Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκαταρκτική για τη δημοσιοποίηση του υλικού του Π. Χαϊκάλη διέταξε ο Ισ. Ντογιάκος
  • [02] Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ με τις δηλώσεις Βουδούρη-Παραστατίδη
  • [03] Δεν θα προβληθεί το υλικό του Π. Χαϊκάλη αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας
  • [04] Χ. Σταϊκούρας :«Με εθνική συνοχή οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα πολιτικά ζητήματα»
  • [05] Ο Ρέντσι κέρδισε στη Γερουσία ψήφο εμπιστοσύνης για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2015
  • [06] Χρυσό μετάλλιο στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών για την 50ετή προσφορά του

  • [01] Προκαταρκτική για τη δημοσιοποίηση του υλικού του Π. Χαϊκάλη διέταξε ο Ισ. Ντογιάκος

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος με αφορμή τη δημοσιοποίηση του υλικού του βουλευτή Π. Χαϊκάλη.

    Ο εισαγγελέας ανέθεσε την έρευνα στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος με την εντολή να εντοπίσει ποιοι ανήρτησαν παρανόμως στο διαδίκτυο το επίμαχο υλικό.

    [02] Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ με τις δηλώσεις Βουδούρη-Παραστατίδη

    Σαφείς και διακριτικές αποστάσεις από την κοινή δήλωση των κ.κ Βουδούρη και Παραστατίδη και τους υπαινιγμούς,περί χρηματισμού όσων ανεξάρτητων βουλευτών ψήφισαν υπέρ της Προεδρικής εκλογής, κράτησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρας μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ.«Άλλο πολιτική διαφωνία, άλλο διαφορετικές πολιτικές απόψεις και άλλο πολιτικός καννιβαλισμός», είπε ο κ. Μαχαίρας.

    Διέψευσε ακόμη πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ότι τρεις βουλευτές θα προτείνουν τον κ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία λέγοντας ότι έχει δηλώσει επανειλλημένα πως δεν ενδιαφέρεται. Σχετικά με άλλο δημοσίευμα για συμφωνία σε κοινή εκλογική κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, στελέχη της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί και η ΔΗΜΑΡ οτιδήποτε πράξει εκλογικά θα το πράξει από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας ως κόμμα.

    [03] Δεν θα προβληθεί το υλικό του Π. Χαϊκάλη αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας

    Δεν θα προβληθεί τελικώς το οπτικοακουστικό υλικό που σχετίζεται με τις καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Η Επιτροπή αποφάσισε να μεταβεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ώστε να μεταφέρει στην εισαγγελέα Ευτέρπη Γκουτζαμάνη την απόφαση της Επιτροπής για ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Κατά της προβολής τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Κυριάκος Βιρβιδάκης, Βασίλειος Υψηλάντης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση . Υπέρ της προβολής του βίντεο τάχθηκε η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια, ο βουλευτής της ΧΑ, Δημήτρης Κουκούτσης και ο ανεξάρτητος Πάρις Μουτσινάς. Η Επιτροπή αποφάσισε να μεταβεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ώστε να μεταφέρει στην εισαγγελέα Ευτέρπη Γκουτζαμάνη την απόφαση της Επιτροπής για ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Ως προς το ζήτημα που ανέκυψε με τις δηλώσεις Βουδούρη - Παραστατίδη - με την οποία καλούν τους βουλευτές που έχουν αλλάξει στάση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να απόσχουν από τις επόμενες ψηφοφορίες για να αρθεί η σκιά χρηματισμού - η Επιτροπή αποφάνθηκε να καλέσει την ερχόμενη Δευτέρα τους δύο βουλευτές να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της.

    Ταυτοχρόνως η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για όσα διαδραματίζονται αναφορικά με απόπειρες δωροδοκίας βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου. «Τα φαινόμενα αυτά πλήττουν το κύρος του θεσμού και βάλλουν ευθέως κατά της δημοκρατίας. Η Επιτροπή εκφράζει την πλήρη αποδοκιμασία της και καλεί τους 'Ελληνες βουλευτές να σεβαστούν το κοινοβούλιο και τους συναδέλφούς του και να επιδείξουν τον αναγκαίο για την ιδιότητά τους σεβασμό, τονίζεται σε δήλωση των μελών της Επιτροπής μετά το πέρας της συνεδρίασης».

