Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό που ενώνει τον κ. Ραχόι και τον κ. Σαμαρά είναι ο φόβος μπροστά στη δημοκρατική ανατροπή
  • [02] Ψήφο για προοδευτική αλλαγή στη χώρα, ζήτησε ο Φ. Κουβέλης
  • [03] Προθεσμία έλαβαν οι κατηγορούμενοι ως συνεργοί του Χρ. Ξηρού
  • [04] Β. Σόιμπλε: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
  • [05] Παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2015 το πλαίσιο αποδοχής τραπεζικών εγγυήσεων και ομολογιακών δανείων, για Κύπρο και Ελλάδα
  • [06] EUobserver: Η Ιρλανδία φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος
  • [07] Έλεγχος της εφορίας σε ακίνητα που ηλεκτροδοτήθηκαν από 1.1.2009 ως 31.12.2013
  • [08] Με αυξημένο επιτόκιο η σημερινή άντληση 812, 5 εκατ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ
  • [09] Πλοίο εντόπισε την άτρακτο του αεροσκάφους της AirAsia
  • [10] Εκκενώθηκε τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, λόγω διαρροής αμμωνίας
  • [11] «Πράσινο φως» για τη μελέτη αποκατάστασης φθορών στο σπήλαιο Βλυχάδας Διρού
  • [12] Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία σε πρώτο πλάνο, μέσα από το ευρωπαϊκό έργο LIFE AMMOS

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό που ενώνει τον κ. Ραχόι και τον κ. Σαμαρά είναι ο φόβος μπροστά στη δημοκρατική ανατροπή

    «Για ακόμη μια φορά, ο πρωθυπουργός έδωσε όρκους πίστης στις ακραίες πολιτικές λιτότητας, αδύναμος να ψελλίσει την οποιαδήποτε διαφορετική στρατηγική για την Ελλάδα και την Ευρώπη» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «χαρακτηρίζει ανοησία τη συζήτηση για το χρέος, το οποίο εξακολουθεί να το θεωρεί βιώσιμο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι -ευνοϊκές για τη χώρα- φωνές που ζητούν το κούρεμά του». «Ευτυχώς για τη χώρα, θα έχει σύντομα μια κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας διεθνώς και να υπερασπιστεί το αίτημα των πολιτών για αλλαγή πολιτικής. Αυτό που ενώνει τον κ. Ραχόι και τον κ. Σαμαρά είναι ο φόβος μπροστά στη δημοκρατική ανατροπή από τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Ψήφο για προοδευτική αλλαγή στη χώρα, ζήτησε ο Φ. Κουβέλης

    «Ψήφος σε μας, στον συνδυασμό Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά, είναι ψήφος για μια προοδευτική αλλαγή στη χώρα» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης στη διακαναλική συνέντευξη του εκλογικού σχήματος Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ, που έδωσε μαζί με τον Νίκο Χρυσόγελο.

    Ο κ. Κουβέλης, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνθήκες δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, ανέφερε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτό, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χρυσόγελος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να εκβιάζει κανένας, γιατί δίνεται τροφή στους λαϊκιστές της Ευρώπης.

    Σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται η ΔΗΜΑΡ από τον Ευ. Βενιζέλο, ο Φ. Κουβέλης απάντησε ότι πρέπει να μην αναζητά στήριγμα στον αφοριστικό του λόγο γιατί είναι συνυπεύθυνος για την πολιτική που άσκησε με τη ΝΔ.

    [03] Προθεσμία έλαβαν οι κατηγορούμενοι ως συνεργοί του Χρ. Ξηρού

    Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή, ζήτησαν και έλαβαν από τον εφέτη ειδικό ανακριτή, αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας, οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί του βαρυποινίτη για την υπόθεση της 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού. Οι δύο κατηγορούμενοι, ένας αλλοδαπός και ένας απότακτος αστυνομικός, συνελήφθησαν έπειτα από ένταλμα του ανακριτή για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που αφορούν στα αδικήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών και όπλων κ.α. Βαρύνονται επίσης με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία. Και οι δύο φέρονται να αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται.

