Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές σε συνεργασία με οικολογικές κινήσεις, εισηγήθηκε ο Φ. Κουβέλης
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι θεματοφύλακας της εθνικής στρατηγικής
  • [03] «Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών», το όνομα του νέου κόμματος του Γ. Παπανδρέου
  • [04] Επαφές σε νομαρχίες της Ιταλίας συγγενών των Ελλήνων αγνοουμένων
  • [05] Διαρρήκτες εισέβαλαν στο σπίτι του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Π. Χαϊκάλη
  • [06] Αποκαθίστανται τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Αττική

  • [01] Αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές σε συνεργασία με οικολογικές κινήσεις, εισηγήθηκε ο Φ. Κουβέλης

    Την αυτόνομη εκλογική κάθοδο της ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία με οικολογικές κινήσεις, των οποίων η οριστική απάντηση αναμένεται εντός των προσεχών ωρών, εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος. «Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ είναι και χρήσιμη και απαραίτητη. Η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της μπορούν να γίνουν ο καταλύτης μιας θετικής εξέλιξης για τη χώρα» ανέφερε και έδωσε εξηγήσεις για το ναυάγιο των συζητήσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινήσαμε ένα διάλογο στον οποίο διαπιστώθηκαν συμπτώσεις αλλά και διαφορές, που ήθελαν περισσότερες επεξεργασίες και προσπάθεια. Έγινε προσπάθεια άμεσης συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξέταση της περίπτωσης εκλογικής συνεργασίας. Χωρίς μικρομεγαλισμούς από μέρους μας, αλλά και χωρίς κανένα κομματικό ιδιοτελές κίνητρο. Χωρίς συναλλαγές. Οι όροι που θέταμε ήταν η κοινή εκλογική- προγραμματική διακήρυξη και η διασφάλιση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ. Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία διότι μας ζητήθηκε επί της ουσίας η ατομική προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ και η απόλυτη αποδοχή του προγράμματός του. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στις τοποθετήσεις σημαντικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ έπρεπε να κάνουν δημόσια αυτοκριτική για το παρελθόν τους. Δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μας για μια τέτοιου είδους συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι θεματοφύλακας της εθνικής στρατηγικής

    Τον στόχο του ΠΑΣΟΚ να έχει την τρίτη εντολή, να είναι καταλύτης των εξελίξεων και ο ρυθμιστής, διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε συνάντηση με τους γραμματείς των ΝΕ και τους γραμματείς των Τομέων του ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο θεματοφύλακας την εθνικής στρατηγικής», σημείωσε και τόνισε ότι δεν είναι «ψωνισμένο» με την εξουσία.

    «Εμείς έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε τη χώρα ακέραιη την ημέρα των εκλογών και θα το κάνουμε, θα υπάρχει ασφαλές πλαίσιο. Για την επομένη των εκλογών την ευθύνη τη φέρνει ο λαός που είναι κυρίαρχος της μοίρας του», είπε και τόνισε ότι «τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας, ό,τι λες πρέπει να το αποδείξεις και εκεί θα ξαναγνωριστούμε». «Πάμε στις εκλογές με μια γραμμή πολύ καθαρή, αλλά αληθινή και έχει τα μειονεκτήματα της αλήθειας γιατί η αλήθεια είναι δύσκολη», είπε και υπογράμμισε ότι όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πως όλα αυτά θα τα εξειδικεύσει η παράταξη το ερχόμενο Σάββατο στη Συνδιάσκεψη, προεκλογική και προγραμματική, όπου θα παρουσιαστεί συνοπτικά το πρόγραμμα.

    Ο κ. Βενιζέλος άφησε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του αιχμές κυρίως προς τον Γιώργο Παπανδρέου, τη ΔΗΜΑΡ και τη «νέα ΔΗΜΑΡ», όπως «φωτογραφίζει», χωρίς να κατονομάζει το Ποτάμι. «Για μας το μεγάλο θέμα είναι οι ανάγκες της χώρας, τα διλήμματα των πολιτών, τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη μέρα. Σε αυτά πρέπει να κληθούμε να δώσουμε απάντηση. Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε αυτή την πρόσθετη πολιτική αντιπαράθεση με ένα ακόμη μόρφωμα, μέσα στα πολλά που υπάρχουν, σε μείζον θέμα ή σε "εμφύλιο πόλεμο"», τόνισε. «Το ΠΑΣΟΚ καλείται να δώσει τη μάχη με δύσκολους όρους γιατί πέραν όλων των άλλων έχουμε την απόφαση του κ. Παπανδρέου να συστήσει το ατομικό του κόμμα κάτι που ήταν ειλημμένη απόφαση εδώ και καιρό δεν υπήρχε ανάγκη ούτε από προσχήματα», είπε και πρόσθεσε ότι «ματαιοπονούσαμε με τις προτάσεις, την καλοπιστία και τον ενωτικό μας λόγο να μείνουμε όλοι στα ίδια ψηφοδέλτια, στην ίδια σημαία, κάτω από τον "ήλιο" του ΠΑΣΟΚ και το όνομά του». Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό», που «είναι εξαιρετικά λυπηρό, αλλά δεν πρέπει να περισπάσει την προσοχή μας».

