Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων
  • [02] Ικανοποιημένοι οι επιβάτες από την νέα τιμολογιακή πολιτική των μέσων μεταφοράς
  • [03] Πυρκαγιά σε κατάστημα στο Μοναστηράκι
  • [04] Δύο πιλότοι έσπασαν το υπερωκεάνιο ρεκόρ με αερόστατο
  • [05] Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία
  • [06] Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Ιταλίας
  • [07] Η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά απειλή για την ανθρωπότητα, λέει ο Μπιλ Γκέιτς

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων

    Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, με τις συνομιλίες «αυτές ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής οικονομίας της χώρας, στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης».

    Είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε σε δηλώσεις του από το Άμστερνταμ, ο κ. Ντάισελμπλουμ.

    Ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει» έκρινε ο επικεφαλής του Eurogroup ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της.

    Για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του, χθες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση, κάτι που, όπως επισήμανε, χρειάζεται χρόνο.

    Εξάλλου, ο κ. Σουλτς, στη δήλωσή του, ανέφερε ότι σπάνια έχει κάνει μια τόσο ειλικρινή συζήτηση όσο και ουσιαστική, και πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα, αλλά υπήρχαν και άλλα που απαιτούν περαιτέρω συζήτηση.

    [02] Ικανοποιημένοι οι επιβάτες από την νέα τιμολογιακή πολιτική των μέσων μεταφοράς

    Το λεωφορείο είναι πρώτο αστικό μέσο μεταφοράς στη χρήση γενικά αλλά και ως κύριο μέσο μετακίνησης των κατοίκων της Αττικής και ακολουθούν το ΙΧ αυτοκίνητο, το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (γραμμή 1 - Ηλεκτρικός, 2 και 3), σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησαν οι Συγκοινωνίες Αθηνών.

    Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα οι γυναίκες προτιμούν το λεωφορείο αντί του ΙΧ τους, ενώ οι άνδρες χρησιμοποιούν το ΙΧ πολύ συχνότερα από τις γυναίκες στις μετακινήσεις τους.

    Οι βασικοί λόγοι που οι πολίτες χρησιμοποιούν αστικά μέσα μεταφοράς είναι:

    - για το 51% επειδή είναι οικονομικά (φθηνό εισιτήριο, οικονομικό μέσο, αξίζει τα λεφτά του)

    - για το 45% επειδή είναι κοντινή η πρόσβαση σε αυτά και ακολουθούν άλλοι λόγοι, όπως διευκόλυνση, ταχύτητα, ασφάλεια.

    Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών, σε σχετική ανακοίνωση, η έρευνα καταγράφει ένα θετικό κλίμα και ότι οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο (εισιτήριο/μηνιαία κάρτα) φαίνεται ότι είχαν θετική επίδραση στην προσλαμβάνουσα εικόνα και την χρήση των μέσων. «Οι επιβάτες θεωρούν ότι τα νέα κόμιστρα, αλλά και η αναδιοργάνωση του δικτύου των λεωφορείων για την καλύτερη διασύνδεσή τους με κομβικούς σταθμούς του μετρό θα αυξήσουν τη συνδυασμένη χρήση των μέσων μεταφοράς και τον αριθμό των μετεπιβιβάσεων» αναφέρουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών και προσθέτουν πως οι επιβάτες είναι ικανοποιημένοι με τη νέα τιμολογιακή πολιτική των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    [03] Πυρκαγιά σε κατάστημα στο Μοναστηράκι

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε καφετέρια, στη συμβολή των οδών Αγίου Φιλίππου και Ηφαίστου στο Μοναστηράκι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το κατάστημα είναι κλειστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, καίγεται η στέγη. Στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

    [04] Δύο πιλότοι έσπασαν το υπερωκεάνιο ρεκόρ με αερόστατο

    Δύο τολμηροί πιλότοι ο Αμερικανός Τρόι Μπράντλεϊ και ο Ρώσος Λεονίτ Τουκτίγιεφ έσπασαν το ρεκόρ υπερωκεάνιας απόστασης με αερόστατο αερίου, ξεπερνώντας τα 8.465 χιλιόμετρα το απόγευμα της Πέμπτης, όπως έγινε γνωστό από τον δικτυακό τόπο που έχει συσταθεί για να παρακολουθεί το ταξίδι τους. Οι «δύο Αετοί» όπως αποκαλούνται ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο από την Ιαπωνία και οδεύουν προς την Μπάχα Καλιφόρνια την χερσόνησο του Μεξικού όπου και θα προσγειωθούν το Σάββατο.

