Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω για το μνημόνιο
  • [02] Ενημέρωση για τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup ζητά το ΠΑΣΟΚ
  • [03] «Η φράση "παράταση του μνημονίου" ματαίωσε το κοινό ανακοινωθέν»
  • [04] Ο Γ. Βαρουφάκης διαψεύδει δημοσίευμα των FT για επίτευξη συμφωνίας
  • [05] Γ. Σταθάκης: Άμεση η δημιουργία προγράμματος για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»
  • [06] Συμφώνησαν για εκεχειρία στην Ουκρανία
  • [07] Νέα διήμερη απεργία των πιλότων στην Germawings της Lufthansa
  • [08] Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω για το μνημόνιο

    «Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω για το μνημόνιο» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μετά και τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες. «Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μιλάμε για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος προεκλογικά, και στην διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης... Ο λαός στηρίζει με το δικό του τρόπο αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε ούτε έχει κανένα νόημα» είπε ο κ. Σκουρλέτης σύμφωνα με την ιστοσελίδα skai.gr.

    «Εμείς δεν θα συμφωνούσαμε σε κοινό ανακοινωθέν που μιλούσε για τεχνική παράταση του μνημονίου» είπε χαρακτηριστικά ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν θα κλείσουν όλα τα θέματα τη Δευτέρα». Παράλληλα, είπε ότι είναι «απολύτως σεβαστές οι απόψεις του κ. Καμμένου για βοήθεια από την Κίνα και τη Ρωσία, μπορούν να τις έχουν κι άλλοι, αλλά προσωπικές».

    [02] Ενημέρωση για τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση από την κυβέρνηση «μετά τα όσα συνέβησαν στο έκτακτο Eurogroup της 11.2 και ενόψει του τακτικού Eurogroup της Δευτέρας 16.2» αναμένει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος. «Δεν πρέπει να χαθούν πίσω από τις λέξεις, πράγματα πολύ σημαντικά για τους πολίτες και την οικονομία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [03] «Η φράση "παράταση του μνημονίου" ματαίωσε το κοινό ανακοινωθέν»

    Η φράση «παράταση του μνημονίου» ήταν αυτή που οδήγησε στην ματαίωσε του κοινού ανακοινωθέντος μετά την λήξη του χθεσινού Eurogroup, καθώς η ελληνική πλευρά δεν δέχτηκε μια τέτοια διατύπωση, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό του ΑΝΤ1.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ρήξη με τους εταίρους και δήλωσε ότι ελπίζει στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα ότι θα υπάρξει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

    Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Mega, ο κ. Σακελλαρίδης διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times, ότι οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης είχαν συμφωνήσει με τη διατύπωση για το κοινό ανακοινωθέν μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ευρωομάδας. «Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν σκεπτικοί αναφορικά με τη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης και απλά η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες τους», τόνισε σε συνέντευξη του στο Mega.

    Διαβάστε επίσης: Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω για το μνημόνιο

    [04] Ο Γ. Βαρουφάκης διαψεύδει δημοσίευμα των FT για επίτευξη συμφωνίας

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε ανάρτηση του συντάκτη των Financial Times Πέτερ Σπίγκελ στο Twitter (και το αντίστοιχο δημοσίευμά του στο Brussels blog των FT) στην οποία ανέφερε ότι ο υπουργός είχε συμφωνήσει σε μία κοινή δήλωση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την οποία απέρριψε στη συνέχεια η Αθήνα.

    «Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε» σημείωσε ο Σπίγκελ. «Μπορώ να σας συστήσω να μην κάνετε επισφαλείς ισχυρισμούς που βασίζονται σε ακόμα πιο επισφαλείς διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

    Στο δημοσίευμα στο Brussels blog των Financial Times, ο Σπίγκελ αναφέρει ότι σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει σε μία κοινή δήλωση με τους ομολόγους του, σε ένα κείμενο που είχε υπογράψει ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επίσης βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup».

    Στη συνέχεια, ο Σπίγκελ σημειώνει: «Με αυτή τη συμφωνία, θεωρήθηκε πως η συνάντηση στο Eurogroup ολοκληρώθηκε και ο κ. Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών προχωρούσαν προς την έξοδο. Ο κ. Βαρουφάκης, όμως, είπαν οι αξιωματούχοι, έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να τους ενημερώσει σε όσα είχαν μόλις συμφωνηθεί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι άσκησαν βέτο στην έκδοση της ανακοίνωσης».

