Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ.Σουτλς: Μιλήστε απευθείας με τους θεσμούς
  • [02] Ν.Αναστασιάδης: Δεν χρειάζομαι υποδείξεις για τη στάση μας έναντι της Ελλάδας
  • [03] Ε.Κουντουρά: Προτεραιότητα η επέκταση της τουριστικής περιόδου στους 12 μήνες
  • [04] Θεσσαλονίκη: Η Πομπή των Κωδωνοφόρων σκορπάει κέφι σε αποκριάτικους ρυθμούς
  • [05] Σοβαρή επιδείνωση του καιρού απο το απόγευμα
  • [06] Πρώτο το Podemos στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της El Pais.

  • [01] Μ.Σουτλς: Μιλήστε απευθείας με τους θεσμούς

    Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει πλέον να έχει σχέση με την τρόικα που εκπροσωπεί τους διεθνείς πιστωτές της, θα μπορούσε να απευθύνεται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, άφησε σήμερα να εννοηθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag.

    "Ο έλεγχος της αποτελεσματικής εφαρμογής των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε επίσης να γίνεται με άλλη μορφή", πρότεινε ο Σουλτς από τις στήλες της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας. "Η κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να το κάνει η ίδια και να ενημερώνει για τα αποτελέσματα τους εταίρους της ΕΕ και το ΔΝΤ", υπονόησε.

    Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος ήταν ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Αθήνα μετά την άνοδο στην εξουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκτίμησε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει πιαστεί «κατά κάποιο τρόπο σε παγίδα». «Υποσχέθηκαν πράγματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που θέλουν να εφαρμόσουν γρήγορα αλλά δεν μπορούν, επειδή θέλουν να τερματίσουν το πρόγραμμα» οικονομικής βοήθειας. «Θα πρέπει να βγουν απ? αυτή την παγίδα», υποστήριξε ο Σουλτς.

    [02] Ν.Αναστασιάδης: Δεν χρειάζομαι υποδείξεις για τη στάση μας έναντι της Ελλάδας

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα πως δεν χρειάζεται να του πουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τι να πράξει, σε ό,τι αφορά τη στάση της Λευκωσίας έναντι των Ελληνικών θέσεων, στο Eurogroup της Τετάρτης. Ανέφερε πως είναι ευπρόσδεκτες οι συμβουλές και οι εισηγήσεις αλλά πρόσθεσε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε εκτεταμένες συνομιλίες και κατέληξαν σε κοινές θέσεις σε όλα τα θέματα που έχουν συζητήσει. Η Κύπρος θα στηρίξει τις θέσεις της Ελλάδας σε συζητήσεις που θα γίνουν σε Ευρωπαϊκά όργανα, είχαν δηλώσει χθες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι κατά τη συζήτηση του θέματος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τονίσει την ανάγκη η Ευρώπη να στραφεί σε πολιτικές ανάπτυξης. Στη θέση αυτή υπήρξε συναντίληψη κατά τις επαφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, είπε ο εκπρόσωπος . Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι συναντίληψη υπήρξε και στο ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να προχωρήσει με το δικό της μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητά η Αθήνα είναι να της δοθεί χρόνος να το εφαρμόσει. Και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε από την πλευρά του ότι στο Eurogroup της Τετάρτης θα στηρίξει τις θέσεις της Ελλάδας.

    [03] Ε.Κουντουρά: Προτεραιότητα η επέκταση της τουριστικής περιόδου στους 12 μήνες

    Η επέκταση της τουριστικής περιόδου στους δώδεκα μήνες το χρόνο, καθώς επίσης η ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση του αστείρευτου πλούτου του ελληνικού τουριστικού τομέα, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα ,δήλωσε στο πλαίσιο επίσκεψής της στην εφετινή έκθεση HORECA, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

    Παράγοντες της έκθεσης διατύπωσαν προς την αναπληρώτρια υπουργό, την αισιοδοξία τους για τη νέα τουριστική περίοδο και πρόσθεσαν ότι στην εφετινή 10η HORECA σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών και επισκεπτών. Μάλιστα η προσέλευση των επισκεπτών κατά την πρώτη ημέρα ήταν εντυπωσιακή, καταγράφοντας αύξηση κατά 42% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

    [04] Θεσσαλονίκη: Η Πομπή των Κωδωνοφόρων σκορπάει κέφι σε αποκριάτικους ρυθμούς

    Ντυμένοι με δέρματα ζώων, φορώντας προσωπίδες, κρατώντας μαγκούρες και σπαθιά και ζωσμένοι με τεράστια κουδούνια στη μέση, εκατοντάδες άνθρωποι "αναστατώνουν" από το πρωί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Πομπή των Κωδωνοφόρων, ενόψει της Αποκριάς.