    Το προηγούμενο ρεκόρ επανδρωμένης υπερωκεάνιας διαδρομής με αερόστατο είχε επιτευχθεί σε μια πτήση στον Ειρηνικό το 1981. Οι «δύο Αετοί» σύμφωνα με την ομάδα που τους παρακολουθεί όταν έσπασαν το ρεκόρ ήταν περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια. Όταν επετεύχθη το ρεκόρ στην αίθουσα ελέγχου της αποστολής στο Διεθνές Μουσείο Αερόστατων στο Νέο Μεξικό όπου ήταν τοποθετημένος και ο ηλεκτρονικός μετρητής των μιλίων που είχαν έως τότε διανύσει, τα μέλη της ομάδας υποστήριξης ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι και τώρα επικεντρωνόμαστε στην ασφαλή προσγείωσή τους» ανέφερε ο Αρτ Λόιντ μέλος της αποστολής υποστήριξης.

    Οι δυο πιλότοι που απογειώθηκαν το Σάββατο από την Ιαπωνία επιδιώκουν επίσης και το ρεκόρ διάρκειας πτήσης των 137 ωρών που κατέχει από το 1978 μια ομάδα που διέσχισε τότε τον Ατλαντικό. Το ρεκόρ των 137 ωρών 5 λεπτών και 50 δευτερολέπτων στον αέρα σε ένα παραδοσιακό «μπαλόνι αερίου» θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» των επιτευγμάτων με αερόστατο. Η «δύο Αετοί» αναμένεται να ξεπεράσουν αυτό το ρεκόρ το πρωί της Παρασκευής. Το ρεκόρ πάντως θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ομοσπονδία Αεροναυτικής, μια διαδικασία από μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες.

    [05] Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία

    Αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους στο διεθνή συνασπισμό που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, πραγματοποίησαν έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των ισλαμιστών στη Συρία και 12 επιδρομές στο Ιράκ, εντείνοντας την στρατιωτική πίεση κατά των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε ο Αμερικανικός Στρατός. Οι αεροπορικές επιδρομές που εκτελέστηκαν από τις 8 π.μ τοπική ώρα της Τετάρτης έως τις 8 π.μ της Πέμπτης, είχαν στόχο θέσεις ισλαμιστών κοντά στο Κομπάνι πλήττοντας θέσεις μάχης, τρεις τακτικές μονάδες και μία μεγάλη μονάδα, του Ισλαμικού Κράτους αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του διεθνούς συνασπισμού.

    Το Πεντάγωνο αυτή την εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί από το 90% του Κομπάνι την κουρδική πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία όπου οι μάχες μαίνονται επί τέσσερις μήνες. Οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, έγιναν κοντά στο Αλ Άσαντ, στο Αρ Ρουτμπάχ, στη Μοσούλη, το Σινιάρ και το Ταλ Αφάρ, όπου χτυπήθηκαν τακτικές μονάδες, κτίρια, οχήματα και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων του Ισλαμικού Κράτους.

    [06] Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Ιταλίας

    Οι Ιταλοί κοινοβουλευτικοί και τοπικοί αξιωματούχοι δεν κατάφεραν, στον χθεσινό πρώτο γύρο της διαδικασίας, να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να υπολογίζει πλέον στο ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάδειξη του υποψηφίου που πρότεινε για το αξίωμα αυτό στον τέταρτο γύρο της διαδικασίας, όταν πλέον η απαιτούμενη πλειοψηφία θα είναι πολύ χαμηλότερη.

    Ο Ρέντσι πρότεινε τον Σέρτζιο Ματαρέλα, 73 ετών, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το ύπατο αξίωμα της χώρας, μια κίνηση που εξόργισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία των δύο ανδρών για την προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή η αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν και το αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σημαντικές εξουσίες σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ιταλία, καθώς μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και να επιλέγει τον πρωθυπουργό.

    [07] Η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά απειλή για την ανθρωπότητα, λέει ο Μπιλ Γκέιτς

    Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να θεωρούν απειλή την τεχνητή νοημοσύνη και να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της. Όπως είπε, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να προβληματίζεται πιο σοβαρά για την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει τόσο ισχυρή, που θα καταντήσει ανεξέλεγκτη.

    Οι ανησυχίες αυτές του Μπιλ Γκέιτς έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις ενός κορυφαίου στελέχους της Microsoft, του διευθυντή ερευνών Έρικ Χόρβιτς, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν βλέπει κάτι απειλητικό στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως αποκάλυψε ο Έρικ Χόρβιτς, περίπου το ένα τέταρτο των ερευνητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας εστιάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

    Από την πλευρά του όμως, σύμφωνα με το BBC, ο ιδρυτής της Microsoft ξεκαθάρισε πως «ανήκω στο στρατόπεδο που ανησυχεί για την σούπερ-νοημοσύνη. Αρχικά οι μηχανές θα κάνουν πολλές δουλειές για μας και δεν θα είναι πολύ έξυπνες. Αυτό θα είναι θετικό, αν το χειριστούμε σωστά. Όμως μετά από μερικές δεκαετίες, η (τεχνητή) νοημοσύνη θα γίνει αρκούντως δυνατή για να αποτελεί πηγή ανησυχίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 January 2015 - 7:30:21 UTC