Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, μια από τις πρώτες προτάσεις νόμου που θα καταθέσει το ΚΚΕ»
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει έστω και σε έντιμο συμβιβασμό
  • [03] Στους 51 οι νεκροί από τη γρίπη
  • [04] Bloomberg: Η Γερμανία θα λάβει υπόψη και τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ
  • [05] Συνάντηση Γ. Βαρουφάκη - Γ. Ντάισελμπλουμ ενόψει Eurogroup
  • [06] Πέφτει σήμερα το Χρηματιστήριο
  • [07] Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας αναφέρουν και οι WSJ - FT
  • [08] Η Ευρωζώνη οφείλει να σεβασθεί την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα, δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ
  • [09] Απαγγέλθησαν κατηγορίες σε δύο άνδρες για τις αιματηρές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη

  • [01] «Η κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, μια από τις πρώτες προτάσεις νόμου που θα καταθέσει το ΚΚΕ»

    Μια από τις πρώτες προτάσεις νόμου που θα καταθέσει το ΚΚΕ θα αφορά την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σε εργαζόμενους στο εργοστάσιο «Μόρνος».

    Επίσης, τόνισε ότι οι προτάσεις νόμου που θα καταθέσει το ΚΚΕ, θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και την άμεση θέσπιση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ χωρίς χρονική αναβολή.

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει έστω και σε έντιμο συμβιβασμό

    Την ανάγκη να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο που έχει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θέση που συναρτάται και με το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος φέρεται ως φαβορί για την Προεδρία της Δημοκρατίας- υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας ότι «δεν πρέπει η Ελλάδα να χάσει αυτό το χαρτοφυλάκιο». Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στο θέμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι «όλα είναι ανοιχτά».

    Εξέφρασε, ωστόσο την άποψη ότι δεν είναι ανάγκη ο υποψήφιος να προέρχεται από τον πολιτικό κόσμο. «Υπάρχουν Έλληνες που έχουν δοξάσει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Επιστήμονες διεθνώς αναγνωρισμένοι και άνθρωποι που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό» είπε. Το Ποτάμι θα δει την πρόταση της κυβέρνησης κι αν δεν συμφωνεί, τότε θα κατεβάσει τη δική του, ξεκαθάρισε ο κ. Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας ότι τακτική του κινήματός του είναι να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το αντικείμενο της συζήτησης και όχι με τον εκάστοτε υπουργό που κάνει την πρόταση. «Όπου θα λέμε όχι, θα το λέμε επειδή θα έχουμε πρόταση. Οι πολιτικές ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ τελείωσαν» είπε.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση στο Eurogroup αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν έχουμε κενά για το Eurogroup. Στηρίζουμε την κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της. Τη στηρίζουμε χωρίς αστερίσκους. Το είπα στον Τσίπρα, το είπα και στον Βαρουφάκη». Για τον υπουργό Οικονομικών είπε πως «ο Γιάνης παραμένει φίλος μου, αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε και τις ίδιες απόψεις».

    Αναφερόμενος στο Eurogroup τόνισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, άσχετα με το πώς αυτή θα «βαφτιστεί» αναφερόμενος στη διαμάχη σχετικά με το «νέο μνημόνιο» που ακούγεται από τη Νέα Δημοκρατία και τη «συμφωνία-γέφυρα» από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει έστω και σε έντιμο συμβιβασμό. Έχουμε ανάγκη τα λεφτά» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να υπάρχει ρευστότητα».

    [03] Στους 51 οι νεκροί από τη γρίπη

    Με την εποχική γρίπη να βρίσκεται στην κορύφωσή της στη χώρα μας, οι νεκροί έφτασαν σήμερα τους 51 εξαιτίας των επιπλοκών της, με βάση τα νεώτερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Η γρίπη στην Ελλάδα έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα 115 ασθενείς σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 27 παραμένουν στην εντατική έως σήμερα.

    [04] Bloomberg: Η Γερμανία θα λάβει υπόψη και τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ

    Η στρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πείσει τη Γερμανία να κάνει παραχωρήσεις, όσο και τα οικονομικά επιχειρήματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μία νέα συμφωνία βοήθειας της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι μεταπολεμικές συμμαχίες της Ελλάδας δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει να χάσει μόνο χρήματα» σημειώνει ότι η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται, καθώς ο πόλεμος στη Συρία στα Ανατολικά, η αποτυχία του κράτους της Λιβύης στα Νότια και η πρώιμη εκεχειρία στην Ουκρανία προστίθενται στις συνεχείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του. «Δικαιολογημένα θα έθετε κανείς το ερώτημα, αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν την πολυτέλεια της δημιουργίας ενός κενού ασφάλειας και μίας μαύρης τρύπας στην κρίσιμη περιοχή» δήλωσε στο Bloomberg ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανόν δεν αποτελεί «μία αποδεκτή απώλεια για μία ΕΕ με τις φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν σημαντικό παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

    Η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε τη Ρωσία να σταματήσει τη βία στην Ουκρανία τονίστηκε από τις πολύ πιο φιλικές σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι αυτές έστειλαν το μήνυμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις διακυβεύουν περισσότερα από τα 195 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης στην αντιπαράθεσή τους με την Ελλάδα.

