Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης
  • [02] Τ. Κουράκης: Ανοίγει ο διάλογος για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
  • [03] Ν. Χουντής: Επιδιώκουμε μια λύση, στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης
  • [04] Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω θυελλωδών ανέμων
  • [05] Δέσμευση των υπουργών Οικονομικών των G-20 για αποφασιστική νομισματική δράση
  • [06] Κοινοβουλευτική έρευνα στη Βρετανία για την HSBC
  • [07] Για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα μίλησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης

    Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Η διαδικασία άρχισε το βράδυ της Κυριακής με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνεχίστηκε χθες, με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών. Η σημερινή συνεδρίαση αρχίζει στις 11.00.

    Μετά τις προγραμματικές, την κυβέρνηση θα απασχολήσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [02] Τ. Κουράκης: Ανοίγει ο διάλογος για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

    Την έναρξη του διαλόγου με την κοινωνία για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια στην προοπτική της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Κουράκης για όλες τις πτυχές του προγράμματος της κυβέρνησης θα προχωρήσει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα.

    «Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την εκπαιδευτική κοινότητα, μαζί με την συνεχή δωρεάν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης αποτελούν ασφαλή προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειάς μας» τόνισε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων και αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο αν. υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται, όπως και οι όποιες συνέπειές της και αντικαθίσταται με ένα σύστημα για την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου ενώ επίσης καταργείται το πειθαρχικό δίκαιο και οι αντισυνταγματικές διατάξεις του. Αναφορικά με την ιδιωτική εκπαίδευση ο κ. Κουράκης εξήγγειλε την αναμόρφωση και επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που τα διέπει και την επανένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας από το υπουργείο Εργασίας ενώ επίσης επανέρχεται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων.

    [03] Ν. Χουντής: Επιδιώκουμε μια λύση, στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης

    «Δεν παίζουμε, ούτε μπλοφάρουμε, όπως λένε μερικοί. Προσπαθούμε μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που είναι σφιχτά και δεσμευτικά, να επιδιώξουμε μια λύση επ' ωφελεία και της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Επισήμανε μάλιστα πως σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη, δεν θέλει να διαλύσει την ΕΕ, δεν θέλει να επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και εργαζόμενους, θέλει μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση ανέφερε πως «δεν μπορεί να αποπληρωθεί αυτό το χρέος, θέλουμε μια άλλη αντιμετώπιση», επισημαίνοντας μεν πως «δεν αγνοούμε την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» σημειώνοντας ωστόσο πως για πολλές από τις δεσμεύσεις «είχαμε αγωνιστεί» να μην γίνουν θεσμικές λειτουργίες και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

    Απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευσης απηύθυνε το ερώτημα αν «αντιλαμβάνεται ως ευρωπαϊκή προοπτική του τόπου να λέμε συνεχώς ναι σε ότι θέλει η κα Μέρκελ και σε ότι ενδεχομένως δεν θέλει κι αν το πει η Γερμανία έγινε, αν δεν το πει δεν έγινε;» για να προσθέσει «αν έτσι αντιλαμβάνεστε την ευρωπαϊκή προοπτική μιας χώρας ισοτίμου, τους κακομάθαμε». Ο κ. Χουντής, επέρριψε δε «στις μνημονιακές δυνάμεις» την ευθύνη ότι έστερξαν να υπερψηφίσουν οριακά μέσα στις συνθήκες και τώρα λένε «βγάλε τα πέρα τώρα με αυτά».

    [04] Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω θυελλωδών ανέμων

    Θυελλώδεις άνεμοι 9 με 10 μποφόρ πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, ήδη από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου και κατά κρίση πλοιάρχου.

    Τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια γίνονται κανονικά ενώ η γραμμή Μέγαρα Σαλαμίνα είναι κλειστή.Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα, Βόλος - Σποράδες,Καβάλα - Πρίνος.Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου, Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη. Τα δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη γίνονται κατά κρίση πλοιάρχου. Κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντίρριου.

