Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές η Μαρία Ρεπούση
  • [02] Για τις πιο κρίσιμες εκλογές για την Ελλάδα, έκαναν λόγο οι Ευ. Βενιζέλος - Γ. Φλωρίδης
  • [03] Προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες θανάτου των δύο ναυτικών του δεξαμενόπλοιου ARAEVO
  • [04] Πλήθος εκρηκτικών μηχανισμών εντόπισε η Αντιτρομοκρατική, στο κρησφύγετο του Χρ. Ξηρού
  • [05] Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη, της οποίας το σπίτι κατέρρευσε λόγω της χιονόπτωσης, στο Ηράκλειο
  • [06] Eurostat: Στο 25,7% η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο
  • [07] Στο 10,48% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
  • [08] Μακελειό σε εφημερίδα της Γαλλίας

  • [01] Δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές η Μαρία Ρεπούση

    Την απόφασή της να μην είναι υποψήφια στις εκλογές με κανένα συνδυασμό ανακοίνωσε η μέχρι τώρα βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση.

    Σε δήλωσή της η κ. Ρεπούση αναφέρει ότι υποστήριξε τους τελευταίους μήνες την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση μέσω της προγραμματικής συμφωνίας πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. «Η σύγκλιση αυτή θα μπορούσε να απεικονιστεί σ΄ ένα ευρύ ψηφοδέλτιο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και της πολιτικής οικολογίας, αλλά το σχέδιο απέτυχε. Η αριστερά δεν κατέφερε να υπερβεί τον κατακερματισμό της και να επιχειρήσει συγκλίσεις που υπερβαίνουν τις εσωκομματικές ισορροπίες για το καλό του τόπου.»

    Η κ. Ρεπούση δηλώνει ότι παραμένει ενεργή πολίτης και πως θα παρακολουθεί τα τρέχοντα πολιτικά πράγματα από σχετική απόσταση.

    [02] Για τις πιο κρίσιμες εκλογές για την Ελλάδα, έκαναν λόγο οι Ευ. Βενιζέλος - Γ. Φλωρίδης

    Τον Γιώργο Φλωρίδη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κοινό αγώνα τους, «στη μάχη αυτών των τόσο κρίσιμων εκλογών για τη χώρα», σε κοινές δηλώσεις που είχαν αμέσως πριν τη συνάντηση που ακολούθησε, στη Χαριλάου Τρικούπη. «Ο Γιώργος Φλωρίδης, με τον οποίο γνωριζόμαστε σχεδόν 40 χρόνια, έχει καθαρές ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις, πιστεύει στην ανάγκη ενός σύγχρονου λειτουργικού κράτους, ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, σε μία Ελλάδα ανταγωνιστική, ισχυρή μέσα στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «αυτό το παλεύει με δημοκρατικό και παραταξιακό ήθος, γιατί όταν διαφώνησε με καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί πριν τον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011 παραιτήθηκε από βουλευτής και παρέδωσε την έδρα του στο ΠΑΣΟΚ» και υπογράμμισε ότι «τώρα, η παρουσία του, το ήθος του, οι κοινωνικές του αναφορές μάς επιτρέπουν να πολλαπλασιάσουμε το μήνυμά μας που λέει στον Έλληνα πολίτη: "Άκουσε, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να είναι ο μόνος εγγυητής για τη μετεκλογική πορεία της χώρας". Γιατί η χώρα χρειάζεται εθνική ενότητα, εθνική στρατηγική, πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που κατακτήσαμε με τόσες θυσίες, πρέπει να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα μετά το μνημόνιο και την κρίση για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος». Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφασή του να συμμετάσχει και να συμπαραταχθεί με το ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε ότι οι εκλογές γίνονται σε μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και πιστεύει ότι έτσι θα υπηρετήσει καλύτερα την άποψη που έχει, ότι «πρέπει να ορθωθεί μία ισχυρή δύναμη απέναντι στον συντηρητικό εκβιασμό και απέναντι στον αριστερό ανεύθυνο λαϊκισμό». Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας πρόσθεσε ότι αυτή η επιλογή του συνδέεται, επίσης, με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά τις λοιπές διαφωνίες και κριτικές που άσκησε ο ίδιος στο παρελθόν, «έβαλε πλάτη, ειλικρινά, για να μείνει όρθια η χώρα σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο». «Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο που με οδήγησε να συστρατευθώ σ' αυτή την προσπάθεια, δηλαδή ότι η χώρα πρέπει να φυλάξει ως κόρη οφθαλμού το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ταυτόχρονα να ανοίξει τον δρόμο για μία ασφαλή έξοδο από την κρίση, που θα έρθει μόνο μέσα από γενναίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, με διαφάνεια και αξιοκρατία παντού, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και μία γνήσια παραγωγική οικονομία» ανέφερε. Ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι οι ιδέες του είναι γνωστές, ότι δεν αφίσταται από αυτές και πως με αυτές προσέρχεται σε αυτήν τη συμπαράταξη και για αυτές θα αγωνιστεί. «Πιστεύω ότι το μέλλον ανήκει σ' αυτό τον χώρο, ανήκει στο ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη, γιατί μόνο έτσι μπορεί να βοηθηθεί αποτελεσματικά η Ελλάδα» επισήμανε.

