Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ναόμι Κλάιν: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικρατήσει για να αποτραπούν περισσότερες βάναυσες δόσεις της Θεραπείας του Σοκ
  • [02] Απλοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων με τρεις αποφάσεις της γγ Δημοσίων Εσόδων
  • [03] Eurostat: Στο 176% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος
  • [04] Στα 2,3 δισ. ευρώ η συνταξιοδοτική δαπάνη τον Ιανουάριο
  • [05] Γκ. Χαρδούβελης: Η Αθήνα θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
  • [06] Η Χιλή ξεκινά εκ νέου έρευνα για τα αίτια θανάτου του Πάμπλο Νερούδα
  • [07] Το θερμόμετρο στην Αυστραλία δείχνει...50C!

  • [01] Ναόμι Κλάιν: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικρατήσει για να αποτραπούν περισσότερες βάναυσες δόσεις της Θεραπείας του Σοκ

    Την υποστήριξή της στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον εκδότη της, Ηλία Λιβάνη, υποψήφιο βουλευτή του κόμματος, διατυπώνει με δήλωσή της στο προσωπικό της ιστολόγιο η ακτιβίστρια και συγγραφέας του βιβλίου «Το Δόγμα του ΣΟΚ», Ναόμι Κλάιν. Η ανάρτηση της Ν. Κλάιν έχει ως εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικρατήσει σε αυτές τις εκλογές για να αποτραπούν περισσότερες βάναυσες δόσεις της Θεραπείας του Σοκ. Είμαι υπερήφανη για το γεγονός ότι ο Ηλίας Λιβάνης, ο εκδότης μου που με την υπέροχη δουλειά του επέτρεψε στους Έλληνες αναγνώστες να διαβάσουν το Δόγμα το Σοκ, είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα παρακολουθώ τις εξελίξεις».

    [02] Απλοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων με τρεις αποφάσεις της γγ Δημοσίων Εσόδων

    Τρείς αποφάσεις για τη διευκόλυνση μικρών επιχειρήσεων στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Με τις δύο πρώτες αποφάσεις, που αποσκοπούν στο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής μικρών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις απαιτήσεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, προβλέπεται ότι: - Οι επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας, που έχουν συσταθεί ως ΝΠΔΔ, έχουν ίδια περιουσία, έσοδα προερχόμενα από συνδρομές των μελών τους και δεν εμπίπτουν στις οντότητες της γενικής κυβέρνησης του Ν. 4270/2014, θα εμπίπτουν στο εξής στις πολύ μικρές οντότητες και θα έχουν τις λογιστικές υποχρεώσεις των πολύ μικρών οντοτήτων. - Τα πρατήρια υγρών καυσίμων καθώς και οι πρατηριούχοι χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο για το φορολογικό έτος 2015 στην κατηγορία των πολύ μικρών οντοτήτων, ανεξάρτητα από το ύψος του κύκλου εργασιών τους. Οι οντότητες αυτές θα τηρούν για το φορολογικό έτος 2015 απλογραφικά βιβλία και γενικότερα θα έχουν τις υποχρεώσεις των πολύ μικρών οντοτήτων. - Οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι εκ του ιδρυτικού τους νόμου ή του καταστατικού τους, οφείλουν να συντάσσουν μόνο ισολογισμό και να μη τηρούν διπλογραφικά βιβλία, μπορούν να τηρούν απλογραφικά βιβλία, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 ευρώ. - Οι ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρείες, δεν υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων εφόσον μέχρι τις 2.3.2015 μετατραπούν σε απλές ετερόρρυθμες εταιρείες και ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 ευρώ. Επίσης διευκρινίζεται, ότι δεν απαιτείται η έκδοση παραστατικού διακίνησης και στην περίπτωση κενών ειδών συσκευασίας. Με την τρίτη απόφαση οι εταιρείες που υποστηρίζουν τεχνικά ή έχουν την άδεια καταλληλότητας των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, θα υποβάλουν στο TaxisNet ηλεκτρονικά δήλωση για τη γνωστοποίηση της διακοπής λειτουργίας των φορολογικών μηχανισμών λόγω βλάβης της φορολογικής μνήμης. Η δήλωση θα υποβάλεται εντός 10 ημερών από τη διακοπή λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού. Ειδικά, για το πρώτο τρίμηνο του 2015, η σχετική δήλωση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι και το τέλος Απριλίου 2015.

    [03] Eurostat: Στο 176% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος

    Στο 176% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 171% του ΑΕΠ ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στο 92,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 91,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2013.

    Στην «ΕΕ των 28» το δημόσιο χρέος έφτασε το 86,6% του ΑΕΠ, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο 85,3% του ΑΕΠ.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το δημόσιο χρέος το τρίτο τρίμηνο του 2014 έφτασε το 176% του ΑΕΠ (315,5 δισ. ευρώ), έναντι 177,5% του ΑΕΠ (317,5 δισ. ευρώ) το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και 171% του ΑΕΠ (317,7 δισ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο του 2013.

