Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόπειρα εξαγοράς της ψήφου του κατήγγειλε στον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο, ο Παύλος Χαϊκάλης
  • [02] Καταγγελίες Π. Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του
  • [03] «Προτεραιότητα, η τόνωση της ρευστότητας και η έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων στον αγροτικό κόσμο»
  • [04] Να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του ΠτΔ, προτείνει ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης
  • [05] Πυρκαγιά σε πολυκατοικία στον Ταύρο
  • [06] Αυστραλία: Μητέρα των 7 παιδιών από τα 8 που εντοπίστηκαν νεκρά, είναι η τραυματίας
  • [07] Τουλάχιστον 11 νεκροί από χιονοθύελλα στην Ιαπωνία
  • [08] «Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Μένης Κουμανταρέας»
  • [09] Εντός του Ιανουαρίου τα αποτελέσματα για το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη

  • [01] Απόπειρα εξαγοράς της ψήφου του κατήγγειλε στον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο, ο Παύλος Χαϊκάλης

    Απόπειρα δωροδοκίας του, κατήγειλε στον εισαγγελέα Εφετών Π. Παναγιωτόπουλο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης ο οποίος έδωσε πολύωρη κατάθεση αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και φέρεται να παρέδωσε σχετικό οπτικό-ηχητικό ντοκουμέντο. Σύμφωνα με όσα είπε ο βουλευτής, ο οποίος κοινοποίησε την υπόθεση σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, οικονομικός παράγοντας τού πρότεινε οικονομική συμφωνία για ποσό περίπου 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η συμφωνία φέρεται να προέβλεπε την εξόφληση δανείου του αλλά και καταβολή μετρητών και σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Χαϊκάλης οι επίμαχες συζητήσεις ξεκίνησαν στις 5 Δεκεμβρίου, με ραντεβού στις 6 αλλά και στις 13 Δεκεμβρίου.

    Ο βουλευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση που έδωσε αρνήθηκε να κατονομάσει το πρόσωπο που του πρότεινε χρηματισμό αν και φέρεται να ρωτήθηκε επανειλημμένως από τον εισαγγελικό λειτουργό καθώς από το υλικό που παρέδωσε ο μάρτυρας δεν προκύπτει η ταυτότητα του προσώπου αυτού. Για τα καταγγελόμενα από τον βουλευτή υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Εισαγγελίας αν και σύμφωνα με πληροφορίες από την εισαγγελική έρευνα δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής τα στοιχεία της καταγγελίας.

    [02] Καταγγελίες Π. Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του

    Καταγγελία ότι έγινε απόπειρα χρηματισμού του για να ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο κ. Χαϊκάλης είπε ότι υπάρχει ακουστικό και οπτικό υλικό όπου γνωστός, σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, του προσφέρει χρήματα 2-3 εκατομμύρια ευρώ για να αλλάξει στάση. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχει καταθέσει εδώ και δύο εβδομάδες το υλικό στον εισαγγελέα κ. Παναγιωτόπουλο και έχει δώσει κατάθεση.

    Ο κ. Χαϊκάλης, υποστήριξε ότι του προσφέρθηκαν 700.000 ευρώ σε μετρητά, διακανονισμός του ταρπεζικού του δανείου και συμβόλαια με διαφημιστικές εταιρείες. Προσθεσε ότι για το θέμα είναι ενήμερος ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, ενώ είχε ενημερώσει και τον φίλο του ηθοποιό, Λάκη Λαζόπουλο. Ο κ. Λαζόπουλος στον ίδιο σταθμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν προκύπτει ότι ο δωροδοκών έχει σχέση με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Για το θέμα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου, στη μία μετά το μεσημέρι, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

    [03] «Προτεραιότητα, η τόνωση της ρευστότητας και η έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων στον αγροτικό κόσμο»

    Συνολικά κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που αφορούν στις πληρωμές της Ενιαίας Ενίσχυσης, της Εξισωτικής Αποζημίωσης και του προγράμματος νέων αγροτών θα διοχετευτούν στον αγροτικό τομέα έως το τέλος του μήνα, αναφέρει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, σημειώνοντας ότι η έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων συνδυάζεται με την απρόσκοπτη συνέχισης της δραστηριότητάς τους.

