Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ανάγκη εποικοδομητικών συνομιλιών με τον Αλ. Τσίπρα, επισημαίνει ο Β. Φάιμαν
  • [02] Βέβαιος για την εξεύρεση λύσης ο πρωθυπουργός
  • [03] Με απόφαση Αλ. Τσίπρα απορρίφθηκε το τελικό κείμενο του Eurogroup
  • [04] Κείμενο στην ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης για τις θέσεις Λι Κετσιάνγκ για το λιμάνι του Πειραιά
  • [05] Πρωτογενές πλεόνασμα 443 εκατ. ευρώ και υστέρηση εσόδων 936 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο
  • [06] Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

  • [01] Την ανάγκη εποικοδομητικών συνομιλιών με τον Αλ. Τσίπρα, επισημαίνει ο Β. Φάιμαν

    Μια αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι λόγος για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κάποιος μπορεί απλά να λέει ότι ο ελληνικός πληθυσμός ψήφισε λάθος, σημειώνει ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του πριν τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως «η συναναστροφή μας με τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρέπει να γίνεται μέσα από εποικοδομητικές συνομιλίες».

    Ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος, έπειτα από δική του πρόσκληση, είχε τη Δευτέρα στη Βιέννη συνομιλίες σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζει στις δηλώσεις του ότι με πλήρη τήρηση των συμφωνιών είναι τελείως δικαιολογημένη η συζήτηση των επί μέρους μέτρων, δηλαδή μπορεί κάλλιστα να προταθεί η διακοπή μιας ιδιωτικοποίησης και η ανταλλαγή με εισπράξεις φόρων και την οικοδόμηση νέων φορολογικών αρχών.

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι, σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, πώς μπορεί να ακολουθηθεί στην Ευρώπη αυτός ο δρόμος και ποιο νομικό πλαίσιο χρειάζεται για μια παράταση του προγράμματος ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία.

    [02] Βέβαιος για την εξεύρεση λύσης ο πρωθυπουργός

    «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος πριν λίγο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    [03] Με απόφαση Αλ. Τσίπρα απορρίφθηκε το τελικό κείμενο του Eurogroup

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

    Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα. Το χρονικό των διαπραγματεύσεων περιελάμβανε έντονη εναλλαγή θέσεων και απόψεων, ενίοτε έντονα αντιπαρατιθέμενων. Η Αθήνα παρουσίασε τις θέσεις της για ένα πρόγραμμα-γέφυρα, στο οποίο εμμένει η ελληνική κυβέρνηση και το κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση.

    Πριν τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε καλό κλίμα. Συναντήσεις πραγματοποιούνταν σε πολλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

    Σε όλες τις συναντήσεις αναζητούνταν τρόποι και διατυπώσεις, που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση για την εξεύρεση λύσης.

    Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη στήριξη που πρόσφεραν στην Ελλάδα η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν οι ανατολικές χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, κυρίως, όμως, η Γερμανία που απαιτούσε να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα -και η αξιολόγηση- και να συνεχιστεί μέσα από μια νέα συμφωνία.

    Στη συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά είπε πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία-γέφυρα, που θα είναι μεταβατική συμφωνία, την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι το παλιό πρόγραμμα έχει τελειώσει και απαιτείται μια μεταβατική συμφωνία με τετραετή ορίζοντα.

    Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε: 1. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ. 2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. 3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ. 4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.

    Επίσης, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ.

    Εξάλλου, η ελληνική πλευρά προτείνει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους και αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ κλπ.

    Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση.

    [04] Κείμενο στην ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης για τις θέσεις Λι Κετσιάνγκ για το λιμάνι του Πειραιά

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει την κινεζική βούληση για επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο, ανήσυχο για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η Κίνα δεν επιβεβαίωσε εάν ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Λι Κετσιάνγκ να επισκεφθεί το Πεκίνο, καθώς αυτή απευθύνθηκε χωρίς να προσδιορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης, ο Λι Κετσιάνγκ διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι οι κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά «ευνόησαν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». «Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους. Η Κίνα επιθυμεί να συνεργασθεί με την Ελλάδα για να μετατραπεί το λιμάνι αυτό σε διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Λι στον κ. Τσίπρα. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει τις μεγαλύτερες νομικές εγγυήσεις προς τις κινεζικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα» δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το κείμενο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παραδέχθηκε ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί «σημαντικό σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες». «Η Ελλάδα θα παράσχει περισσότερη προσοχή και στήριξη», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης.

    [05] Πρωτογενές πλεόνασμα 443 εκατ. ευρώ και υστέρηση εσόδων 936 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 443 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,366 δισ. ευρώ αλλά και σημαντική υστέρηση εσόδων ύψους 936 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσής του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιανουάριο παρουσιάζεται πλεόνασμα και στη γενική κυβέρνηση ύψους 367 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 619 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014, και του στόχου για πλεόνασμα 1,286 δισ. ευρώ

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3,682 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 936 εκατ. ευρώ ή 20,3 % έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της παράτασης της καταβολής ΦΠΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, καθώς και της μη απόδοσης των αναμενόμενων εσόδων από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    [06] Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

    Yπέρ της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2012, εφόσον όμως γίνει σταδιακά και με την παράλληλη παροχή ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις τάχθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας, με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη. Ο κ. Καβαθάς πρόσθεσε, ότι οι αναπροσαρμογές στον βασικό μισθό θα πρέπει να γίνουν σε ορίζοντα τριετίας και να είναι αποτέλεσμα του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, ενώ τάχθηκε κατά της αύξησης του κατώτερου μισθού με κυβερνητική απόφαση. «Μια ωμή κυβερνητική παρέμβαση για δεύτερη φορά θα ήταν εγκληματική με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές από τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως αποτέλεσμα των μνημονίων και μία ακαριαία μεταβολή θα οδηγούσε μοιραία σε απολύσεις» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι η αύξηση στον κατώτερο μισθό θα τονώσει τη ζήτηση και θα ενισχύσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ανέφερε επίσης ότι το σημαντικότερο σε αυτή τη φάση είναι η κατάργηση της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου η επαναφορά της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων χωρίς την οποία όπως είπε «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα άδειο πουκάμισο». Η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε το θέμα αυτό στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, δεσμεύτηκε ότι η αλλαγή του νόμου είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Εάν αλλάξει ο νόμος, ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν «εφόσον αντέχει η αγορά» να οδηγήσουν σε αύξηση του βασικού μισθού μεγαλύτερη των 751 ευρώ. «Γιατί όχι 780, ή και 800 αναρωτήθηκε».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 February 2015 - 13:30:26 UTC