Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, το μεσημέρι
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Τέρμα η τρόικα. Μιλάμε με όρους ισοτιμίας με τους εταίρους
  • [03] Άρχισε στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [04] Β. Σόιμπλε: Παραμένουν οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ελληνικών δεσμεύσεων
  • [05] Η Αλάσκα νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς
  • [06] Πιλοτάρισμα ενός μικρού ιπτάμενου σκάφους (drone) μόνο με τον έλεγχο της σκέψης
  • [07] Ένα απλό τεστ δέρματος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
  • [08] Τη διακοπή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων εξετάζει η κυβέρνηση

  • [01] Συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, το μεσημέρι

    Συνεδριάζει στις 12:00 το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή υπό την προεδρία του αρχηγού του κόμματος και υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    [02] Π. Σκουρλέτης: Τέρμα η τρόικα. Μιλάμε με όρους ισοτιμίας με τους εταίρους

    «Τετράμηνο μιας καθημερινής διαπραγμάτευσης» χαρακτήρισε το επόμενο τετράμηνο, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Έχουμε μπει σε έναν άλλο δρόμο» σημείωσε ο υπουργός, ενώ αναγνώρισε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τον Αύγουστο είναι μεγάλες.

    «Με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς υπάρχει η ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα μας και κάποιοι από τους στόχους μας σε σχέση με τα έσοδα. Όλα αυτά πολύ σύντομα θα προσδιοριστούν. Αλλά νομίζω ότι αυτές οι πραγματικότητες που αναφέρατε, γιατί είναι πολύ πραγματικές αυτές οι ανάγκες, δείχνουν ότι αυτό το τετράμηνο θα είναι ένα τετράμηνο μιας καθημερινής διαπραγμάτευσης. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Έχουμε μπει σε έναν άλλο δρόμο» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το θέμα της οποιασδήποτε χρηματοδότησης αυτούς τους τέσσερις μήνες. Είναι στον αέρα κάτι τέτοια. Άρα η διαπραγμάτευση επ' αυτού του ζητήματος και η συσχέτισή του με το μεγάλο θέμα που λέγεται βιωσιμότητα χρέους είναι κάτι που θα κινείται παράλληλα με το κυβερνητικό έργο αυτούς τους τέσσερις μήνες».

    Για τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup εστίασε στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει αυτό το ενιαίο μόρφωμα της τρόικας, το οποίο δεν είχε καμία μα καμία δημοκρατική νομιμοποίηση» και επισήμανε: «Ήταν ένα υβριδιακό κατασκεύασμα, αφορούσε την ελληνική περίπτωση, αυτό αποτελεί παρελθόν, έχει φανεί, έτσι συζητήσαμε το προηγούμενο διάστημα μετά τις εκλογές, έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Τελεία και παύλα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις εκλογές υπήρξε τομή, τομή στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους, με την Ευρώπη, με το ΔΝΤ. Ξεχάστε λοιπόν αυτά που έζησε τα μαρτυρικά η χώρα επί 5 χρόνια, τα ταπεινωτικά, μιλάμε με όρους ισοτιμίας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας, είναι μακρύς, δύσκολος ο δρόμος, αλλά είμαστε σε μια νέα ποιοτική κατάσταση».

    [03] Άρχισε στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

    Με διαδικαστικά θέματα ξεκίνησε στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα για τη φερόμενη διαγραφή που διέπραξε από τη «λίστα Λαγκάρντ» τριών ονομάτων συγγενικών του προσώπων. Η δίκη διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί όπου το 1991 είχε γίνει η δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά. Οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου -εκτός της σημερινής- θα ξεκινούν στις 15:00 και θα «κλείνουν» το βράδυ.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950, περί καταχραστών του Δημοσίου, όπως και το κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «με πρόθεση νόθευσε έγγραφο (σσ: λίστα Λαγκάρντ) που ήταν προσιτό σε αυτόν, λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη».

    [04] Β. Σόιμπλε: Παραμένουν οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ελληνικών δεσμεύσεων

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η παράταση για τέσσερις μήνες της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και παραμένουν μεγάλες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις.

    «Δεν ήταν για μας μία εύκολη απόφαση, αλλά δεν ήταν εύκολη ούτε για την ελληνική κυβέρνηση, διότι είχαν πει στον λαό κάτι τελείως διαφορετικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και στη συνέχεια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο SWR2. «Το θέμα είναι τώρα αν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή όχι. Στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό" δήλωσε ο Σόιμπλε, ο οποίος παρά τις αμφιβολίες του, κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν την παράταση κατά την αυριανή ψηφοφορία στη γερμανική Bουλή.

