Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνθήκες παγετού επικρατούν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία
  • [02] «Λευκή» ξημέρωσε η μέρα στην Αττική
  • [03] Β. Σόιμπλε: Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά
  • [04] Άγγελα Μέρκελ: Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος
  • [05] Νανοσωματίδια τύπου drones εναντίον «κακής» χοληστερίνης και αθηροσκλήρωσης

  • [01] Συνθήκες παγετού επικρατούν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία

    Στους 2 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 48% και αραιή συννεφιά είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στις Σέρρες. Στους -5 βαθμούς, με υγρασία από 46%-50% και αίθριο καιρό, είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, στον Πολύγυρο, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.

    Από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, στον νομό Χαλκιδικής, αναγκαίες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, στις παλιές εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (Ταξιάρχη - Αρναία, μέσω Χολομώντα), Θεσσαλονίκης - Ταξιάρχη, από Παλαιόκαστρο έως Ταξιάρχη και στις επαρχιακές οδούς, Πολύγυρου - Ταξιάρχη, (μέσω Τσουκαλά) και Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος, όπως, επίσης, στους δρόμους, από και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα Πέλλας, μέσω Κερασιάς, από το 20ο έως το 25ο χλμ και μέσω Άρνισσας, από το 9ο έως το 25ο χλμ.

    Στην περιοχή της Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κοζάνης, από το 81ο έως το 98ο χλμ (μέσω Καστανιάς) και στις επαρχιακές οδούς, Βέροιας - χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, από το 4ο χλμ και Νάουσας - χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, από το 7ο έως το 17ο χλμ. Αλυσίδες είναι, επίσης, απαραίτητες στον δρόμο που συνδέει την Καστανερή με τα Λιβάδια, στο Κιλκίς.

    Στην Καστοριά, λόγω των χιονοπτώσεων, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Καστοριάς - Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 28ο έως το 35ο χλμ, ενώ στον ίδιο δρόμο, από το 18ο έως το 28ο χλμ, τα οχήματα χρειάζονται αλυσίδες.

    Με ηλιοφάνεια, ανέμους ασθενούς έντασης και χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα των 3-5 Πηγαδιών, του Πισοδερίου, του Καϊμακτσαλάν, της Βασιλίτσας, του Ελατοχωρίου και του Σελίου. Από τις χιονοπτώσεις έχουμε 190 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, 10 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, 3-5 Πηγαδιών, Περτουλίου και Ανηλίου. Έως 5 εκ. στα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν, Πισοδερίου, Ελατοχωρίου και Σελίου. Το χιόνι είναι άφθονο στα περισσότερα κέντρα και διατηρείται σε άριστη κατάσταση καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από το μηδέν.

    Συνθήκες παγετού επικρατούν κατά τις πρωινές ώρες, σε αρκετά τμήματα του οδικού δικτύου της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

    [02] «Λευκή» ξημέρωσε η μέρα στην Αττική

    «Λευκή» ξημέρωσε η μέρα στις περισσότερες περιοχές του λεκανοπέδιου, όπου όλη τη νύχτα χιόνιζε. Κλεστοί, λόγω του χιονιού, που έπεφτε στη διάρκεια της νύχτας, παραμένουν στην Αττική οι δρόμοι προς την Πάρνηθα, από το τελεφερίκ προς το ξενοδοχείο Μον Παρνές, καθώς επίσης και ο περιφερειακός Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον Άγιο Πέτρο.Νωρίς το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θήβας, που επίσης είχε διακοπεί κατά της διάρκεια της νύχτας.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στη λεωφόρο Βαρυμπόμπης - Κατσιμιδίου, στο ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγιο Μερκούριο. Επίσης, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην Καισαριανή, στο ύψος του νεκροταφείου, προς Καλοπούλα, λόγω πάγου, αλλά βρίσκονται εκεί μηχανήματα του δήμου, που ρίχνουν αλάτι, γι αυτό αναμένεται σύντομα να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

    Στο μεταξύ, κλειστά, λόγω επικίνδυνων συνθηκών, που προκαλεί ο παγετός, θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων Παλλήνης και Πεντέλης (Παλαιά Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια), έπειτα από σχετική απόφαση των δημάρχων Αθ. Ζούτσου και Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη αντίστοιχα

    Διαβάστε επίσης: Συνθήκες παγετού επικρατούν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία

    [03] Β. Σόιμπλε: Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά

    Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη και πρέπει να κρατήσουμε σταθερή την Ευρώπη». Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει.

