Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Λ. Φαμπιούς σήμερα στο Παρίσι
  • [02] Δ. Βίτσας: Κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση του χρέους είναι ο τερματισμός του μνημονιακού προγράμματος
  • [03] Και η Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup
  • [04] ΗΠΑ προς ΕΕ: Κινηθείτε επιθετικά, για να σωθεί η ελληνική οικονομία
  • [05] «Ενδείξεις προόδου» για μια λύση στο σημερινό Eurogroup
  • [06] ΕΕ και Βρετανία έκαναν «καταστροφικά» λάθη στη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία
  • [07] Η Δανία θα διαθέσει 130 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας
  • [08] Στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση τα ποσοστά φτώχειας στη Γερμανία
  • [09] Υπάρχει κίνδυνος καρκίνου ακόμη και στη σκιά, ή στο σκοτάδι

  • [01] Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Λ. Φαμπιούς σήμερα στο Παρίσι

    Στο Παρίσι βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των ομολόγων του της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (MedGroup), στην οποία θα συζητηθεί ο συντονισμός των ενεργειών σε θέματα Νότιας και Ανατολικής Γειτονίας (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική). Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση, στις 11:00 τοπική ώρα, με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα ειδικού ενδιαφέροντος.

    [02] Δ. Βίτσας: Κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση του χρέους είναι ο τερματισμός του μνημονιακού προγράμματος

    Κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η απομείωση του χρέους σε διάφορα επίπεδα και για τον λόγο αυτόν «κόκκινη γραμμή» στην τελευταία, κρίσιμη, φάση της διαπραγμάτευσης θα είναι «να σταματήσει το μνημονιακό πρόγραμμα» της «αυστηρής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης» διεμήνυσε ο γγ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Αναφερόμενος στην σκληρή διαπραγμάτευση για την επέκταση του δανειακού προγράμματος με τις Βρυξέλλες, ο κ. Βίτσας τόνισε πως αυτό το πρόγραμμα, «μόνο άιμα και δάκρυα έχει προσφέρει στον ελληνικό λαό», δημιουργώντας 1,5 εκατ. ανέργους, προκαλώντας το κλείσιμο επιχειρήσεων και τη μείωση των δημοσίων εσόδων, ενώ προειδοποίησε πως δεν δημιουργεί μόνον προβλήματα και ακινησία στην ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα εγκυμονεί «κινδύνους όσον αφορά την ίδια την πορεία της ΕΕ».

    Όσον αφορά τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων εταίρων και την προειδοποίησή τους ενάντια στη λήψη μονομερών δράσεων --και απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα για τερματισμό της ροής ρευστότητας από την ΕΕ, ο γγ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως με δεδομένο τον τρόπο της διαπραγμάτευσης του χρέους, η ελληνική πλευρά θα σεβασθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι όμως δεν προβλέπουν μνημόνια, ούτε έχουν να κάνουν με τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους και συνεπώς κι οι εταίροι θα πρέπει να σεβασθούν και τη βούληση του ελληνικού λαού. «Η εντολή του ελληνικού λαού είναι να μπούμε σε νέα φάση». Η ελληνική πλευρά, τόνισε, θα σεβασθεί την ευρωπαϊκή απαίτηση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μονομερής ενέργεια κάθε μέτρο που προσανατολίζεται στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τα «κόκκινα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση χρειάζεται στην παρούσα φάση «ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο και την όσο μεγαλύτερη δυνατή εξωτερική υποστήριξη».

    [03] Και η Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

    Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να λάβει μέρος, όπως και στην προηγούμενη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας www.mignatiou.com, η κ. Λαγκάρντ αναχώρησε από την Ουάσιγκτον σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), με προορισμό της Βρυξέλλες.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε χθες, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ότι «οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται γύρω από την πιθανή επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος για στήριξη της Ελλάδας, το οποίο λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ υποστήριξης της Ελλάδας» όπως τόνισε «έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2016», προσθέτοντας ότι πρόκειται για δύο «ξεχωριστά προγράμματα».

    Επίσης, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «μιλώντας (γενικά) για τα προγράμματα του ΔΝΤ, και όχι μόνο για το ελληνικό πρόγραμμα, υπάρχει πάντα η ευελιξία στο πλαίσιο αυτών» και ότι: «Τα προγράμματά μας εξελίσσονται, ανάλογα με τις αλλαγές και την προσαρμογή, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες περιστάσεις και συνθήκες. Γι αυτό, έχουμε αυτές τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις του προγράμματος, όπου γίνεται ο απολογισμός σε συνεργασία με τις Αρχές. Και πάλι, αυτό είναι πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα. Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία λειτουργίας του Ταμείου».