    Αυτός ο ρόλος μπορεί να είναι το ισχυρότερο όπλο του Έλληνα πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρώην υφυπουργόςΕξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. «Αυτό είναι πιθανόν το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που έχει ο Τσίπρας» δήλωσε ο κ. Κούρκουλας, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

    [05] Συνάντηση Γ. Βαρουφάκη - Γ. Ντάισελμπλουμ ενόψει Eurogroup

    Χωρίς να προβούν σε δήλωσεις εισήλθαν στον χώρο του Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Έλληνα υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

    Όπως έγινε γνωστό, οι δυο τους θα έχουν συνάντηση ενόψει του Eurogroup στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ενώ αναμένεται η έναρξη της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, προκειμένου να προετοιμάσει τη Σύνοδο.

    [06] Πέφτει σήμερα το Χρηματιστήριο

    Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών, μετά από την έντονη ανοδική κίνηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 12,72%. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη σημερινό κρίσιμο Eurogroup, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 862,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,57%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 854,35 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 4,43%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 30,85 εκατ. ευρώ.

    [07] Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας αναφέρουν και οι WSJ - FT

    Στις σημαντικές διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και του προγράμματος στήριξης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εν όψει του σημερινού Eurogroup, καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στην επέκταση του προγράμματος, αναφέρονται δημοσιεύματα των εφημερίδων Wall Street Journal και Financial Times.

    Το δημοσίευμα της WSJ σημειώνει ότι οι όποιες αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης ή η λήξη του θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνεται.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».

    Το δημοσίευμα των Financial Times

    Το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι κατά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που οδηγεί σε μία δύσκολη αναμέτρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του σήμερα το βράδυ.

    «Πρόσωπα που μετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που είχαν ως στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα ήγειρε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στους όρους του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης από το 30%, στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης» σημειώνουν οι FT, προσθέτοντας: «Τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάσθηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα».

    Η Γερμανία θέλει να ανοίξει η Ελλάδα τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, παρουσιάζοντας το σχέδιό της, εξηγώντας πώς θα υλοποιήσουν το σημερινό πρόγραμμα και σε ποια χρηματοδότηση θα βασισθεί η Αθήνα από την 1η Μαρτίου. Ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πολιτική της και οικονομική στήριξη, αλλά μόνο «στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας». «Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, δεν το αρνούμαι. Απορρίπτω το να πετάξει κάποιος μία βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την πάρει όμηρο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    [08] Η Ευρωζώνη οφείλει να σεβασθεί την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα, δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η άκαμπτη στάση της Γερμανίας ως προς το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας είναι ορθή από κάποια άποψη, αλλά και ότι η Ευρωζώνη οφείλει να σεβασθεί την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα.

    «Οι Γερμανοί είναι σωστοί από κάποια άποψη» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

    «Η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα, έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών. Πρέπει να σεβασθούν αυτές τις συμφωνίες ανεξαρτήτως της αλλαγής κυβέρνησης. Αλλά οι Ελληνες λένε, και σωστά, τούς υποστηρίζω, έχουμε μόλις αλλάξει κυβέρνηση, κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να κάνουμε τα πάντα όπως πριν"» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργήσουμε από κοινού».

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας μίλησε λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και οι ομόλογοί του της ευρωζώνης, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, θα συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν πιθανότητες κατάληξης σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε «ευτυχώς» αλλά αρνήθηκε να κάνει συγκεκριμένη εκτίμηση.

    Διαβάστε επίσης: Επιφυλακτικός για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup ο Β. Σόιμπλε

    [09] Απαγγέλθησαν κατηγορίες σε δύο άνδρες για τις αιματηρές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη

    Η αστυνομία στη Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι απήγγειλε κατηγορίες για συνέργεια σχετικά με τις δύο φονικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα, εις βάρος δύο ατόμων που συνελήφθησαν χθες.

    Ο ένοπλος εισέβαλε το απόγευμα του Σαββάτου σε ένα καφέ της πρωτεύουσας όπου πραγματοποιείτο εκδήλωση με θέμα την ελευθερία του λόγου και ομιλητή τον Σουηδό καλλιτέχνη Λαρς Βιλκς, ο οποίος είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του επειδή είχε φιλοτεχνήσει σατιρικά σκίτσα όπου ο προφήτης Μωάμεθ απεικονιζόταν ως σκύλος. Ο Βιλκς δεν τραυματίστηκε, αλλά νεκρός έπεσε ένας 55χρονος, ενώ τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

    Στη συνέχεια, ο ίδιος δράστης επιτέθηκε σε συναγωγή σκοτώνοντας τον φρουρό ασφαλείας και τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς. Λίγες ώρες αργότερα, σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, ο ύποπτος σκοτώθηκε.

    Τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας ανέφεραν ότι ο ύποπτος ως δράστης ήταν 22 ετών, είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δανία και το όνομά του είναι Ομαρ ελ-Χουσέιν.

    Ο νεαρός είχε αποφυλακισθεί, μετά την έκτιση ποινής για επίθεση, δύο εβδομάδες πριν από τις χθεσινές επιθέσεις που χαρακτηρίσθηκαν «τρομοκρατικές ενέργειες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 February 2015 - 11:30:31 UTC