Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Με ποιόν τελικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; με την τρόικα ή με την Ελλάδα;
  • [02] ΣΥΡΙΖΑ: Μια κυβέρνηση που καταρρέει δεν μπορεί να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό σε νέο μνημόνιο
  • [03] Στο εδώλιο 64 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη SIEMENS
  • [04] Κομισιόν: Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
  • [05] Ο Σόιμπλε ζητά να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς
  • [06] Παρατεταμένη κοινωνική κρίση και υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, προβλέπει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας
  • [07] Η λατρεία των ανθρώπων για τον Λένιν στην Ουκρανία, δεν έχει υποχωρήσει
  • [08] Και πάλι πρώτο εμφανίζεται σε δημοσκόπηση το Podemos, στην Ισπανία

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Με ποιόν τελικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; με την τρόικα ή με την Ελλάδα;

    «Ας μας πει επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιον τελικά είναι, με την τρόικα ή με την Ελλαδα;» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.

    [02] ΣΥΡΙΖΑ: Μια κυβέρνηση που καταρρέει δεν μπορεί να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό σε νέο μνημόνιο

    «Η συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

    «Προσφέροντας πρόσθετες περικοπές δαπανών στην τρόικα, η κυβέρνηση ισοπεδώνει κάθε προσδοκία που η ίδια είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Εγκλωβισμένος στο μνημονιακό αδιέξοδο, όμηρος των απαιτήσεων των δανειστών, ο πρωθυπουργός δεν θέλει και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας.

    Την ίδια στιγμή, όμως, μια κυβέρνηση που καταρρέει δεν μπορεί και να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία, αφού αυτή θα ακυρωθεί στην πράξη από την ψήφο του».

    [03] Στο εδώλιο 64 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη SIEMENS

    Στο εδώλιο, για βαριές κακουργηματικές πράξεις, ζητάει να καθίσουν 64 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη SIEMENS, με πολυσέλιδη πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο αρμόδιος εισαγγελέας. Ο εισαγγελικός λειτουργός, αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, εισηγείται στο συμβούλιο που θα κρίνει το σκέλος της υπόθεσης SIEMENS σχετικά με τον ΟΤΕ, την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 64 κατηγορουμένων για βαριές κατηγορίες που αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία.

    Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    Έπειτα από πολύχρονη έρευνα για την υπόθεση της SIEMENS και τις «ωφέλιμες πληρωμές» που είχε ξεκινήσει το 2006 από τον νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου, ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί και αφορά την περίφημη «σύμβαση 8002» που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία, φθάνει, πλέον, στην «επ' ακροατηρίω» εξέτασή του. Η υπόθεση του «σύμβασης 8002» του ΟΤΕ θεωρείται από όσους έχουν ασχοληθεί με τον «φάκελο SIEMENS» ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα.

    Η πρόταση του κ. Μπρη αριθμεί 2.368 σελίδες, στις οποίες αναλύεται η υπόθεση και περιγράφονται οι διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν για να επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου η SIEMENS και για κάθε επέκταση της αρχικής συμφωνίας.

    Με την πρότασή του, ο κ. Μπρης ζητάει την παραπομπή και 17 Γερμανών υπηκόων, πρώην στελεχών της πολυεθνικής εταιρίας.

    Κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα, στη δίκη για την υπόθεση του ΟΤΕ πρέπει να λογοδοτήσουν 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, οκτώ κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, οκτώ κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος μία κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    [04] Κομισιόν: Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

    «Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», επανέλαβε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, αναφερόμενη στη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο Παρίσι. «Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη», επανέλαβε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν κοινή απόφαση της τρόικας και της ελληνικής πλευράς.

    Συνεχίζοντας, η Μ. Αντρέεβα δήλωσε ότι στο Παρίσι θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας.

    «Οι συζητήσεις στο Παρίσι γίνονται για να διαπιστώσουμε πού βρισκόμαστε, σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείσα για το ΔΝΤ, η Μ. Αντρέεβα είπε ότι όλοι οι εταίροι βρίσκονται σε συνεργασία για τον συντονισμό των θέσεών τους.

    Τέλος, αναφορικά με την επίσκεψη στην Αθήνα, του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, η Μ. Αντρέεβα δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

    [05] Ο Σόιμπλε ζητά να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς, στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει ένα δικαίωμα να ασκεί βέτο επί των (εθνικών) προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός, υπέρμαχος της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, σε μια συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus και το τεύχος του που κυκλοφορεί με σημερινή ημερομηνία.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα τέτοιο δικαίωμα βέτο στην προσεχή σύνοδό τους, τον Δεκέμβριο, είπε ακόμη ο Σόιμπλε: αυτό θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τις κοινές μας δεσμεύσεις», όπως τόνισε. «Αυτό δεν παρεμβαίνει στην εθνική αρμοδιότητα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού», συνέχισε ο Σόιμπλε εξηγώντας τη θέση του. «Τα κοινοβούλια στις χώρες αυτές θα μπορούν πάντα να αποφασίσουν εάν θα προχωρούν σε περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων ή εάν θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν άλλες μεταρρυθμίσεις».