    [04] ΗΠΑ προς ΕΕ: Κινηθείτε επιθετικά, για να σωθεί η ελληνική οικονομία

    «Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι όλο και πιο ανήσυχοι ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει την ευρωζώνη πίσω στην ύφεση για τρίτη φορά από τότε που άρχισε η παγκόσμια κρίση» αναφέρει δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, στο οποίο επίσης επισημαίνεται ότι ανησυχούν μήπως μια γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επηρεάσει σε «μεγάλο βαθμό» την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

    Όπως σημειώνεται, η Ουάσιγκτον ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να κινηθούν επιθετικά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ (Τζακ) Λιου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους (τον πρόεδρο του Eurogroup και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας), καθώς και με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

    «Ο κ. Λιου ενθάρρυνε όλες τις πλευρές», όπως επισημαίνεται, «να προχωρήσουν σε συμφωνία, αποτρέποντας την αποδυνάμωση της ευρωζώνης» και τη «διάχυση της κρίσης πέραν του Ατλαντικού».

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε στους συνομιλητές του: «Έχουμε τονίσει πως θα χρειαστεί εποικοδομητικός και ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός και ότι θα απαιτηθεί συμβιβασμός».

    Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την Ελλάδα για «να προχωρήσει με τα μέτρα που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη», αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους της πως «αν συνεχίσουν να πιέζουν τόσο έντονα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η στρατηγική αυτή είναι πιθανό να αυξήσει το ρίσκο της χώρας να εξέλθει από την ευρωζώνη».

    Στην αρχή του δημοσιεύματος επισημαίνεται ότι όπως το 2010 και ξανά το 2012, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ανησυχούν ότι «τα δεινά της Ελλάδας θα μπορούσαν να σπάσουν την ευρωζώνη», με αρνητικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ και στην «ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία».

    Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, «κορυφαία οικονομικά στελέχη του προέδρου Ομπάμα αύξησαν τις τελευταίες ημέρες την πίεση προς την Ελλάδα και τους πιστωτές της στην ευρωζώνη».

    Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «κάποια συμβιβαστική λύση» για όλες τις πλευρές, προσθέτοντας επίσης ότι απαιτούν «να χαμηλώσουν οι τόνοι στη ρητορική».

    Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι οι επαφές αυτές «είναι ένας άλλος γύρος διπλωματίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν λίγη δύναμη, εκτός από τον να προτρέπουν τους συμμάχους τους να έρθουν μαζί και να ενθαρρύνουν το ΔΝΤ για να πιέζει αξιωματούχους της ευρωζώνης».

    [05] «Ενδείξεις προόδου» για μια λύση στο σημερινό Eurogroup

    Στις 16:00 ξεκινά στις Βρυξέλλες το έκτακτο Eurogroup, όπου θα συζητηθεί το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης. Όπως έγινε γνωστό από τις ΗΠΑ, στις εργασίες θα συμμετάσχει και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναχώρησε σήμερα τα ξημερώματα από την Ουάσινγκτον με προορισμό τη βελγική πρωτεύουσα.

    Πάντως, με «ενδείξεις προόδου», όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, έκλεισαν αργά τη νύχτα χθες, οι εργασίες του EuroWorking Group, επί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Ανέφεραν, επίσης, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - Α. Μέρκελ «σε θετικό κλίμα»

    Και η Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

    [06] ΕΕ και Βρετανία έκαναν «καταστροφικά» λάθη στη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έκαναν «καταστροφικά» λάθη στο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την ουκρανική κρίση, στην οποία εισήλθαν «σαν υπνοβάτες», επισημαίνει έκθεση - κόλαφος βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι επικρίσεις της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων διατυπώνονται τη στιγμή που η εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απειλείται από πολλές παραβιάσεις.

    Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αντάρτες και ότι στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

    Η κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά ότι «η ΕΕ και, κατά συνέπεια, η Βρετανία, εισήλθαν σαν υπνοβάτες σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο πρόεδρός της Κρίστοφερ Τάγκενχατ. «Η απουσία ισχυρής αναλυτικής ικανότητας, στη Βρετανία και στο σύνολο της ΕΕ, οδήγησε σε μια καταστροφική παρερμηνεία του κλίματος που επικρατούσε την περίοδο πριν από την κρίση». Σύμφωνα με την έκθεση, η σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας βασίστηκε επί μακρόν σε ένα «αισιόδοξο αίτημα» σύμφωνα με το οποίο, η Ρωσία είχε δεσμευτεί σε μια πορεία που οδηγούσε σε περισσότερη δημοκρατία.

    [07] Η Δανία θα διαθέσει 130 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας

    Ένα πακέτο ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε πως θα διαθέσει η Δανία για την ενίσχυση της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, μία κίνηση που έρχεται λίγες ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη. Από τις συνολικά 970 εκατομμύρια κορώνες Δανίας (130 εκατομμύρια ευρώ), η κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει 415 εκατομμύρια κορώνες (55 εκατομμύρια ευρώ) στις υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών που παρακολουθούν τις τρομοκρατικές απειλές από το εξωτερικό. Περίπου 350 εκατομμύρια κορώνες (47 εκατομμύρια ευρώ) σκοπεύει να δαπανήσει στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες θα παρακολουθούν και θα ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και για την αναβάθμιση των συστημάτων τεχνολογίας.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαιρέτησαν την ανακοίνωση αυτή της κυβέρνησης.

    Πριν από μερικές ημέρες, ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε στο κτίριο όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας έναν άνθρωπο. Λίγες ώρες αργότερα, άνοιξε πυρ σε μια εβραϊκή συναγωγή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ακόμα άνθρωπος. Οι αρχές εντόπισαν και σκότωσαν τον δράστη. Η πρωθυπουργός της χώρας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως τρομοκρατικές.

    [08] Στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση τα ποσοστά φτώχειας στη Γερμανία

    Η φτώχεια αυξήθηκε κι άλλο στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο μετά την επανένωση της χώρας το 1990, με οργανώσεις κοινωνικής αρωγής να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε μια έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα. «Ποτέ άλλοτε η φτώχεια δεν ήταν τόσο διευρυμένη στη Γερμανία, ποτέ άλλοτε ο διαχωρισμός μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων τόσο βαθύς» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στο Βερολίνο ο Ούλριχ Σνάιντερ, πρόεδρος της «Paritatische Gesamtverband» της ομοσπονδίας στην οποία συμμετέχουν 10.000 οργανώσεις κοινωνικής αρωγής και του τομέα της υγείας.

    Στην έκθεση, που τιτλοφορείται «Ραγισμένη Δημοκρατία» καταγράφεται το υψηλότερο «στην ιστορία» ποσοστό φτώχειας μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, καθώς αυξήθηκε από το 15% το 2012 στο 15,5% το 2013 (12,1 εκατομμύρια άνθρωποι το 2012, 12,5 εκατομμύρια το 2013, επί του συνόλου του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων κατοίκων). Μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι και πολλοί ανήλικοι πλήττονται ως επί το πλείστον, υπογραμμίζεται στην έκθεση, που εξηγεί ότι το 43% των μονογονεϊκών οικογενειών και σχεδόν το 60% των ανέργων έχουν καταγραφεί ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχοντας κατά μέσο όρο εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εισοδήματος στη Γερμανία.

    [09] Υπάρχει κίνδυνος καρκίνου ακόμη και στη σκιά, ή στο σκοτάδι

    Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία δεν βλάπτει το δέρμα μόνο όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο, αλλά η ζημιά στο DNA των κυττάρων συνεχίζεται για ώρες μετά, ακόμη και στη σκιά (π.χ. κάτω από την ομπρέλα στην παραλία) ή στο απόλυτο σκοτάδι, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες έκαναν την απρόσμενη πρόταση πως οι άνθρωποι ίσως θα έπρεπε να βάζουν ειδικό «αντηλιακό» νέας γενιάς ακόμη και μετά τη δύση του ήλιου. Σε κάθε περίπτωση, η νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καλύτερων αντηλιακών ημέρας.

    Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάγκλας Μπρας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το «New Scientist», διεξήγαγαν πειράματα με ποντίκια, καθώς και με ανθρώπινα κύτταρα (μελανοκύτταρα), τα οποία εξέθεσαν σε υπεριώδη ακτινοβολία από μια ειδική λάμπα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 February 2015 - 7:30:25 UTC