Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση: Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα
  • [02] Γ. Σακελλαρίδης: Στη ΚΟ πρώτα, ως οφείλει, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την υποψηφιότητα του ΠτΔ
  • [03] Δ. Στρατούλης: Αποποινικοποίηση των οφειλών των επαγγελματιών προς τα ταμεία
  • [04] Πτώση 3,83% στο Χρηματιστήριο
  • [05] Β. Σόιμπλε: Είμαι πολύ επιφυλακτικός

  • [01] Κυβέρνηση: Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα

    Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για υπαναχώρηση των εταίρων στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι κατά τη συζήτηση παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές "η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής" και προσθέτουν ότι "όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους". Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

    [02] Γ. Σακελλαρίδης: Στη ΚΟ πρώτα, ως οφείλει, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την υποψηφιότητα του ΠτΔ

    «Αύριο Τρίτη, στις 16:00, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας θα ανακοινώσει πρώτα, ως οφείλει, την υποψηφιότητα του Προέδρου (σ.σ. της Δημοκρατίας)» επανέλαβε σήμερα, στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και τόνισε: «Αυτήν τη στιγμή, πιστέψτε με, υπάρχει κλίμα απόλυτης συναίσθησης της ευθύνης από όλα τα στελέχη και της κυβέρνησης και της ΚΟ».

    Στον ίδιο σταθμό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε ότι «η καλύτερη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι εκείνη που εκφράζει το αίσθημα του ελληνικού λαού και τη στροφή του -με την ψήφο του- προς την Αριστερή κυβέρνηση».

    «Θα ήθελα να είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά να ενώνει τον ελληνικό λαό με τη σοβαρότητά του, την σεμνότητά του και μια συνεπή στάση απέναντι σε πολιτικές οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την Αριστερά, προτιμά το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αλέκος Καλύβης, όπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM». «Καταρχάς, από κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει ακουστεί όνομα Προέδρου. Από κει και πέρα, όσον αφορά το θέμα των προσώπων, εγώ έχω καταθέσει τη γνώμη μου, ότι η ανάγκη είναι να βρούμε πρόσωπο από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς» σημείωσε.

    [03] Δ. Στρατούλης: Αποποινικοποίηση των οφειλών των επαγγελματιών προς τα ταμεία

    Διαδοχικές συναντήσεις με το πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, είχε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

    Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν τα θέματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) κυρίως, η αναζήτηση ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς η ελεύθερη επιλογή κατώτερων ασφαλιστικών κλάσεων και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.

    «Θέλουμε τις επόμενες ημέρες να βάλουμε ένα φρένο στις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για το 2015 και ταυτόχρονα να αποκαταστήσουμε τον δημόσιο, κοινωνικό και καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε μετά τις συναντήσεις ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

    Ο κ. Στρατούλης ανέφερε, επίσης, ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποποινικοποίηση των οφειλών των επαγγελματιών, προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα θα δοθεί πλήρης υγειονομική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, και θα διευκολυνθεί η συνταξιοδότηση των αυτοαπασχολούμενων και τους ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν συμπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις της συνταξιοδότησης, ηλικιακές και άλλες, αλλά χρωστούν πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεσμεύτηκε τέλος ότι θα βελτιωθεί η διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του 2016, της επιλογής έως και δύο ασφαλιστικών κλάσεων.

    [04] Πτώση 3,83% στο Χρηματιστήριο

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών με χαμηλό όμως τζίρο, μετά από την έντονη ανοδική κίνηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 12,72% με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στο κρίσιμο Eurogroup.

    Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 859,70 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,83%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 851,83 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 4,71%.

    Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στα 90,44 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,71%.

    [05] Β. Σόιμπλε: Είμαι πολύ επιφυλακτικός

    Να συνεχίζει τη σκληρή στάση που τηρεί εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ ο ομόλογός του της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν κάλεσε να υπάρξει συμβιβασμός κι από τις δυο πλευρές.

    Ο Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα ζούσε επί σειρά ετών πέραν των δυνατοτήτων της και ότι η Ευρώπη δεν σκοπεύει να δώσει άλλα χρήματα χωρίς εγγυήσεις. «Όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν με έκαναν πιο αισιόδοξο. Φαίνεται να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα» είπε ο Σόιμπλε κατά την άφιξή του αναφερόμενος στις εργασίες του Euroworking Group.

    «Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε, προφανώς». Νωρίτερα σήμερα, ο Σόιμπλε είχε κατηγορήσει την Αθήνα πως συμπεριφέρεται «ανεύθυνα».

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια άμβλυνση των πολιτικών λιτότητας και μια νέα συμφωνία για το χρέος, αλλά κάλεσε την Ελλάδα να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα ώστε να υπάρξει χρόνος για περαιτέρω συνομιλίες.

    «Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες... και εμείς πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού» είχε πει νωρίτερα ο Σαπέν.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απέφυγε να εκτιμήσει τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Ο «μόνος στόχος» είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να τιμήσει τις δεσμεύσεις στους πιστωτές, και παράλληλα να «ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι».

    Σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο σημερινό Γιούρογκρουπ δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι περισσότερο από μια συμφωνία επί της αρχής. «Χρειαζόμαστε μια απόφαση επί της αρχής που να αναφέρει ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη ή ένα πρόγραμμα εντελώς νέο, ή ότι θέλει να συνεχίσει χωρίς κανένα πρόγραμμα, κάτι που μου φαίνεται το λιγότερο πιθανό» τόνισε η μια από τις πηγές.

    Η όποια απόφαση ληφθεί θα ληφθεί «χωρίς πολλές λεπτομέρειες» αφήνοντας απροσδιόριστους τους δημοσιονομικούς στόχους για την Αθήνα. Σε περίπτωση αποτυχίας εξεύρεσης μιας συμφωνίας, θα οργανωθεί νέα συνάντηση της Ευρωομάδας «αρκετά γρήγορα», σύμφωνα με τις πηγές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 February 2015 - 17:30:29 UTC