 3,1 δισεκ. ευρώ, δεν θα στοιχίσει ούτε σεντ στους Τούρκους φορολογούμενους καθώς γίνεται στο πλαίσιο μιας σύμπραξης δημοσίου - ιδιωτικού τομέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 February 2015 - 19:30:20 UTC