Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Θα στηρίξουμε την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, αν δεν προκαλεί κινδύνους
  • [02] «Απαιτείται σχηματισμός εθνικής κυβέρνησης με όσο γίνεται προοδευτικότερο πρόσημο»
  • [03] Πρώτες απολογίες κατηγορουμένων στην υπόθεση του κυκλώματος «νονών»
  • [04] Για τρομοκρατική δραστηριότητα στο Βέλγιο, συνελήφθη ο Αλγερινός
  • [05] Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας, δηλώνουν Γιούνκερ και Λαγκάρντ
  • [06] Ανοικτός σε διάλογο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
  • [07] Πέντε οι «ένοικοι» του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη
  • [08] «Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Δημητρίου Ψυρρή
  • [09] Έναν μήνα εκτός ο Β. Τοροσίδης

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Θα στηρίξουμε την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, αν δεν προκαλεί κινδύνους

    «O Tσίπρας είναι σαν τον Χάρι Πότερ, αλλά αν χρειαστεί θα συμμαχήσουμε μαζί του» τιτλοφορείται η συνέντευξη τού Ευ.Βενιζέλου, στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» «Ο κίνδυνος του Grexit εν υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από το ευρώ» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Τόνια Μαστρομπουόνι αν εννοεί να συμμαχήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά: «Το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια θέση από τις εκλογές του 2012, όταν φάνηκε ότι κανένα κόμμα δεν ήταν σε θέση να σχηματίσει από μόνο του, κυβέρνηση. Είπαμε τότε και επαναλαμβάνουμε σήμερα ότι εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης της χώρας έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις- ει δυνατόν προοδευτικές- οι οποίες πιστεύουν στη δημοκρατική νομιμότητα (εκτός από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής) και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

    [02] «Απαιτείται σχηματισμός εθνικής κυβέρνησης με όσο γίνεται προοδευτικότερο πρόσημο»

    Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με όσο γίνεται προοδευτικότερο πρόσημο, αμέσως μετά τις εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για τη χώρα, τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Α΄Αθήνας, Φώφη Γεννηματά. Ασκεί κριτική στη ΝΔ για τις υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Σαμαράς με τα «Ζάππεια» και στη συνέχεια «ακολούθησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ μετά την υπογραφή του μνημονίου». Βλέπει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί -και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα- την ίδια πορεία με τη ΝΔ, όπως προκύπτει από τη σύγκριση του προεκλογικού του λόγου του 2012 και του 2015.

    Επιπλέον καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ σύγχυση και αοριστία σχετικά με τις προτάσεις του, μια πολιτική «Βαβυλωνία», έτσι που κανένας να μη μπορεί να πει με τι συμφωνεί και με τι διαφωνεί. Για Το Ποτάμι αναφέρει ότι δεν έχει ιδεολογικό ρεύμα. Δηλώνει: «Δεν γνωρίζουμε ούτε από πού πηγάζει, ούτε πού εκβάλλει». Αναφερόμενη στην ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών η κ. Γεννηματά τονίζει ότι «δεν υπήρχε καμία νομιμοποιητική βάση για τη διάσπαση του χώρου», ενώ θα έπρεπε να δοθεί η μάχη της δικαίωσης με την παράταξη ενωμένη.

    [03] Πρώτες απολογίες κατηγορουμένων στην υπόθεση του κυκλώματος «νονών»

    Ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς απολογούνται σήμερα οι έξι πρώτοι κατηγορούμενοι από τους 15 συλληφθέντες για την υπόθεση της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να συντόνιζε τη δράση της, μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ήδη έχει απολογηθεί η πρώτη από την ομάδα των κατηγορουμένων που μετήχθησαν σήμερα, η πρώην σύζυγος του φερόμενου ως ενός εκ των τριών εγκεφάλων της οργάνωσης, Παναγιώτη Βλαστού. Η κατηγορουμένη φέρεται να αρνήθηκε ενώπιον της δικαστικής λειτουργού οποιαδήποτε συμμετοχή της σε παράνομες πράξεις. Η γυναίκα υποστηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες ότι: «με τον Π. Βλαστό έχουμε χωρίσει εδώ και 4 χρόνια. Δεν έχουμε καμία σχέση. Αρνούμαι οποιαδήποτε εμπλοκή». Είπε επίσης πως το ποσό των 332.000 ευρώ που βρέθηκαν σπίτι της αφορούν χρήματα που προήλθαν από την πώληση δυο ακινήτων που ανήκαν στον πατέρα του Π. Βλαστού και δεν αποτελούν προϊόντα εγκληματικής δράσης.

