Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δρομολογεί συνέδριο της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς
  • [02] «Όχι» σε ψήφο στήριξης, ή ανοχής, με οποιαδήποτε μορφή, λέει το ΚΚΕ
  • [03] Ο υπηρεσιακός υπ. Εσωτερικών παρέδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Βουλής
  • [04] Π. Καμμένος: Όλα πήγαν καλά
  • [05] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 15:30 ο Αλ. Τσίπρας
  • [06] Π. Καμμένος: Υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα
  • [07] Στους 18 οι νεκροί από τη γρίπη
  • [08] Κρ. Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης
  • [09] Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους κατά δύο τρίτα, εκτιμά ο πρώην Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Χάνες Άντρος
  • [10] Περιορισμένες οι αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις ελληνικές εκλογές
  • [11] Δεν διαγράφουμε δάνεια, αλλά συζητάμε επιμήκυνση, δηλώνει ο Φινλανδός πρωθυπουργός
  • [12] Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι «δύσκολα υλοποιήσιμες»
  • [13] Άνοιξε στην Τουρκία ο μεγαλύτερος καταυλισμός που θα στεγάσει 35.000 πρόσφυγες από το Κομπάνι
  • [14] Μ. Σουλτς: Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και «το γνωρίζει»
  • [15] Ο Β. Πούτιν συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
  • [16] Οι εφημερίδες Le Monde και Liberation για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Δρομολογεί συνέδριο της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς

    Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού με τους στενούς του συνεργάτες είναι από το πρωί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις του. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Σαμαράς θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσει στον νέο πρωθυπουργό που εν τω μεταξύ θα έχει ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, θα συγκαλέσει εντός των προσεχών ημέρων τα κομματικά όργανα, την Εκτελεστική Γραμματεία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος όπου και θα ανακοινώσει τη διοργάνωση συνεδρίου. Πάντως ήδη έγινε η πρώτη αντιπολιτευτική κίνηση με ανακοίνωση της εκπροσώπου του κόμματος Μαρίας Σπυράκη η οποία αναφέρει: «Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Αγνοεί επιδεικτικά μία παράδοση αιώνων του Ελληνικού Έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία».

    [02] «Όχι» σε ψήφο στήριξης, ή ανοχής, με οποιαδήποτε μορφή, λέει το ΚΚΕ

    Δεν υπάρχει αντικείμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό της χώρας. Όπως ήδη ανακοινώθηκε δημοσίως, έχει επιτευχθεί κυβερνητική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ, σήμερα ορκίζεται πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και επίκειται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, επισημαίνει ατύπως ο Περισσός, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό, δεν πρόκειται να δώσει ψήφο στήριξης ή ανοχής με οποιαδήποτε μορφή. Η κυβέρνηση, με βάση τις διαδικασίες, θα πρέπει σύντομα να φέρει τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή και εκεί θα γίνει ανοιχτή συζήτηση και τοποθέτηση όλων των κομμάτων μπροστά στον ελληνικό λαό, αναφέρει ταυτόχρονα το ΚΚΕ.

    [03] Ο υπηρεσιακός υπ. Εσωτερικών παρέδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Βουλής

    Τα αποτελέσματα των εκλογών, όπως αυτά διαβιβάστηκαν από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης συνεχάρη τον κ. Θεοχαρίδη για την «άψογη εκλογική διαδικασία». Ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στις 13:30 στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκείνος που σύμφωνα με το Σύνταγμα θα δώσει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

    Η νέα Βουλή, βάσει του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της προηγούμενης Βουλής, συγκροτείται σε Σώμα στις 5 Φεβρουαρίου.

    [04] Π. Καμμένος: Όλα πήγαν καλά

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νικητή των εκλογών Αλέξη Τσίπρα. «Όλα πήγαν καλά» είπε ο κ. Καμμένος, ο οποίος παρέπεμψε στις επικείμενες ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους.

    Εξάλλου, ο κ. Καμμένος είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και εκλεγμένους βουλευτές στα γράφεια του κόμματος.

    Στις 4 το απόγευμα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ενώ αύριο το πρωί θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

    Τις ανακοινώσεις για την σύνθεση της κυβέρνησης και την συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα τις κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την λήψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στις 15:30.

    [05] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 15:30 ο Αλ. Τσίπρας

    Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, αναμένεται να γίνει στις 16:00 η ορκωμοσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ως πρωθυπουργού της Ελλάδας. Νωρίτερα, στις 15:30, ο κ. Παπούλιας θα επιδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Τσίπρα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα (14:30) θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στόχος του κ. Τσίπρα στη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο είναι να μην υπάρξει θρησκευτική ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού.

