Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θάνατος αλλοδαπού κρατούμενου στην Αμυγδαλέζα
  • [02] Μαζικές συλλήψεις σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη για διακίνηση και αγορά ναρκωτικών
  • [03] Σε εξέλιξη, επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό δύο ανδρών από τα χιόνια, στην Κρήτη
  • [04] Προσάραξη πλωτού του Λιμενικού στην Πύλο
  • [05] Στους 45 οι νεκροί από τη γρίπη
  • [06] ΕΛΣΤΑΤ: Με ανάπτυξη υψηλότερη του στόχου έκλεισε το 2014
  • [07] Η Μέρκελ διατηρεί τη σκληρή στάση έναντι της Αθήνας, εκτιμούν οι FT
  • [08] FT: Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ επαναφέρει προτάσεις για ενοποίηση της Ευρωζώνης
  • [09] Συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας διαβλέπει το Blomberg
  • [10] «Όχι» σε βοήθεια για την Ελλάδα χωρίς κανόνες, επαναλαμβάνουν Πράσινοι και CSU
  • [11] Έκρηξη βόμβας στο Κάιρο με 9 τραυματίες
  • [12] Νέα χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου;

  • [01] Θάνατος αλλοδαπού κρατούμενου στην Αμυγδαλέζα

    Αλλοδαπός κρατούμενος, στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, πέθανε την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες.

    Πρόκειται για έναν 23χρονο Αφγανό, του οποίου τα αίτια θανάτου θα διευκρινιστούν σήμερα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση.

    Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των αρμόδιων Αρχών είναι ότι πιθανότατα ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια, αφού ο νεαρός είχε πνευμονολογικά προβλήματα.

    Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό, έχουν σημειωθεί άλλοι δύο θάνατοι αλλοδαπών κρατουμένων από παθολογικά αίτια.

    [02] Μαζικές συλλήψεις σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη για διακίνηση και αγορά ναρκωτικών

    Σε συλλήψεις δέκα επτά ατόμων, σε Λάρισα, Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, για εμπορία και αγορά ναρκωτικών προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες χθες, αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, ενώ στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 119 άτομα.

    Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ χθες, με έρευνες σε δεκάδες σπίτια εμπλεκομένων.

    Οι εμπλεκόμενοι επιδιδόνταν στην αγοραπωλησία ναρκωτικών, και ειδικότερα ινδικής κάνναβης και κοκαΐνης, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων, περιλαμβάνονται άνδρες και γυναίκες, νεαρής σχετικά ηλικίας.

    Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση.

    [03] Σε εξέλιξη, επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό δύο ανδρών από τα χιόνια, στην Κρήτη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί, επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό δύο ανδρών από τα χιόνια, στο Κρουσανιώτικο Λιβάδι.

    Στην περιοχή σπεύδει ερπυστριοφόρο όχημα της ΕΜΑΚ με άνδρες της υπηρεσίας, προκειμένου να προσεγγίσει το σημείο όπου βρίσκονται οι δύο εγκλωβισμένοι.

    [04] Προσάραξη πλωτού του Λιμενικού στην Πύλο

    Προσάραξη πλωτού σκάφους του Λιμενικού με εξαμελές πλήρωμα, σημειώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα στη νησίδα Αγία Μαρίνα Πύλου, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός, ούτε θαλάσσια ρύπανση.

    Άμεσα, στην περιοχή έσπευσαν για να συνδράμουν, πλωτό περιπολικό του Λιμενικού με επιβαίνοντα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, τέσσερα αλιευτικά σκάφη και ιδιώτης δύτης- ειδικός στις στεγανοποιήσεις σκαφών.

    Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την αποκόλληση του σκάφους.

    [05] Στους 45 οι νεκροί από τη γρίπη

    Με την εποχική γρίπη να βρίσκεται σε φάση κορύφωσης στην Ελλάδα, οι νεκροί έφτασαν σήμερα τους 45 εξαιτίας των επιπλοκών της, με βάση τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Η γρίπη στην Ελλάδα, που δείχνει να εντείνεται στις προσεχείς εβδομάδες, έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα 111 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 31 άνθρωποι παραμένουν σε ΜΕΘ.

    [06] ΕΛΣΤΑΤ: Με ανάπτυξη υψηλότερη του στόχου έκλεισε το 2014

    Με αναπτυξιακούς ρυθμούς, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, έκλεισε το 2014, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε μέσα επίπεδα, έχοντας καταγράψει άνοδο κατά 1,7% το τρίμηνο.

    Η συγκεκριμένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ άλλων αναθεωρήθηκαν και στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και βραχυχρόνιοι δείκτες, όπως πχ ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.

