Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίτημα να κηρυχτούν χωριά του Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [02] FT: Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα
  • [03] Δεκτό το αίτημα για αναθεώρηση της ποινής που έχει επιβληθεί στον Πιστόριους
  • [04] Πέθανε ο διακεκριμένος ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης
  • [05] Οι αποδόσεις των βιολογικών καλλιεργειών είναι μόνο 20% μικρότερες από τις συμβατικές
  • [06] Υπό ανάπτυξη ένα νέου τύπου διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού

  • [01] Αίτημα να κηρυχτούν χωριά του Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθούν - ίσως και εντός της ημέρας - οι Δημοτικές Ενότητες Βύσσας, Κυπρίνου, Ορεστιάδος, Τριγώνου, Διδυμοτείχου, Μεταξάδων, Ορφέα, Σουφλίου, Τυχερού και Φερών στο νομό 'Εβρου, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης στο αρμόδιο υπουργείο. Το αίτημα διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν πλημμυρίσει περίπου 80.000 στρέμματα από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις, τόσο στον ποταμό 'Εβρο, όσο και στον Ερυθροπόταμο.

    Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση όλων των προσπαθειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας για το ενδεχόμενο της περαιτέρω αύξησης της στάθμης των υδάτων του Έβρου, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει κατοικημένες περιοχές. Σημειώνεται, ότι, σε όλο το μήκος του ποταμού, η στάθμη ξεπερνά τα έξι μέτρα - για έκτη συνεχόμενη μέρα - από τα νερά που έχουν εισρεύσει από τους ποταμούς Άρδα, Ερυθροπόταμο, Τούντζα και Εργίνη.

    [02] FT: Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα

    Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει σήμερα η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Snap election in Greece reignites fears for eurozone». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπογράφουν οι Ιλέν Μούρ, Ρόμπιν Ουίγκλεσουέρθ (Elaine Moore, Robin Wigglesworth (Λονδίνο), Κάριν Χόουπ και Πήτερ Σπίγκελ, (Kerin Hope, Peter Spiegel) (Αθήνα και Βρυξέλλες), τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Xρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.

    Όπως σημειώνεται, οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας. Ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 1% και ο EuroStoxx υποχώρησε επί δεύτερη συνεδρίαση 2,5%. Τη βύθιση, την προκάλεσε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

    [03] Δεκτό το αίτημα για αναθεώρηση της ποινής που έχει επιβληθεί στον Πιστόριους

    Η νοτιοαφρικανή δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα έκανε σήμερα δεκτή την έφεση που κατέθεσε ο εισαγγελέας επί της καταδικαστικής απόφασης που προβλέπει την ποινή πενταετούς φυλάκισης την οποία επέβαλε πρόσφατα δικαστήριο στον ολυμπιονίκη και παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η υπόθεση θα σταλεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για αναθεώρηση, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή μεγαλύτερης ποινής στον διεθνούς φήμης αθλητή.

    «Δεν μπορώ να πω ότι είναι απίθανη η προοπτική επιτυχίας στο Ανώτατο Δικαστήριο» δήλωσε η Μασίπα. Ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, η οποία επιτρέπει στον Πιστόριους να ζητήσει να μετατραπεί η ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό έπειτα από δέκα μόλις μήνες.

    [04] Πέθανε ο διακεκριμένος ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης

    Στη «γειτονιά των ζωγράφων» θα είναι από σήμερα, ο ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης που πέθανε σε ηλικία 75 χρόνων, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο ζωγράφος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε αθηναϊκή κλινική. Ο Δήμος Σκουλάκης δεν θα προλάβει να δει την τελευταία του (μικρή αναδρομική) έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2015, στην Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ (Ηροδότου 5 Κολωνάκι) έκθεση της οποίας χορηγός επικοινωνίας είναι το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

    Γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Χανιά, ο Δημοσθένης (Δήμος) Σκουλάκης σχεδίαζε από μικρός να δραπετεύσει από τα συμβατικά σύνορα που τον περιόριζαν. Σπούδασε ζωγραφική, αρχικά με τον Σπύρο Παπαλουκά και για ένα μικρό διάστημα πλάι στον Φώτη Κόντογλου. Μπλέχτηκε με την πολιτική, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία έως το 1984, οπότε και καταπιάστηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική. Ο εκλιπών, πνεύμα ανήσυχο με πολλές δραστηριότητες σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο, κατάφερε να αφομοιώσει τις ποικίλες εμπειρίες της ζωής του, κυρίως από τα ταξίδια και την παραμονή του στο εξωτερικό και να τις μετουσιώσει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωγραφική πρόταση. Κεντρικό θέμα στα έργα του υπήρξε πάντοτε, έμμεσα ή άμεσα, ο άνθρωπος.

    [05] Οι αποδόσεις των βιολογικών καλλιεργειών είναι μόνο 20% μικρότερες από τις συμβατικές

    Οι μέσες αποδόσεις των βιολογικών - οργανικών γεωργικών καλλιεργειών είναι μεγαλύτερες σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις και η διαφορά παραγωγικότητας με τις συμβατικές και «βιομηχανικές» καλλιέργειες δεν είναι τόσο μεγάλη, που να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις πρώτες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα -μια συστηματική επισκόπηση (μεταανάλυση) 115 δημοσιευμένων μελετών που συγκρίνουν τις αποδόσεις του βιολογικού και του συμβατικού «χωραφιού»- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βιολογικές αποδόσεις είναι 19,2% χαμηλότερες από τις συμβατικές. Μάλιστα, αυτή η «ψαλίδα» θα μπορούσε να μειωθεί στο 8% έως 9%, με την ευρεία υιοθέτηση από τους βιολογικούς καλλιεργητές δύο γεωργικών μεθόδων: της ταυτόχρονης καλλιέργειας διαφορετικών προϊόντων στο ίδιο χωράφι, καθώς και της εναλλαγής των καλλιεργούμενων προϊόντων.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιβάλλοντος Κλερ Κρέμεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας «Proceedings of the Royal Society B», εκτιμούν ότι είναι εσφαλμένη η αντίληψη πως η βιολογική γεωργία αποτελεί μεν μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση σε σχέση με τη συμβατική γεωργία, που κάνει εντατική χρήση χημικών (λιπασμάτων, εντομοκτόνων κ.α.), παρ' όλα αυτά δεν είναι αρκετά παραγωγική, ώστε να ικανοποιήσει μελλοντικά τις διατροφικές ανάγκες της ανθρωπότητας.

    [06] Υπό ανάπτυξη ένα νέου τύπου διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού

    Επιστήμονες στη Βρετανία αναπτύσσουν ένα διαφορετικό τεστ έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, το οποίο βασίζεται στην ανίχνευση στο αίμα ενός συγκεκριμένου μετάλλου, του ψευδαργύρου. Για πρώτη φορά παγκοσμίως, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι αλλαγές στην ισοτοπική σύνθεση του ψευδαργύρου, ο οποίος μπορεί να εντοπιστεί στον ιστό του μαστού, αποτελούν έναν μετρήσιμο βιοδείκτη, που προειδοποιεί έγκαιρα για την εμφάνιση καρκίνου.

    Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Φιόνα Λάρνερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Metallomics» της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας της Βρετανίας, εμπνεύστηκαν την τεχνική ανάλυσης του ψευδαργύρου στο σώμα από ανάλογες μεθόδους ανάλυσης των μεταλλικών ισοτόπων, που χρησιμοποιούνται στις γεωεπιστήμες, για την μελέτη της κλιματικής αλλαγής κ.α.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 December 2014 - 9:30:23 UTC