    Ο Αλ. Τσίπρας, συναντήθηκε το πρωί, στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι

    «από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα».

    «Οι ΑΝΕΛ, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

    Διαβάστε επίσης: Π. Καμμένος: Όλα πήγαν καλά

    [06] Π. Καμμένος: Υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα

    «Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα».

    «Οι ΑΝΕΛ, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

    Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης, δήλωσε ο Π. Καμμένος, μετά τη συνάντησή τουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

    [07] Στους 18 οι νεκροί από τη γρίπη

    Στην πρώτη φάση έξαρσης της γρίπης βρίσκεται η Ελλάδα, που σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιπλοκές της. Οι ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ είναι συνολικά 60 από τους οποίους 30 εξακολουθούν να παρακολουθούνται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    [08] Κρ. Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης

    Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος της, υπό το φως της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος αντίθετου με τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    «Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της ευρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, στο πλαίσιο συνέντευξής της στη «Le Monde». «Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής Δικαιοσύνης.

    «Δεν πρόκειται περί μέτρων λιτότητας. Αυτές είναι δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», είπε.

    [09] Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους κατά δύο τρίτα, εκτιμά ο πρώην Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Χάνες Άντρος

    Την εκτίμηση πως η Ελλάδα χρειάζεται μια διαγραφή του χρέους της κατά δύο τρίτα, διατυπώνει ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων (1970- 1983) του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι και σήμερα κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της χώρας, Χάνες Άντρος, σε σημερινές δηλώσεις του στη μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ».

    Σχολιάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Χάνες Άντρος επισημαίνει πως αυτή η νίκη θα οδηγήσει σε αλλαγή σκέψης στην Ευρώπη. Κατά την άποψή του, η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί στις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα να απαιτήσει «θεραπείες που αντέχονται, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξουν "δασκαλέματα" προς την Ελλάδα».

    Σε ό, τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο θεωρούμενος από τους σημαντικότερους υπουργούς Οικονομικών στη μεταπολεμική Αυστρία, εκτιμά πως αυτό θα πρέπει να διαγραφεί κατά δύο τρίτα και επισημαίνει πως η Ελλάδα το μέγιστο που μπορεί να αποπληρώσει είναι 100 δισ. ευρώ, από το συνολικό χρέος των 320 δισ. ευρώ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Χάνες Άντρος είχε εκφράσει την πλήρη κατανόησή του για τη δυσθυμία των Ελλήνων, οι οποίοι, όπως είχε καταγγείλει, καλούνται τώρα να πληρώσουν για κάτι που δεν προκάλεσαν.

    [10] Περιορισμένες οι αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις ελληνικές εκλογές

    Περιορισμένες είναι οι αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση, αλλά σταδιακά απορρόφησαν τις απώλειες και κινούνται σε θετικό έδαφος.

    Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν μόνον οριακά, με μεγαλύτερη την άνοδο της απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων κατά 22 μονάδες βάσης στο 8,99%.

    Το ευρώ, που υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάτω από τα 1,11 δολάρια, έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το επίπεδο των 1,12 δολαρίων, αλλά κινείται κοντά σε χαμηλό 11 ετών.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 καταγράφει άνοδο 0,22%. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,53% , ενώ των αντίστοιχων ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 1,39% και 2,26%, αντίστοιχα. Αυξημένη ήταν ή ζήτηση για τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, με την απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων να υποχωρεί για πρώτη φορά κάτω από το 0,30%.

    [11] Δεν διαγράφουμε δάνεια, αλλά συζητάμε επιμήκυνση, δηλώνει ο Φινλανδός πρωθυπουργός

    Η Φινλανδία είναι έτοιμη να συζητήσει για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος και των ελληνικών δανείων, εάν η νέα κυβέρνησή της μπορεί να δεσμευθεί για τις υφιστάμενες συμφωνίες και να υποσχεθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.

    «Δεν θα διαγράψουμε δάνεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των λήξεων... Αλλά, αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Στουμπ στους δημοσιογράφους.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ προσιτούς τους όρους των ελληνικών δανείων και δεν βλέπει περιθώριο ριζικής αλλαγής τους. «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών, αλλά εμμένουμε επίσης σε ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως... Θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι όλη η κρίση του ευρώ ξεκίνησε από την παραβίαση των κανόνων».

    Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που ζήτησε εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα το 2012, μετά την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Οι Φινλανδοί», που ονομάζονταν προηγουμένως «Αληθινοί Φινλανδοί». Στη Φινλανδία θα πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές τον Απρίλιο.

