Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλήγμα του Κονγκρέσου στο σχέδιο του Ομπάμα για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο
  • [02] Ινδία: 30 χρόνια μετά, τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα της τραγωδίας στο Μποπάλ

  • [01] Πλήγμα του Κονγκρέσου στο σχέδιο του Ομπάμα για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο

    Νέο πλήγμα στις προσπάθειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο κατέφερε το Κονγκρέσο αποκλείοντας το σχετικό σχέδιο από το νομοσχέδιο του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

    Ο γερουσιαστής Καρλ Λεβίν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνει διατύπωση που επιτρέπει στον πρόεδρο να μεταφέρει κρατουμένους από τη Βάση του Γκουαντάναμο στο έδαφος των ΗΠΑ, εάν το Κονγκρέσο αποφασίσει να κλείσει το διαβόητο κέντρο κράτησης.

    [02] Ινδία: 30 χρόνια μετά, τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα της τραγωδίας στο Μποπάλ

    Όταν η εγγονή της Σάμπα Ντεβί Σούκλα γεννήθηκε με παραμορφωμένο πρόσωπο στο Μποπάλ, όπου πριν από 30 χρόνια σημειώθηκε η χειρότερη καταστροφή στην Ινδία, δεν έλειψαν οι συμβουλές. «Πολλοί μου είπαν να τη θανατώσω. Έλεγαν ότι δεν θα χρησίμευε σε τίποτε» διηγείται η Ντεβί Σούκλα. «Αλλά εγώ είπα μέσα μου ότι δεν θα την αφήσω να πεθάνει. Έχασα ήδη τρία παιδιά στην τραγωδία και δεν θέλω να χάσω ακόμη ένα». Η μαζική διαρροή τοξικού αερίου από εργοστάσιο εντομοκτόνων της Union Carbide τη νύχτα της 2ας προς 3η Δεκεμβρίου 1984 στο Μποπάλ, πρωτεύουσα της κρατιδίου Μάντια Πραντές της κεντρικής Ινδίας, σκότωσε 3.500 ανθρώπους μέσα σε μερικές ημέρες και άλλους 25.000 μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της τραγωδίας αυτής συνεχίζονται για τους κατοίκους των περιοχών γύρω από το εργοστάσιο, αρκετοί από τους οποίους γέννησαν παιδιά με δυσμορφίες. Ο αριθμός τους είναι αδύνατο να καθοριστεί, αλλά στις κατοικημένες περιοχές κοντά στον τόπο της καταστροφής πολλές οικογένειες απέκτησαν, μετά το 1984, παιδιά που πέθαναν πρόωρα ή έπασχαν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κυβέρνηση ουδέποτε συνέδεσε τα περιστατικά αυτά με τη βιομηχανική καταστροφή, μια απόφαση η οποία ωστόσο θα είχε σημαντικά οφέλη για τα θύματα, που μέχρι σήμερα έχουν λάβει την ελάχιστη αποζημίωση. Η Ντεβί Σούκλα έχασε τον σύζυγό της και τρεις γιους μέσα σε μια νύχτα. Μια από τις κόρες της, η Βίντια, παρουσίασε μερική παράλυση όταν εισέπνευσε τοξικούς καπνούς. Η κατάσταση της υγείας της ωστόσο βελτιώθηκε έπειτα από μακρές συνεδρίες φυσικοθεραπείας. Η οικογένεια χάρηκε όταν η Βίντια έμεινε έγκυος, ωστόσο δεν αμφέβαλλε διόλου για τις δυσκολίες που θα εμφανίζονταν. Ο πρωτότοκος γιος της έχει αναπτυξιακές διαταραχές, στα 18 του χρόνια το ύψος του ούτε καν φθάνει το 1,20 μέτρο. Ο δεύτερος γιος της πέθανε πέντε μήνες μετά τη γέννησή του και στη συνέχεια η Βίντια γέννησε μια κόρη, τη Σάπνα. "Γεννήθηκε με λυκόστομα. Έχει υποβληθεί σε τρεις σειρές επεμβάσεων μέχρι τώρα" και πρέπει να εγχειρησθεί ακόμη μια φορά για την αποκατάσταση της μύτης, δήλωσε η γιαγιά της. Η 13χρονη Σάπνα, μια χαρούμενη έφηβη, θέλει να γίνει γιατρός. Η Ντεβί Σούκλα πεπεισμένη λόγω της εμπειρίας της οικογένειάς της για τη σχέση των προβλημάτων υγείας με τη βιομηχανική καταστροφή, βοήθησε στην ίδρυση κλινικής για τους επιζήσαντες που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Το Chingari Trust φιλοξενεί 705 παιδιά που πάσχουν κυρίως από κώφωση και αυτισμό, και τους προσφέρει ιατρική περίθαλψη, λογοθεραπεία, μαθήματα και αθλητικές δραστηριότητες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 December 2014 - 9:30:21 UTC