Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο προσωπικά χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία
  • [03] Για «άγνοια της κατάστασης, επιεικώς» κάνει λόγο το Ποτάμι σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας
  • [04] Γ. Σακελλαρίδης: Δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συμφωνία για το πρόσωπο του υποψηφίου ΠτΔ
  • [05] Στο Μαξίμου ο Μ. Σουλτς
  • [06] Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας επικρίνει τη λιτότητα στην ευρωζώνη
  • [07] Η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, επιδίωξη του ΥΠΟΙΚ
  • [08] Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  • [01] Βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο προσωπικά χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο Ευ. Βενιζέλος

    Σε αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων για το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα και των νέων δεδομένων που δημιουργεί για τη χώρα και το κόμμα ειδικότερα, προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στην κοινή συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι οι εκλογές ήταν βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ, την παράταξη και την στρατηγική της, αλλά και τον ίδιο προσωπικά. Απέδωσε τη μικρή κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, και στον εκλογικό νόμο που δεν άλλαξε, όπως είπε, με ευθύνη της ΝΔ. Απέδωσε ευθύνες και στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή και μίζερη, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά των δύο κομμάτων μπορεί να πολλαπλασιάζονταν και να δημιουργούσαν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για την παράταξη. Είπε ότι δεν εκτιμήθηκε η προσπάθεια ή θεωρήθηκε ότι ανήκει στο παρελθόν και πως ο λαός εκφράστηκε κατά τρόπο σαφή υπέρ μιας άλλης στρατηγικής αλλά και με τρόπο αντιφατικό γιατί εκφράστηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., υποστηρίζοντας ότι σχηματίστηκε μια κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογέννεσης με κοινό παρανομαστή το αντιμνημονιακό μένος, «αλλά η πρώτη διεκδίκησή της είναι η παράταση του μνημονίου». Ευχήθηκε να πάει η χώρα προς το καλύτερο, αλλά πρόσθεσε πως αν πάει προς το χειρότερο, η ευθύνη δεν θα μπορεί να χρεωθεί στο ΠΑΣΟΚ γιατί εκείνο είχε προειδοποιήσει.

    Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για μετά το Πάσχα, τον Μάιο, όπως είπε, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία

    Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

    [03] Για «άγνοια της κατάστασης, επιεικώς» κάνει λόγο το Ποτάμι σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας

    Τις πρώτες εξαγγελίες του επιτελείου του υπουργείου Υγείας επικρίνει το Ποτάμι, τονίζοντας ότι «παραπέμπουν, επιεικώς, σε άγνοια της κατάστασης που επικρατεί».

    Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, που υπογράφει ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του κόμματος, Λυκούργος Λιαρόπουλος, «η προτεραιότητα στους ανασφάλιστους είναι κενό γράμμα, αφού οι ανασφάλιστοι, ήδη, καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη» και «το σωστό θα ήταν να φροντίσουν να εξαλειφθεί άμεσα η γραφειοκρατία και η διοικητική ανεπάρκεια που ταπεινώνει και δυσκολεύει τους ήδη δικαιούχους ανασφάλιστους».

    Παράλληλα, το Ποτάμι σημειώνει ότι μεσοπρόθεσμα θα έπρεπε «να ασχοληθούν με την, έστω σταδιακή, κατάργηση των εισφορών υγείας και την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού με το πακέτο παροχών του ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό».

    [04] Γ. Σακελλαρίδης: Δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συμφωνία για το πρόσωπο του υποψηφίου ΠτΔ

    «Δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συμφωνία για το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Όπως σημειώνει ο κ. Σακελλαρίδης, «πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούν η αποκατάσταση της ισότιμης θέσης της χώρας στην Ευρώπη και η προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων».

    [05] Στο Μαξίμου ο Μ. Σουλτς

    Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουλτς έρχεται στην Αθήνα για να ανιχνεύσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών. Η στάση της κυβέρνησης στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο με τους Μάρτιν Σούλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ αντίστοιχα, συζητήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του Αλέξη Τσίπρα με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επισήμανε ότι «θα του παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο καθώς και πως θα απεμπλακεί η Ευρώπη από αυτή την κατάσταση».

    Διαβάστε επίσης: Τη θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται στο εξής ως ισότιμος εταίρος, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές

    [06] Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας επικρίνει τη λιτότητα στην ευρωζώνη

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας επέκρινε την πολιτική της λιτότητας στην ευρωζώνη, εκτιμώντας πως η αδυναμία των πλούσιων χωρών να βοηθήσουν τις φτωχότερες κινδυνεύει να οδηγήσει τη ζώνη σε «μια νέα χαμένη δεκαετία». «Η ευρωζώνη υπήρξε σχετικά άτολμη στο να εγκαθιδρύσει τις πολιτικές και τους θεσμούς που είναι απαραίτητοι για να προσφέρει μια βιώσιμη ευημερία στους κατοίκους της. Έχει παρέλθει η ώρα των ημίμετρων», δήλωσε ο Μαρκ Κάρνεϊ σε ομιλία που εκφώνησε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Δουβλίνο.

    Ο Κάρνεϊ ζήτησε να οικοδομηθούν «θεσμοί που να επιτρέπουν έναν καταμερισμό των κινδύνων, όπως αυτοί που υφίστανται στις νομισματικές ενώσεις οι οποίες επιτυγχάνουν». «Μέχρι σήμερα, οι πρόοδοι σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη παραμένουν άνισες. (...) Οι υπεύθυνοι της Ευρώπης δεν προβλέπουν αυτή τη στιγμή μια δημοσιονομική ένωση στο πλαίσιο της νομισματικής Ένωσης. Μια τέτοια ατολμία έχει κόστος», προειδοποίησε. Το σχόλιο του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) ερμηνεύθηκε αμέσως από τους "Τάιμς" κυρίως ως μια κριτική της λιτότητας που προωθείται από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. «Είναι δύσκολο να μην συμπεράνουμε πως, αν η ευρωζώνη ήταν μια χώρα, η δημοσιονομική πολιτική θα ήταν σαφώς πιο ευνοϊκή», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

    [07] Η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, επιδίωξη του ΥΠΟΙΚ

    Η σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος αποτελεί επιδίωξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ το θέμα θα τεθεί και στην αυριανή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους, το σχέδιο είναι να πληγούν όσο είναι δυνατόν λιγότερο οι φορολογούμενοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Βέβαια, όπως επισήμαναν οι ίδιοι, «ρόλο θα παίξει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Ο κ. Βαρουφάκης αναχωρεί την Κυριακή για το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν, ενώ τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του υπουργείου, δεν έχει υπάρξει έως σήμερα κάποια επικοινωνία με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης και, κατ' επέκταση, ούτε με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει σειρά συσκέψεων με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών για διοικητικά θέματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να μελετήσει όλα τα οικονομικά στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (τραπεζικά, ταμειακά διαθέσιμα, στοιχεία του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους κλπ).

    [08] Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

    Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, έστειλε νωρίτερα σήμερα, o Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Φανάρι αναφέρει ότι ο Πατριάρχης ευχήθηκε στον νέο πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του επιτυχία «στο αναλαμβανόμενο δυσχερές κυβερνητικό έργο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2015 - 13:30:22 UTC