    [12] Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι «δύσκολα υλοποιήσιμες»

    Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δεν συνιστά ήττα της λιτότητας, αλλά ήττα των αποτυχημένων οικονομικών σχεδίων και θα πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση στη Βρετανία για να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης της ελληνικής αριστεράς και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει το Ρόιτερς, σημείωσαν νίκη στις χθεσινές πρόωρες εκλογές με την υπόσχεση ότι τα πέντε χρόνια λιτότητας, "ταπείνωσης και δεινών" που επέβαλαν οι διεθνείς δανειστές παρήλθαν.

    «Οι πολίτες έχουν κουραστεί από την αποτυχία του οικονομικού προγράμματος, έχουν κουραστεί από την άνοδο του ποσοστού ανεργίας...αυτό που βλέπετε δεν είναι μία ήττα της λιτότητας, είναι μία ήττα των οικονομικών σχεδίων που δεν αποδίδουν και στη Βρετανία έχουμε μία οικονομική πολιτική που αποδίδει» δήλωσε ο Όσμπορν στο ραδιόφωνο του BBC.

    Ο Όσμπορν, του οποίου το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα αναμένεται να επανεκλεγεί τον Μάιο, δήλωσε ότι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθούν «πολύ δύσκολα υλοποιήσιμες».

    «Ελπίζω ότι και οι δύο πλευρές τώρα θα ενεργήσουν με υπευθυνότητα. Είναι βέβαιο ότι απαιτείται σταθερότητα για τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι θα πρέπει να έχουμε τον ενδεδειγμένο διάλογο ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης» τόνισε ο ίδιος.

    [13] Άνοιξε στην Τουρκία ο μεγαλύτερος καταυλισμός που θα στεγάσει 35.000 πρόσφυγες από το Κομπάνι

    Η Τουρκία άνοιξε χθες Κυριακή τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της που θα στεγάσει 35.000 άτομα που έφυγαν από το Κομπάνι της Συρίας για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τις κουρδικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η εθνική επιχείρηση διαχείρισης φυσικών καταστροφών AFAD.

    Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της πόλης Σουρούτς και ο καταυλισμός από σκηνές θα φιλοξενεί δύο νοσοκομεία, επτά ιατρικές κλινικές και αρκετές σχολικές αίθουσες για να παρακολουθούν μαθήματα περίπου 10.000 παιδιά, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του AFAD Ντόγκαν Εσκινάτ.

    Ο ίδιος είπε ότι από τις πολύμηνες συγκρούσεις στο Κομπάνι, περίπου 200.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στην Τουρκία και η AFAD θα εξετάσει πώς εξελίσσεται η κατάσταση προτού αποφασίσει αν θα κατασκευάσει περισσότερες εγκαταστάσεις.

    Η Τουρκία διαθέτει περίπου 24 καταυλισμούς που φιλοξενούν 265.000 σύρους πρόσφυγες κι αναμένεται να ανοίξουν κι άλλοι στην Μαρντίν τον επόμενο μήνα, είπε ο Εσκινάτ.

    [14] Μ. Σουλτς: Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και «το γνωρίζει»

    Ο νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους του «και το γνωρίζει» δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

    «Είναι ένας πραγματιστής» δήλωσε ο κ. Σουλτς για τον επικεφαλής του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, στον δημόσιο ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφούνκ. «Θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του και πιστεύω πως το γνωρίζει». «Σήμερα είναι η ημέρα μετά τις εκλογές και είναι επίσης η ημέρα της λογικής» σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο οποίος διευκρίνισε πως συνομίλησε στη διάρκεια της νύκτας με τον κ. Τσίπρα. «Τού είπα (...) πως δεν μπορώ να φαντασθώ από τη μία πλευρά ότι οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις που έχουν διατυπώσει ως τώρα αυτός και το κόμμα του έχουν μια πλειοψηφία στην Ελλάδα, ούτε εξάλλου πως οι εταίροι της ΕΕ τις προσυπογράφουν» συνέχισε ο Σουλτς.

    Ο ίδιος κάλεσε τους Ευρωπαίους να «μιλήσουν» με τον κ. Τσίπρα. «Είναι καλύτερα να μιλάει κανείς μαζί του παρά να μιλάει γι' αυτόν» δήλωσε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμά εξάλλου, όπως πολλοί Ευρωπαίοι σχολιαστές και πολιτικοί, ότι πιθανόν «δεν θα υπάρξει πλειοψηφία» για να δεχθεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

    Ο Σουλτς δεν ανησυχεί υπέρμετρα για μια αποταθεροποίηση της ευρωζώνης λόγω της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα και δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μια Ελλάδα η οποία θα εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους της. «Πιστεύω ότι αυτή η δύναμη εκβιασμού δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, επειδή οι Έλληνες, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία στην Αθήνα, γνωρίζουν πως αν το παρατραβήξουν, δεν θα υπάρχουν χρήματα για την Ελλάδα» εξήγησε. «Και ποια κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της (...) να αφήσει μια χώρα χωρίς καμιά χρηματοδότηση;» διερωτήθηκε.

