Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία Αλ. Τσίπρα - Γ. Ντάισελμπλουμ για έναρξη συνομιλιών
  • [02] Τηλεφωνική συνομιλία Ν. Κοτζιά με Σ. Λαβρόφ
  • [03] Π. Λαφαζάνης: Στήριξη της κυβέρνησης στους αγωγούς TAP και IGB
  • [04] Π. Ποροσένκο: Η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ δεν θα είναι εύκολη
  • [05] Νικηφόρα πέρασε ο Ολυμπιακός και από το Νόβγκοροντ

  • [01] Συμφωνία Αλ. Τσίπρα - Γ. Ντάισελμπλουμ για έναρξη συνομιλιών

    Αρχίζουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις οι τεχνικές επιτροπές Ελλάδας - δανειστών με στόχο μια νέα συμφωνία.

    Δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, θα διαπραγματευθούν άμεσα, πιθανότατα από αύριο, το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν -αν υπάρξει συμφωνία- και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Η συμφωνία, που οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως σοβαρή μετατόπιση εκ μέρους του Ντάισελμπλουμ, ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά θα αναζητήσουν κοινό έδαφος για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας.

    Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση εκτόνωσης της έντασης που προέκυψε χθες το βράδυ όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ και άλλοι αξιωματούχοι απείλησαν ότι αν δεν υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν, δεν θα υπάρξει καμία συνομιλία των τεχνικών επιτροπών. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κεφάλαιο αυτό έκλεισε σε καλό κλίμα, ήδη προετοιμάζεται η συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και επιπλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με τις κινήσεις της να αποφύγει μια κρίση, λόγω του γεγονότος ότι δεν ζητά παράταση του προγράμματος.

    Εξάλλου, οι δανειστές και η ελληνική πλευρά με την εξέλιξη αυτή εργάζονται ήδη για μια νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και αυτό ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, άφησαν σαφώς να εννοηθεί οι ίδιες πηγές. Οι τεχνικές επιτροπές θα παραδώσουν την εργασία τους στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, που με τη σειρά του και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί στους υπουργούς.

    Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, αποδεικνύει ότι «δεν τελεσφόρησαν τελεσίγραφα», ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στις δεσμεύσεις της ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέα ελλείμματα, να ελέγξει τις δαπάνες και γενικότερα να τηρήσει όσα δημοσίως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    [02] Τηλεφωνική συνομιλία Ν. Κοτζιά με Σ. Λαβρόφ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ είχε νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της οποίας αντήλλαξαν απόψεις για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μινσκ, σχετικά με την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και για τη συμφωνία εκεχειρίας που αποφασίστηκε.

    [03] Π. Λαφαζάνης: Στήριξη της κυβέρνησης στους αγωγούς TAP και IGB

    Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και IGB (Ελλάδα - Βουλγαρία), εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ σε σειρά επαφών έθεσε θέμα αντισταθμιστικών οφελών από τον αγωγό ΤΑΡ, για το οποίο ο εκπρόσωπος της ΒΡ (που είναι βασικός μέτοχος του αγωγού) δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση.

    Ο κ. Λαφαζάνης μετέβη στο Μπακού για να συμμετάσχει στις εργασίες του Πρώτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και στην ομιλία που απηύθυνε στο πλαίσιο της ολομέλειας του Συμβουλίου, τόνισε την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγωγό και την ετοιμότητά της να εργαστεί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή του.

    Την ανάγκη να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα από την υλοποίηση του TAP, έθεσε ο υπουργός στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Natiq Aliyev, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP, Ian Bradshaw, καθώς και με τον περιφερειακό πρόεδρο της ΒP για την Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία, Gordon Birrell. Η ΒΡ είναι βασικός μέτοχος στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, από το οποίο θα τροφοδοτείται ο αγωγός, καθώς και στους αγωγούς ΤΑΝΑΡ (που θα μεταφέρει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα) και ΤΑΡ. Ο κ. Gordon Birrell, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, δήλωσε ανοιχτός σε θέματα που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις σ' αυτήν την κατεύθυνση.

    [04] Π. Ποροσένκο: Η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ δεν θα είναι εύκολη

    O Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός στην χώρα του δεν θα είναι «εύκολη».

    «Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και εμείς δεν αναμένουμε μία εύκολη εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε ο Ποροσένκο ενώπιον του Τύπου αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα της τετραμερούς συνόδου στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να χαλαρώσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για την υποστήριξη που προσφέρει στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, εφόσον τηρήσει τις δύο συμφωνίες που επιτεύχθηκαν προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση.

    "Θα κρίνουμε τις δεσμεύσεις της Ρωσίας και των αυτονομιστών από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους" ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μινσκ.

    "Όπως έχουμε πει από καιρό, οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να άρουν τις κυρώσεις στη Ρωσία όταν εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ, εκείνη που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και η σημερινή", πρόσθεσε ο Κέρι.

    [05] Νικηφόρα πέρασε ο Ολυμπιακός και από το Νόβγκοροντ

    Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα και από το Νόβγκοροντ και συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα του 6ου ομίλου της Ευρωλίγκας με ρεκόρ 6-1. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 91-82 της Νίζνι, για την 7η αγωνιστική της φάσης των «16» και υποχρέωσαν τους Ρώσους στην 5η ήττα τους.

    Τα δεκάλεπτα: 24-24, 42-41, 66-63, 82-91.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 February 2015 - 19:30:22 UTC