    [04] Β. Σόιμπλε: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

    Όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, στον οποίο η Ελλάδα, με μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σημείωσε τα τελευταία χρόνια μεγάλη πρόοδο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό Ν24.

    «Οι βασικές προϋποθέσεις δεν αλλάζουν με τις εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας. «Περί αυτού και μόνο πρόκειται», τόνισε και επισήμανε ότι δεν συμμετέχει στoν προεκλογικό αγώνα και ότι οι Έλληνες αποφασίζουν οι ίδιοι.

    [05] Παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2015 το πλαίσιο αποδοχής τραπεζικών εγγυήσεων και ομολογιακών δανείων, για Κύπρο και Ελλάδα

    Tις παρατάσεις έως τις 30 Ιουνίου 2015 στο σύστημα τραπεζικών εγγυήσεων της Κύπρου και στα προγράμματα εγγυήσεων και ομολογιακών δανείων για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί στην περίπτωση της Ελλάδας το 2008 με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Ειδικότερα, με δύο ξεχωριστές αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παράταση του κυπριακού καθεστώτος κρατικής εγγύησης για τα πιστωτικά ιδρύματα και οι παρατάσεις των ελληνικών εγγυήσεων όπως και του συστήματος ομολογιακού δανείου για τα πιστωτικά ιδρύματα, έως τις 30 Ιουνίου 2015, είναι σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

    Το κυπριακό καθεστώς εγκρίθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2012 και από τότε, έχει παραταθεί αρκετές φορές, την τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2014.

    Τα ελληνικά προγράμματα είχαν αρχικά εγκριθεί τον Νοέμβριο του 2008 και έλαβαν επίσης αρκετές παρατάσεις, η τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2014.

    [06] EUobserver: Η Ιρλανδία φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος

    «Η Ιρλανδία φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com, όπου επισημαίνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Irish Times» να δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο ότι δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος. Είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος πολιτικός τάσσεται δημοσίως υπέρ αυτής της ιδέας, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο EUobserver, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας ζητά την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος με στόχο να διαγραφεί τουλάχιστον το 1/3 του ελληνικού χρέους.

    Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής την ιδέα διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται ωστόσο ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τακτική εκ μέρους της Γερμανίας προκειμένου να στηρίξει την απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση και τον ηγέτη της, Αντώνη Σαμαρά. Εξάλλου, συμπληρώνει ο EUobserver, η ιδέα δεν απορρίπτεται συλλογικά από όλους τους Γερμανούς οικονομολόγους.

    [07] Έλεγχος της εφορίας σε ακίνητα που ηλεκτροδοτήθηκαν από 1.1.2009 ως 31.12.2013

    Σε έλεγχο σχετικά με την καταβολή του ΦΠΑ θα υποβληθούν οι φάκελοι των ακινήτων που ηλεκτροδοτήθηκαν από 1.1.2009 μέχρι και 31.12.2013 και είχαν οικοδομική άδεια από 1.1.1995 κα μετά.

    Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια ελέγχου των υποθέσεων ακινήτων.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε έλεγχο υπάγονται οι υποθέσεις ακινήτων που ανεγέρθηκαν από ιδιώτη- ιδιοκτήτη με επιφάνεια άνω των 180 τμ, ενώ εξαιρετικά για τις περιπτώσεις ύπαρξης αυθαιρέτων κτισμάτων στα ακίνητα αυτά, εφόσον υπερβαίνουν τα 120 τμ.

    Ειδικότερα, οι υποθέσεις αυτές ελέγχονται εφόσον η βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση χορηγήθηκε:

    - Εντός του έτους 2008 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου (ιδιοκτήτη) λήγει στο 7. - Εντός του έτους 2009 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 1. - Εντός του έτους 2010 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 4. - Εντός του έτους 2011 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 2. - Εντός του έτους 2012 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 5. - Εντός του έτους 2013 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 9.