    [04] Χ. Σταϊκούρας :«Με εθνική συνοχή οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα πολιτικά ζητήματα»

    «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει αφενός να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα στις τεράστιες θυσίες που έχουν καταβληθεί από τους πολίτες και αφετέρου να αξιοποιήσουμε τα νέα οικονομικά, νομισματικά και θεσμικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη. Γιαυτό, οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα βασικά πολιτικά ζητήματα της χώρας με σύνεση, ρεαλισμό και πνεύμα ενότητας και εθνική συνοχή, μακριά από επικίνδυνους ακροβατισμούς η αδιέξοδους τυχοδιωκτισμούς».

    Τα παραπάνω επεσήμανε σήμερα από τη Λάρισα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η περιφερειακή διοίκηση Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με θέμα «Η λύση για το δημόσιο χρέος και η προοπτική ανάπτυξης», με ομιλητές και βουλευτές - εκπροσώπους κομμάτων καθώς και τον πρόεδρο της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής του ΟΕΕ.

    Ο κ Σταϊκούρας, που απέφυγε να κάνει δηλώσεις πέραν του περιεχομένου της ομιλίας του, σχολίασε ότι η τρόικα ασκεί πράγματι μεγάλες πιέσεις και προβάλει υπερβολικές απαιτήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο παρατήρησε, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις που είναι επαρκώς σαφείς για την ανάληψη εκ μέρους των δανειστών, όλων των απαραίτητων μέτρων και πρωτοβουλιών για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας. Υπογράμμισε δε ότι «έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τον κίνδυνο πτώχευσης και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και την μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του χρέους».

    [05] Ο Ρέντσι κέρδισε στη Γερουσία ψήφο εμπιστοσύνης για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2015

    Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας για να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα από την κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου. Σε μια συνεδρίαση που έληξε λίγο πριν από τα χαράματα, η Γερουσία ψήφισε με 162 ψήφους έναντι 37 να περάσει το οικονομικό πακέτο το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές ύψους σχεδόν 10 δισεκ. ευρώ για τα χαμηλά εισοδήματα και μια μείωση των εργασιακών φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

    Ο Ρέντσι ασκεί πίεση στην ΕΕ ζητώντας της να επιτρέψει περισσότερες δαπάνες που λέει πως χρειάζονται για να βοηθηθεί η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να βγει από την ύφεση και να μειώσει την ανεργία ρεκόρ. Ως αντάλλαγμα υπόσχεται φιλελευθεροποίηση σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και το εκπαιδευτικό σύστημα.

    Ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ορισμένες φορολογικές περικοπές που υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού του ώστε να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητάει από την Ιταλία να κάνει περισσότερα για να μειώσει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμά της.Περαιτέρω μέτρα λιτότητας ενδέχεται να είναι αναγκαία. Η Επιτροπή έχει δηλώσει πως η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της και θα εκδώσει το Μάρτιο μια τελική ετυμηγορία για τους προϋπολογισμούς και των τριών χωρών.

    [06] Χρυσό μετάλλιο στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών για την 50ετή προσφορά του

    Η απονομή έγινε κατά την πανηγυρική συνεδρία το βράδυ της Παρασκευής, στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας, και το Χρυσό Μετάλλιο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γ. Μ. Παράσογλου, Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. Η Ακαδημία Αθηνών επέλεξε να τιμήσει με την ύψιστη αυτή διάκριση έναν από τους σπουδαιότερους ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας στον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών, ο οποίος, με το πολύπλευρο έργο του και την πολυσχιδή δραστηριότητά του, προσφέρει αδιάλειπτα εδώ και πενήντα πέντε χρόνια στην παιδεία του ελληνικού λαού, ακολουθώντας τις επιταγές και τα διδάγματα του Μανόλη Τριανταφυλλίδη.

    Σε ανακοίνωση τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών ευχαριστούν θερμά την Ακαδημία Αθηνών για την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση. «Θεωρούμε χρέος μας ?τονίζεται στην ανακοίνωση- να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που υπηρέτησαν το Ίδρυμα τα πενήντα πέντε αυτά χρόνια και συνέβαλαν, ο καθένας από τη θέση του, στην προκοπή του Ιδρύματος».

    Το ίδρυμα «γεννήθηκε» σε υλοποίηση της διαθήκης του Μ.Τριανταφυλλίδη (Μάιος 1956) με την οποία κληροδοτούσε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την περιουσία του προκειμένου να ιδρυθεί το Ινστιτουτο με σκοπό την «επιστημονική καλλιέργεια και η προαγωγή της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, καθώς και η προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με κάθε πρόσφορο μέσο, και ειδικότερα με την έκδοση βιβλίων


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 December 2014 - 11:30:31 UTC