    [03] Προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες θανάτου των δύο ναυτικών του δεξαμενόπλοιου ARAEVO

    Προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των δύο άτυχων ναυτικών, μελών του πληρώματος των ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου ARAEVO, που στις 4 Ιανουαρίου στις 13:30 το μεσημέρι δέχθηκε επίθεση από πολεμικό αεροσκάφος της Λιβύης, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Ντέρνα, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.

    Με την έρευνα, που ανατέθηκε ήδη στον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, ο οποίος έχει αναλάβει την προανάκριση, ζητείται επιπλέον να διευρευνηθεί κάτω υπό ποιες συνθήκες έλαβε μέρος το τραγικό περιστατικό, μετά και από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αξιωματικοί του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης είχαν δηλώσει, ότι το πλοίο είχε προειδοποιηθεί να μην εισέλθει στον λιμένα Ντέρνα, υποστηρίζοντας, ότι μεταφέρει ισλαμιστές μαχητές στην πόλη.

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που έχει καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο την αεροπορική επίθεση που δέχθηκε το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο, έχει ανακοινώσει, ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις λιβυκές Αρχές- παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί- προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    Σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το δεξαμενόπλοιο ήταν ναυλωμένο από τη λιβυκή κρατική εταιρεία «National Oil Corporation» (NOC) και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα- Ντέρνα, χωρίς προβλήματα. Επίσης έχει διαψεύσει τις «αναφορές» σε μέσα ενημέρωσης περί δήθεν άρνησης και μη συμμόρφωσης του πλοίου σε διαταγές να σταματήσει μόλις προσεγγίσει τον Λιμένα της Ντέρνα για να επιβεβαιωθεί το φορτίο του.

    [04] Πλήθος εκρηκτικών μηχανισμών εντόπισε η Αντιτρομοκρατική, στο κρησφύγετο του Χρ. Ξηρού

    Όπλα, εκρηκτικές ύλες, καθώς και πλήθος αντικειμένων που παραπέμπουν σε κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, εντόπισαν οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής στο κρησφύγετο του Χριστόδουλου Ξηρού στην περιοχή της Περαχώρας Λουτρακίου.

    Σε εξωτερικό χώρο του παραθαλάσσιου σπιτιού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κλεμμένα οχήματα (ένα βαν κι ένα τζιπ), τα οποία έφεραν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

    [05] Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη, της οποίας το σπίτι κατέρρευσε λόγω της χιονόπτωσης, στο Ηράκλειο

    Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη, στα Κουδουμάλια του Οροπεδίου Λασιθίου, της οποίας είχε καταρρεύσει τμήμα του σπιτιού της λόγω της χιονόπτωσης. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα άνδρες της Πυροσβεστικής και Εθελοντές Σαμαρείτες, οι οποίοι κατάφεραν να την βγάλουν σώα από το σπίτι.

    [06] Eurostat: Στο 25,7% η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

    Στο 25,7% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2014, σε σχέση με τον Αύγουστο (26%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Εξάλλου, σταθερή στο 11,5% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2014 σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2013, η ανεργία ήταν 11,9%.

    Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων το Σεπτέμβριο μειώθηκε στα 1,241 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 22,8% και στις γυναίκες στο 29,5%.

    [07] Στο 10,48% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

    Στο 14,40% έφθασε η απόδοση του νέου 3ετούς ελληνικού ομολόγου, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ από την ημέρα της έκδοσής του. Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το σημείο αναφοράς (benchmark) διαμορφώνεται στις 1400 μονάδες βάσης από 1265 μονάδες βάσης.

    Αντιθέτως, στην Ευρώπη καταγράφεται σταθεροποίηση καθώς οι επενδυτές αναμένουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

    Ενδεικτικά η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,46%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφθασε το 10,48% με αποτέλεσμα το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων να φθάσει το 10,46%.

    Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης, με αποτέλεσμα η απόδοσή της να έχει φθάσει στο 12,39%.

    [08] Μακελειό σε εφημερίδα της Γαλλίας

    Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σήμερα στην επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι κουκουλοφόροι στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, οι δράστες, που ήταν ντυμένοι στα μαύρα, ήταν τουλάχιστον δύο και κρατούσαν Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας, όπου κατήγγειλε την τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίζοντάς την "πράξη ασύγκριτης βαρβαρότητας".

    Εκτός από τους 12 νεκρούς, άλλοι τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε ο πρόεδρος κάνοντας έκκληση στους Γάλλους να επιδείξουν "εθνική ενότητα".

    Στο προεδρικό μέγαρο επρόκειτο να ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών που συγκάλεσε ο Ολάντ, ενώ η περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού.

    Γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα) δύο άνδρες οπλισμένοι με ένα Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. "Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης" ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

    Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή που επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των αυτοπτών, οι δράστες φώναξαν "πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη".

    Φεύγοντας από τον τόπο της επίθεσης οι ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό Στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο έναν οδηγό και παρέσυραν έναν πεζό, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Σε ύψιστο συναγερμό τέθηκε η περιφέρεια του Παρισιού, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 January 2015 - 13:30:29 UTC