Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ο λαός δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του
  • [02] Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου
  • [03] Σε εξέλιξη η τελευταία ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου
  • [04] «Η χώρα χρειάζεται αντιπαράθεση προγραμμάτων και συγκεκριμένων σχεδίων για το μέλλον της»
  • [05] Εν αναμονή της τελευταίας ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου
  • [06] Κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για απεγκλωβισμό ναυαγών
  • [07] «Βουτιά» στο Χρηματιστήριο
  • [08] Πέντε οι νεκροί στο φλεγόμενο «Norman Atlantic»

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ο λαός δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του

    Ο λαός δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την τελευταία άκαρπη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

    [02] Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου

    Σε εκλογές βαδίζει πλέον η χώρα, καθώς κατά την τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα που προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη, από το Σύνταγμα, πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, δηλαδή 180 θετικών ψήφων.

    Έτσι, από τους 300 παρόντες βουλευτές, οι 168 ψήφισαν υπέρ του υποψηφίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ 132 δήλωσαν «παρών».

    Πιο αναλυτικά, υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - 127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα - ενώ "παρών" δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές - με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).

    Όπως και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας, τάχθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής), και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης.

    "Παρών" σε σχέση με την υποψηφιότητα Δήμα, δήλωσαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατσόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή (βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), καθώς και οι βουλετές της ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκη Φούντα.

    Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες.

    Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εντός δέκα ημερών, να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών. Πρώτο μέλημα της νέας Ολομέλειας μετά την ορκωμοσία της, θα είναι η ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας - αρχικά με πλειοψηφία 180 βουλευτών, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με πλειοψηφία 151 βουλευτών (δεύτερη ψηφοφορία), ή σχετική πλειοψηφία (τρίτη ψηφοφορία).

    Υπενθυμίζεται ότι στις 14:00, στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

    [03] Σε εξέλιξη η τελευταία ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου

    Σε εξέλιξη είναι η ονομαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά και τελευταία ψηφοφορία, κατά την οποία, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, που είναι και η μοναδική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Σε περίπτωση που οι 180 αυτές ψήφοι εξασφαλιστούν, ο Σταύρος Δήμας θα αναλάβει καθήκοντα από αύριο, με όρκο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, ο μεν Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση θα οφείλει να κηρύξει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του Κοινοβουλίου.

    Υπενθυμίζεται πως στις δύο προηγούμενες ονομαστικές ψηφοφορίες στην oλομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 και 168 θετικές ψήφους αντίστοιχα.

    Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας, θα συνεδριάσει, στις 14:00 στη Βουλή, το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

    [04] «Η χώρα χρειάζεται αντιπαράθεση προγραμμάτων και συγκεκριμένων σχεδίων για το μέλλον της»

    «Το εμπόριο φόβου και φανατισμού δεν πουλάει πια. Η χώρα χρειάζεται αντιπαράθεση προγραμμάτων και συγκεκριμένων σχεδίων για το μέλλον της» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, και προσθέτει: «Αυτό είναι το ζητούμενο για όλα τα κόμματα, πολύ περισσότερο γι αυτά που διεκδικούν κυβερνητικό ρόλο. Μακριά από ένα εμπόριο φόβου, από μια επιστροφή σε κλίμα φανατισμού και μίσους που κάποιοι θέλουν να θυμίζει τη δεκαετία του '50. Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει έναν δρόμο που αναγκαστικά θα ακολουθήσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, γιατί το 2015 δεν είναι πια 2012, οι πολίτες θέλουν ελπίδα και όχι φόβο».

    Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει: «Για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση. Εμείς διεκδικούμε τη νίκη στις εκλογές, όχι για να διχάσουμε, αλλά για να ενώσουμε τον ελληνικό λαό γύρω από ένα σχέδιο ανάπτυξης της Οικονομίας, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ανάκτησης της Δημοκρατίας και της εθνικής αξιοπρέπειας, για μια Ελλάδα ισότιμο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό, δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος». Σε ερώτηση για το θέμα των ψηφοδελτίων ο κ. Παπαδημούλης απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να συγκροτήσει σε αυτές τις εκλογές, γύρω από το πρόγραμμά του, μια πλατιά πολιτική, κοινωνική και εκλογική συμμαχία με στέρεα υλικά και αξιόπιστο τρόπο. Αυτή είναι η πρόκληση για εμάς, μακριά από απομονωτισμούς που θυμίζουν σκατζόχοιρο, αλλά και χωρίς τις ευκολίες, που θα μας οδηγούσαν να μετατραπούμε σε μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

    [05] Εν αναμονή της τελευταίας ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου

    Με ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά και τελευταία ψηφοφορία, κατά την οποία, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, που είναι και η μοναδική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Σε περίπτωση που οι 180 αυτές ψήφοι εξασφαλιστούν, ο Σταύρος Δήμας θα αναλάβει καθήκοντα από αύριο, με όρκο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, ο μεν Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση θα οφείλει να κηρύξει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του Κοινοβουλίου.

    Υπενθυμίζεται πως στις δύο προηγούμενες ονομαστικές ψηφοφορίες στην oλομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 και 168 θετικές ψήφους αντίστοιχα.

    [06] Κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για απεγκλωβισμό ναυαγών

    Ενισχύονται τα ελληνικά εναέρια μέσα που συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του «Norman Atlantic» με το ελικόπτερο S-70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ η οποία χρησιμοποιείται πλέον ως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων. Η φρεγάτα βρίσκεται μεταξύ Κέρκυρας και περιοχής του συμβάντος. Την ίδια ώρα, το ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε στο ιταλικό ελικοπτεροφόρο SAN GEORGIO 6 επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου και στη συνέχεια άλλους 7 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

    Παράλληλα, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Λέτσε θα μεταβεί στο Μπάρι, προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα όσους διασωθέντες το επιθυμούν. Το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μπάρι με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, γύρω στις 4 ώρα Ελλάδας. Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί. Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.

    Στους 391 ανήλθε ο αριθμός των διασωθέντων από το πλοίο «Norman Atlantic» στο οποίο εκδηλώθηκε χθες πυρκαγιά στο γκαράζ του, σύμφωνα με το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA), που επικαλείται το υπουργείο Ναυτιλίας. Στο πλοίο παραμένουν 87 άτομα.

    Διαβάστε επίσης:Εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο

    [07] «Βουτιά» στο Χρηματιστήριο

    Κάθετη πτώση καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά καθώς η χώρα οδηγείται σε εκλογές, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος και στην αγορά ομολόγων με την απόδοση των 3ετών τίτλων να εκτινάσσεται πάνω από το 10%. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:45 διαμορφώνεται στις 760,24 μονάδες σημειώνοντας πτώση 10,90%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 50,215 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 12,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 9,69%.

    Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Eurobank(-18,36%), της Τέρνα Ενεργειακή (-15,49%), του ΟΠΑΠ (-14,53%), της Εθνικής (-14,84%), της Πειραιώς (-14,95%) και της ΔΕΗ (-14,29%). Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-15,28%), των Ταξιδιών (-14,47%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-12,61%). Ανοδικά κινούνται 15 μετοχές, 89 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΑΕΓΕΚ +20,00%, ΑΧΟΝ +20,00%, Παπουτσάνης +7,67% και Δρομέας +7,59%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΕΛΑΣΤΡΟΝ -28,21%, SATO -20,00%, Pasal -20,00% και Τηλέτυπος -19,76%.

    [08] Πέντε οι νεκροί στο φλεγόμενο «Norman Atlantic»

    Τέσσερις σορούς στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο «Norman Atlantic» στο οποίο εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα πυρκαγιά στο γκαράζ του 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας, εντόπισαν διασώστες από ελικόπτερα.

    Την ύπαρξη των σορών επιβεβαίωσε με δήλωσή του στη Βουλή και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης.

    Στη θαλάσσια περιοχή μεταβαίνει σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου η παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο «Norman Atlantic».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 December 2014 - 11:30:35 UTC