Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα οι κηδείες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία
  • [02] Ανησυχία του Πεκίνου για Cosco
  • [03] «Εάν ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι θα επιδιώξουν άλλη συνεργασία με την Ελλάδα»
  • [04] Ντ. Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ισχυρές
  • [05] Ζ. Γκάμπριελ: Οι αλλαγές στην ελληνική πολιτική δεν πρέπει να γίνουν εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών
  • [06] Ι. Κασουλίδης: Το σχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ διορθώνει τις εντυπώσεις από την έκθεση του γγ του ΟΗΕ
  • [07] To Συμβούλιο της Ευρώπης επέβαλε κυρώσεις στη ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία
  • [08] Ν. Παπανδρέου- 40 χρόνια «επίμονος» του Θεάτρου και της Θεσσαλονίκης
  • [09] Η έκθεση σε κοινά χημικά συνδέεται με πρόωρη εμμηνόπαυση των γυναικών

  • [01] Σήμερα οι κηδείες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία

    Σήμερα θα γίνουν οι κηδείες των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στο δυστύχημα στην αεροπορική βάση του Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Η νεκρώσιμη ακολουθία του σμηναγού Παναγιώτη Λάσκαρη θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό ναό Αγίου Αντωνίου, στη Ριζούπολη Αττικής, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία του σμηναγού Αθανάσιου Ζάγκα θα τελεστεί στις 15:00 στον Ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας, στην Αργυρούπολη Αττικής.

    Οι σοροί των δύο αξιωματικών μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην αεροπορική βάση του Los Llanos παραμένουν η ομάδα διερεύνησης του δυστυχήματος καθώς και το κλιμάκιο που συμμετέχει στην άσκηση.

    [02] Ανησυχία του Πεκίνου για Cosco

    Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. «Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco» δήλωσε ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου.

    [03] «Εάν ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι θα επιδιώξουν άλλη συνεργασία με την Ελλάδα»

    Η εταιρεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων είναι έτοιμη να αναζητήσει διαφορετικές εκδοχές συνεργασίας, σε περίπτωση, που ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μεταφορικών εταιρειών της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου και θεωρούμενος προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν, Βλαντίμιρ Γιακούνιν. «Εάν αποφασιστεί να συνεχιστούν (οι ιδιωτικοποιήσεις), θα συμμετάσχουμε. Εάν αποφασιστεί να μη γίνει η ιδιωτικοποίηση, θα δούμε πώς η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει τις σιδηροδρομικές της εταιρείες και εάν μπορεί εδώ να εμφανιστεί δυνατότητα για κοινή συνεργασία» είπε σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο Ρώσος αξιωματούχος.

    [04] Ντ. Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ισχυρές

    Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ισχυρές και θα αντέξουν την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές, δήλωσε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της ΕΚΤ για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση τώρα, λόγω των πρόσφατων εκλογών, αλλά είναι πολύ ισχυρές» δήλωσε η Νουί, προσθέτοντας: «Έχει γίνει πολλή δουλειά για να ενισχυθούν οι ισολογισμοί τους κατά τα τελευταία χρόνια. Θα ξεπεράσουν και αυτή την κρίση, όπως και τις προηγούμενες».

    Οι ελληνικές τράπεζες παρακολουθούνται στενά, καθώς υπάρχει «μία κατάσταση που δεν είναι ακριβώς η κανονική» δήλωσε η κ. Νουί, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διαχειριστούν με συντηρητικό τρόπο τη ρευστότητά τους». Οι μεγάλες πωλήσεις μετοχών αυτή την εβδομάδα οδήγησαν στην απώλεια του 44% της αξίας των τραπεζικών μετοχών, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg. Οι αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και συνολικά ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ στην προεκλογική περίοδο.

    [05] Ζ. Γκάμπριελ: Οι αλλαγές στην ελληνική πολιτική δεν πρέπει να γίνουν εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών

    Η πολιτική εναλλαγή στην Ελλάδα και οι αλλαγές που αποφασίσθηκα από τη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «δεν πρέπει να γίνουν σε βάρος των υπολοίπων Ευρωπαίων» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Φυσικά κάθε δημοκράτης οφείλει να σεβασθεί μία δημοκρατική απόφαση (του ελληνικού λαού), όπως οφείλει να αποδεχθεί το δικαίωμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να θέσει έναν νέο προσανατολισμό» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος ενώπιον των βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου.

    «Είναι όμως, επίσης, αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να περιμένουν ότι οι αλλαγές στην ελληνική πολιτική δεν θα γίνουνεις βάρος τους» τόνισε.

    [06] Ι. Κασουλίδης: Το σχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ διορθώνει τις εντυπώσεις από την έκθεση του γγ του ΟΗΕ

    Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία από το κείμενο του προσχεδίου ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, το οποίο θα τεθεί το απόγευμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για έγκριση. Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται αρκετές από τις εισηγήσεις, που προώθησε η κυπριακή μόνιμη αντιπροσωπεία, ενώ απετράπησαν οι προσπάθειες της Τουρκίας για συμπερίληψη, έστω και έμμεσων, αναφορών στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το κείμενο του ψηφίσματος διορθώνει τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η εκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ».Είναι σημαντικό, είπε, το γεγονός πως στο ψήφισμα δεν αντανακλούνται οι αρνητικές αναφορές, που υπήρχαν στην έκθεση.

