Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου
  • [02] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,3% έναντι της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB
  • [03] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 11,5% έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue
  • [04] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,7% έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis
  • [05] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ αποτυπώνουν δημοσκοπήσεις
  • [06] Ένδεκα τραυματίες από ένοπλη επίθεση σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
  • [07] Ο Fitch διατήρησε στο B τη βαθμολογία της Ελλάδας
  • [08] Μπ. Ομπάμα: Είμαστε ένα κράτος μεταναστών
  • [09] Το Κυπριακό και η ενεργειακή ασφάλεια στη συνάντηση Τζο Μπάιντεν και Αχμέτ Νταβούτογλου
  • [10] Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου

    Με σχόλιο του Γραφείου Τύπου απάντησε το ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και εκλογή νέου Προέδρου, τονίζοντας ότι πορεύεται με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου του 2013 και τις πρόσφατες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου υπάρχουν κι σαφείς αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται «το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με βασική αρχή την ανοιχτή και ουσιαστική πολιτική συμμετοχή της βάσης του», αναφέροντας, ως παράδειγμα, την εκλογή Προέδρου εν μέσω κρίσης το 2012 και το συνέδριο του Μαρτίου του 2013. Αμέσως μετά προσθέτει ότι: «Δεν έγινε δυστυχώς το ίδιο πριν την μεγάλη στροφή του Μαΐου του 2010, ούτε πριν την πρώτη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το Νοέμβριο του 2011».

    Επίσης θεωρεί τις προτεινόμενες από τον κ. Παπανδρέου κομματικές διαδικασίες «κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας», οι οποίες προκαλούν «αβεβαιότητα και αστάθεια», που δεν δικαιούται το ΠΑΣΟΚ να προκαλεί. Το ΠΑΣΟΚ «είναι και θα είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική».

    Οι απόψεις του κ. Παπανδρέου, αναφέρεται επίσης, είναι γνωστές και έχουν εξεταστεί προσεκτικά πριν ληφθούν οι αποφάσεις συλλογικά και δημοκρατικά από τα όργανα του Κινήματος.

    [02] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,3% έναντι της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ - με 4,3% στην πρόθεση ψήφου και 5,5% στην εκτίμηση ψήφου - δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που θα δημοσιεύσει αύριο, Σάββατο 22 Νοεμβρίου, η εφημερίδα «Αγορά».

    Στο ερώτημα «αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή τι θα ψηφίζατε;», το 23,9% των ερωτηθέντων απαντάει ΣΥΡΙΖΑ και το 19,6% ΝΔ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 7,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4,9%, το ΠΑΣΟΚ με 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%, η ΔΗΜΑΡ με 1,1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επίσης με 1,1%. 'Αλλο Κόμμα επέλεξε το 7,8% των ερωτηθέντων, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 22% του δείγματος.

    Στην εκτίμηση ψήφου (με επαναποσοστοποιήση επί της διευκρινισμένης ψήφου) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,6% και η ΝΔ 25,1%. Ακολουθούν «Το Ποτάμι» με 9,6%, το ΚΚΕ με 6,4%, η Χρυσή Αυγή με 6,3%, το ΠΑΣΟΚ με 5,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%, η ΔΗΜΑΡ με 1,4% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επίσης με 1,4%. Το «'Αλλο Κόμμα» συγκεντρώνει 10,1% ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 22% του δείγματος.

    [03] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 11,5% έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 11,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue και την οποία θα δημοσιεύσει αύριο, Σάββατο 22 Νοεμβρίου, η «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 38,5% (35,5% τον Οκτώβριο στην έρευνα της ίδιας εταιρείας) και η ΝΔ 27% (27%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 8,5% (10,5%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5% (6,5%), η Χρυσή Αυγή με 6% (6%), το ΠΑΣΟΚ με 5% (6%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% (3%) και η ΔΗΜΑΡ με 1% (1%). Τα «λοιπά» κόμματα συγκεντρώνουν το 4,5% (4,5%).

    Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 42% του δείγματος και τον Αλέξη Τσίπρα το 29%, ενώ το 30% λέει «κανένας από τους δύο».