    «Κρατάμε ψηλά την ευθύνη» είπε, «δηλαδή την υπευθυνότητα, την ειλικρίνεια, την αλήθεια, το μέλλον και τη μνήμη που κάποιοι την έχουν χάσει με τρόπο προκλητικό». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε 22 μέρες και κάλεσε τον κόσμο που βρίζει την παράταξη και χυδαιολογεί, να ακούσει τι έχει να πει («πάταξον μεν, άκουσον δε»).

    [03] «Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών», το όνομα του νέου κόμματος του Γ. Παπανδρέου

    Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε την ιδρυτική δήλωση του νέου κόμματός του που ονομάζεται «Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Έμβλημα του νέου κόμματος είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο. Την ιδρυτική δήλωση υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου και Μιχάλης Καρχιμάκης.

    [04] Επαφές σε νομαρχίες της Ιταλίας συγγενών των Ελλήνων αγνοουμένων

    Στην Ιταλία βρίσκονται οι συγγενείς των εννέα Ελλήνων αγνοουμένων του «Norman Atlantic». Με τη βοήθεια εκπροσώπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, ήρθαν σε επαφή με τις νομαρχίες του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες τραυματίες στα νοσοκομεία της Απουλίας. Αργότερα είναι πιθανό να επιτραπεί στους συγγενείς να προσεγγίσουν το «Norman Atlantic», το οποίο βρίσκεται στο Λιμάνι του Μπρίντιζι, χωρίς όμως να μπορέσουν να ανέβουν σε αυτό.

    Οι ιταλικές εισαγγελικές Αρχές εισήλθαν και πάλι στο πλοίο. Αν εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, θα μπορέσει να ανοίξει το γκαράζ και να εξακριβωθεί αν υπάρχουν, μέσα σε αυτό, νεκροί μετανάστες ή οδηγοί φορτηγών. Υπάρχουν, όμως, ακόμη εστίες πυρκαγιάς και ο εισαγγελέας Έττορε Καρντινάλι δήλωσε ότι «για να μπορέσει να ανοίξει το γκαράζ του Norman μπορεί να χρειασθούν ακόμη και αρκετές ημέρες». Στο μεταξύ, το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών ξεκίνησε έρευνα για την εξακρίβωση των ακριβών αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, αναμένεται να αφιχθεί το απόγευμα στο Μπρίντιζι και επιτροπή Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.

    [05] Διαρρήκτες εισέβαλαν στο σπίτι του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Π. Χαϊκάλη

    Διάρρηξη πραγματοποίησαν άγνωστοι στο σπίτι του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλου Χαϊκάλη, στο Πικέρμι, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι διαρρήκτες εισέβαλαν πιθανότατα από μπαλκονόπορτα του σπιτιού. Αφαίρεσαν από το σπίτι του βουλευτή κοσμήματα αλλά και το υπηρεσιακό περίστροφο της συζύγου του, η οποία είναι αστυνομικός.

    [06] Αποκαθίστανται τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Αττική

    Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών, ενώ η Τροχαία εφιστά την προσοχή στους οδηγούς καθώς σε κάποια σημεία των δρόμων έχει δημιουργηθεί πάγος που καθιστά ιδιαίτερα ολισθηρό το οδόστρωμα. Στην Αττική αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Ν. Μάκρης, αλλά παραμένει η διακοπή για τη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, τη λεωφόρο Φυλής στο ύψος της Μονής Κλειστών και το επαρχιακό οδικό δίκτυο σε Αλεποχώρι, Βίλια, Ψάθα, Πόρτο Γερμενό. Αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική είναι πλέον απαραίτητες μόνο στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Οινόης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 January 2015 - 13:30:22 UTC