Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Λαφαζάνης: Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε να σταθεί όρθια η πατρίδα μας
  • [02] Π. Κρούγκμαν: Η Ελλάδα κατάφερε με απίστευτες θυσίες ένα πρωτογενές πλεόνασμα
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τζ. Κέρι - Σ. Λαβρόφ για την Ουκρανία
  • [04] Δανία: Νεκρός ο δράστης των δύο επιθέσεων, λέει η αστυνομία

  • [01] Π. Λαφαζάνης: Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε να σταθεί όρθια η πατρίδα μας

    «Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν υποδιαιρείται και δεν χωρίζεται σε "καλό" και "κακό". Διότι έχει ενιαίο συνεκτικό προσανατολισμό. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αναμένουμε μια συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα περιλαμβάνει αυτούσιο σε κάθε του λέξη το πρόγραμμά μας. Αυτό, όμως, που διεκδικούμε είναι μια συμφωνία που θα σέβεται τη δημοκρατία στη χώρα μας, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός και θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα του και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος» σημειώνει.

    Σε ερώτηση περί του αν υπάρχει θέμα ρήξης με τους εταίρους μας, ο υπουργός απαντά: «Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, γιατί αυτό εννοούν ως πρόγραμμα, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Τότε, οι λεγόμενοι εταίροι και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η Γερμανία, θα έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή ρήξης. Δεν εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο για τη Γερμανία να επιχειρήσει κάτι τέτοιο και να σηκώσει τόσο κυνικά και απροκάλυπτα το βάρος μιας ρήξης, γιατί, πέραν των πολλών άλλων, θα είναι η ίδια που θα αντιμετωπίσει, σε μια τέτοια περίπτωση, τις πιο καταστρεπτικές επιπτώσεις? Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε, αντίθετα, να σταθεί όρθια η πατρίδα μας. Επιδιώκουμε να προασπίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την επιβίωση και την προοπτική του λαού μας και μαζί με αυτά, τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης. Αυτές οι επιδιώξεις μας είναι το σχέδιο μας από το Α έως το Ω και οι κόκκινες γραμμές».

    [02] Π. Κρούγκμαν: Η Ελλάδα κατάφερε με απίστευτες θυσίες ένα πρωτογενές πλεόνασμα

    «Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής κρίσης;» διερωτάται για την Ελλάδα με νέο του άρθρο στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημά του: «Δεν έχω ιδέα, ή εν πάση περιπτώσει δεν γνωρίζω παραπάνω πέρα από τον οποιοδήποτε επιμελή αναγνώστη δημοσιευμάτων. Έχω, ωστόσο, μια αρκετά καλή ιδέα για το τι η Ελλάδα ζητά από δημοσιονομικής πλευράς, και ίσως είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για την αριθμητική πίσω απ' αυτή τη θέση».

    Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει, μέσα από απίστευτες θυσίες, καταφέρει να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ένα πλεόνασμα χωρίς τους τόκους, παρά την ύφεση στην οικονομία. Αυτό το πλεόνασμα πιστεύεται ότι θα μπορούσε να συμβάλει θετικά αν ήταν περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, αλλά προτείνει να της επιτραπεί να σταθεροποιηθεί το πλεόνασμα σε αυτό το επίπεδο (στο 1,5%), σε σχέση με το 4,5% του ΑΕΠ».

    Ο κ. Κρούγκμαν σημειώνει ακόμη: «Τώρα, μπορείτε να σκεφτείτε ότι το 3% του ΑΕΠ δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση (αν συγκριθεί, για παράδειγμα, με τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τις περικοπές δαπανών στις Ηνωμένες Πολιτείες). Δεδομένων των μακροοικονομικών μεγεθών (της Ελλάδας), ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερο (το 3% πρωτογενούς πλεονάσματος) από ό,τι φαίνεται».

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η προσπάθεια να επιβληθούν στην Ελλάδα «τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα» αποτελεί «υπέρμετρη επιβάρυνση» για την ελληνική οικονομία.Όπως επισημαίνει, «κατ΄αρχήν, η λιτότητα έχει μια πολύ αρνητική επίδραση στην παραγωγή σε μια χώρα που δεν έχει το δικό της νόμισμα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντισταθμιστεί η πτώση της ζήτησης με τη νομισματική πολιτική».

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τζ. Κέρι - Σ. Λαβρόφ για την Ουκρανία

    Τηλεφωνική συνομιλία είχε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την οποία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προέτρεψε το Κρεμλίνο για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη την Πέμπτη στο Μινσκ για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Ο Κέρι εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του στον Λαβρόφ για τις άγριες συγκρούσεις γύρω από την πόλη Ντεμπαλτσέβε και τις προσπάθειες της Ρωσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών να απομονώσουν την πόλη, λίγες μόλις ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για εκεχειρία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Σημειώνεται πως η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των αυτονομιστών δείχνει να τηρείται λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στο Ντονέτσκ και στα μέτωπα του Ντεμπαλτσέβε (65 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντονέτσκ) και της Μαριούπολης (λιμάνι στην θάλασσα του Αζόφ), σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ριπές αυτόματων όπλων αντηχούσαν γύρω στις 01:30 το πρωί τοπική ώρα στο Ντονέτσκ, όχι όμως πυρά πυροβολικού, μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο. Πηγές του στρατού επίσης επιβεβαίωσαν ότι η κατάπαυση του πυρός τηρείται στη Μαριούπολη και στο Ντεμπαλτσέβε.

    [04] Δανία: Νεκρός ο δράστης των δύο επιθέσεων, λέει η αστυνομία

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως ο άνδρας που έχασε την ζωή του σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στη συνοικία Νόρεμπρο είναι ο δράστης των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Κοπεγχάγη στο πολιτιστικό κέντρο και τη συναγωγή, με 2 νεκρούς και 5 τραυματίες, μετέδωσαν το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Θεωρούμε ότι πρόκειται για τον ίδιο δράστη και στα δύο περιστατικά με τους πυροβολισμούς και επίσης θεωρούμε ότι ο δράστης τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας (σήμερα) στο σταθμό Νόρεμπρο είναι υπεύθυνος και για τις 2 δολοφονικές επιθέσεις» επισήμανε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Τόρμπεν Μόλγκαρντ Τζένσεν, κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου.

    Ο άνδρας άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον της αστυνομίας. Οι αρχές θεωρούν ότι έδρασε μόνος, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν το έχουν οριστικά επιβεβαιώσει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 February 2015 - 9:30:20 UTC