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 74% των ερωτηθέντων εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας, έναντι του 17% που δηλώνει ικανοποιημένο. Εξάλλου, οι ψηφοφόροι δηλώνουν σε ποσοστό 77% ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, έναντι μόλις 22% που πιστεύουν το αντίθετο, ενώ το 1% δεν εκφράζει γνώμη.

    [04] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,7% έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,7% έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου δείχνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, που θα δημοσιεύσει αύριο, Σάββατο 22 Νοεμβρίου, η εφημερίδα «Παραπολιτικά».

    Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,3% και η ΝΔ 18,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 5,9% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,7%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, οι Οικολόγοι με 1,6%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. από 1,3%. Άλλο κόμμα 4,4%, Άκυρο ή Λευκό 4,8%, Αποχή 7,7%, Αναποφάσιστοι 13,7%. Δεν απάντησε το 3% του δείγματος.

    Στο ερώτημα «μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ποιος νομίζετε ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», 34% των ερωτηθέντων επιλέγει τον Αντώνη Σαμαρά και 18% τον Αλέξη Τσίπρα.

    [05] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ αποτυπώνουν δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται σήμερα στις εφημερίδες «Αγορά», «Παραπολιτικά» και «Εφημερίδα των Συντακτών». Στις δύο πρώτες, η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, στην πρόθεση ψήφου, καταγράφεται σε 4,3% και 4,7% αντίστοιχα. Στην τρίτη, η διαφορά «στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής» αποτυπώνεται στις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες.

    Ειδικότερα:Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,7% έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis,Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 11,5% έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue,Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,3% έναντι της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB

    [06] Ένδεκα τραυματίες από ένοπλη επίθεση σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

    Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει η αστυνομία για την αιματηρή ένοπλη επίθεση, που σημειώθηκε τα ξημερώματα από άγνωστο άτομο με πυροβόλο όπλο, πιθανότατα «καλάνσικοφ», σε νυχτερινό μαγαζί στην Ακτή Δηλαβέρη στο Μικρολίμανο, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τριών ατόμων και άλλων οκτώ ελαφρότερα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία φέρεται να έχει τη φωτογραφία του δράστη, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες πριν το αιματηρό περιστατικό, πρέπει να βρίσκονταν στο νυχτερινό μαγαζί. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ήταν στο κατάστημα, έφυγε κάποια στιγμή και επέστρεψε με το «καλάνσικοφ» στα χέρια.

    Μπαίνοντας ακούστηκε να εκτοξεύει απειλές του τύπου «όλοι εδώ απόψε θα πεθάνετε» και άρχισε να πυροβολεί στα τυφλά εναντίον θαμώνων και υπαλλήλων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό συνολικά ένδεκα ατόμων. Στο κατάστημα επικράτησε πανικός, ενώ ο ένοπλος φεύγοντας φέρεται να επιβάστηκε σε ταξί και να διέφυγε.

    Άμεσα η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα.

    Τέσσερις από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και οι υπόλοιποι στο «Αττικόν», χωρίς έως στιγμής να έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας τους.

    Από τα ξημερώματα στην επιχείρηση, όπου σημειώθηκε το αιματηρό επεισόδιο, βρέθηκε ειδικό κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής και του Πειραιά. Ήδη, αστυνομικοί έχουν λάβει τις πρώτες καταθέσεις από κάποιους υπαλλήλους και θαμώνες του καταστήματος.

    Το ερώτημα που διερευνά η αστυνομία είναι για ποιον λόγο ο δράστης που βρίσκονταν μέσα στο μαγαζί έφυγε και επέστρεψε, με ποιους συνομίλησε και αν υπήρξε κάποια παρεξήγηση.

    [07] Ο Fitch διατήρησε στο B τη βαθμολογία της Ελλάδας

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε χθες Παρασκευή τη βαθμολογία της Ελλάδας στο B, με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενος την «αξιόλογη δημοσιονομική προσαρμογή» της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα ο Fitch προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το 2014 και 2,5% για το 2015.

    Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2014, γεγονός που υπογραμμίζει την αξιόλογη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών.

    Εξάλλου ο Fitch προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει φέτος το 1,5% του ΑΕΠ.

    Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας, ο οίκος αναμένει ότι αυτή θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2014, όμως επισημαίνει ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος να καθυστερήσει ως τις αρχές του 2015.

    Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι ένα πιθανό σενάριο και υπάρχει κίνδυνος η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο Fitch.

    Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η πιο οδυνηρή φάση της προσαρμογής της Ελλάδας έχει περάσει και οι ανάγκες χρηματοδότησής της καλύπτονται μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015 χωρίς την έκδοση ομολόγων ή κεφάλαια από την τρόικα.

    Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ο Fitch, η επίτευξη και η διατήρηση του μέσου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4% εξαρτάται από τη συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και μιας βιώσιμης ανάκαμψης της ανάπτυξης.

    [08] Μπ. Ομπάμα: Είμαστε ένα κράτος μεταναστών

    «Είμαστε ένα κράτος μεταναστών», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας χθες Παρασκευή από το Λας Βέγκας μια σειρά ομιλιών σε ολόκληρη των χώρα για να υπερασπιστεί το διάταγμά του για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ και να απαντήσει στις επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων.

    «Πολύ συχνά το μεταναστευτικό μας σύστημα μοιάζει να είναι θεμελιωδώς άδικο. Το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Σήμερα κάνουμε επιτέλους κάτι για να αλλάξει αυτό», δήλωσε ο Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Λας Βέγκας.

    «Ιρλανδοί, Ιταλοί ή Γερμανοί διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό, Ιάπωνες ή Κινέζοι διέσχισαν τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού πέρασαν το Ρίο Γκράντε ή μετά από μια πτήση που δεν έχει σημασία από πού αναχώρησε στον κόσμο, γενιές μεταναστών έκαναν τη χώρα ετούτη αυτό που είναι», πρόσθεσε.

    «Το Άγαλμα της Ελευθερίας δεν γυρνά την πλάτη στον κόσμο», κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπερασπιζόμενος τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ, μεταξύ αυτών την παροχή προσωρινής άδειας παραμονής στις ΗΠΑ για περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες.

    Εξάλλου ο Ομπάμα απάντησε και στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μπένερ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι με το διάταγμα της Πέμπτης υπονόμευσε σκοπίμως την πιθανότητα να υιοθετηθεί μια μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος την οποία θα εγκρίνουν και τα δύο κόμματα, ενώ δεσμεύτηκε να πολεμήσει κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου.

    [09] Το Κυπριακό και η ενεργειακή ασφάλεια στη συνάντηση Τζο Μπάιντεν και Αχμέτ Νταβούτογλου

    Το Κυπριακό και η ενεργειακή ασφάλεια ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

    Όπως ανέφερε «συζήτησαν τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, τις συνομιλίες για τη διευθέτηση στην Κύπρο και την ενεργειακή ασφάλεια».

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επισήμανε επίσης ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποβαθμίσουν και να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία και να παράσχουν υποστήριξη στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και στη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση».

    Το Κυπριακό, η ενεργειακή ασφάλεια και η γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν και στη σημερινή συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

    Κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αναφερόμενος, την περασμένη Τρίτη, στο ταξίδι του κ. Μπάιντεν στην Τουρκία, κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο «να επιστρέψουν στις συνομιλίες» και «να αποφεύγουν τις εντάσεις». Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε: «Η βασική μας θέση αφορά τη σημασία (που δίνουμε) στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να βεβαιωθούμε ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται, θα αποφύγουν βήματα, τα οποία είναι προκλητικά».

    [10] Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

    Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη χθες Παρασκευή στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

    Εκτός από τον Σόκρατες τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν ακόμη τρεις άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του δικαστή, επεσήμανε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

    Έρευνες έχουν γίνει σε πολλές τοποθεσίες από περισσότερους από 60 δικαστικούς, τελωνιακούς και αστυνομικούς, προσθέτει η ανακοίνωση.

    Ο Σόκρατες, 57 ετών, συνελήφθη χθες το απόγευμα μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστή, σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο.

    Η έρευνα αφορά τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων αγνώστου προελεύσεως, σημείωσε η εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι καμία από τις ενέργειες αυτές δεν συνδέεται με την επιχείρηση Μόντε Μπράνκο, μια έρευνα που οδήγησε τον Ιούλιο στη σύλληψη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Espirito Santo Ρικάρντο Σαλγάδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 November 2014 - 9:30:30 UTC