    Ανακρίτρια και εισαγγελέας αναμένεται να αποφανθούν για το θέμα της προφυλάκισης ή μη και ποιων εκ των κατηγορουμένων, αφού ολοκληρωθούν οι σημερινές απολογίες.

    Στο μεταξύ, με δήλωσή του, ο πρώην υπουργός 'Αμυνας 'Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης για τη φερόμενη εμπλοκή του σε βομβιστικές επιθέσεις, σε βάρος του Γιάννη Σμπώκου, με τον οποίο κρατείται στην ΣΤ' Πτέρυγα των φυλαγών Κορυδαλλού, υποστηρίζει ότι «δεν με αφορούν όσα ακούγονται». Αποδίδει, επίσης, ο πρώην υπουργός, καταδικασμένος για την υπόθεση των παράνομων πληρωμών από εξοπλιστικά προγράμματα, την εμπλοκή του το αποκαλούμενο «κύκλωμα νονών» σε πολιτικές σκοπιμότητες.

    [04] Για τρομοκρατική δραστηριότητα στο Βέλγιο, συνελήφθη ο Αλγερινός

    Με την κατηγορία της τρομοκρατικής δραστηριότητας στο Βέλγιο, συνελήφθη τελικά χθες το βράδυ, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ο 33χρονος Αλγερινός, ο οποίος είχε προσαχθεί το Σάββατο από την περιοχή του Παγκρατίου έπειτα απο αίτημα συνδρομής των βελγικών Αρχών.

    Ο 33χρονος συνελήφθη σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των βελγικών Αρχών, οι οποίες αρχικά είχαν ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ οτι δεν συνδεόταν με τις έρευνες για την ομάδα τζιχαντιστών που εξαρθρωθηκε μετά την αιματηρή επιχείρηση στο Βέλγιο. Αργότερα όμως έκριναν αναγκαίο να εξεταστεί ο Αλγερινός και απο Βέλγους ανακριτικούς υπαλλήλους, που ασχολούνται με την υπόθεση. Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα έκδοσής του στο Βέλγιο.

    [05] Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας, δηλώνουν Γιούνκερ και Λαγκάρντ

    Η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πρακτορείο Ρόιτερς. Οι δηλώσεις αυτές φαίνονται, σημειώνει το πρακτορείο, ως σαφής προειδοποίηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παγιώνει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Η όποια νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν και να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, με δήλωσή του στο πρακτορείο, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη θα συμπαρασταθεί στην Ελλάδα. Αλλά, η Ευρώπη αναμένει επίσης από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της».

    Σαφή προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις τυχόν αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ύψους 240 δισ. ευρώ, απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ τονίζοντας πως «ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο».

    Ανοικτός σε διάλογο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν.

    [06] Ανοικτός σε διάλογο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

    Πιο συμβιβαστική θέση, σε σχέση με άλλους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, έναντι μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έλαβε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας στην εφημερίδα Financial Times ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της και την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

    «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών (της 25ης Ιανουαρίου), είναι απόλυτα δίκαιο και θεμιτό να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και της νέας ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Σαπέν σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα από το Τόκιο, όπου βρίσκεται για συναντήσεις με Ιάπωνες αξιωματούχους. Τα σχόλια αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, έγιναν, ενώ υπάρχει μία τεταμένη κατάσταση στους εταίρους της Ευρωζώνης για τον τρόπο αντίδρασής τους σε μία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαπέν απέρριψε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν ζητά μία έξοδο. Σχολιάζοντας τη σκληρή γραμμή των Φιλανδών, δήλωσε: «Το μόνο λογικό είναι να σέβεσαι τη δημοκρατία σε άλλες χώρες και να σέβεσαι τη δημοκρατία και στη δική σου χώρα».