    Στο πανάρχαιο αυτό διονυσιακό δρώμενο, που εξελίσσεται από την πλατεία Αριστοτέλους, μέχρι το Λευκό Πύργο, μαζί με τους μεταμφιεσμένους κωδωνοφόρους, συμμετέχουν μουσικοί, χορευτές, αλλά και χιλιάδες Θεσσαλονικείς, που παρακολουθούν έκπληκτοι, φωτογραφίζουν και χειροκροτούν.Συμμετέχουν περισσότερα από 1.500 άτομα, συνολικά 22 ομάδες κωδωνοφόρων, από την Ελλάδα , τη Βουλγαρία και τη Σερβία, ενώ οι διοργανωτές της εκδήλωσης, που εξελίσσεται σε θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, από τις 11 μέχρι τις 5 το απόγευμα, πεζοδρόμησαν την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, απ ΄όπου διέρχεται η πομπή με τους μεταμφιεσμένους.

    Σύμφωνα με τα έθιμα, οι μεταμφιεσμένοι κωδωνοφόροι (που ονομάζονται "Μπουμπουσάρια", "Αράπηδες", "Μπαμπόγεροι", ανάλογα με την κάθε περιοχή) εμφανίζονται στα μέσα στο χειμώνα. Εκφράζουν την επιθυμία των κατοίκων να ξορκίσουν το απρόβλεπτο, το θάνατο, τις θεομηνίες που καταστρέφουν τις σοδειές και γενικά κάθε κακό και απρόβλεπτο γεγονός.

    [05] Σοβαρή επιδείνωση του καιρού απο το απόγευμα

    Αγριεύει από σήμερα ο χειμώνας, αφού σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, από το απόγευμα αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις και την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς.Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις έως και 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Στη βόρεια Ελλάδα πάντως ήδη από το πρωί τα χιόνια δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς Φλώρινας και Φλώρινας Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο δρόμο Άρνισσας χιονοδρομικού κέντρου Βόρρα Πέλλας (από το 9ο μέχρι το 25ο χιλιόμετρο). Στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας χιονίζει από το πρωί και η θερμοκρασία κυμαίνεται στο μηδέν, ενώ αυξημένη είναι από χθες η κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς οι πίστες άρχισαν να καλύπτονται και πάλι χιόνι.Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί βαριά συννεφιά, βρέχει, στις γύρω περιοχές πέφτει κατά διαστήματα και χιονόνερο, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης δεν ξεπέρασε τους 7 βαθμούς από το πρωι. Στη Φλώρινα, η θερμοκρασία έπεσε στους 2 βαθμούς, 3 στην Κοζάνη και 5 στην Κατερίνη.

    Τις επόμενες ώρες το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική και νότια χώρα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωση της συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

    [06] Πρώτο το Podemos στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της El Pais.

    Την πρώτη θέση στην προτίμηση του εκλογικού σώματος στην Ισπανία εμφανίζεται να καταλαμβάνει το Podemos, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα El Pais. Στην δημοσκόπηση, σαφής είναι η ανάγκη για κυβερνήσεις συνασπισμού, καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα να βρίσκεται δεύτερο σε απόσταση 7 μονάδων. Σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης και η δημοτικότητα του αρχηγού του, Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας που είναι η υψηλότερη των υπολοίπων κομματικών ηγετών.

    Στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Metroscopia για λογαριασμό της El Pais το Podemos εμφανίζεται στο 27,7%. Ακολουθεί η κυβερνώσα κεντροδεξιά του Λαϊκού Κόμματος (PP) με 20,9% και στην τρίτη θέση βρίσκεται το PSOE με 18,3%. Τέταρτο βρίσκεται το σχετικά νεότευκτο κόμμα «Πολίτες» με 12,2% (συστάθηκε το 2006). Πέραν της πρωτιάς του Podemos, το σημαντικότερο στοιχείο της νέας δημοσκόπησης είναι αυτό που επαναλαμβάνεται σε όλες τις τελευταίες έρευνες: Η κατάρρευση του ισπανικού δικομματισμού και ο διαφαινόμενος θάνατος της εποχής που ένα κόμμα μπορούσε να κυβερνήσει αυτοδύναμα στη Μαδρίτη.

    Όσον αφορά ιδιαίτερα τα δύο κόμματα που πλησιάζουν ως κεντρικοί παίκτες στην πολιτική σκηνή της Μαδρίτης, το Podemos και τους «Πολίτες», το ρεύμα τους φαίνεται βάσει της δημοσκόπησης να οφείλεται σε διαφορετικού είδους δυναμική: Όσοι θα ψήφιζαν μεν το «Πολίτες», δηλώνουν πως θα το ψήφιζαν επειδή αισθάνονται τις θέσεις τους πλησιέστερα στις απόψεις τους, ενώ για το Podemos το κίνητρο είναι κυρίως η απογοήτευση από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.Ενδεικτικά, το Podemos είναι το δεύτερο κόμμα -μετά το κυβερνών PP- που οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως δεν θα ψήφιζαν ποτέ.

    Η δε δημοτικότητα του αρχηγού του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είναι η υψηλότερη των υπολοίπων κομματικών ηγετών, με 34% ενώ ακολουθεί σε πολύ μικρή απόσταση (δυσανάλογη της απόστασης των δύο κομμάτων) ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες (31%). Και των δύο υστερεί σημαντικά ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, με 23%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 February 2015 - 13:30:24 UTC