    Η βασική προϋπόθεση είναι να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Bertelsmann το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και η ομόλογός του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι. Τόνισε δε ότι το θέμα είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. «Αν καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, καταστρέφουμε την Ευρώπη» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά εμφανίστηκε γενικά αισιόδοξος για λύση των προβλημάτων. «Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε - επιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

    Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη στην επιτυχία της Πορτογαλίας και άλλων χωρών οι οποίες χρησιμοποίησαν τα προγράμματα βοήθειας και, ειδικά για την Πορτογαλία, υποστήριξε ότι «η εξέλιξή της αποτελεί απόδειξη για την επιτυχία των ευρωπαϊκών προσπαθειών να ξεπεράσουν την κρίση».

    «Αυτό το πρόγραμμα σωτηρίας λειτούργησε. Η Πορτογαλία και άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι γεγονός. Παρ? όλες τις συζητήσεις που θα έχουμε πάλι χθες, σήμερα και αύριο με ένα άλλο κράτος - μέλος» τόνισε και σημείωσε ότι οι χώρες που ήταν υπό ομπρέλα σωτηρίας είχαν πολύ καλές επιδόσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απέφυγε να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος πρέπει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα και το εγχείρημα είναι δύσκολο, εάν οι Έλληνες εμφανίζονται να μην τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.

    Από την πλευρά της, η κυρία Αλμπουκέρκι αναφέρθηκε στην κατάσταση της Πορτογαλίας η οποία έχει βελτιωθεί: «Η τήρηση του προγράμματος προσαρμογής ήταν θεμελιώδης γι' αυτή τη διαδικασία και βοήθησε στην επανάκτηση της αξιοπιστίας μας. Η Πορτογαλία έφτασε μέσα σε τέσσερα χρόνια, από την αδυναμία - πρακτικά - πληρωμών, στη σταθερότητα. Η Λισαβόνα έκανε στην εφαρμογή του προγράμματός της επανειλημμένες αναπροσαρμογές, αλλά πάντα στο προβλεπόμενο πλαίσιο».

    [04] Άγγελα Μέρκελ: Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος

    «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, ζητώντας από την Ελλάδα αξιοπιστία στην υπόθεση του χρέους.

    «Η αλληλεγγύη και οι ίδιες προσπάθειες της χώρας αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και έτσι θα παραμείνουν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, το βράδυ της Τετάρτης στην παραδοσιακή συνάντηση του CDU για την πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής, στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο - Πομερανία, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

    Τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία αποδείχθηκε κατ' επανάληψη, συνέχισε η κυρία Μέρκελ, ότι «όταν κάποια χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες, είμαστε αλληλέγγυοι. Αλλά επίσης εξακολουθεί να ισχύει και ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος». Πρόσθεσε δε ότι η Γερμανία πρέπει να φροντίσει να επιτυγχάνει όλη η Ευρώπη και ανέφερε ότι «έχουμε βοηθήσει και άλλες χώρες της Ευρωζώνης ώστε να ξανασταθούν στα πόδια τους». Σε αυτό, όπως είπε, περιλαμβάνεται και το να φροντίζει κανείς τόσο για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας όσο και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η αξιοπιστία είναι εξίσου σημαντική με το να τηρεί κανείς τις υποσχέσεις του ώστε να διατηρείται σταθερό το κοινό νόμισμα, κατέληξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

    Διαβάστε επίσης: Β. Σόιμπλε: Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά

    [05] Νανοσωματίδια τύπου drones εναντίον «κακής» χοληστερίνης και αθηροσκλήρωσης

    Νανοσωματίδια που δρουν ως αυτοκαθοδηγούμενες μίνι συσκευές (drones), θα κυκλοφορούν μέσα στις αρτηρίες και θα τις προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, λόγω υψηλής χοληστερίνης. Αυτή είναι η νέα πειραματική λύση αμερικανών επιστημόνων, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για την αθηροσκλήρωση στο μέλλον. Τα φαρμακευτικά νανοσωματίδια είναι 1.000 φορές μικρότερα από την άκρη μιας ανθρώπινης τρίχας.

    Έως στιγμής η πολλά υποσχόμενη θεραπεία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια στο εργαστήριο, ενώ παρόμοια νανοσωματίδια ήδη δοκιμάζονται σε ανθρώπους με καρκίνο. Ασφαλώς θα χρειαστούν πολλές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τα επόμενα χρόνια, αλλά οι ερευνητές ευελπιστούν ότι έχουν στα χέρια τους μια νέα τεχνική καταπολέμησης της αθηροσκλήρωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 February 2015 - 7:30:26 UTC