    [07] Πέντε οι «ένοικοι» του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη

    Πέντε είναι οι «ένοικοι» του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, από την ολοκλήρωση της μακροσκοπικής μελέτης του οστεϊκού υλικού από το ταφικό μνημείο, την οποία έχει αναλάβει η διεπιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου, προέκυψε ότι ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση. Οι νεκροί των ενταφιασμών διακρίνονται σε: μία γυναίκα, δύο άνδρες μέσης ηλικίας και ένα νεογέννητο άτομο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου, από τον λόφο Καστά Αμφίπολης αντιστοιχούν σε 550 περίπου οστά, θρυμματισμένα και ακέραια, ένα κρανίο σε αρκετά καλή κατάσταση, από το οποίο λείπουν τα οστά, που συνθέτουν το πρόσωπο και μία σχεδόν ακέραιη κάτω γνάθο. Δεν βρέθηκαν δόντια, εκτός από μία τερηδονισμένη ρίζα δεξιού δεύτερου προγόμφιου, η οποία βρισκόταν μέσα στη κάτω γνάθο και εμφανίζει προχωρημένο ακρορριζικό απόστημα.

    Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν οστά ζώων, κάποια από τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε μακρά οστά ιπποειδούς.

    [08] «Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Δημητρίου Ψυρρή

    Σημαντικές φθορές από το χρόνο και από άστοχες επεμβάσεις του παρελθόντος εμφανίζει ένας ναός- κόσμημα, στο κέντρο της Αθήνας, ο ναός του Αγίου Δημητρίου Ψυρρή. Για τη διάσωση του ναού το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), ενέκρινε εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, καθώς και συντήρησης των διακοσμητικών του στοιχείων.

    «Γίνεται μια προσπάθεια να στηρίξουμε αυτό το μνημείο που εδώ και πολλά χρόνια έχει υποστεί καταστροφικές επεμβάσεις και θα είχε καταρρεύσει αν δεν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι να το στηρίξουν». Με αυτά τα λόγια ο πατήρ Χρυσόστομος, προϊστάμενος του ναού, εξέφρασε στα μέλη του Συμβουλίου την αγωνία του για τη διάσωση του ναού, που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και κηρυγμένο μνημείο από το 2000. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ναό που δεν έχει ενορίτες, γι' αυτό και δεν έχει οικονομική ευρωστία.

    Ο ναός Αγίου Δημητρίου Ψυρρή, τρίκλιτη μεγάλων διαστάσεων βασιλική που συνδυάζεται με σταυροειδή τρουλαίο ναό, βρίσκεται στην οδό Παλλάδος, πάροδο της οδού Αθηνάς. Ο ναός ιδρύθηκε το 1845, όπως αναγράφεται σε επιγραφή στη δυτική όψη του ναού. Χτίστηκε στο σημείο που υπήρχε παλαιότερα άλλος ναός, ο οποίος κατεδαφίστηκε από άγνωστη αιτία.

    [09] Έναν μήνα εκτός ο Β. Τοροσίδης

    Για περίπου έναν μήνα θα απουσιάσει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Ρόμα ο Βασίλης Τοροσίδης. Όπως ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ο ιταλικός σύλλογος, ο Έλληνας διεθνής αμυντικός υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν πως έχει υποστεί θλάση στον προσαγωγό του δεξιού του ποδιού και θα χρειαστεί περίπου τέσσερις για να μπορέσει να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις και να επιστρέψει στη δράση του καμπιονάτο. Ο τραυματισμός αυτός ήταν και ο λόγος, που ο διεθνής μπακ απουσίασε και από το ματς των «τζιαλορόσι» κόντρα στην Παλέρμο, όπου αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 January 2015 - 11:30:29 UTC