    Το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ κατέγραψε, το τρίτο τρίμηνο του 2014, η Ελλάδα (176%) και ακολουθούν η Ιταλία (131,8%), η Πορτογαλία (131,4%) και η Ιρλανδία (114,8%).

    [04] Στα 2,3 δισ. ευρώ η συνταξιοδοτική δαπάνη τον Ιανουάριο

    Σε 2.338.764.679,54 ευρώ, ανέρχεται η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της 20ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας. Ακόμη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.654.198 άτομα και το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος, ανέρχεται στα 956,83 ευρώ. Το συνολικό ποσό των αναδρομικών που καταβλήθηκε σε 15.661 νέους συνταξιούχους, τον πρώτο μήνα του 2015, ανέρχεται σε 50.014.353,36 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο, ανεστάλησαν 7.864 συντάξεις λόγω ληξιαρχικών μεταβολών (θάνατος, γάμος) τον Ιανουάριο και το αντίστοιχο ποσό αναστολής ανέρχεται σε 3.600.657,96 εκατ. ευρώ Τέλος, ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.526.172 εκ των οποίων οι 12.540 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών. Σε ότι αφορά τις παροχές των προνοιακών επιδομάτων, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 169.287 και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 178.618. Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 57.087.409 εκ ευρώ. Σύμφωνα, τέλος, με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τον Ιούλιο του 2013, το πλήθος των συνταξιούχων έχει μειωθεί, ενώ παράλληλα αυξάνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη, και το μέσο μηνιαίο εισόδημα.

    [05] Γκ. Χαρδούβελης: Η Αθήνα θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

    Η Αθήνα θέλει να συμμετάσχει σε (ενδεχόμενη) αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, είναι ο τίτλος συνέντευξης που παραχωρεί ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα ήταν ο «ιδανικός αποδέκτης» για ένα τέτοιο πρόγραμμα. «Είμαστε η χώρα με τον υψηλότερο αποπληθωρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους και με τα υψηλότερα εγχώρια επιτόκια», δηλώνει ο κ. Χαρδούβελης και προσθέτει ότι «θεωρητικά είμαστε, από την άποψη του αποπληθωρισμού και του στόχου της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών, ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος», ενώ τονίζει ότι τυχόν αποκλεισμός σε αυτό το χρονικό σημείο δεν θα ήταν σωστός.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση περί πιθανής εξαίρεσης της Ελλάδας από το πρόγραμμα της ΕΚΤ, ο κ. Χαρδούβελης δηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συνδέει τους νομισματικούς στόχους της με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Τονίζει ωστόσο ότι όποιος είναι ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικούς περιορισμούς και θα πρέπει να δράσει άμεσα. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ «τρέχει» μόνο μέχρι τον Φεβρουάριο και η νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως εάν επικεφαλής της θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ή ο Αλ.Τσίπρας, θα πρέπει να ζητήσει μια παράταση, αναφέρεται. Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι για τον ίδιο θα ήταν ευπρόσδεκτη μια παράταση από την τρόικα, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρχει νέα κυβέρνηση ως το τέλος του μήνα και αυτή θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει παράταση.

    Ερωτώμενος πάντως πόσο πιθανή θεωρεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. Χαρδούβελης δηλώνει ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή.

    [06] Η Χιλή ξεκινά εκ νέου έρευνα για τα αίτια θανάτου του Πάμπλο Νερούδα

    Η Χιλή θα αρχίσει εκ νέου έρευνα για τα αίτια του θανάτου του νομπελίστα λογοτέχνη Πάμπλο Νερούδα, ώστε να εξακριβωθεί αν ο ποιητής δηλητηριάστηκε πριν από 40 και πλέον χρόνια, κατά τη διάρκεια της αιμοσταγούς στρατιωτικής χούντας, αφού από τις εξετάσεις που είχαν γίνει στα λείψανά του το 2013 δεν είχε προκύψει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τις καταγγελίες πως δολοφονήθηκε.

    Ο Νερούδα, ο ποιητής του έρωτα με τις φλογερές κομμουνιστικές απόψεις, θεωρείται ότι πέθανε από καρκίνο του προστάτη 12 μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 1973 και την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος και την επιβολή της βάρβαρης δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ.

    [07] Το θερμόμετρο στην Αυστραλία δείχνει...50C!

    Κύμα καύσωνα πλήττει τη Δυτική Αυστραλία με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει ότι αύριο, Παρασκευή, δεν αποκλείεται να καταρριφθούν όλα τα ρεκόρ. Στην περιοχή Πιλμπάρα της Δυτικής Αυστραλίας η Μετεωρολογική προβλέπει ότι η ανώτατη θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 49 και 50 βαθμών Κελσίου.

    Η ανώτατη θερμοκρασία στη Δυτική Αυστραλία καταγράφηκε το 1998 όταν το θερμόμετρο ανήλθε στους 50,5 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Μαρντί.

    Παναυστραλιανά, η ανώτερη θερμοκρασία καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1960 στην περιοχή Οντανάτα της Νότιας Αυστραλίας όταν ο υδράργυρος έφτασε στους 50,7 βαθμούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 January 2015 - 11:30:38 UTC