    Με αποτέλεσμα για το 2014, να καταγραφεί μείωση (σε ετήσια βάση) 0,4% το α΄ τρίμηνο, και αυξήσεις 0,4% το β΄ τρίμηνο, 1,6% το γ΄ τρίμηνο και 1,7% το δ΄ τρίμηνο.

    Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε μείωση 0,2% το δ΄ τρίμηνο 2014 σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2014, ενώ σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο 2013 εμφάνισε αύξηση 1,7%.

    Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε αύξηση 1,5% το δ΄ τρίμηνο 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

    [07] Η Μέρκελ διατηρεί τη σκληρή στάση έναντι της Αθήνας, εκτιμούν οι FT

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε χθες τη σκληρή θέση της κυβέρνησής της έναντι της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι η Αθήνα μπορεί είτε να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της από το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας έως το τέλος του μήνα είτε να ζητήσει την παράταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις της κ. Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συνεχίζουν να αποκλείουν τον δρόμο που επιθυμεί ο Έλληνας πρωθυπουργός: μία νέα συμφωνία βοήθειας με λιγότερη λιτότητα από το τρέχον πρόγραμμα, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι δηλώσεις αυτές, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυξάνουν επίσης το διακύβευμα εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, θέτοντας μία καταληκτική προθεσμία για την Αθήνα να ζητήσει την επέκταση του προγράμματος ή, διαφορετικά, να βρεθεί χωρίς δημοσιονομικό δίχτυ ασφαλείας για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010.

    [08] FT: Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ επαναφέρει προτάσεις για ενοποίηση της Ευρωζώνης

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέφερε προτάσεις για την ενοποίηση της Ευρωζώνης στη χθεσινοβραδινή σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη καθιέρωση προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και νέοι ευρωπαϊκοί θεσμοί που θα υπηρετούν το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Οι ιδέες αυτές, που αποτυπώνονται σε οκτασέλιδο αναλυτικό σημείωμα, το οποίο διανεμήθηκε στους ηγέτες της ΕΕ, αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ο κ. Γιούνκερ σκοπεύει να πιέσει για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, παρά το εντεινόμενο κλίμα κατά των Βρυξελλών σε πολλά κράτη-μέλη. Αν και η έκθεση δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, θέτει σειρά ερωτημάτων που κάνουν σαφές ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν εξετάζει ορισμένες ιδέες που είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς σε αρκετές χώρες.

    Οι προσπάθειες περαιτέρω ενοποίησης και μεταρρύθμισης της ευρωζώνης ανακόπηκαν σε μεγάλο βαθμό πριν από έναν χρόνο, καθώς ηρέμησαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί διαμήνυσαν ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση. Το υπόμνημα, όμως, του κ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι η αποτυχία προόδου πιθανόν συμβάλλει στην οικονομική καχεξία της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν υπέφεραν από ανάλογα προβλήματα. «Η ευρωζώνη δεν έχει ανακάμψει από την κρίση με τον ίδιο τρόπο, όπως οι ΗΠΑ, γεγονός που ίσως δείχνει ότι μια ατελής νομισματική ένωση προσαρμόζεται πολύ βραδύτερα από μια ένωση που έχει πιο ολοκληρωμένη θεσμική λειτουργία» αναφέρει το σημείωμα.

    Ο Γιούνκερ παρουσίασε το υπόμνημα ως ένα βήμα της διαδικασίας που ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για την εκκίνηση των προσπαθειών ενοποίησης. Οι δύο πρόεδροι, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και τον επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόκειται να παρουσιάσουν ένα πλήρες σχέδιο με νέα μέτρα ενοποίησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Εκτός του ότι επαναφέρει δύσκολα ζητήματα, το υπόμνημα του κ. Γιούνκερ επικρίνει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για καθυστερήσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν προκαλέσει «αντιπαραγωγικά αποτελέσματα όσον αφορά την προθυμία των εθνικών κυβερνήσεων» να κάνουν μεταρρυθμίσεις.«Μια νέα πολιτική συναίνεση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα σε όλη ευρωζώνη» αναφέρει το έγγραφο.

    Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο στο υπόμνημα πιθανόν θα είναι ένας κατάλογος 11 σημείων με ερωτήματα, που δείχνει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν δύσκολες πολιτικές μάχες στην ευρωζώνη. Το υπόμνημα θέτει το ερώτημα κατά πόσον είναι επιθυμητός ένας νέος προϋπολογισμός για τη ζώνη του ευρώ, κάτι που απορρίπτει από καιρό το Βερολίνο. Θέτει, επίσης, το ερώτημα κατά πόσον χρειάζονται νέοι «κοινοί θεσμοί» για την ευρωζώνη, κάτι που προωθεί το Παρίσι, αλλά συναντά σκεπτικισμό σε χώρες εκτός του ευρώ, όπως η Βρετανία.