    Η κοινή δήλωση είχε, κατά μία έννοια, κάτι για όλους, αναφέρει ο Σπίγκελ. Για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι πίεζαν σκληρά την Αθήνα να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης το οποίο λήγει στα τέλη του μήνα, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αναζήτησης πιθανοτήτων παράτασης» του προγράμματος. Για τον κ. Βαρουφάκη, υπήρχε ακόμη και η λέξη «γέφυρα», η οποία αναφερόταν στην τελευταία παράγραφο - αν και όχι με την έννοια που ενδεχομένως να ήθελε ο Έλληνας υπουργός, δηλαδή στο πλαίσιο μίας οικονομικής συμφωνίας - γέφυρα».

    [05] Γ. Σταθάκης: Άμεση η δημιουργία προγράμματος για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»

    Αναμενόμενη χαρακτήρισε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, τη μη εξεύρεση λύσης στη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας. «Η μια πλευρά επέμεινε στη παράταση του προγράμματος και η δική μας αναζητούσε τη πρόταση-γέφυρα, δεν καλύφθηκε η απόσταση χθες το βράδυ, περιμένουμε τη συνάντηση των αρχηγών σήμερα που θα έχει πιο πολιτικό χαρακτήρα πριν οδηγηθούμε σε μια λύση τη Δευτέρα» πρόσθεσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού stokokkino.gr.

    Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, ενώ για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» τόνισε πως ήδη συντάσσεται πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο τα στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών που βρίσκονται κοντά και κάτω από το όριο της φτώχειας θα μεταφερθούν από τις τράπεζες σε δημόσιο τομέα και από εκεί και πέρα θα αναπροσαρμόσει τα δάνεια στα πραγματικά εισοδηματικά δεδομένα. Ανάλογη σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι και η αντιμετώπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κανόνες και αλλαγή του νόμου Δένδια.

    [06] Συμφώνησαν για εκεχειρία στην Ουκρανία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώνει από το Μινσκ την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και συνολική πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. "Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων", ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    [07] Νέα διήμερη απεργία των πιλότων στην Germawings της Lufthansa

    Οι πιλότοι της Germanwings, της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους της Lufthansa, ξεκίνησαν σήμερα διήμερη απεργία καθώς το συνδικάτο των γερμανών πιλότων Vereinigung Cockpit (VC) επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη διοίκηση της εταιρείας στη μακροχρόνια διένεξή τους για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Η απεργία, που θα επηρεάσει τις αναχωρήσεις πτήσεων από γερμανικά αεροδρόμια, θα διαρκέσει μέχρι τις 00.59 (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος).

    Οι πιλότοι του VC πραγματοποίησαν πέρυσι 10 απεργίες οι οποίες επηρέασαν τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών και εξάλειψαν κατά το 2014 μέχρι 200 εκατ. ευρώ από τα λειτουργικά κέρδη της Lufthansa, η οποία δέχεται πιέσεις να μειώσει τα κόστη για να μπορέσει να ανταγωνισθεί τους αντιπάλους της. Η Germanwings ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως αναμένει ότι περισσότερες από τις μισές από τις 900 πτήσεις της που είναι προγραμματισμένες για την περίοδο της απεργίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά με εθελοντές πιλότους ή ναυλώνοντας αεροπλάνα από άλλες εταιρείες.

    [08] Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία

    Οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας επέστρεψαν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ για να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ακύρωσε μια συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Λονδίνο, ανέφερε εξάλλου σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.Ο Φαμπιούς και ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επρόκειτο να συναντηθούν με τους βρετανούς ομολόγους τους για να συχζητήσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων. Ο Φαμπιούς δήλωσε πως θα ενημερώσει αργότερα σήμερα τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ για τις συνομιλίες για την Ουκρανία.

    Στο μεταξύ, μια πηγή, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, δήλωσε πως οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας αρνήθηκαν σήμερα στο Μινσκ να υπογράψουν μια συμφωνία.Η άφιξη στις συνομιλίες στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, δύο ηγετών των ανταρτοκρατούμενων περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία είχε δημιουργήσει ελπίδες για μια συμφωνία με στόχο των τερματισμό μιας σύγκρουσης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 February 2015 - 9:30:29 UTC