    [05] Δέσμευση των υπουργών Οικονομικών των G-20 για αποφασιστική νομισματική δράση

    Η ομάδα των υπουργών Οικονομικών των G-20 δεσμεύεται να δράσει αποφασιστικά για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, εφόσον αυτά απαιτούνται για την καταπολέμηση του κινδύνου της επίμονης οικονομικής στασιμότητας, σύμφωνα με ένα σχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου της Κωνσταντινούπολης, που έχει στη κατοχή του το Ρόιτερς. Το ανακοινωθέν που προορίζεται για έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών των G-20 αργότερα σήμερα, επισημαίνει τον κίνδυνο του παρατεταμένου αποπληθωρισμού, της υποτονικής ανάπτυξης και της κάμψης της ζήτησης σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες. «Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις ρυθμίσεις της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής μας για να δράσουμε αποφασιστικά, αν χρειαστεί», σύμφωνα με το σχέδιο του ανακοινωθέντος.

    Το σχέδιο χαιρέτισε τις ευνοϊκές προοπτικές σε ορισμένες βασικές εθνικές οικονομίες, αλλά έδωσε μια ζοφερή εκτίμηση της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της, λέγοντας ότι η ανάπτυξη είναι άνιση ενώ είναι αργή η ανάπτυξη του εμπορίου. «Σε ορισμένες χώρες, η δυνητική ανάπτυξη έχει μειωθεί, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη, οι προοπτικές για την απασχόληση εξακολουθούν να είναι ζοφερές και η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται» αναφέρεται.

    [06] Κοινοβουλευτική έρευνα στη Βρετανία για την HSBC

    Βρετανοί βουλευτές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την ταχεία έναρξη έρευνας κατά του τραπεζικού κολοσσού HSBC, που εδρεύει στο Λονδίνο, μετά από το εκτεταμένο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, που αποκαλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με την θυγατρική της τράπεζας στην Ελβετία. Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων θα διερευνήσει το σκάνδαλο και όπως αναμένεται θα ζητήσει από την HSBC να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με το BBC.

    «Οι αποκαλύψεις για την HSBC αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αδιαφάνεια μιας παγκόσμιας βιομηχανίας που εξυπηρετεί μια πλούσια ελίτ», δήλωσε η Μάργκαρετ Χοντζ πρόεδρος της Επιτροπής, στο BBC. «Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών θα ανοίξει μια επείγουσα έρευνα στην οποία θα ζητήσουμε από την HSBC να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία - και αν είναι απαραίτητο, θα διαταχτεί να το κάνει», πρόσθεσε. Το ελβετικό υποκατάστημα της τράπεζας HSBC είναι στο επίκεντρο ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου καθώς φέρεται να βοήθησε μερικούς από τους πελάτες του, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων βιομηχάνων και πολιτικών, να κρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια για την αποφυγή καταβολής φόρων.

    [07] Για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα μίλησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου

    «Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με τα κράτη της Ευρώπης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόσο για να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικά ζητήματα της οικονομίας, όσο και η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη» ανέφερε ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Ο κ. Ρόουντς, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής ενημέρωσης για τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, στο Λευκό Οίκο, πρόσθεσε ότι «αλλά, έχουμε επίσης πει ότι πρέπει να υπάρχει ένα μονοπάτι για την ανάπτυξη που θέλαμε να δούμε, είναι μια διπλή επικέντρωση, τόσο όσο αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης και ένα σχέδιο για επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα».

    Ο σύμβουλος του Αμερικανού ηγέτη επεσήμανε ότι «πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί καλύτερα εντός της Ευρωζώνης» και «υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, που θα προέρχονται από κάθε είδους αστάθεια ή διάσπαση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης». Σύμφωνα με τον κ. Ρόουντς, κατά την χθεσινή συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος Ομπάμα με την κα Μέρκελ, «στο επίκεντρο (της συζήτησης) ήταν πώς προχωρούμε στο ευρωπαϊκό σχέδιο, αντί να κινούμαστε μακριά απ' αυτό». Στη συνέχεια, τόνισε ότι «αυτό μπορεί να γίνει κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά και να προσφέρει επίσης στον Ελληνικό λαό το μονοπάτι της ανάπτυξης, έτσι ώστε να έχουν κάποιες ανοιχτές προσδοκίες ότι ο οικονομικός πόνος που έχουν υποστεί οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον και σε μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2015 - 7:30:28 UTC