    Παρά τις επανειλημμένες ενδείξεις ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης αντιστέκονται σε νέους κανόνες που θα τις υποχρεώσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις -κάτι που θεωρείται από πολλές κυβερνήσεις ότι θα μοιάζει με την επιβολή σε αυτές προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων αντίστοιχων με αυτών των προγραμμάτων διάσωσης- το υπόμνημα θέτει το ερώτημα αν χρειάζονται σκληρότεροι κανόνες για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Διαφαίνεται επίσης ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μελετά την ιδέα ενός κοινοβουλίου ευρωζώνης, καθώς τίθεται το ερώτημα πώς μπορεί να επιτευχθεί «λογοδοσία και νομιμοποίηση» με τον καλύτερο τρόπο σε μια «πολυεπίπεδη λειτουργία» όπως είναι αυτή της νομισματικής ένωσης της ΕΕ.

    [09] Συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας διαβλέπει το Blomberg

    Η Ελλάδα και η Γερμανία επιδιώκουν μία συμφωνία για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστεί η βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς και οι δύο πλευρές διαμηνύουν την επιθυμία για συμβιβασμό, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

    Η Γερμανία δεν θα επιμείνει να συνεχισθεί το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας με όλα τα στοιχεία του, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο Γερμανούς αξιωματούχους. Εφόσον επιμηκυνθεί το πρόγραμμα, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, η Γερμανία θα είναι ανοικτή να συζητήσει για το μέγεθος των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και για τους όρους πώλησης δημόσιας περιουσίας.

    H βελτίωση στην είσπραξη των φόρων και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα έχει τη γερμανική στήριξη και η επίτευξη συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τις συνολικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

    Από την πλευρά της, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εφόσον αυτά είναι μικρότερα από το 4% του ΑΕΠ που προβλέπονται σήμερα, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να κάνει συμβιβασμό όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ένας αξιωματούχος, σημειώνει το Bloomberg.

    [10] «Όχι» σε βοήθεια για την Ελλάδα χωρίς κανόνες, επαναλαμβάνουν Πράσινοι και CSU

    «Όχι» σε βοήθεια για την Ελλάδα χωρίς κανόνες, λέει η επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς, σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιόφωνο SWR.

    «Όταν κανείς παρέχει εγγυήσεις για αλληλεγγύη, τότε αυτό πάντα θα συνδέεται με όρους» δήλωσε η κ. Χαρμς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συζητήσει κανείς με τους Έλληνες, για το τι χρειάζονται ώστε να υλοποιήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως είπε «η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει».

    Για αυτό, συνέχισε, η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές ιδέες της, ενώ είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πώς η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να τεθεί και πάλι σε κίνηση.

    «Η ερειστική άνεση θα της κοπεί της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν δείχνουν αρκετή υπομονή παρά το ακραίο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση για τη Γερμανία.

    «Χωρίς τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούν να δοθούν χρήματα για την Ελλάδα» δήλωσε ο Αντρέας Σόιερ, στη Rheinische Post.

    [11] Έκρηξη βόμβας στο Κάιρο με 9 τραυματίες

    Βόμβα τοποθετημένη από ισλαμιστές προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ αστυνομικών και ενός πολίτη στη συνοικία Άιν Σαμς του Καΐρου, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.

    Πυροτεχνουργοί ερευνούν την περιοχή για την περίπτωση να υπάρχουν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

    Η αιγυπτιακή οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για συντονισμένες επιθέσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 30 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά.

    [12] Νέα χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου;

    Την άποψη ότι Τρωικός Πόλεμος διεξήχθη περίπου 150 χρόνια πριν από το 1200 πΧ εκφράζει ο μαθηματικός ερευνητής Αρχαιοαστρονομίας δρ. Μηνάς Τσικριτσής, ο οποίος με τη συνεργασία του αστροφυσικού Ξενοφώντα Μουσά, παρουσιάζει στοιχεία βάσει των οποίων πιθανολογείται ότι το Τρωικός Πόλεμος ξεκίνησε το 1347 πΧ. «Η προσέγγιση αυτή είναι πιθανό να αμφισβητηθεί από τις γνωστές ιστορικές αντιλήψεις που μαθαίνουμε στο σχολείο και θέλουν τον Τρωικό Πόλεμο περίπου το 1200 πΧ. Τα συμπεράσματά μας μεταφέρουν χρονολογικά τα γεγονότα 150 χρόνια πίσω από την καθιερωμένη άποψη. Έτσι πιθανότατα ο Τρωικός Πόλεμος ξεκινά το 1347 πΧ και η γέννηση του Ηρακλή είναι το 1406 πΧ» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσικριτσής. Τα στοιχεία της έρευνάς του, ο κ. Τσικριτσής, θα τα παρουσιάσει σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μινωικός Πολιτισμός και θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο Κρήτης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 February 2015 - 11:30:26 UTC