    [06] Παρατεταμένη κοινωνική κρίση και υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, προβλέπει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και θα βρεθεί αντιμέτωπη με παρατεταμένη κοινωνική κρίση αν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάσχεσή της, υποστηρίζει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την Ελλάδα. Η μελέτη της ΔΟΕ, η οποία παρουσιάστηκε νωρίτερα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα εκτιμά, ότι το 2014 η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% σε σχέση με το 2008, ενώ από την αρχή της κρίσης έχει χαθεί μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το 70% από το σύνολο των σχεδόν 1,3 εκατομμυρίων ανέργων είναι χωρίς δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και αρκετοί, για δυο έτη ή και περισσότερο. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, μέσα σε πέντε χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας. Το 2013 το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 44%, ενώ το 2008 μετά βίας, υπερέβαινε το 20%.

    Με τα δεδομένα αυτά, η ΔΟΕ υποστηρίζει ότι ακόμη και αν ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι 2% απαιτούνται 13 χρόνια για επανέλθει η ελληνική οικονομία στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση Αντίστοιχα και με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της απασχόλησης το 1,3%, η αγορά εργασίας θα μπορέσει να επανέλθει στα επίπεδα του 2008 το 2034. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ζητά να ανασχεθεί η πολιτική των μειώσεων των μισθών και να ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων, μετά από συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων. Μεσοπρόθεσμα, η ΔΟΕ προτείνει την εφαρμογή μιας «ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

    [07] Η λατρεία των ανθρώπων για τον Λένιν στην Ουκρανία, δεν έχει υποχωρήσει

    Πριν από λίγες μέρες, η αστυνομία του Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία συνέλαβε έναν 63χρονο συνταξιούχο, ο οποίος κάλεσε στο τηλέφωνο για τα επείγοντα περιστατικά και είπε ότι εάν το πελώριο άγαλμα του Λένιν που γκρεμίστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου δεν τοποθετηθεί και πάλι στην θέση του, θα ανατινάξει τα κτίρια της Gazprom και της Περιφέρειας στην πόλη. Οι ειδικοί δεν βρήκαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αυτά τα κτίρια, ωστόσο ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του συνταξιούχου και τώρα κινδυνεύει με φυλάκιση έως και πέντε χρόνων.

    Από πέρσι, στην Ουκρανία ξεκίνησε ένας "πόλεμος" κατά του Λένιν, με το γκρέμισμα των μπρούτζινων ανδριάντων του, που είχαν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και κατά τους εναπομείναντες υποστηρικτές του έκτοτε έγιναν πολλές "απόπειρες δολοφονίας" του.

    Τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου, λοιπόν, άγνωστοι πήγαν στην κεντρική πλατεία του Χάρκοβο, όπου κατεδάφισαν το ύψους 8,5 μέτρων άγαλμα του ιδρυτή της και πρώτου ηγέτη της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Εκείνες τις μέρες, σε μια άλλη πόλη της Ουκρανίας, το Ζαπορόζιε, το ορειχάλκινο άγαλμα του Λένιν σώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν κάτοικοι της πόλης έσπευσαν να το προστατεύσουν δυναμικά και πέτυχαν κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις αρχές που ήθελαν να το γκρεμίσουν, να το κρατήσουν προσωρινά όρθιο. Μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης πάντως, διόρισαν... φρουρά για να το φυλάει τις νύχτες.

    Οι περιπτώσεις του Χάρκοβο και του Ζαπορόζιε δεν είναι οι μοναδικές. Επιχειρήσεις για την κατεδάφιση ανδριάντων και μνημείων της σοβιετικής εποχής γίνονται παντού στην Ουκρανία, με πρώτες τις ανατολικές περιοχές της χώρας, προκαλώντας αντιδράσεις όχι μόνο στους φιλορώσους κατοίκους τους αλλά και, κυρίως, στην ίδια τη Ρωσία, όπου η λατρεία των ανθρώπων για τον Λένιν, φαίνεται ότι δεν έχει υποχωρήσει.

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη στα τέλη Οκτωβρίου σε 45 περιφέρειες της Ρωσίας και στην οποία ρωτήθηκαν 1600 άτομα, το 73% δήλωσε αντίθετο στην επιχειρούμενη καταστροφή των μνημείων του Λένιν στην Ουκρανία και μόνο ένα 3% Ρώσων δεν θέλουν πια να τον βλέπουν να στέκει σε πάρκα και πλατείες, ούτε στη χώρα του. Από το 73% που δεν συμφωνεί, το 87% είναι οι υποστηρικτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και το 84% άνθρωποι άνω των 60 ετών. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, υπέρ της καταστροφής των ανδριάντων τάχθηκε μόνο το 3% των ερωτηθέντων, υποστηρίζοντας ότι: "είναι άχρηστος" (21%) και "απομεινάρι του παρελθόντος" (17%). Ενώ το 19% δήλωσαν πως απλά δεν τον θεωρούν "θετικό ηγέτη".

    [08] Και πάλι πρώτο εμφανίζεται σε δημοσκόπηση το Podemos, στην Ισπανία

    Μια νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου στην Ισπανία, εμφανίζει το νέο αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο «γεννήθηκε» από το ισπανικό κίνημα των Αγανακτισμένων, στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Η δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε από την Dos Sigma για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo, επιβεβαιώνει μια προηγούμενη που είχε δημοσιευθεί στις 2 Νοεμβρίου από την εφημερίδα El Pais.

    Σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση, το Ποδέμος (Μπορούμε) θα κέρδιζε το 28,3% των ψήφων, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα 26,3% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 20,1%, βάζοντας τέλος στον δικομματισμό που κυριαρχεί στην ισπανική πολιτική ζωή μετά το τέλος της δικτατορίας το 1975.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 November 2014 - 13:30:27 UTC