    Θεωρεί κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα σε ειδική εκδήλωση, και δηλώνει ότι θα εξαντληθεί κάθε νομική δυνατότητα στην υπόθεση του «πακέτου Χατζηγάκη», προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    [04] Να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του ΠτΔ, προτείνει ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης

    Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και άμεση εκλογή του από τον λαό προτείνει, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζει πως μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1986 οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ περιορισμένες. Στην πραγματικότητα σημειώνει ότι δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος «ουσιαστικά δεν άσκησε τις αρμοδιότητες που έχει με τέτοιο τρόπο που θα οδηγούσε στον έλεγχο του άλλου πόλου της εκτελεστικής εξουσίας» δηλαδή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

    Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει την ανάγκη διεύρυνσης των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατ? επέκταση ενίσχυσης του θεσμικού του ρόλου. Βασική συνισταμένη της θέσης του συνταγματολόγου είναι ότι με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο της εκτελεστικής εξουσίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιστάσεις και όταν τα κόμματα αδυνατούν να δώσουν λύσεις. Με την έννοια αυτή, ο κ. Σωτηρέλης κάνει λόγο για ανάγκη αποκατάστασης της ισορροπίας ανάμεσα στους θεσμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, «ώστε να υπάρχει ένα σταθερό συμβολικό και ουσιαστικό σημείο αναφοράς που να μπορεί να συνθέσει τα κόμματα». Η ανάγκη για νέα αναδιάταξη της εκτελεστικής εξουσίας αναδείχθηκε, σύμφωνα με τον καθηγητή, το τελευταίο διάστημα με την κρίση και με τα όσα επακολούθησαν. Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι αυτό είναι συμβατό με το Σύνταγμα καθώς, όπως εξηγεί, «υπό το καθεστώς της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας δόθηκαν και πριν αυτές οι αρμοδιότητες».

    Η δεύτερη πρόταση του γνωστού συνταγματολόγου εστιάζεται στον τρόπο εκλογής του Προέδρου. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και προκρίνει δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος που προτάσσει είναι να ακολουθηθεί το σημερινό μοντέλο μέχρι τις τρεις ψηφοφορίες, και εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 3/5, τότε αντί να προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές, να υπάρξει προσφυγή στο εκλογικό σώμα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή, όπως αποσαφηνίζει ο ίδιος, «παρεμβολή της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά αμέσως και χωρίς να πάμε σε προκήρυξη (βουλευτικών) εκλογών, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως ήδη χρησιμοποιείται σήμερα, για άλλους λόγους».

    [05] Πυρκαγιά σε πολυκατοικία στον Ταύρο

    Ένα ζευγάρι με το 5χρονο κοριτσάκι του απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια πυροσβεστών από πολυκατοικία όπου ξέσπασε πυρκαγιά, στις 5 τα ξημερώματα, στην οδό Δαιδάλου 3 στον Ταύρο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε διαμέρισμα του 2ου ορόφου επταώροφου κτιρίου, το οποίο δεν κατοικείται, όπως επίσης και τα υπόλοιπα διαμερίσματα στους από πάνω ορόφους. Η οικογένεια μένει στον πρώτο όροφο, αλλά από τους καπνούς δεν μπορούσε να κατέβει στον δρόμο, γι? αυτό χρειάστηκε η βοήθεια των πυροσβεστών για απομακρυνθούν.

    Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, οι οποίοι έσβησαν την πυρκαγιά μία ώρα αργότερα. Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [06] Αυστραλία: Μητέρα των 7 παιδιών από τα 8 που εντοπίστηκαν νεκρά, είναι η τραυματίας

    Οκτώ παιδιά, ηλικίας από 18 μηνών ως 15 ετών, βρέθηκαν νεκρά μέσα σε σπίτι μαζί με μία 34χρονη γυναίκα τραυματισμένη, η οποία είναι η μητέρα των επτά από αυτά, στο προάστιο Μανούρα της πόλης Κερνς, στην πολιτεία του Κουίνσλαντ της βόρειας Αυστραλίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία και σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας τα παιδιά μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ο θάνατός τους προήλθε από ασφυξία, ενδεχομένως ως συνέπεια στραγγαλισμού. Η αστυνομία, πάντως, δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την αιτία θανάτου τους. Η Αυστραλία βρίσκεται ήδη σε ύψιστο συναγερμό έπειτα από το περιστατικό ομηρίας την Τρίτη στο Σίδνεϊ που διήρκεσε 16 ώρες και άφησε πίσω του τρεις νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο δράστης.

    Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι τα παιδιά βρήκε νεκρά ο 20χρονος μεγαλύτερος αδελφός τους, όταν επέστρεψε στο σπίτι, αλλά η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή. Η εξαδέλφη της τραυματισμένης γυναίκας, η Λίζα Τέιντεϊ, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την μητέρα των επτά παιδιών, ενώ το όγδοο θύμα εικάζεται ότι ήταν μέλος της ίδιας οικογένειας, ίσως εξάδελφος. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η 34χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή της και ότι συνεργάζεται με τις αρχές, ενώ στο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί κι ένα δεύτερο πρόσωπο, ενδεχομένως ο πατριός των θυμάτων που διέμενε στο ίδιο σπίτι.

    [07] Τουλάχιστον 11 νεκροί από χιονοθύελλα στην Ιαπωνία

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη έπειτα από χιονοθύελλα που έπληξε το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σήμερα ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί. Τεράστιες ποσότητες χιονιού έχουν καλύψει τις τελευταίες ημέρες το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Ιαπωνίας προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις και απομονώνοντας αρκετές κοινότητες.

    Η εφημερίδα Yomiuri Shimbun έγραψε ότι 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας 79χρονος και ένας 29χρονος πυροσβέστης, από πτώση στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν το χιόνι. Πολλοί άλλοι, κυρίως ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν στο βόρειο νησί Χοκάιντο και σε περιοχές κοντά στη Θάλασσα της Ιαπωνίας (Ανατολική Θάλασσα) στο νησί Χονσού, σύμφωνα με τον Τύπο και με τις αρχές.

    [08] «Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Μένης Κουμανταρέας»

    Να μετονομασθεί η Δημοτική Αγορά Κυψέλης σε Δημοτική Αγορά Κυψέλης Μένης Κουμανταρέας, αποφασίσθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά τη συνεδρίαση σημείωσε ότι ο Μένης Κουμανταρέας, «κάτοικος της Κυψέλης, υπήρξε ένας κατεξοχήν «αθηναϊστής» συγγραφέας που αγαπούσε την πόλη και γενέτειρά του, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε αντιταχθεί θαρραλέα στις φωνές ρατσισμού και μισαλλοδοξίας». Γι αυτό και ο δήμος εκφράζει τη βούλησή του «να δοθεί το όνομά του, σε ένα τοπόσημο της περιοχής όπου έζησε και αγάπησε ο Κουμανταρέας, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης».

    Στην πρόταση του δημάρχου Αθηναίων αντέδρασε ο δημοτικός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής Χρήστος Γούδης που είπε: «Να φυτέψετε δίπλα του και συκιές». Στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το σχόλιο του κ. Γούδη επενέβη ο κ. Καμίνης που είπε: «Περιφρονείστε τον».

    [09] Εντός του Ιανουαρίου τα αποτελέσματα για το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη

    Eντός του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, δηλαδή το φύλο, η ηλικία, το ανάστημα του οστεολογικού υλικού από τον τάφο της Αμφίπολης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού που προέκυψε από «ανυπόστατα δημοσιεύματα»-όπως χαρακτηρίζονται από την ανακοίνωση- που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, διευκρινίζεται ότι η έρευνα για το υλικό που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στον λόφο Καστά, ανατέθηκε «σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης».

    Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 December 2014 - 9:30:25 UTC