    [08] Με αυξημένο επιτόκιο η σημερινή άντληση 812, 5 εκατ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ

    Το ποσόν των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο, μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ, με αυξημένο επιτοκιακό κόστος. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,15%, έναντι 1,90% της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας στις 17.12.2014. Όπως ανακοινώθηκε, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,113 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,78 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015, στις 12 μμ.

    [09] Πλοίο εντόπισε την άτρακτο του αεροσκάφους της AirAsia

    Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Σιγκαπούρης εντόπισε σήμερα την άτρακτο του αεροσκάφους της AirAsia το οποίο συνετρίβη πριν από δύο εβδομάδες και πλέον στα ανοικτά των ακτών της Ινδονησίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Σιγκαπούρης.

    Εκπρόσωπος του Ινδονησιακού Ναυτικού, ο Μαναχάν Σιμορανγκίρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει στην κατοχή του φωτογραφίες από συντρίμμια αεροσκάφους μήκους 20 μέτρων, πλάτους επτά μέτρων και ύψους τριών μέτρων, αλλά δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για την άτρακτο του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

    [10] Εκκενώθηκε τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, λόγω διαρροής αμμωνίας

    Το αμερικανικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εκκενώθηκε λόγω διαρροής αμμωνίας από το ψυκτικό σύστημα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, που επικαλούνται την ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και τα έξι μέλη του πληρώματος - τρεις Ρώσοι, δύο Αμερικανοί και ένας Ιταλός- είναι ασφαλή στο ρωσικό τμήμα του Σταθμού.

    [11] «Πράσινο φως» για τη μελέτη αποκατάστασης φθορών στο σπήλαιο Βλυχάδας Διρού

    Μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης της μικροχλωρίδας που έχει αναπτυχθεί στους σταλαγμίτες και γενικά στον πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο του σπηλαίου Βλυχάδας, στον Διρό Λακωνίας, αποτελεί η μελέτη που πήρε χτες ομόφωνα το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

    Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Ανδρέας Ντάρλας, κύριο πρόβλημα του σπηλαίου σήμερα αποτελεί η χρήση παλαιωμένου τύπου φωτισμού που εκπέμπει θερμότητα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροχλωρίδας (πρασινάδας) στους σταλαγμίτες, που βλάπτει το σπήλαιο όχι μόνο οπτικά αλλά και άμεσα. Σύμφωνα με τους μελετητές, η τουριστική αξιοποίηση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, όπως με τη χρήση κατάλληλων υλικών που θα συμβάλουν τόσο στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης όσο και στην ασφάλεια των επισκεπτών. Κυρίως όμως θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες πηγές φωτισμού, που θα αποτρέπουν την ανάπτυξη της λεγόμενης φωτοσυνθετικής μικροχλωρίδας.

    [12] Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία σε πρώτο πλάνο, μέσα από το ευρωπαϊκό έργο LIFE AMMOS

    Η πρόληψη και ο περιορισμός των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες αποτελεί το κύριο θέμα των περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ευρωπαϊκού έργου LIFE AMMOS, το οποίο συντονίζει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS από το 2013 στα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

    Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε πάνω από 40 σχολεία, στη διάρκεια των οποίων περίπου 4.000 μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικά καταρτισμένους συνεργάτες για την τεράστια σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τις συνέπειες των ανθρωπογενών πιέσεων σε αυτά και ειδικότερα για τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις που προκαλούν στο περιβάλλον τα θαλάσσια απορρίμματα.

    Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 14 σεμινάρια εκπαιδευτικών, 5 εκ των οποίων βιωματικά.

    Ένα ακόμα εργαλείο προς ενίσχυση των εκπαιδευτικών υπήρξε το Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πακέτο με τίτλο: «Θαλάσσια απορρίμματα - Το αποτύπωμα των ανθρώπων στις ακτές και τις θάλασσες» που αποτελείται από Φύλλα Πληροφοριών και Φύλλα Εργασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 January 2015 - 13:30:23 UTC