    [05] Η Αλάσκα νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς

    Η νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση τέθηκε σε ισχύ στην Αλάσκα, στο βορειότερο άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Από την Τρίτη, τα πρόσωπα ηλικίας 21 ετών και άνω μπορούν να διατηρούν νόμιμα 28 γραμμάρια μαριχουάνας και να καλλιεργούν έξι φυτά μαριχουάνας στα σπίτια τους» αναφέρουν οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της Αλάσκας. Η ιδιωτική κατανάλωση «είναι απολύτως νόμιμη για τους ενήλικες, αλλά εξακολουθεί να είναι παράνομη» στους δημόσιους χώρους και επιφέρει πρόστιμο, προσθέτουν οι υπηρεσίες της πολιτείας της Αλάσκας.

    Οι κάτοικοι της Αλάσκας έχουν το δικαίωμα να καλλιεργούν τη δική τους μαριχουάνα, να λαμβάνουν ή να παραχωρούν μέχρι 28 γραμμάρια κάνναβης, αλλά απαγορεύεται η πώληση χωρίς ειδική άδεια. Η χρήση μαριχουάνας παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά 23 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, ενώ άλλες σαράντα πολιτείες έχουν χαλαρώσει το νομικό πλαίσιο που αφορά την χρήση της μαριχουάνας.

    [06] Πιλοτάρισμα ενός μικρού ιπτάμενου σκάφους (drone) μόνο με τον έλεγχο της σκέψης

    Πορτογάλοι ερευνητές κατάφεραν να πιλοτάρουν ένα ιπτάμενο αεροπλανάκι (drone) εξ αποστάσεως από το έδαφος, μόνο με τα εγκεφαλικά κύματα του νου τους. Η εταιρεία Tekever που αναπτύσσει τη σχετική τεχνολογία Brainflight (Πτήση μέσω Εγκεφάλου) και έκανε τη σχετική επίδειξη στη Λισαβώνα, δήλωσε πως η νέα μέθοδος μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, από άτομα με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να ελέγχουν ένα ιπτάμενο σκάφος.

    Εν καιρώ, η εταιρεία ευελπιστεί, σύμφωνα με το BBC, ότι θα καταστεί εφικτό ένας άνθρωπος να πιλοτάρει μόνο με το μυαλό του μεγαλύτερα αεροσκάφη (π.χ. εμπορικά), τα οποία έτσι δεν χρειάζονται καθόλου πλήρωμα. Όμως ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας δήλωσαν ότι θεωρούν μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς δύσκολα θα λυθούν τα ζητήματα ασφάλειας.

    [07] Ένα απλό τεστ δέρματος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

    Μεξικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια απλή εξέταση του δέρματος, η οποία μπορεί να κάνει πρόωρη διάγνωση για εγκεφαλικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Η ανάλυση με βιοψία δείγματος από το δέρμα ενός ανθρώπου μπορεί να αποκαλύψει την αύξηση εκείνων των πρωτεϊνών, οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, όταν εξελίσσεται η νευροεκφυλιστική νόσος.

    Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν τεστ έγκαιρης διάγνωσης αυτών των παθήσεων, οι οποίες περνούν απαρατήρητες εωσότου εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, όπως η απώλεια της μνήμης. Γι' αυτό, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους έγκαιρης διάγνωσης, με την ελπίδα ότι έτσι θα προλάβουν να «φρενάρουν» την εξέλιξη της βλάβης στον εγκέφαλο, προτού αυτή καταστεί μη αναστρέψιμη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ιλδεφόνσο Ροντρίγκεθ-Λέιβα του μεξικανικού Πανεπιστημίου του Σαν Λουίς Ποτόζι, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με 65 εθελοντές, από τους οποίους οι 20 είχαν Αλτσχάιμερ, οι 16 Πάρκινσον, οι 17 άλλες μορφές άνοιας και οι υπόλοιποι 12 -η ομάδα ελέγχου- ήσαν υγιείς.

    [08] Τη διακοπή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων εξετάζει η κυβέρνηση

    Ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα για να μπει ένα τέλος στην κατρακύλα του ποδοσφαίρου στη χώρα. Μάλιστα πρόκειται να εισηγηθεί την πρότασή του για διακοπή όλων των πρωταθλημάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο στη σημερινή του συνάντηση (14:40) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία θα παραβρεθεί και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη.

    Αφορμή στάθηκαν όσα διαδραματίστηκαν στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, αλλά και τα όσα ακολούθησαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της Σούπερ Λιγκ, την Τρίτη. Ο υφυπουργός μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ξεκαθάρισε πως η πολιτεία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα λάβει μέτρα για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Τη θέση του κ. Κοντονή περί διακοπής των διοργανώσεων στηρίζει και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Κοντονής θα συναντηθεί με τους προέδρους της ΕΠΟ, της Σούπερ Λιγκ και τη Φούτμπολ λιγκ, προκειμένου να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 February 2015 - 9:30:27 UTC