Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση
  • [02] Στην Τουρκία ο Ευ. Βενιζέλος
  • [03] Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
  • [04] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Νιγηρία
  • [05] Μεγαλύτερη θρησκευτική ανεκτικότητα, ζήτησε ο Πάπας

  • [01] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 4,9 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) έναντι της ΝΔ δείχνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, που θα δημοσιεύσει αύριο, Σάββατο 29 Νοεμβρίου, η εφημερίδα «Παραπολιτικά».

    Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24% και η ΝΔ 20,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 5,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1% και η ΔΗΜΑΡ με 1%. Άλλο κόμμα 4%. Λευκό ή άκυρο 5,6%. Αποχή 6,3%. Αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 13,3% του δείγματος, ενώ ένα 2,1% δεν απάντησε.

    Στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 33,1% και ΝΔ 28,2%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 7,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,6%, το ΠΑΣΟΚ με 6,4%, η Χρυσή Αυγή με 6,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5% και η ΔΗΜΑΡ με 1,3%. Άλλο κόμμα 5,6%.

    [02] Στην Τουρκία ο Ευ. Βενιζέλος

    Στην Άγκυρα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το Σάββατο θα έχει επαφές με την τουρκική ηγεσία.Την Κυριακή θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία για τη Θρονική Εορτή στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στo Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα βρίσκεται και ο Πάπας Φραγκίσκος.

    Ο κ. Βενιζέλος αύριο, στις δέκα το πρωί, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνέντευξη Τύπου.

    Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου στις 16:45 θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [03] Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

    Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε η καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μεγάλη Αίθουσα των Προπυλαίων.

    «Τι είναι αυτό πού μου χαρίζει μια τέτοια τιμή; Ασφαλώς η προσπάθεια μου να δείξω ότι το Βυζάντιο δεν αποτελεί μόνο θεμέλιο της ελληνικής υπόστασης, αλλά συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού» τόνισε η κα Αρβελέρ σε ομιλία που εκφώνησε μετά την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα.

    Η κα Αρβελέρ υπογράμμισε τη σημασία που έχουν αποκτήσει σήμερα η μελέτη και η ανάδειξη της βυζαντινής περιόδου κάνοντας λόγο για «ανανεωμένο βυζαντισμό». Παράλληλα, αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς του βυζαντινού κόσμου με τη σημερινή εποχή, την κληρονομιά και τη διαχρονία του βυζαντινού πολιτισμού.

    [04] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Νιγηρία

    Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 126 τραυματίστηκαν στην τριπλή επίθεση που συγκλόνισε σήμερα το κεντρικό τέμενος της πόλης Κάνο, στη βόρεια Νιγηρία, τη στιγμή της εβδομαδιαίας προσευχής, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης.

    Σε ένα από τα νοσοκομεία του Κάνο μεταφέρθηκαν ήδη 64 πτώματα μετά την επίθεση στο κεντρικό τέμενος της πόλης, ενώ 126 τραυματίες διακομίστηκαν σε τρία νοσοκομεία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    «Ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί», προειδοποίησε ο ίδιος.

    Οι 3 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σήμερα στον περίβολο του κεντρικού τεμένους της πόλης Κάνο, όπου έχει την έδρα του ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους των μουσουλμάνων της Νιγηρίας, ο εμίρης του Κάνο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εβδομαδιαία προσευχή, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Εξάλλου στην επίθεση που εξαπέλυσε τη Δευτέρα η οργάνωση Μπόκο Χαράμ προκειμένου να καταλάβει την πόλη Ντάμασακ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, στα σύνορα με το Νίγηρα, έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 3.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και διέφυγαν στον Νίγηρα, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    [05] Μεγαλύτερη θρησκευτική ανεκτικότητα, ζήτησε ο Πάπας

    Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μια έκκληση να υπάρξει μεγαλύτερη θρησκευτική ανεκτικότητα στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες μετά την έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσπάθειες συμφιλίωσης της καθολικής και της ορθόδοξης εκκλησίας.

    «Είναι κεφαλαιώδες όλοι οι πολίτες -μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί- τόσο στο πνεύμα και το γράμμα όσο και στην εφαρμογή του νόμου να απολαύουν τα ίδια δικαιώματα και να τηρούν τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο ποντίφικας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης κράτους που επισκέφθηκε το νέο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, ένα αμφιλεγόμενο οικοδόμημα το οποίο έχει επικριθεί με σφοδρότητα εξαιτίας της κατασπατάλησης ενός τεράστιου ποσού για την ανέγερσή του. Υπολογίζεται ότι κόστισε $615 εκατ. και έχει 1.000 δωμάτια, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 November 2014 - 19:30:21 UTC