Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Συμφωνία για αναθέρμανση και επιτάχυνση των ελληνορωσικών σχέσεων»
  • [02] Μερική άρση απαγορευτικού απόπλου
  • [03] Μ. Σαπέν: Συνολικός και αξιόπιστος διάλογος στο σημερινό Eurogroup
  • [04] Π. Μοσκοβισί: Στόχος, η επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου
  • [05] Ο Μπ. Ομπάμα ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος

  • [01] «Συμφωνία για αναθέρμανση και επιτάχυνση των ελληνορωσικών σχέσεων»

    Σε ατμόσφαιρα θερμότητας και θετικής διάθεσης διεξήχθησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκου Κοτζιά και Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι επανέλαβαν ότι βασίζονται στην πρόσφατη συνομιλία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την απόφασή τους για αναθέρμανση και επιτάχυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

    «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι σχέσεις παλιάς, ιστορικής και πολιτισμικής φιλίας. Αυτή τη σχέση επιδιώκουμε να την αναπτύξουμε δημιουργικά στον 21ο αιώνα» είπε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση προωθεί μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, μια πολιτική συνθέσεων και ανασυνθέσεων.

    Όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των δύο υπουργών έγινε αναλυτική συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία, οι συνέπειες της οποίας αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις ελληνορωσικές σχέσεις.

    Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς θέση αρχής της ελληνικής πλευράς είναι ο σεβασμός στον πάντοτε ειρηνικό και σταθεροποιητικό ρόλο της Ρωσίας στην Ευρώπη, καθώς και η ανάγκη διπλωματικής και μόνο λύσης στην υπόθεση της Ουκρανίας, για το μέλλον της οποίας θα ήταν -κατά τη γνώμη του- προτιμότερο ένα ομοσπονδιακό καθεστώς.

    Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «ουδέποτε κυρώσεις έφεραν τα αποτελέσματα που επεδίωκαν εκείνοι που τις αποφάσιζαν. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να βρούμε άλλα εργαλεία συνεννόησης και συμβολής στην ειρήνη στην Ουκρανία -και σε κάθε περίπτωση τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο πόλεμος δεν είναι λύση».

    Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τη ρωσική ηγεσία για τη σταθερή στάση υποστήριξης τής Κύπρου, γεγονός που «δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό».

    Την επιθυμία αμφοτέρων των πλευρών για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων «με πιο υψηλούς ρυθμούς» επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοινώνοντας την απόφαση ανανέωσης της διυπουργικής επιτροπής συνεργασίας και την έναρξη των εργασιών της «χωρίς αναβολές».

    Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, λέγοντας ότι υπάρχουν «πολύ καλές προοπτικές» για συμμετοχή και συνεργασία της ελληνικής πλευράς στον αγωγό φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστεί από τη Ρωσία και θα καταλήγει στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

    Ο Σ. Λαβρόφ χαιρέτισε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μαΐου, στη Μόσχα, και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία, Ελλήνων, Βουλγάρων, Ρουμάνων, Ούγγρων κ.λπ. Τόνισε δε τη σημασία της προετοιμασίας του Έτους Φιλίας Ελλάδας και Ρωσίας, το 2016.

    Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων ο κ. Λαβρόφ είπε: «Τιμούμε την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, η οποία τάσσεται υπέρ της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας -ΕΕ», χωρίς να πολιτικοποιείται και «να θυσιάζεται η συνεργασία αυτή σε κάποιες γεωπολιτικές φιλοδοξίες τρίτων χωρών».

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά κατανοεί την απόλυτη αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών να συνομιλήσει κανείς με τη Ρωσία με τη γλώσσα των κυρώσεων, οι οποίες, συμπλήρωσε, βαρύνουν τη συνείδηση όσων τις υιοθέτησαν, «μεταξύ των οποίων δεν ήταν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση».

    Ο κ. Λαβρόφ προσέθεσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «και στη Ρωσία η πιστωτική κατάσταση δεν είναι πολύ απλή, λόγω της μονομερούς παράνομης πολιτικής των δυτικών ομολόγων μας, όμως εάν από την πλευρά της κυβέρνησης της Ελλάδας υπάρξει κάποιο αίτημα (σ.σ. δανειακής βοήθειας), τότε, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σιλουάνοφ, εννοείται ότι θα εξεταστεί».

    [02] Μερική άρση απαγορευτικού απόπλου

    Μερική άρση του απαγορευτικού απόπλου από το απόγευμα, καθώς η ΕΜΥ προβλέπει για τις επόμενες ώρες σταδιακή εξασθένηση των βορείων ανέμων, που κατά τόπους στο Αιγαίο έφτασαν τα 8 με 9 μποφόρ.

    Συγκεκριμένα από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησε μετά τις 6.30 το απόγευμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγία Τήνου» για Κύθηρα, Αντικύθηρα, Κίσσαμο, Γύθειο.

    Να σημειωθεί ότι στο πλοίο υπήρχε επίσχεση εργασίας από το πλήρωμα λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων, αλλά έληξε, μετά από συμφωνία του πλοιοκτήτη με την καταβολή οφειλών έναντι.

    Επίσης στις 9.00 το βράδυ θα αναχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά, τα πλοία «ΚΡΗΤΗ 1» και «FESTOS PALACE» για Ηράκλειο και «ΕLYROS» για Χανιά.

    Στις 9.00 το βράδυ, επίσης, θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Χίο, Μυτιλήνη το πλοίο «Αριάδνη».

    Στις 11:30 το «Νήσος Μύκονος» θα πραγματοποιήσει κανονικά το δρομολόγιό του για Σύρο, Αγ.Κήρυκο, Φούρνοι, Καρλόβασι, Βαθύ.

    Στις 11:59 το βράδυ, επίσης, από τον Πειραιά θα αναχωρήσουν το «Blue Star» για Νάξο, Πάρο, Δονούσα, Αιγιάλη και το «Blue Star 2» για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Ρόδο.

    Τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται κανονικά, όπως και στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια και Μέγαρα-Φανερωμένη Σαλαμίνας

    [03] Μ. Σαπέν: Συνολικός και αξιόπιστος διάλογος στο σημερινό Eurogroup

    Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup.

    Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν».

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

    [04] Π. Μοσκοβισί: Στόχος, η επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των αποψινών συζητήσεων.

    Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους.

    Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα».

    Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

    [05] Ο Μπ. Ομπάμα ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε σήμερα στο Κογκρέσο το αίτημά του για έγκριση της χρήσης στρατιωτικής βίας στην εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με την οποία θα τεθούν ως χρονικό όριο των επιχειρήσεων αυτών τα τρία χρόνια και θα απαγορευτεί η χρήση αμερικανικών στρατευμάτων σε "διαρκείς επιθετικές χερσαίες μάχες".

    Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί να ανακληθεί η απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ο πόλεμος στο Ιράκ το 2002. Η πρότασή του όμως δεν ανακαλεί την Έγκριση περί Χρήσης Στρατιωτικής Δύναμης (AUMF) που είχε περάσει από το Κογκρέσο λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και αφορούσε την εκστρατεία εναντίον της Αλ Κάιντα και των παρακλαδιών της.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με το Κογκρέσο για "τη βελτίωση και εν τέλει την ακύρωση" της AUMF του 2001. Σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση ενός μέτρου που θα αφορά συγκεκριμένα την εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για την αναπροσαρμογή του μέτρου του 2001.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 February 2015 - 17:30:23 UTC