    Ερωτηθείς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ απέρριψε την ιδέα μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Πιστεύω ότι, αν μειώναμε το χρέος, θα στέλναμε ένα κακό σήμα προς την κατεύθυνση της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας, προς την κατεύθυνση της Κύπρου ή της Ισπανίας» δήλωσε ο Έτινγκερ.

    «Η (μελλοντική) κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι δεν θα αλλάξουμε ούτε πολιτική ούτε την προσφορά μας, δεν θα την σκληρύνουμε, αλλά ούτε και θα την χαλαρώσουμε» πρόσθεσε ο Επίτροπος, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «ουδείς θέλει την έξοδο της Ελλάδας» από την ευρωζώνη.

    [15] Ο Β. Πούτιν συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    «Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να ενισχύουν την κατά παράδοση εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό για τη διευθέτηση των σημερινών προβλημάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο» διευκρινίζει το Κρεμλίνο.

    Ο Πούτιν επίσης «ευχήθηκε στον Α. Τσίπρα επιτυχία» στα νέα καθήκοντά του υπογραμμίζοντας ότι η νίκη του κόμματός του σημειώνεται σε μια «όχι ιδιαίτερα εύκολη» στιγμή για την Ελλάδα.

    «Οι Έλληνες έδωσαν χθες σαφή νίκη στο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να "γράψει ιστορία" "αφήνοντας πίσω τους τη λιτότητα όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που εξελέγη απορρίποντας ρητώς την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα μέλη της» επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [16] Οι εφημερίδες Le Monde και Liberation για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

    Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ηχηρή αμφισβήτηση της μεθόδου που επέλεξε η Ευρωπαϊκή 'Ενωση για να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση και το μήνυμά της υπερβαίνει την ελληνική περίπτωση, σύμφωνα με σχόλια που δημοσιεύονται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Le Monde και Liberation.

    Ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για την παραμονή της χώρας του στη ζώνη του ευρώ και ακόμη και αν μετρίασε τη ρητορική του τις τελευταίες εβδομάδες, ο διορισμός του ως πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει εν τοις πράγμασι την πλέον έντονη αμφισβήτηση της μεθόδου διαχείρισης της κρίσης που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρεται σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde.

    Οι συνομιλίες με την τρόικα των πιστωτών θα πρέπει να αφορούν τους όρους αποπληρωμής του ελληνικού δημοσίου χρέους, που φθάνει τα 321,7 δισεκατομμύρια ευρώ (175% του ΑΕΠ) και για τους όρους της καταβολής των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανάγκη η Ελλάδα τους επόμενους μήνες αφού δεν είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, επισημαίνει η εφημερίδα.

    «Οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέφρασαν την άρνησή τους σε μία τιμωρητική λιτότητα και σε μία "Ευρώπη Τιμωρό", ακόμη και αν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ. Εδειξαν, επίσης, την επιθυμία τους να απαλλαγούν από ένα ολιγαρχικό και πελατειακό σύστημα εξουσίας, ψηφίζοντας υπέρ ενός κόμματος που επαγγέλλεται μία πραγματική μεταρρύθμιση του Κράτους» αναφέρει ο Μαρκ Σεμό στο κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Liberation.

    «Αυτό το μήνυμα, η Ευρώπη πρέπει να το αντιληφθεί, τη στιγμή που το νόημα αυτής της ψηφοφορίας ξεπερνά την ελληνική περίπτωση. Πολλές πρωτεύουσες των 28, αρχής γενομένης από το Βερολίνο, ύψωναν τον φάσμα ενός 'Grexit'... Εκτοτε ο τόνος έχει αλλάξει- ακόμη και στη Γερμανία- απέναντι στην προφανή χρεοκοπία της ελληνικής πολιτικής τάξης, όπως και απέναντι στα όρια μίας θεραπείας που βύθισε στη μιζέρια μία ολόκληρη χώρα, μείωσε το ΑΕΠ της και αύξησε το βάρος του αβυσσαλέου χρέους της».

    «Η Ευρώπη έφθασε στην ώρα ενός συμβιβασμού που θα βασίζεται σε μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σε ένα μορατόριο ως προς τα επιτόκια. Ο δρόμος προς τον συμβιβασμό αυτόν είναι στενός. Δεν υπάρχει άλλος. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, φορέας όλων των (υπερβολικών;) ελπίδων, έχει συναίσθηση της πραγματικότητας» καταλήγει ο Μαρκ Σεμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 January 2015 - 11:30:33 UTC