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την αναφορά στο ψήφισμα της θέσης για την ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος, ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλών. Αυτό, είπε, σημαίνει ότι «κάποιοι δυναμίτισαν το κλίμα με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συνομιλίες». Χαρακτήρισε, επίσης, θετικές τις αναφορές στο θέμα των αγνοουμένων. Απαντώντας σε ερώτηση ο κ.Κασουλίδης εξέφρασε απογοήτευση από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανέμενα, είπε, περισσότερη στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο στο θέμα του ψηφίσματος, αλλά γενικά.

    [07] To Συμβούλιο της Ευρώπης επέβαλε κυρώσεις στη ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    Κυρώσεις στη ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής στο δικαίωμα ψήφου, επέβαλε η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εγκρίνοντας την έκθεση του αυστριακού βουλευτή των Σοσιαλιστών Στέφαν Σέναχ, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικύρωσε μεν τα διαπιστευτήρια της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας αλλά αποφάσισε να αναστείλει το δικαίωμα ψήφου και την εκπροσώπηση των Ρώσων βουλευτών στα όργανα της Συνέλευσης.

    Οπως τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα, οι αποφάσεις αυτές αποτελούν «σαφή έκφραση καταδίκης της Ρωσίας, για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία». Η Συνέλευση, όπως διευκρινίζεται, θα επανεξετάσει το θέμα της επαναχορήγησης η μη των δικαιωμάτων της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας τον Απρίλιο του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτήσεων της Συνέλευσης.

    [08] Ν. Παπανδρέου- 40 χρόνια «επίμονος» του Θεάτρου και της Θεσσαλονίκης

    Το ταξίδι... -όχι αυτό της «Μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» (του θεάτρου της Θεσσαλονίκης)- το ταξίδι της «επίμονης ζωής ενός επίμονου Θεσσαλονικιού», του θεατρολόγου Νικηφόρου Παπανδρέου, ξεκινά τον Γενάρη του 1940 από τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

    Χαμηλών τόνων αλλά υψηλών προσδοκιών και -προ πολλού- επιτευχθέντων στόχων, ο θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου- ομότιμος πλέον ως καθηγητής στο ΑΠΘ και πρόεδρος του τμήματος θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, καλλιτεχνικός διευθυντής τής νομαδικού χαρακτήρα και... ανταρτικού τύπου σποραδικών θεατρικών «χτυπημάτων» Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης (1979-2011), αλλά και πρόσφατα χρισθείς από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ ως «Επίμονος Θεσσαλονικεύς»- διευκρινίζει πως... «η επιμονή δεν είναι χαρακτηριστικό μου. Μόνο σε ό,τι αφορά το θέατρο και ιδιαίτερα την Πειραματική σκηνή»...

    Η Πειραματική «ξαναχτυπά»

    Και η επιμονή του σ' αυτή την περίπτωση αναδεικνύεται μάλλον σε... μνημειώδη. Τέσσερα χρόνια μετά τη δραματική -κυριολεκτικά- απόφαση για το οριστικό τέλος των δραστηριοτήτων της, η άστεγη και... πένης Πειραματική Σκηνή ανεβάζει (προηγήθηκε η "Χρυσή Πόλη" στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, ο εμβληματικός "Βυσσινόκηπος" στη βίλα Καπαντζή και "Η επιστροφή της Γηραιάς Κυρίας" στην Καλαμαριά) μια ακόμα παράσταση. Τη "Βασίλισσα της ομορφιάς" τού 45χρονου πλέον Ιρλανδού Μάρτιν ΜακΝτόνα, σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, σκηνικά και κοστούμια Όλγας Χατζηιακώβου, ηχητική επιμέλεια Φίλιππου Θεοχαρίδη και φωτισμούς της Μαρίας Λαζαρίδου, η οποία θα είναι και βοηθός της σκηνοθέτριας. Όλοι οι συντελεστές είναι "παιδιά" της σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ και της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης. Η πρεμιέρα ορίστηκε για τα μέσα του ερχόμενου Μαρτίου.

    [09] Η έκθεση σε κοινά χημικά συνδέεται με πρόωρη εμμηνόπαυση των γυναικών

    Οι γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται στα πλαστικά, στα καλλυντικά και σε κοινά είδη του νοικοκυριού, εμφανίζουν εμμηνόπαυση δύο έως τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες που έχουν χαμηλές ποσότητες τέτοιων χημικών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σεν Λιούις της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας Άμπερ Κούπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One» μελέτησαν στοιχεία για περίπου 31.600 άτομα, μεταξύ των οποίων 1.442 γυναίκες σε εμμηνόπαυση, με μέση ηλικία 61 ετών.

    Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει σε μεγάλη κλίμακα την πιθανή σχέση μεταξύ εμμηνόπαυσης και χημικών. Στο παρελθόν είχαν γίνει μικρότερες έρευνες για λιγότερες χημικές ουσίες.

    Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από το αίμα και τα ούρα των συμμετεχόντων ψάχνοντας την παρουσία 111 χημικών ουσιών που είναι ύποπτες ότι παρεμβαίνουν στην παραγωγή και στην κυκλοφορία των ορμονών εντός του σώματος. Από τα 111 χημικά, 15 εντοπίστηκαν να έχουν μεγαλύτερη από τα άλλα συσχέτιση με την πρόωρη εμμηνόπαυση: εννέα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), τρία εντομοκτόνα, δύο φθαλικές ενώσεις και ένα τοξικό φουράνιο.

    Όπως είπε η Άμπερ Κούπερ, τα ευρήματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι «τα χημικά που συνδέονται με την πρόωρη εμμηνόπαυση, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη διακοπή λειτουργίας των ωοθηκών, πράγμα που ως κοινωνία θα έπρεπε να μας ανησυχεί».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2015 - 9:30:22 UTC